Fortsätt till huvudinnehåll

Wikileaks och USA's baksmälla

Det är en rejäl baksmälla som USA och dess allierade i kampen mot terrorism nu vaknar upp med. Och när orsakssambanden sakta nystas upp så lär insikten i omfattningen öka. Första skumningen av information har gett ganska ytliga och egentligen kända inofficiella hållningar. Nu blir det djupare samband och information som kommer till ytan.

Terror-air

Jag undrar hur många tusen människor det är som flugit med amerikanarnas terror-air till destinationer som inneburit tortyr och placering i limbo? Vi har nu hyggligt på fötterna vad gäller de som mellanlandat här, men jag antar att det är en bråkdel av alla flygningar som gjorts sedan 2001. Jag tror som HAX att den svenska regeringen Persson hade tagit så mycket stryk som de kunde tåla för de oerhört upprörande utvisningarna av egyptierna innan.

Vi är förlorarna

Är det verkligen ingen som förstår hur pass slaget är förlorat när vi inte själva längre följer de demokratiska och mänskliga riktlinjer som vi påstår oss försvara?

Demokratiska mördare?

Vem får inte kalla kårar längs ryggen när demokratiskt valda politiker i västvärlden pratar om att avrätta Assange för att han avslöjar falskspel och mygel? I diktaturer kan jag förstå resonemanget, men i demokratier??

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , SvD1234, DN12345, Ex12, AB1234

Kommentarer

 1. Jag kom hit via din länkning till en artikel i SvD, som handlar om dokument som visar att attackerna mot Google i Kina iscensattes av kinesiska politiker som ogillade kritiska länkar, plus lite annat om Kinas övergrepp.

  Är du intresserad av att kritisera diktaturer som Kina också, eller är det bara USA ditt hat riktas mot? Ser du fram emot en värld som domineras av Kina, och kanske Ryssland, ifall USA:s ekonomi kollapsar? Förstår du vad det innebär?

  SvaraRadera
 2. Jag tror jag känner till mer om världsekonomierna och de stormakter som finns kvar än vad du gör om mina åsikter.

  Censur är censur är censur. Och den värsta är den som begås av demokratiska västmakter. De andra diktaturerna förväntar man sig förakt, förtryck och censur mot befolkningen Så givetvis har jag en annan måttstock på ex USA. Har inte du det?


  //Zac

  SvaraRadera
 3. @Mikael:

  "Är du intresserad av att kritisera diktaturer som Kina också, eller är det bara USA ditt hat riktas mot?"

  Granskning av t.ex Kina är kritik, men granskning av t.ex USA är hat? Intressant och talande ordval som säger mest om dig själv.

  Nå, min syn på saken är:
  - Självklart skall *alla* nationer, företag och inflytelserika organisationer granskas.
  - Staten (och dess tjänsteutövare) skall uppvisa transparens, men inte privatpersoner.
  - Kritik skall riktas dit den är motiverad, oavsett vem som blir målet för den.
  - Vi "duktiga" länder i väst får finna oss i att flagranta brott mot våra demokratiska ideal är mer upprörande än motsvarande i de länder där dessa ideal inte propageras för.

  Det är jobbigt med självkritik. Det är också ett stort mått på ens egen integritet att tåla det och ett massivt styrkebesked om det visar sig att man lever upp till sin officiella retorik.

  På samma sätt är det ett massivt underbetyg om det visar sig att man basunerar ut något offentligt och i verkligheten gör något helt annat.

  Håller du inte med? Varför?

  SvaraRadera
 4. Zac. "Är det verkligen ingen som förstår hur pass slaget är förlorat när vi inte själva längre följer de demokratiska och mänskliga riktlinjer som vi påstår oss försvara?"

  I proposition (2009/10:80) som ligger till grund för grundlagsändringarna beskriver regeringen kapitulationen inför EU.
  "Vårt medlemskap i EU är det internationella samarbete som har störst direkt påverkan på det svenska samhället, något som bland annat kommer till uttryck genom den omfattande överlåtelse som har skett av svensk beslutanderätt från riksdag och regering. En stor andel av de bestämmelser som svenska medborgare har att följa har numera sin grund i regler meddelade på EU-nivå."
  Regeringen konstaterar också att inom utrikes- och säkerhetspolitiken har beslutanderätten ännu (ännu, ännu) inte överlåtits, men tillägger att "i realiteten har dock även dessa samarbetsformer långtgående politiska och rättsliga bindningar för Sverige."
  Ja, Zac; "Är det verkligen ingen som förstår" o.s.v. Hur lurade svenska folket är genom inträdet i Europeiska unionen? Den så kallade demokratiska unionen.
  Tillåt mig småle över eländet.

  SvaraRadera
 5. Men Mikael, det är ju Kina som finansierar USA.

  Om USA vill vara oberoende så får de väl sluta låna pengar av Kina. Den som står för fiolerna bestämmer som bekant musiken.

  SvaraRadera
 6. Mikael. Den som inte har samma åsikt som egna åsikten fördöms ofta och riskerar att få både politikers och allmänhetens piskrapp.
  I det vi kallar demokrati har vi olösta problem t.ex. minoriteters rätt exempelvis övriga partiers inställning till Sverigedemokraterna, vi har problem med maktmissbruk, korruption och val som är beroende av ekonomi m.m.
  Diktaturens problem består bland annat av maktlystnad över andra individer samt ärelystnad.
  Socialismens problem är bland annat; att problemen är lösta om staten har äganderätten. Kan socialismen tåla en fri press? "Min dräng hade också en dräng" som heter byråkrati och den dräng som dunkar bäst i ryggen befordras till högre anställning medan den dräng som kritiserar hamnar i källaren.
  Kommunismens problem är bland annat förtryck som berövar människor deras mänskliga rättigheter. Är det rätt att förtryckare ska få delta i FN.s arbete?
  Varken så kallade demokratier (nyliberalismen inräknad), diktaturer, socialister, kommunister är befriade från dåliga egenskaper. Och alla har de dubbelmoral.
  Tycka är en sak. Men hur vi skrider till verket är något annat. USA, EU, Ryssland, Sverige fördömer Kina för deras förda politik. I nästa stund berikar de samma enpartistat genom att vara med och göra affärer med dem. Även fast vi vet att oliktänkande kinesiska medborgare får piskrapp efter piskrapp av de styrande.
  Så visar så kallade demokratierna EU, USA, Sverige med flera sitt rätta ansikte. Räck upp handen den som är förvånad.

  SvaraRadera
 7. Rättelse: "USA, EU, Sverige fördömmer Kina för deras politik." Så ska det vara.

  SvaraRadera
 8. "Ideas and are bullet proof"

  - Chris W Roads

  SvaraRadera
 9. Hoppas du inte missade dagens Dokument Innifrån.

  SvaraRadera
 10. Detta är allvarligt. Vi får ta en rejäl fundering om vår självgodhet gällande yttrandefrihet. Det skulle vara önskvärt med en svensk politiker som träder fram och tar sitt ansvar på samma sätt som Ron Paul har gjort i USA.

  SvaraRadera
 11. Detta är allvarligt. Vi får ta en rejäl fundering om vår självgodhet gällande yttrandefrihet. Det skulle vara önskvärt med en svensk politiker som träder fram och tar sitt ansvar på samma sätt som Ron Paul har gjort i USA.

  SvaraRadera
 12. Jag kom hit via din länkning till en artikel i SvD, som handlar om dokument som visar att attackerna mot Google i Kina iscensattes av kinesiska politiker som ogillade kritiska länkar, plus lite annat om Kinas övergrepp.

  Är du intresserad av att kritisera diktaturer som Kina också, eller är det bara USA ditt hat riktas mot? Ser du fram emot en värld som domineras av Kina, och kanske Ryssland, ifall USA:s ekonomi kollapsar? Förstår du vad det innebär?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England