Fortsätt till huvudinnehåll

Stackars skivbolagen!

Jag tror de flesta missar en oerhört viktig punkt som vida överväger den eventuellt bristande moralen hos ungdomar - musik är helt enkelt inte lika mycket värt idag

En historisk parantes

Musiken kommer aldrig mera ha den särställning som den historiskt - om än historiskt kortvarigt - haft. Det är rent önsketänkande från branschen och bara okunnighet från de bakåtsträvande förespråkarna för IPRED-lagen.

Nya beteenden

Våra nya beteenden passar inte in i den föråldrade och förlegade affärsmodell som skivbranschen med sina lobbyorganisationer vill pressa in oss i; det är en felaktig modell på alla plan. Jag förstår att man längtar tillbaka till det gamla där kunden enbart fick det den bjöds, men läget är diametralt annorlunda idag. Vi översköljs av kultur från alla håll, under all tid på dygnet. Det är vi som väljer och vrakar idag, det är inte några få multinationella skivbolag som styr vad konsumenterna skall handla.

Ny konkurrens!

Allt från att passivt låta oss dränkas i kommersiell skitmusik på någon av de oskiljaktiga strunt-radiokanalerna (förbannat mycket valfrihet måste jag f ö påpeka), eller på tv - dygnet runt i 100-tals kanaler, man har happenings och livemusik överallt, det finns sjukt mycket oerhört bra, fristående musik gratis på nätet - och sedan finns det givetvis piratkanaler som är 100-falt mycket smidigare att använda än de kommersiella varianterna som pliktskyldigt och sent om sider släppts.

Frihet och ofrihet

Sedan är det ett enkelt faktum att piratad musik ger mer frihet och det är precis det som konsumenterna vill ha och precis det som skivbolagen inte vill ge oss. Därför har de hamnat på sopstationen. Gamla strukturer som nu dessutom bara hålls uppe av en oliberal och felaktig, rättsvidrig  lagstiftning.

Undrar om...

Varje gång man från industrins innersta väsen varit på stridsjakt så har man vunnit kortsiktiga vinster och sedan har utvecklingen gjort att man varit tvungen att släppa till och förändras. Jag tänker i mitt stilla sinne:

"..om man nu istället använt de sjuka pengar man lagt på lobbyarbete och förbud till förändringsarbete så hade man väl knappast varit i den sitsen man är i nu?"

Mer från mig

En del av det jag skrivit om upphovsrätten (likn ipred och fra ):


Från media idag

DN: Muf sparkar bakut mot egna partiet
DN: Det här är Ipred
DN: M oense in i det sista om fildelning
DN: Småskalig fildelning inte i lagen
AB: Lagen stoppar inte fildelarna
AB: Små skivbolag drabbas värst av fildelning  
AB: JUST NU: Här är nya IPRED-lagen
AB: Så ska Ipred- lagen fungera
AB: Moderaterna ense efter krismöte
AB: Nedladdningen hotar oetablerade artister
SVD: Regeringen enig om fildelningslag
SVD: Stark uppgång för legal nedladdning
SVD: ”Utan Ipred slutar vi göra film”
SVD: Lär inte unga att ”stjäla” film
SVD: Enda lösningen är bättre legala affärsmodeller
SVD: Så blir Ipred-lagen
Ex: Ipred-lagen stinker fortfarande
Ex: Ask vill se en hårdare lag
Ex: Ask: "Det måste gå att ta betalt"

BLOGGAR

http://alliansfrittsverige.blogspot.com/2008/12/december-3-2008-moderaterna-enas-om_03.html
http://annarkia.blogg.se/2008/december/tiden-vrids-tillbaks-2.html
http://arvidfalk.se/2008/12/reinfeldt-dum-i-huvet/
http://arvidfalk.se/2008/12/skivbolag-med-harley-davidson-och-gangvast/
http://blogg.expressen.se/peterj/entry.jsp?messid=444178
http://blogg.ricercar.se/basic/2008/12/04/oversattning/
http://djingis.blogspot.com/2008/12/fra-och-ipreds-ckliga-historiska-trdar.html
http://erixon.com/blogg/?p=1910
http://man:kenneth%2Ejohansson@riksdagen.se/
http://mattias-tycker.blogspot.com/2008/12/ipred_03.html
http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2008/12/det-hr-lugnar-inte-mig-precis.html
http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2008/12/vad-r-viktigast-att-lagen-fungerar.html
http://motpol.blogspot.com/2008/12/reinfeldt-har-inte-lrt-sig-ngonting.html
http://nyhetstorken.blogspot.com/2008/12/glasklart-svd.html
http://nyligen.se/
http://opassande.se/index.php/2008/12/04/upphovsrattsintrang-lika-illa-som-terrorism-i-alla-fall-nar-det-lagstiftas/
http://projektpariktigt.blogspot.com/2008/12/dagens-garvis.html
http://rumptroll.wordpress.com/2008/12/03/big-brother-is-watching/
http://satmaran.blogg.se/2008/december/reinfeldt-tyst-i-klassen.html
http://terraincognita.blogsome.com/2008/12/04/rekrytera-min-politiska-rost/
http://theblackjacker.se/the-pirate-bay-och-anonymitet/
http://www.babilou.se/?p=3675
http://www.eriklaakso.nu/?p=445
http://www.eriklaakso.nu/?p=451
http://www.hell-man.se/?p=1151
http://www.tornebohm.com/WP/?p=1470

