Fortsätt till huvudinnehåll

Bästa/sämsta filmerna 2008 (27st!)

Nu är det kanske dags med en liten lista över bästa/sämsta filmerna 2008? Oavsett så är det nog årets i särklass jobbigaste inlägg för mig - och jag är faktiskt mäkta imponerad själv av resultatet! ;o)

Bästa och sämsta filmerna 2008

Såvitt jag kan få fram så är detta de 13 sämsta och 13 bästa filmerna i mitt tycke från 2008. De 13 sämsta är sådana som jag gett 1:or under året och vad som värre är - de 13 bästa har samtliga bara fått 4:or!

Jag börjar detta mastodontinlägg med de dåliga:

Sämsta filmerna 2008

- Underkända, näe, inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

Ingen inbördes ordning, bara i bokstavsordning... ;o)

Angel

Tyvärr så har tydligen Colin Nutley tappat greppet, filmerna blir dessvärre bara sämre och sämre. Jag har också skrivit en recension på denna:

"Men det är något i drivet och i dialogen som gör flera scener rent av skrattretande. Jag kom på mig själv att skratta högt åt scener som jag förstod skulle vara "tunga" och dramatiska. Mittenpartiet är på tok för långsamt och rent av riktigt långtråkigt."
Är den verkligen sååå dålig?
Se den (inte) själv...

Bangkok Dangerous

Hjärndöd action med Nicolas Cage, som dessvärre bara blir sämre med åren. Han har väl för all del aldrig någonsin varit någon bra skådespelare, men hade tidigare förmågan att välja intressanta/underhållande filmer.
Den talangen är onekligen helt borta idag... :o(
En fråga som man måste ställa sig efter följt Nicolas Cage nu i drygt 20 år - varför väljer han konsekvent lustigare och lustigare frisyrer i filmerna?? 

Doomsday

Vad skall jag säga? Det som sagts kring Nicolas Cage ovan gäller femdubbelt för Malcolm McDowell - med undantaget att han faktiskt ursprungligen var en grymt bra skådis. Han var t ex med i mästerverken 'A Clockwork Orange' och 'If' från 60/70-tal. Här är han med i en smörja som antagligen är alldeles för både för intelligent och ironisk för min smak. Det är någon slags misch-masch på Mad Max och zombie-filmer, men utan allt det positiva ur de filmerna.
När riddarna gjorde entré så höll jag reflexmässigt på att stänga av skiten...
*varför gjorde jag inte det...*

Irene Huss - Den krossade tanghästen

Kriminalinspektör Irene Huss utreder ett förmodat självmord.
Maken till dåligt skådespeleri ser man sällan till, men här har vi två (se också nedan) representanter i en och samma filmserie.
Jag skäms, de elakheter jag skrev om teatraliskt och stelt skådespeleri i recensionen av 'Angel' gäller flerdubbelt här, men här paras det dessutom av amatörmässighet så det sjunger om det!
Svensk film när den är som sämst!

Irene Huss - Nattrond

Se ovan...
Denna är om möjligt ännu sämre än den ovan.
Möjligtvis kan man spåra ett visst underhållningsvärde om man är ett gäng som tittar på denna med en påse chips och en platta öl och verkligen inser att man kommer att få se en an årets sämsta filmer...
Undvik som pesten!

Jack and Jill vs. the World

Freddie Prinze Jr tillhör sin generations sämsta skådisar. I denna film så har han en välordnad tillvaro men så kommer det in en oordnad kvinna och magi uppstår... Eller nej, det är så ofarlig, eller snarare obefintlig, kemi att det är som att blanda vatten med vatten iförd full skyddsutrustning - ungefär lika smakrikt lär det bli också.
En romantisk komedi - helt utan såväl komedi såsom romantik... Blekt är bara förnamnet...

Jumper

Ånej! Redan i filmen efter i min lista så får Freddie Prinze Jr konkurrens!

"Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta och värsta skådisar. Jag hoppas verkligen att omgivningen nu slutar att ge honom roller, han är verkligen oerhört talanglös. Tyvärr så är han redan ett namn vilket gör att han lär bli inblandad i fler filmprojekt och skjuta även de i sank."

 - Taget ifrån min recension av (skit-)filmen

Max Payne

What?? Ytterligare en skitskådis? Jag tror jag börjar se ett mönster här... ;o)
Mark Wahlberg har iofs varit med i en handfull riktigt bra filmer, men det är oftast ingenting som man kan belasta honom för...
Här är han med i en datorspelsfilmatisering som är så långtråkig och trist att jag nästan somnar ett flertal gånger under filmens gång!
Undvik - vik hädan!

Meet the spartans

En remake av en film som redan den är på kalkonstadiet - kan det ens bli roligt?
Näe, knappast - och det blir den inte heller...
Jag tror detta är ett av de få tillfällen då jag inte dragit på munnen en endaste gång under hela filmen. Ofta när det är riktigt platta och dåliga komedier så brukar man kunna skratta eftersom man kanske trots allt kan uppskatta försöket till skämt, eller så är det så genomuselt genomfört att det sprider viss munterhet omkring sig - i denna film är skämten så dåliga att de inte kan hänföras till något av de två facken.

Månne den sämsta komedin genom tiderna?
Inte otroligt alls faktiskt...

Miraklet Henry Poole

Vämjelig, och riktigt kvävande vämjelig ju längre filmen går. Usch.
Handlar om en man som vill leva i isolering, men som tvingas konfrontera sig efter det att en fläck uppstått på hans husvägg.
Låter det ointressant?
Det är inget emot att behöva se skiten...
Semikristen skit, en struntfilm där man som vanligt förväxlar bra skådespeleri med fånstirrande.

Superhero Movie

Här är ytterligare en parodi som är kalkonklass på. Oerhört dålig med skämt som man kunde förutse en kvart tidigare.
Dock så småskrattade jag, eller snarare skockade vid ett par tillfällen, vilket gör att detta i alla fall bara är nominerad som en av årets sämsta filmer och inte årtiondets eller dylikt - se ovan om 'Meet the spartans'...

The Happening

Eller 'The hoppening' som man skulle vilja döpa om den till...
En av två filmer på denna skammens lista 2008 med Mark Wahlberg i huvudrollen. Denna film börjar riktigt lovande med en förvirrande story och obehagskänslor i överflöd, sedan fortsätter tyvärr filmen... Den blir töntigare och tråkigare för varje minut som går och även om filmen bara är 91 minuter lång så är det ett under att regissören och manusförfattaren M Night Shyamalan lyckats dra ut hela struntmanuset såpass...

JAG VILL HA TILLBAKA DE SISTA 75 MINUTERNA AV MITT LIV!

The Love Guru

Jag tror jag sett allt som Mike Myers gjort innan och det är bara att beklaga att han nu inträtt i den exklusiva skaran superroliga skådisar som helt enkelt inte är roliga längre... Listan blir allt längre och längre.
Jag vet inte om det handlar om att man tröttnat på humorn i sig, eller att ansiktet och gesterna är slitna, oavsett så är denna film helt enkelt en plåga att ta sig igenom.
Pubertal och daterad humor som inte är rolig - om den nu ens någonsin varit rolig överhuvudtaget?

Bästa filmerna 2008

++++ Utmärkta, riktigt bra filmer, bör ses

Äntligen är de dåliga filmerna överstökade och vi går till listan med de bra filmerna. Inte heller här råder inbördes ordning, bara bokstavsordning.

Tyvärr så lyser en femstjärnig film med sin frånvaro detta år, men jag kan i alla fall redovisa 13+1st filmer som är utmärkta och som jag kan rekommendera utan att tveka:

Dumpad

En riktig överraskning, en film som jag inte förväntade mig något av alls - men som jag skrattade oerhört åt.
Mycket naken illustration av hur det är att bli dumpad och inte komma över det. Och när jag skriver naken så menar jag verkligen naken och naket!
I kategorin gråtande män så skulle nog Jason Segel i huvudrollen vinna överlägset.
Naket som sagt...
*kan inte komma över all nakenhet*

Eagle Eye

En oerhört överdriven men nästan oavbrutet spännande film.
Från första början till de sista, sentimentala bildrutorna så är det högklassig och brutalt överdriven action hela vägen.
Rolig!
Denna är väl ganska klart den film av dessa tretton på denna sida som är närmast en trea - det är kanske mest handsvetten som pushar denna över gränsen till en fyra faktiskt... ;o)
Men spännande och sevärd är den i alla fall.

