Fortsätt till huvudinnehåll

Fem filmer man måste se?

Fetsmart efterlyser 5st filmer man måste se.
Så jag får fundera till lite grann, ett tjugotal är inga problem att haspla ur sig.

20 riktigt bra filmer

 1. 2001 ett rymdäventyr
 2. Moderna tider
 3. Pans labyrint
 4. Citizen Cane
 5. Singin' in the rain
 6. Gudfadern
 7. Gudfadern II
 8. Fanny och Alexander
 9. Den gode, den onde och den fule
 10. Clockwork Orange
 11. Guldfeber
 12. Amilie från Montmatre
 13. Robin Hoods äventyr
 14. Spirited Away
 15. Stjärnornas krig
 16. Svart katt, vit katt
 17. Amadeus
 18. Cinema Paradiso
 19. Den sista färden
 20. Hero

Fattas!

Egentligen är inte ordningen alls viktig här - men det fattas ändå en massa klassiska filmer. T ex 'En natt på operan' med bröderna Marx, en film som fortfarande är oerhört rolig och komplett galen.

Ringar på vattnet

En bonus är att den gett namn till ett av Queens bästa album också, det albumet följdes av ett annat (bra!) som också lånade namnet ifrån en bröderna Marx-film; 'A Day at the Races'.
'Trollkarlen från Oz' är en annan måste-ha-sett-film. Listan kan göras låång... Jag har 51st filmer som jag förärat med en femma i betyg, 1,3% av de jag fört bok över - jag återkommer säkert till dem senare! :o)

År 2001 - ett rymdäventyr

En superklassiker som jag recenserat innan. En film som trots sin ålder (från 1968) har riktigt bra effekter, en fantastisk historia. Den är långsam i tempo, men står man ut för det så har man oerhört intressanta två och en halv timme framför sig. Enda nackdelen är att delar av den åldrats ganska svårt, visionen av framtidens mode fungerar inte alls idag.

Moderna tider

Ett mästerverk som satte standarden för lång tid framöver. Som i alla Charlie Chaplins filmer så ligger tragiken i öppen dager. Den har överraskande mycket att säga om det moderna levernet, vi pratar ändå om en film som nästa år firar 75 år!

Pans Labyrint

Jag har nämnt denna i 'Bästa filmen 00-talet';
Vilken film! Låt inte faktumet att regissören ligger bakom 'Hellboy' fördunkla det faktum att det är en fantastisk film, på så många plan! Guillermo del Toro, regissören lär komma att tala om sig framledes! En av mina favoritfilmer - men låt inte lura er - det är absolut ingen film för barnen alls!

Citizen Kane

Blir ofta i topp när det gäller omröstningar kring bästa filmen genom tiderna. Och det är inte fel alls. Filmen gjordes av en genial, men oerfaren Orson Welles, endast 26 år gammal. Han förde sättet man berättade en historia och bildlösningar decennier framåt i tiden. En aspekt som alltid fängslat mig är hur det kan ha varit för Orson Welles att leva med denna dundersuccé, att veta att man aldrig någonsin kommer överträffa sig själv.

Singin' in the rain

Musikalerna måste få sitt! Och detta är den bästa, från den bästa tiden och de bästa artisterna och vågar jag mig säga... de bästa kompositörerna också! Gene Kelly står här på toppen av sin karriär och gör denna odödliga klassiker. Förutom att den innehåller riktigt bra musik så är den överraskande rolig. Även om det är en kliché så måste jag dra till med att sådana här filmer görs det inte längre!

Fanny och Alexander

Till skillnad från Orson Welles så hade Bergman en lång och framgångsrik karriär bakom sig när han gjorde sitt mästerverk 'Fanny och Alexander'. Han satte också punkt för sitt arbete bakom filmkameran med denna. Scenografin, kostymeringen, fotot, musiken, ljudet, manus, regi och alla skådespelare är av yppersta världsklass. Framför allt så fungerar det ännu bättre i den långa tv-versionen där historien får tid på sig att rulla på i sin egen takt.

Men det var ju sex filmer?

Jo, jag var bara tvungen att ha med en Bergman-film också. Välj och vraka, en skall bort, Fetsmart! :o)

Mer om...

Film
Kultur
Filmrecension
Upphovsrätten
TV-Tipset
oscarsgalan
Mer läsning

Bästa filmen 00-talet

Filmåret 2009

Bästa/sämsta filmerna 2008 (27st!)//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om film, filmrecension, , , ,
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses

Kommentarer

 1. Pi
  Why Has Bodhi-Dharma Left for the East?
  The butterfly effect
  Fight Club
  The usual suspects
  Fong Sai Yuk

  Saknas på din lista tycker jag ;P

  //kk

  SvaraRadera
 2. Jag gillar verkligen hur du blandar djupa diskussioner med "triviala" nöjen. Det gör det så otroligt mycket trevligare och lättare att ta in de ibland hemska och ofta tunga ämnena som tas upp här.

  //kk

  SvaraRadera
 3. Riktigt bra filmer de också - förutom att jag inte sett den andra i din lista. Jag slängde med 'Hero' delvis för att få med den oerhört estetiskt vackra typen av kinesisk film som vi i västerlandet ofta inte kommer i närheten av. :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Tack, KK. Blandningen är både bra och dålig, men framför allt är den ett måste för att jag skall hålla uppe intresset för att skriva alls! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Moderna tider är med två gånger...

  SvaraRadera
 6. Ja, det är den! Jag hade Guldfeber på andra plats och tyckte att Moderna tider är bättre så jag skrev över den. Ändrar det!


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Pi
  Why Has Bodhi-Dharma Left for the East?
  The butterfly effect
  Fight Club
  The usual suspects
  Fong Sai Yuk

  Saknas på din lista tycker jag ;P

  //kk

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv