Fortsätt till huvudinnehåll

Björklund i blåsväder

Björklund är som sig bör i blåsväder; SvD ger sig nu ut och försöker minimera skadan.
Under veckan har Jan Björklund gisslats för att ha tagit till överord under sitt arbete med att vända debatten, och där ligger han som han har bäddat. Men för det han har åstadkommit – en skoldiskussion om kunskap, en skolpolitik i förändring, ett återupprättande av lärarrollen, en socialdemokrati under tillnyktring – förtjänar han den djupaste respekt.
(Källa.)

Jo, det är sant - men samtidigt så förtjänar han inget annat än den djupaste förakt för att medvetet ha överdrivet och, dristar jag mig säga, ljugit för att vinna fördelar i debatter. Något som också varit mycket lyckat eftersom han dels byggt hela sin karriär på just skolfrågan och dels för att han oftast tack vare uppgifterna vunnit debatterna också.

Snacka polarisering...

Om man inte tycker att det svenska utbildningssystemet har problem med kvalitet och kunskapsresultat måste man ha tillbringat de senaste åren med huvudet i sanden. Elever, lärare och föräldrar har lämnats fullständigt i sticket av den gamla skolpolitiken.

(Samma källa som ovan.)

??
Har motståndarna verkligen ens antytt att vi är i topp vad gäller internationella mätningar? Lite trist retorik från Linder här tycker jag. "De som inte är med oss, är emot oss"...

Anpassad moral?

Såhär lät det i den rapport med titeln Vägen bort från enparti(s)taten som folkpartiet släppte 2005:
"trenden [är] att statliga myndigheter till synes allt större utsträckning ägnar sig åt renodlat politisk propaganda. Myndigheter sviker sin uppgift att sakligt och neutralt förmedla information för att istället bedriva politisk propaganda i det socialdemokratiska regeringspartiets tjänst" [sid. 2]
(Källa.)

Björklund utnyttjade fp:s dataintrång

För den borgerliga alliansen spelade Jan Björklunds höga profil i skolfrågorna en viktig roll inför riksdagsvalet 2006. Förre skolministern Ibrahim Baylan är nu inte oväntat kritisk till sin politiske motståndares debatteknik.

– Jag har alltid upplevt honom som vårdslös med siffror. Vi kände oss till och med tvungna att ge ut en egen rapport med namnet "Tio myter om den svenska skolan" om Björklunds uttalanden, en rapport som tyvärr blev känd av fel orsaker. Det visade sig ju att Björklund haft tillgång till vår rapport innan vi publicerade den.

Det var i februari år 2006 som socialdemokraterna och Ibrahim Baylan presenterade rapporten. Ett par timmar senare kom svaret då Björklund på en pressträff lade fram motrapporten Tio sanningar om den svenska skolan. Senare rullades det upp att folkpartiet haft tillgång till socialdemokraternas intranät genom ett dataintrång.
(Källa.)

Mer om detta

SvD: Onyanserat. Ministern bör tas i örat anser forskare.
SvD: Uttalanden om skolan ifrågasätts. ”Hans trovärdighet är skadad.
SvD: Björklund citerar halva meningar
DN: Skolverket utvärderar kunskapen i grundskolan
AB: Trovärdigheten är nere på noll, Jan Björklund
AB: Dubbelmoral om svenska skolan

Bloggar:

Alliansfritt sverige: Björklund kräver ny statistik från skolverket
Propagandaminister Björklund
Linder har också siffror. Kan någon kolla upp dem, please!
Jan Björklund får svar på tal
Antligen ett drev som bygger pa sakgranskning....
Monarkin, skolpolitiken, alkohol m m
Björklund har rätt!
Björklund förtjänar ingen respekt
Björklund och den kreativa statistiken


//Zac


Kommentarer

 1. Det finns onekligen brister att åtgärda i skolan, och dem åtgärdar man bäst i matsalen.

  En timmes frukost plus en timmes lunch med obligatorisk närvaro. Fet naturlig ekologisk närproducerad mat med mycket lite kolhydrater, med möjlighet för den som så vill att helt utesluta kolhydraterna.

  Detta hade varit en ren besparing för skolan och samhället.

  SvaraRadera
 2. Ingen tvekan om att soc.dem. 1991 (när borgarna vunnit valet och bildat reg) hävdade att de skapat VÄRLDENS BÄSTA SKOLA.
  I själva verket befann sig verkligen SKOLAN I KRIS då! Universitet o högskolor klagade över försämrade kunskaper hos studenter i både na-ämnen och humaniora.Blivande svensklärare på lärarlinjen i KKarlstad (där Scherp/Ekholm håller till) hade svårigheter med svenskan och ville ha "kortkurser i stavning".
  Det är denna dramatiska försämring och dess orsaker, som borde diskuteras. Jan Björklund har inte medvetet ljugit men det finns motstridiga sifferuppgifter.

  SvaraRadera
 3. Jan Björklund har definitivt farit med systematiserade lurendrejerier. För det handlar ju inte om en rapport som han feltolkar...

  Det är nog mycket få som tror att vi har världens bästa skola, men att oavbrutet svartmåla genom medvetna feltolkningar för att vinna fördelar är usligt helt enkelt.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Det rör på sig. Vi ska skilja på debatterna. Att Jan Björklund gjort bort sig står klart, och nu kan vi kanske lämna det.

  Regeringens satsning på yrkesutbildning är ett utmärkt initiativ.

  Angeläget är också återuppbyggnad av Komvux, som med sin högmotiverade elevkår är en oerhört effektiv skolform.

  Om man vill ha en kunskapsskola, borde man alltså ha värnat om omvux. Man hargjort motsatsen.

  Våra politiker är inte särskilt kompetenta. Ett stort problem för hela samhället, såsom visat sig gång på gång.

  SvaraRadera
 5. Den något paranoida frågar sig nog varför satsningen på yrkesutbildningen kommer nu - efter det att det står klart att arbetslösheten kommer att öka, ganska rejält de närmsta åren.

  Min enkla analys är helt enkelt om Alliansen inte ligger på rejält plus vad gäller jobben 2010, så ryker de så det ryker om det! ;o)

  Man har tagit till sossegrepp tidigare, så varför inte nu?


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England