Felon

Fängelsefilmer? Varför gillar man fängelsefilmer? Är det någon djupt liggande latent homosexuell läggning, eller är det att intensiteten ökar i och med de klara gränserna - att de höga murarna med beväpnade vakter verkar polariserande, fast med djuplodande ensamhet och våld?
Oavsett så är detta en av de mer spännande fängelsefilmer jag sett på många år! Stephen Dorff i huvudrollen har inte haft någon direkt spikrak karriär sedan genomslaget i rollen som den glömda beatlen i 'Backbeat', 1994. I denna film så spelar han en hårt dömd kille vars fängelsevistelse går från dåligt till värre. När man inte tror att det kan bli djävligare så tar händelserna en ny väg och visst - visst kan bli ännu värre... Och med detta så blir det bara mer och mer spännande. Fruktansvärt spännande - kanske den bästa spänningen i konkurrens med 'Taken' längre ner i listan.
En ytterligare sak är att Val Kilmer gör en slags comeback i denna film. Jag har av någon outgrundlig anledning alltid varit lite svag för honom - han har också varit med i drösvis med bra film under årens lopp, men också verkat tacka ja till vilken skit som helst under de sista 10 åren... I denna film så gör han en riktigt solid roll som verkligen visar vilken duglig skådis han är. Tyvärr så har han rykte om sig att vara oerhört svår att samarbeta med, så frågan är om hans talang kompenserar det?

Gran Turino

Det är med ganska mycket sorg i hjärtat som man säger adjö till en av de riktigt stora inom filmindustrin - Clint Eastwood gör här sin sista roll som skådespelare - och han får ett mycket värdigt slut i denna film där han spelar en rasistisk och bitter krigsveteran lite vilse i vår nya värld.
Eastwood har vuxit ut till en av de mer potenta regissörerna de senaste åren, han har kommit med gedigna och intressanta verk gång på gång.
Hoppas verkligen att vi får ytterligare några filmer till innan han lägger karriären på hyllan för gott! Spännande - och du, stretcha tårkanalerna litet...

Hellboy - the golden army

Jag har ytterligare en svag sida för en del serietidningsaction med glimten i ögat. Hellboy är just en sådan serietidningsaction. Guillermo del Toro, regissören, är väl efter sina senaste filmer en av de regissörer jag förväntar mig mest av. Fantasifull, med tekniska kunskaper och känsla för det dramatiska.
Filmen Hellboy utnyttjar givetvis inte dessa talanger , men det är i alla fall en riktigt underhållande och skön film. Figurerna i och kring historien är bland de skönaste som skådats, en riktig fest för ögat!
Kul, men också darrande nära en (stark) trea.

In Bruges

Här har vi ytterligare en film som jag satte mig och tittade på helt utan några förväntningar. Visst såg jag vilka goda skådespelare som var med, men omslaget ser ut som vilken dussinmässig b-film som helst...
Fel!
Detta var en riktig godbit, full med allt som gör en film bra och inramad av en väldigt egen, mycket svart humor. Spännande så man fick ont i magen var den också. Rekommenderas, men det går nog inte att slötitta på denna...

Indiana Jones och kristalldödskallens rike

Hej och hå! Jag citerar mig själv från min recension av filmen ifråga:

"Historien är som följer; Indiana fightas med onda ryssar (en alltid superb Cate Blanchett) i jakten på en kristalldödskalle. På vägen får han följe med en ung hetsporre som letar efter sin kidnappade mamma. Indy får mycket omtumlade nyheter under färden.

Riktigt rolig från och till, man inser snabbt hur mycket man saknar denna typ av hjälte av kött och blod. Det är inget onödigt blodigt våld, bara underhållningsvåld och en stor portion humor och glimten i ögat. Man har helt enkelt riktigt kul i biosalongen! Ett mycket kärt återseende blir man bjuden på också, men det avslöjar jag inte något mer om..."

Mamma Mia!

Jag har ju konstaterat tidigare att jag inte är den superhårde machokillen jag trodde, men denna film är helt enkelt löjligt bra... *skäms*
Varje gång man hör Abba och verkligen lyssnar på musiken så inser man hur genial den faktiskt är. Enkla melodier med arrangemang som höjer upp dem till skyarna. Här parat med en ganska simpel men behjärtansvärd historia och med skådespelare som uppenbarligen trivts pinsamt bra - och allt utspelas dessutom i rena konditori-färgexlosioner i den grekiska övärlden...
Hur sjutton kan det bli annat än kitchigt smaklig spis av denna anrättning?

Morgan Pålsson - Världsreporter

Det tillhör verkligen inte vanligheterna att jag skrattar så jag kiknar, och speciellt inte till en svensk film, men några scener i denna är så hysteriskt roliga att jag nästan trillade ur soffan.
Jag tillhör de som visst tycker att 'Hipp Hipp' var en förbannat rolig serie, men att Morgan Pålsson mest kändes jobbig och irriterande - han är så svår att tycka om att man helt enkelt inte gör det... Men av någon outgrundlig anledning så är han i denna film så utblommad i sin dumdryghet och tragisk att det faktiskt smyger sig in någon typ av moderskänslor - även om jag tror att mödrar(hoppas jag!) inte gapskrattar åt sina barn så pass frekvent?

