Fortsätt till huvudinnehåll

Struntprat från etablerat håll (SLV)

Varför blir man trött på allt struntprat om bantning ifrån etablerat håll? Är det för att man upprepar hörsägen, rena dumheter utan att tänka själv? Eller är det de uteblivna resultaten? Tja, välj själva...

En massa kolhydrater håller dig mätt

Vanliga nudlar är gjorda på vete eller majs som gör att hungerskänslorna snabbt kommer tillbaka. De nya fettnudlarna gjorda på sojabönor håller kvar mättnadskänslan längre. Ett genombrott för matforskningen, skriver tidningen.

(Källa.)


Framför allt tycker jag det är hysteriskt roligt med formuleringen "ett genombrott för matforskningen"... Med ganska stor sannolikhet så känner både de journalisterna som skrev detta på tidningen en hel del feta personer, men varför inte också fundera lite på Aftonbladets dietister som gång på gång upprepar att bantande skall fylla drygt halva tallriken med "mättande och nyttiga" kolhydrater i form av potatis, ris eller pasta...

Det sade ju dietisten på AB jöh?

Hämtat ifrån mitt inlägg 'Snabba kolhydrater har inget i vår kost att göra!':

Vi har tur att vi har Aftonbladets viktklubb som kan rätta till våra missförstånd:

Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen. De håller blodsockret på en jämn nivå och det minskar godissug och hungerattacker. Långsamma kolhydrater finns i bönor och baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd.

Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.

..

Huvuddelen av ditt energiintag, drygt 50%, bör komma från kolhydrater. Främst i form av bröd, pasta, potatis, frukt och grönsaker.

Konsumtionen av sockerrika livsmedel bör begränsas eftersom socker till skillnad från annat inte innehåller någon näring, bara energi.

(Källa.)

I sammanhanget är Aftonbladets Josefine Jonasson också hysteriskt rolig:

– Kroppen behöver kolhydrater och helst kolhydrater som höjer blodsockret långsamt. Pasta är ett bra exempel på det. Framför allt fullkornsvarianterna, säger Josefine.

(Källa.)

Potatisen ja...

Nu har 2008 utsetts till "potatisens år" av FN, och man kan bara hålla med experten Greg Forbes:

- Potatis besprutas enormt mycket mer än till exempel vete och ris, det är en av de värsta grödorna ut besprutningssynpunkt..
..
- I länder som Sverige är det största problemet skador på miljön. I utvecklingsländer är hälsoeffekterna allvarligare eftersom bönderna inte använder skyddskläder. Det här är ett väldigt stort problem..
..
- Det finns i dag flera varianter på marknaden som kräver mycket mindre bekämpningsmedel. Men många sorter som tidigare var resistenta har förlorat förmågan efter hand som bladmöglet har förändrats..
(Källa.)

Även Walter Willet, professor i näringslära vid Harvard:
- Potatis kan vara viktigt för människor som inte kan få sin energi på något annat sätt, men för personer som är överviktiga och stillasittande ökar potatis riskerna för både diabetes och hjärt-kärlsjukdomar,
..
I en del av världens största studier kring kost och hälsa, Nurses health studies, har han visat att potatis ökar risken för diabetes, speciellt för dem som byter ut fullkornsprodukter mot potatis.
- Initiativet från FN är märkligt och oansvarigt. För kolhydrater är fullkorn ett bättre alternativ och ska FN främja ett speciellt livsmedel borde det vara gröna bladgrönsaker, säger han.
(Samma källa som ovan)

Massajerna äter knappast potatis? ;o)

Miljön?

Hämtat från mitt inlägg 'Nyttigast-ris/pasta/potatis?':

Pasta är ju en kraftigt raffinerad produkt, tillverkas bl a av durumvete som av praktiska skäl är mycket svår att odla i sverige, vilket gör att den i stort sett alltid importeras => miljöbelastning.

Även ris diskvalificeras ur samma perspektiv. Sedan är det frågan om de stora metangasutsläppen från risfälten, för att inte tala om sjukdomsspridningen ifrån alla fåglar och mygg som rumstrerar där...

Potätera är kanske de enda som duger då... Fast de kräver ändå enligt uppgift också mycket väldigt mycket energi.

Luft och kärlek är kanske det man bör hålla sig till?

Lita på experterna de är kunniga - eller i alla fall avlönade...

Flera företag som säljer livsmedel som påstås minska risken för sjukdomar kan inte visa det vetenskapligt, visar en första granskning av EU:s livsmedelsmyndighet EFSA. Resultatet förvånar Livsmedelsverket.
(Källa och tangerande information hos kostdoktorn(*).)

:o|
Kan det verkligen vara sant? Damn! Här försvinner en lukrativ sysselsättningschans för några kostexperter - och tidningarna har väl dessvärre fyllt sin kvot med professorer på bantningssidorna? Men ta t ex alla nyttiga vitaminer man får i sig i ett glas juice... och just de c-vitaminer som brukar komma upp när det gäller potatisens vara eller icke vara:

Bra med c-vitamin!

Hämtat från mitt inlägg 'Nyttigast-ris/pasta/potatis?':

Är man ute efter c-vitamin så skall man koka med skal - halten av c-vitamin går upp ca 25% då.
En annars väldigt intressant och roande jämförelse är faktiskt att en skiva lever innehåller ungefär 600% mer c-vitamin än vad motsvarande mängd potatis gör!(*) Ganska sjukt och säkert väldigt nyttig kunskap nästa gång man spelar TP eller nå't... :o)

Men inte för miljön...

En nylig rapport från Handelns utredningsinsitut pekar på att svenskarnas sammanlagda konsumption av saft och juice orsakar mer än dubbelt så mycket växthusgaser som konsumptionen av nöt-, fläsk- och kycklingkött tillsammans.
(Källa.)

Kör hårt SLV!

'Bort med Livsmedelsverket'
'Gissningslek på SLV m fl'
'Bajsnödiga till salu.'
'S.anslöst L.ivsfarligt V.erk?'
'Gissningslek på SLV m fl'
'Bajsnödiga till salu'
'Snabba kolhydrater har inget i vår kost att göra!'
'Kostexperter stoppas efter risk för jäv'
'SLV och hälsan...'

Alla mina inlägg som berör SLV


//Zac
UPDATE: (*) Faktum är att kostdoktorn idag (läs dagen efter) har ett grymt intressant inlägg om just dessa växtsteroler - läs!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n