Fortsätt till huvudinnehåll

Mer polisskjutningar

Mitt inlägg från igår om polisen och deras vapen är tyvärr ett gammalt inlägg som jag haft liggande läääänge som aktualiserades av en nyhet. Därför blir jag sittande på pottan lite grann efter en kommentar från Gunnar som efterfrågade källorna/statistiken för mitt inlägg... Jag har pinsamt helt enkelt inte kvar mina källanteckningar... :o(
Men efter lite sökande på nätet så hittar jag i alla fall en hel del - och jag tänker mig nog t o m att utveckla lite grann också! :o)

Norge...

Ur polisens egna tidning:
"Mellan år 1985 och 1999 inträffade i genomsnitt tre skjutincidenter per år i Norge. Med hänsyn till befolkningsmängden innebär det att svensk polis sköt nästan fem gånger så ofta som norsk.
Relativt sett skadade svensk polis mer än fyra gånger så många personer som norsk. Statistiken visar också att de svenska poliserna själva löper större risk att skadas i samband med skjutningar än kollegerna i Norge.
Det finns också en klar skillnad i vilka situationer svensk respektive norsk polis skjuter. I Sverige handlar det i normalfallet om en vanlig ordningspolispatrull som skjuter på kort håll. I Norge handlar det oftast om insatsstyrkor som skjuter på längre avstånd mellan skytt och mål.
Det går naturligtvis inte att jämföra länderna rakt av, men rapportförfattarna menar att grannländernas kriminalitet ändå uppvisar ungefär samma struktur och utveckling."

Artikeln är skriven kring en utredning från Polishögskolan; "Polisens bruk av skjutvapen" (rapport 2002:1), intervju med författaren Prof.Johannes Knutsson.

Storbritannien och lustiga jämförelser med Sverige

I Storbritannien har man som bekant sina obeväpnade "Bobbys":
A survey (1995) of police attitudes to armed patrols found:
 • 79% of police officers said they were not in favour of being routinely armed
 • But 40% said more officers should be trained to use firearms
 • 42% felt their life had been in serious danger as a result of personal threat in the previous two years
 • 39% had been threatened with firearm, knife or other weapon in the previous two years
 • In the event of a decision to arm all officers 43% said they would be prepared to carry firearms on duty or all of the time
 • 6% said they would resign from the police service if they were ordered to wear a firearm
Source: Police Federation
(Källa.)

Ödmjukhet inför uppgiften

Man tycks ha en lite mer ödmjuk och samhällsvänlig inställning i Storbritannien, "And of course you have more risk of accidents and innocent people get shot" apropå att beväpna polisen.
Som sagt - en helt annan inställning; "I think the British public cherish the image of a police officer who is very much part of the community and is very close to them, and we recognise that firearms create a bit of distance".
Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att man blir mobbad av sina kollegor om man ens skulle yppa något liknande i Sverige... Vapeninnehavet är väldigt förknippat med säkerhet.

Men är det säkert?

Låt oss titta på Storbritannien igen, från Wikipedia:
Since 1990 six officers have died from gunshot wounds, including Ian Broadhurst in December 2003, and Sharon Beshenivsky in November 2005.

Nu skall det genast påpekas att det inte inkluderar alla politiska mord på Irland, där många poliser strök med - men då det mer kan liknas vid en krigssituation så räknar jag inte med dem. Men sex dödsskjutningar sedan 1990! imponerande!
Och Sverige? Nja, jag hade svårare att hitta information, men efter lite adderande och grävande så kommer jag fram till 4st dödade under samma tid. Källorna är dels faktarutan här och dels den sorgliga dödsskjutningen i Nyköping där dessutom hela operationen understryker en hel del av min kritik mot hur dåligt man hanterar mängder av fall.
Denna jämförelse blir ännu mer intressant då man betänker att Storbritannien i runda tal har 600% större befolkning...
Är det svenska buset 600% farligare än det brittiska?

Mer frågor

Om det nu råder ett enkelt samband som ger vapen -> säkerhet -
Varför har vi inte beväpnade väktare när det handlar om värdetransporter?

Spekulationer

Jag slänger ur mig lite spekulationer här, man utrustar inte väktare med skjutvapen för att:
 • Det kommer användas allt grövre våld vid eventuellt och ofrånkomliga värdetransportrån?
 • Antalet väktare som dödas i tjänsten kommer att öka kraftigt?
 • Man vill hindra en upprustningskapplöpning?

Slutord

Jag tror inte vi har en värre kriminalitet än vad man har i Storbritannien - jag vet att vi har sämre statistik vad gäller uppklarade brott - så;
 • Varför skjuts det i princip ungefär 400% mer poliser i förhållande till folkmängd i Sverige?
 • Varför skulle principen vad gäller väktare och skjutvapen - som i jämförelse enbart kommer i kontakt med riktigt tung kriminalitet - inte gälla för svensk polis?
 • Varför tycks svensk polis arbeta aktivt med att öka avståndet mellan sig och allmänheten? Sitta ihopkurade i radiobilar med vapen och militärinspirerade uniformer är knappast något som känns peka i den riktningen?
 • Vad är det för principiell skillnad på norska förhållanden och svenska som gör att det, trots stora avstånd, tycks fungera med obeväpnad polis i Norge?

