Fortsätt till huvudinnehåll

OS i Beijing, 2008

OS går mot sitt slut, jag kan inte påstå att jag har brytt mig ett skvatt om de s k sportsliga prestationerna.

Doping, osportslighet mm

För mig är elitidrotten något som har mycket, mycket litet att lära om hälsa för vanligt folk. På Kostdoktorn pågår/pågick en diskussion kring hur Colting, Gunde m fl äter/åt. Jag ser inte hur det på något sätt kan vara av intresse för allmänheten; det sätt som dessa människor sliter ut sina kroppar och lär behöva mer hjälp än den generella jämnåriga pensionären i famtiden är knappast något lysande föredöme någonstans.
Att sedan alla elitidrottare idag befinner sig i gråskalan kring otillåtna metoder är inte heller något som jag ser direkt positivt på. Vi svenskar är grymt blåögda när det kommer till våra egna idrottare - vi upprörs över hur andra länders atleter försvinner månaderna innan mästerskapen, och reagerar inte när en del av våra gör samma sak... De värsta klumpigheterna har dock förbunden lyckats med själva, förutom hjärnsläpp hos vissa tävlanden, det är väl bara de tävlande och domarna det är fel på? Men det var synd om Abrahamian... ;o)

OS i Beijing

Det påstås att spelen kostar kinesern bortåt 40 miljarder dollar! Det är oavsett helt enorma pengar, det ser ut som om det blir mer än tre gånger så mycket som Greklands budget 2004 - som väl var rekord då? Iofs är väl China enormt mycket ekonomiskt starkare, men i alla fall. I perspektiv så kan man läsa om hur Montreal betalade av det sista på sitt OS 1976 för fyra år sedan... Och vänder man ögonen mot en annan kostsam operation så bränner amerikanerna betydligt större summor per halvår än så, i sitt engagemang i Afghanistan/Irak.

Öppenhet grundar för öppenhet?

Men kan man ha ett OS med allt vad det innebär av nya intryck utifrån, en smak av västerländsk frihet etc?
Dagens ledare i DN ger många rätt. Jag håller med, bilden av en kines har nog gått från en risbonde till mer av en världsmedborgare under spelen.
Det blir allt svårare att förtrycka motståndare inom landet ju öppnare landets gränser blir och ju mer västvärlden får inflytande; förtrycket vittrar helt enkelt sönder inifrån genom utifrån tillförda influenser.

Annan lupp

Men visst har man varit väl orättvis i mångt och mycket vad gäller rapporteringen från Beijing. Jag är t ex ganska säker på att grekerna för fyra år sedan också kontrollerade värdinnornas utseende med lupp, samt att de fuskade en hel del vad gäller invigningen etc. London lär knappast få jätterubriker om fyra år för att man har budgetproblem, att man censurerar låttexter, att man städar ur London, både vad gäller skräp och vad gäller uteliggare och tiggare. Kina har med andra ord granskats med en helt annan lupp. Tråkigt, men det är möjligtvis så att regimen har bäddat för det själva.

Slut!

Men nu är det definitivt slut och jag känner mängder med människor som känner en slitande tomhet efter alla stora stunder i OS. Det blir väl ett sorgearbete på jobbet för vissa kollegor under veckan... Hela OS har väl ur svenskt vidkommande på sätt och vis varit en sorgesträcka - Sverige har lämnat ett kompakt icke-spår i Beijing... Jag kan inte påstå att jag bryr mig någonstans, de aktiva har lagt ner ett jättejobb, men kanske lyckats lite sämre. OS är intressant som fenomen i sig, men som sportslig yttring - nehej! Kom dock ihåg att det bara är fyra år kvar till nästa massiva, massmediala, masspsykos av mastedontiska OS.
Jag minns tyvärr inte vem som sade det, har för mig att det handlar om någon amerikansk boxare från sekelskiftet - det förra - som sade någonting i stil med att "där hälsan går in, går elitidrotten ut".


//Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n