UPDATE:

Måste ta med ett citat från Anna Troberg just angående presskonferensen:

En annan mycket intressant detalj är att Asks presskonferens inte äger rum i anslutning till riksdagen eller justitiedepartementet eller något liknande. Nej, den hålls på Filmhuset på Gärdet. Det är ju inte utan att det känns helt rätt att en köpt lag presenteras hemma hos en av dem som var med och beställde den, eller hur?


Vi vet ju sedan tidigare att Ask inte har något emot att filmindustrin köper poliser, så hon tycker naturligtvis att det är finfint att filmindustrin bjussar på lokal när hon slår på stortrumman för att presentera hennes julklapp till dem. Det finns alltid ett visst mått av under bordet-kontakter mellan politiker och andra intressenter. Det går tyvärr inte att komma ifrån. Men när dessa kontakter blivit så vanliga att man inte ens bryr sig om att vara diskret, så finns det all anledning att oroa sig. Det lustiga med svenska politiker är att de antagligen inte ens har vett att sälja sig dyrt, de nöjer sig med en lunch eller två med en halvkändis. Det är ta mig fan patetiskt!//Zac, som inte alls tycker synd om skivbolagen utan tycker att de gott kan gå å dö...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Joakim Nätterqvist säger "– Inte ens filmen Arn, som jag varit med i, går ju med vinst." till AftonBladet.

  Har Joakim aldrig reflekterat att filmen Arn är ett sömnpiller som får mediokra 6.3 på internet movie database (imdb)? Har svenska filmsamfundet aldrig tänkt på att svensk film är mestadels långtråkig och usel?
  Hoppas att pirakopiering kan bidra till bättre filmer om inte annat, nåt som är sevärt på bio...

  SvaraRadera
 2. Arn fick dessutom 9 miljoner i produktionsstöd... Så jag tycker de skall vara lite mer ödmjuka inför att skattebetalarna faktiskt redan sponsrat en stor del av filmen...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Väl skrivet, dock gör det ont i mig när du slår till med dubbla negationer i det avslutande citatet...

  "..till förändringsarbete så hade man väl KNAPPAST INTE varit i den sitsen man är i nu?"

  Det du säger är att man hade varit i den sitsen, så skippa "inte"...

  /Grammatikfascisten

  SvaraRadera
 4. Rättade det först nu... Jag skyller på att jag äv/var trött och satte ihop inlägget lite snabbt. Tack för påpekandet dock! Det är sådant som göra mina inlägg lite bättre! :o)

  Mer kommentarer!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Du skriver "Det är vi som väljer och vrakar idag, det är inte några få multinationella skivbolag som styr vad konsumenterna skall handla. "

  Jag antar att du inte är i musikbranschen eller kan något om den för då skulle du veta att alla artister och skivbolag vet om att det alltid varit kunden som väljer. Jag tror det var 2005 som dom två bäst säljande skivorna i Sverige var SMURFHITS och MARKOLIO. Det var SVENSKA FOLKET som bestämde att DOM HÄR SKIVORNA ska vi köpa. Sen görs det en MASSA fantastisk musik som folket helt ignorerar. Varför tror du att musikutbudet ser ut som det gör?? Skivbolagen är i regel musikälskare som vill hjälpa artister få ut som musik genom sitt entreprenörskap, men dom får sällan göra som dom vill p.g.a. kunden... Det är folket som tvingar dom sälja skitmusik som schlager och IDOL för det är det ENDA som säljer idag..... Sen på vinsten av MARKOLIO och allt annan skit så finansierar skivbolagen en massa BRA musik och släpper skivor utan att vänta sig att det går runt. Förstår du: Skivbolag som har en slant över släpper skivor utan att FÖRVÄNTA sig att dom ska få igen sina pengar. Det händer HELA tiden. Majoriteten av skivorna som släpps går inte runt och det har alltid varit så och det kommer alltid vara så. Tack vare en massa driftigt folk som älskar musik (och ibland jobbar på skivbolag).

  Det är på ren välvilja som den bra musiken finns kvar. Klaga INTE på skivbolagen. Titta på dig själv istället....

  SvaraRadera
 6. Jag tittar på mig själv, och?

  Gillar iofs den altruistiska, behjärtansvärda och generösa vilja som (de stora) skivbolagen visar genom att ge ut musik för den goda smakens skull och inte för att tjäna obscent med pengar! Nyhet för mig och resten av mänskligheten måste jag säga. Tack.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n