 - Göm dig!

Jag tror faktiskt att jag dööör av skratt!

Taken

Detta är helt klart - även om den konkurrerade med ''Felon' här ovan - vinnaren i kategorin "handsvettsutvecklingshandduksbetyg" där den är den enda som får en stabil FEMMA!
Jag citerar min egen recension av filmen:

"Vilken actionrökare detta är. Det är en enorm handsvettsutveckling hela filmen igenom. Luc Basson är en av manusförfattarna, men lite av hans ande vilar över hela filmen, speciellt actionscenerna.
Efter halva filmen trodde jag inte att jag kunde ha något adrenalin kvar i kroppen, men ack så fel jag hade - filmen fortsätter att öka och mina stackars binjurar bara fortsätter att pytsa ut adrenalin."

Vantage Point

Här dyker det upp ytterligare en skådis som ligger lite på läsidan, men som har mycket potential - och som jag är svag för: Dennis Quaid.
Jag vet inte riktigt varifrån denna plötsligt dök upp, men den lämnade ett mycket gott avtryck efter sig.
Mycket, mycket välgjord och spännande.
Filmen visar om och om igen samma sekvens, åtta gånger faktiskt. Historien kretsar kring en Secret Service-agent - Dennis Quaid - men varje gång sekvensen tas om så kastas historien om. Det är för all del rejält konstruerat, men så pass fascinerande att filmen aldrig tappar fokus.
Spännande och nästan för välgjord!

Wall-E

Är det en medveten hyllning till stumfilmen under de första 15-20 minuterna av denna film, då det inte yppas ett endaste ord? Man fastnar redan efter några sekunder och inser efteråt att det är bara det renaste av genierna som kan göra en plåtburk så pass levande att det håller en hel film igenom. Och det gör det verkligen, att det mest mänskliga som visats på bioduken 2008 är en robot måste vara ett nederlag för hela mänskligheten! ;o)
Att sedan den innehåller ett par av de vackraste scenerna också är bara en bonus. Fruktansvärt bra och Pixar visar omigen att det är de som leder den animerade ligan med hästlängder!

Worlds apart

Jag plockar fram lite ur min tidigare recension:

"Välspelad, mycket bra manus och lagom dogmakänsla. Huvudrollen känns verkligen som en ung flicka av kött och blod, som slits mellan sin inlärda ideologi och kroppens förvirrande signaler. Det finns mer som ligger under ytan i familjen. Pojken som spelas av Johan Philip Asbæk är förresten oerhört lik en lite tjockare Ewan McGregor, precis lika charmig och samma glimt i ögonen... "

Och så en kortfilmsbonus! :o)

Wallace and Gromit in 'A Matter of Loaf and Death'

Det spelar liksom ingen roll hur mycket processorkraft man pytsar in i en produktion, är det inte hjärta och lera (i alla fall när det är fråga om Wallace och Gromit) så blir det helt enkelt inte någon bra film! ;o)
Detta är ett gränsfall, givetvis skall inte en 30 minuter lång film vara med i denna lista, men jag skiter faktiskt i det.
Filmerna om det strävsamma paret Wallace och Gromit är rent av geniala. När man betänker att en animatör kan göra fyra sekunder film per arbetsdag så inser man hur genomtänkt och känsligt allt måste vara, men samtidigt så belönas man med film där det blir en närvarokänsla och värme utöver det mesta.
Nick Park, regissören och "pappa" till denna lersymfoni är faktiskt en av mina högst betygsatta regissörer, femma på min lista. Hans filmer ligger idag på en solid 4:a i snittbetyg! Inte dåligt alls, framför allt inte när jag nog har sett allt han gjort - som inte är kort-kortfilmer, till skillnad från de som ligger över honom i mina betyg.

Andras listor

AB
DN
M3
HD

Bra filmer

Trots allt så har jag nu efter denna inventering av filmåret 2008 insett att det var en hel del bra film som kom under året, låt oss hoppas på ett nytt gott filmår 2009!


//Zac
PS. Givetvis hade filmer som 'There will be blood', 'No country for old men' och inte minst 'Fjärilen i glaskupan' platsat, men de har utgivningsår 2007... Fjärilen i glaskupan är en film som följt mig efter jag såg den första gången - en riktigt mäktig (och ångestgivande) filmupplevelse!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England