Fortsätt till huvudinnehåll

Filmrecension: Angel

- Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

'Angel'

Storyn är väl redan känd? F d hyllad storstjärna på fallrepet kommer på den perfekta combacken - från de döda! Alla riktigt stora rockikoner har ju dött, men ingen har kommit tillbaka. Det visar sig inte vara fullt så enkelt...

Nja...

Jag har alltid gillat Nutley, hans första räcka av filmer - 'Nionde kompaniet', 'Black Jack' och 'Änglagård' och 'Änglagård 2' är riktigt solida, underhållande filmer.
Att Nutley är en riktigt god filmhantverkare står utom allt tvivel; foto, klippning är av yppersta klass - och vem hade väntat sig något annat med Jens Fischer bakom kameran?

Felriktat

Men storyn är väl intressant ur många aspekter även om det känns oerhört främmande utifrån ett svenskt perspektiv. Vi har inte rock'n roll stjärnor på det sättet alls... Men det är något i drivet och i dialogen som gör flera scener rent av skrattretande. Jag kom på mig själv att skratta högt åt scener som jag förstod skulle vara "tunga" och dramatiska. Mittenpartiet är på tok för långsamt och rent av riktigt långtråkigt.
Sedan är det ett stort problem i att se alla skådespelare göra sina specialiteter på ren rutin;

Specialiteterna...

Helena Bergström:
Gråter - check!
Snorar - check!
Raseriutbrott - check!
Näckar - check!
Skriker väldigt mycket - check!
Rolf Lassgård
Stirrar trött framför sig - check!
Pratar tungt övertygande - check!
Rickard Wolff
Pratar dessvärre mer än någonsin som om han stod på en teaterscen - dubbelcheck!

Teatraliska Wollf

Wolff lider av samma sak som de flesta skådespelare i sverige gör idag - de för dialogen framåt som om de stod på en teaterscen, högljutt, onaturligt och mycket teatraliskt...

Hör 1800-talet till

Då jag själv aldrig någonsin klarat av teater som konstform så reagerar jag oftast våldsamt negativt. Möjligtvis att det är Bergman som är det moderna upphovet till detta, men det är en farsot som bara ökar i omfång tycker jag. Jag förstår att det är svårt att försörja sig som skådespelare idag och en film är trots allt mer eller mindre bara en punktinsats, emedan en tjänst på en teater innebär längre tids försörjning. Detta för månne med sig att man uppför sig som på en teaterscen också - stora, vida gester, onaturligt tonfall och röstläge. Det är dags att inse att teatern som konstform hör 1800-talet till. Det är en helt annan konstform än med film.
Det går inte tro att man kan föra över statisk, högljutt agerande till en filmduk där varenda nyans obönhörligen störtar ut mot åskådaren. Det kräver kort sagt en helt annan teknik från skådespelaren. Film är regissörens medium, medan teatern i mångt och mycket är skådepelarens. En teaterpjäs kan aldrig bli något mera än verkligheten genom en skrattspegel, film kan både vara närvarande och frånvarande, närbilder och översiktsbilder, intimt eller känslokallt - och det kan vara nertonat eller uppskruvat på ett sätt som är fullständigt omöjligt på scen...
Film är om man så vill det manupilativa mediet, som dessutom når ut till så mycket fler. Själv är jag som bekant svag för filmregissörer som helt skapar sin egen vision, något som dessvärre är omöjligt på en teaterscen.

Rock'n roll?

De rockscen-scener(!) som är med är ruskigt pinsamt dåliga, ha en kudde till hands... Jag tycker att Bergström kan vara riktigt duktig i rätt filmer/roller, men som scendomptör passar hon då rakt inte. Om ni tänker er en riktigt, riktigt dålig Tina Turner-kopia så är ni ändå bara halvvägs där...

Tyvärr

Så det går helt enkelt inte att ens sätta godkänt på denna film, trots några få scener som griper tag rejält. Jag har faktiskt ingen aning om vad man ville säga med filmer, var man ville undersöka och vända på. Jag lutade faktiskt åt en tvåa (minus, minus!) men slutet kändes så oerhört krystat och avklippt att det var omöjligt att fjärma mig från ett underkänt...
Usch så hemskt att Nutley uppenbarligen är i rejäl nerförsbacke rent kreativt nu. Det är dags att satsa på yngre, mer talangfulla filmskapare.


//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
- Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

Kommentarer

  1. Vilket bra inlägg. Speciellt det du skriver om att man får känslan av att svenska skådespelare står på en teaterscen. Detta är en av anledningarna till att jag har lite svårt med svenska filmer. Trodde jag var ganska ensam om att tycka så här, åtminstone får jag den reaktionen när jag hamnar i diskussioner om svensk film.

    En annan anledning är att många av dom svenska filmerna under senare år har haft liknande teman, man känner igen allt från början till slut. Typ-liten ort, främling/-ar eller hemvändande kommer dit och genast uppstår en konflikt av något slag.

    SvaraRadera
  2. Jo, man får inte förglömma att inaveln kan karaktäriseras som ingenting annat än rent formidabel inom svensk kultur....
    Bra film (-länder) och Svensk film

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n