Disclaimer

Nu är det säkert en hel del med kopplingar till polisen som får förhöjt blodtryck av att läsa mina inlägg om detta, men jag vill göra helt klart i att det förekommer lika många dyngskallar bland den övriga befolkningen som bland polisen. Många poliser gör ett fantastiskt jobb och gör betydligt mer än vad tjänsten kräver. Tyvärr så omöjliggör mycket av polisens organisation och de omorganiseringar effektivt polisarbete och skall således absolut inte lastas den enskilde polismannen.


//Zac, som hoppas att Gunnar - och säkert andra, fått svar på sina frågor. Förresten så vet jag att det faktiskt är fel modell på bilden överst... ;o)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

 1. Jag är lite ambivalent i frågan...Jag upplevde en dödsskjutning för tio år sedan i Trollhättan. Polismannen sköt ihjäl en knarkpåverkad inbrottstjuv som gick till angrepp med en stor förskärare. Jag stod på första parkett, eftersom jag befann mig precis bakom polisen. Hade han inte haft vapnet framme hade vi båda troligtvis skadats eller dödats av den desperate mannen..Men jag håller med om att det finns för många "stridisar" inom poliskåren.

  SvaraRadera
 2. Roligt att du tog fram lite källor! Så många bloggare som slänger ur sig vad som helst och backar det med mycket tvivelaktig information.

  Jag tycker för övrigt det är bra att man hela tiden ifrågasätter och prövar polisens rätt att bära vapen. Polisens monopol på våldsanvändning är ingen självklarhet. Däremot är jag av uppfattning att de, som samhället ser ut just nu och har gjort en längre tid tillbaka, borde få bära vapen. Huruvida det skall vara den varianten som England använder med bara en del av kåren som bär vapen eller om alla skall göra det är jag mycket mer öppen för. Men jag har fått intrycket av dig att du vill ta bort vapnen helt och hållet.

  Det är lätt att glömma att det är inte bara tjuvar och banditer som polisen har att göra med. I deras arbetsuppgifter ingår även att agerar taxi åt hela Sveriges vuxenpsykiatri. I.o.m. våldsmonopolet faller det på polisen att gå in i bostäderna hos de psykiskt sjuka som är i ett stort behov av behandling och föra dem till deras sjukinrättning. Faran i denna uppgiften aktualiserades verkligen av dödsskjutningen i Nyköping (som du länkade till). Nyköping var en handräckning på att hämta en psykiskt sjuk person och föra honom till vård som gick helt fel. För psykiskt sjuka försvinner t.ex. helt argumentet att poliser med vapen bara innebär en upprustning. Psykiskt sjuka kommer alltid kunna vara livsfarliga oberoende av hur polisen rustar sig.

  Varenda en av dina rubriker förtjänar egentligen en duktig argumentation men jag vet inte hur mycket man kan skriva i denna typen av inlägg. Så jag nöjer mig med att kommentera antalet poliser som dödats i tjänst. Sex eller fyra döda är för små antal för att man skall kunna säga något statistiskt. Om en polisbuss skulle bli beskjuten utanför Hells Angels klubbgård med fyra poliser som omkom skulle vi helt plötsligt ha fler dödade poliser än England. Därför blir själva siffrorna ganska betydelselösa när man jämför dem. Det vi kan konstatera är att inte många poliser dör i tjänsten i Sverige eller England av handeldvapen (tack och lov).

  I grund och botten handlar mitt stöd av polisens rätt att bära vapen på att det är polisen allmänheten ringer när det inte längre finns någon annan att ringa. Och i de tusentals gånger tusentals situationer man kan föreställa sig så vill jag i många av dem att det är en polis med vapen som kommer.

  För övrigt så är det inget fel på bilden. Sig Sauer P226 används även den av polisen. Den är bara inte standardmodellen.

  God jul på dig iaf
  Gunnar

  SvaraRadera
 3. Tack för kritiken, jag försöker hålla en relativt hög nivå vad gäller källhänvisningar etc. Men det går inte hålla det helt stringent utan att det förtar nöjet med bloggen, så det är en balansgång. Men de som läser regelbundet tror jag uppfattar mig som relativt hederlig! ;o)

  Jag vill inte avväpna hela poliskåren, utan låta befäl samt en välutbildad, tungt beväpnad insatsstyrka, behålla vapnen. Lite som brittiska polisen, där det är ett flertal grupper som har beväpning. Jag tror precis som polisen jag citerar ovan att vapnen skapar ett avstånd mellan medborgare och polis - för trots allt så är den absoluta majoriteten normala människor som polisen hanterar dagligdags.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n