24 aug. 2008

OS i Beijing, 2008

OS går mot sitt slut, jag kan inte påstå att jag har brytt mig ett skvatt om de s k sportsliga prestationerna.

Doping, osportslighet mm

För mig är elitidrotten något som har mycket, mycket litet att lära om hälsa för vanligt folk. På Kostdoktorn pågår/pågick en diskussion kring hur Colting, Gunde m fl äter/åt. Jag ser inte hur det på något sätt kan vara av intresse för allmänheten; det sätt som dessa människor sliter ut sina kroppar och lär behöva mer hjälp än den generella jämnåriga pensionären i famtiden är knappast något lysande föredöme någonstans.
Att sedan alla elitidrottare idag befinner sig i gråskalan kring otillåtna metoder är inte heller något som jag ser direkt positivt på. Vi svenskar är grymt blåögda när det kommer till våra egna idrottare - vi upprörs över hur andra länders atleter försvinner månaderna innan mästerskapen, och reagerar inte när en del av våra gör samma sak... De värsta klumpigheterna har dock förbunden lyckats med själva, förutom hjärnsläpp hos vissa tävlanden, det är väl bara de tävlande och domarna det är fel på? Men det var synd om Abrahamian... ;o)

OS i Beijing

Det påstås att spelen kostar kinesern bortåt 40 miljarder dollar! Det är oavsett helt enorma pengar, det ser ut som om det blir mer än tre gånger så mycket som Greklands budget 2004 - som väl var rekord då? Iofs är väl China enormt mycket ekonomiskt starkare, men i alla fall. I perspektiv så kan man läsa om hur Montreal betalade av det sista på sitt OS 1976 för fyra år sedan... Och vänder man ögonen mot en annan kostsam operation så bränner amerikanerna betydligt större summor per halvår än så, i sitt engagemang i Afghanistan/Irak.

Öppenhet grundar för öppenhet?

Men kan man ha ett OS med allt vad det innebär av nya intryck utifrån, en smak av västerländsk frihet etc?
Dagens ledare i DN ger många rätt. Jag håller med, bilden av en kines har nog gått från en risbonde till mer av en världsmedborgare under spelen.
Det blir allt svårare att förtrycka motståndare inom landet ju öppnare landets gränser blir och ju mer västvärlden får inflytande; förtrycket vittrar helt enkelt sönder inifrån genom utifrån tillförda influenser.

Annan lupp

Men visst har man varit väl orättvis i mångt och mycket vad gäller rapporteringen från Beijing. Jag är t ex ganska säker på att grekerna för fyra år sedan också kontrollerade värdinnornas utseende med lupp, samt att de fuskade en hel del vad gäller invigningen etc. London lär knappast få jätterubriker om fyra år för att man har budgetproblem, att man censurerar låttexter, att man städar ur London, både vad gäller skräp och vad gäller uteliggare och tiggare. Kina har med andra ord granskats med en helt annan lupp. Tråkigt, men det är möjligtvis så att regimen har bäddat för det själva.

Slut!

Men nu är det definitivt slut och jag känner mängder med människor som känner en slitande tomhet efter alla stora stunder i OS. Det blir väl ett sorgearbete på jobbet för vissa kollegor under veckan... Hela OS har väl ur svenskt vidkommande på sätt och vis varit en sorgesträcka - Sverige har lämnat ett kompakt icke-spår i Beijing... Jag kan inte påstå att jag bryr mig någonstans, de aktiva har lagt ner ett jättejobb, men kanske lyckats lite sämre. OS är intressant som fenomen i sig, men som sportslig yttring - nehej! Kom dock ihåg att det bara är fyra år kvar till nästa massiva, massmediala, masspsykos av mastedontiska OS.
Jag minns tyvärr inte vem som sade det, har för mig att det handlar om någon amerikansk boxare från sekelskiftet - det förra - som sade någonting i stil med att "där hälsan går in, går elitidrotten ut".


//Zac

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...