Fortsätt till huvudinnehåll

Djup kris, ytlig förändring?

Bara två saker har egentligen hänt inom politiken sedan Mona Sahlin blev partiledare. Det ena är den globala finanskrisen, den andra är FRA-debatten. Det är de enda händelser som vi om tjugo år fortfarande kommer att diskutera. De kommer att definiera en era.
..
Östros, Sahlin och Österberg diskuterar ersättningsnivåer och kallar det förnyelse.
Ni har gjort det sämsta valet i modern tid eftersom ni inte kunde läsa samtiden. Flytta på er. Det är inget personligt. Bara flytta på er.
(Källa.)
Katrine Kielos fortsätter vara den enda klarsynta på AB's ledarredaktion... Hur länge kommer hon vara kvar där i den kraftigt tunnelseende miljön?

Landet tvärtom?

I de flesta länder så straffas sittande regering för finanskriser - ofta orättvist, men att avsätta sittande regering är nästan regel idag. Så inte med Alliansen, utan tvärtom så valde svenska folket hellre dem än de f d statsbärarna inom socialdemokratin.

Valanalysen blundar för att definiera "ny" politik

Ingen som helst funderingar åt det hållet ifrån valanalysen alls.
Jag tror mer och mer att Socialdeokraterna kommer fortsätta i samma hjulspår som innan och minska ytterligare i nästa val. Möjligt att man polerar på ytan, men jag tror att bara en liten bit på djupet så kommer det vara samma bekanta omgivningar som de sista 30 åren.
Morgan Johansson, klassisk s-vänster, har en agenda att bibehålla klassisk s-politik och positionera sig och de sina. Precis tvärtom mot det som Sahlin pekade på i sitt sista stora tal. Att behålla status quo görs enklast genom att anklagande peka på yttre omständigheter snarare än inre. En blind femåring kan se hur ur led i tiden som s är - om inte politiken kan ändras med samhället så vad finns det för plats för partiet då?

Sahlins mardröm?

Kanske blir det bara arbetslösa och sjuka som röstar på dem i fortsättningen som Sahlin fruktar. De som vill se en aktiv jobbpolitik som inte inbegriper försämringar för arbetarna får nog söka sig någon annanstans. De får väl hoppas på en ännu värre finanskris kanske.

Undrar om det inte blir ett jädra spring på Kinas ambassad i fortsättningen för S-politikerna... ;o)

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac
PS. Tack Fetsmart för fröet till inlägget

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Lite bloggkärlek: Mary Jensen, Peter Högberg, Johan Westerholm, Lena Sommestad, Martin MobergAurora Gullberg, Margareta Persson, Peter Andersson

Kommentarer

 1. "En blind femåring kan se..."

  I EU är socialismen död. Den är OMÖJLIG att bedriva därför att EU föreskriver, har lagstadgat in ja t.om. GRUNDLAGSFÄST nyliberal politik. Man tycker det är konstigt att inte medlemskapet står inskrivet i vår grundlag sade politikerna när grundlagsändringen avslöjades fem i tolv. Detta ändrade sjuklövern alltså på utan debatt. Hur ska man förklara i en öppen debatt att det finns inga valmöjligheter.

  Är det så svårt att begripa?

  Ska citera en person. Om någon bjuder på äppel ur en fruktskål där det bara finns äppel och det t.om. är lag på att det bara får ätas äppel, hur i hela fridens namn ska någon då kunna ta en banan om det bara finns äppel att ta?

  Bananen det är socialismen det begriper en femåring...?

  Mona raljerade vid sitt avskedstal. Om det nu var ett sådant. Hon har förmågan att dyka upp som "gubben" i lådan.

  Vi har fört fel politik...Vi har inte varit sanningsenliga... i klarspråk vi har ljugit!

  SvaraRadera
 2. Så definitionen på nyliberal politik är alltså allt som EU gör?


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Vad menar du? Utveckla gärna.

  SvaraRadera
 4. Vad menar du? Utveckla gärna.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!