Fortsätt till huvudinnehåll

S.anslöst L.ivsfarligt V.erk?

Nu måste väl för sjutton SLV reagera? Om igen så har industriella transfetter kopplats till hemskheter, nu är det bröstcancer (och här, här, här, här och här ), innan har det varit bl a prostatacancer... Men SLV rapar som papegojor med en (dold) agenda:
Annika Sohlström, chefsnutritionist på svenska Livsmedelsverket, har inte sett studien ännu, men säger att mättade fetter är ett större problem för svenskarnas hälsa.

På några håll i världen är transfett förbjudet, men i Sverige har folkhälsoministern sagt nej till att lagstifta om det.


Varför?

Transfettsagenda!

Man blir så förbannad; jag är helt övertygad om att SLV har en strategi om att hela tiden bunta ihop mättade fetter med transfetter, både naturliga och industriella. Givetvis vill man att den bad-will som trots idogt arbete från SLV som fortfarande kringgärdar transfetter skall kleta sig fast vid de mättade fetterna... Jag har utvecklat de tankegångarna rejält här, kolla under rubriken 'Har SLV en transfettagenda?' Läs också DN:s Karin Bojs ananlys om SLV's ignorans.

Största boven bakom höga kolesterolvärden har länge ansetts vara mättat fett och så kallat transfett. Så är det inte längre.

– Sista ordet är inte sagt, men vi är i en brytningstid just nu där allt fler ifrågasätter fettets betydelse, säger docent Bo Israelsson i socialstyrelsens medicinska faktagrupp.

Han påpekar att det inte går att se något samband mellan fettintaget och hjärt-kärlsjukdom i någon av de stora vetenskapliga studier som gjorts på senare år. Varken i Harvardgruppens omfattande studier eller i Malmö KostCancerstudie på nästan 30 000 svenskar gick att se någon ökad risk hos dem som äter mycket fet mat.

– Om det var mättat fett spelade heller ingen roll, varför dagens kostråd måste ändras, menar Göran Berglund.

(Källa.)

Det är dags att SLV redovisar sina ståndpunkter i dessa frågor - och gärna sina källor... ;o)
Ty det tycks vara så att ingen annan har hittar bra stöd i litteraturen för att man faller ner död när man äter mättade fetter... :o)
Johanna har i vanlig ordning skrivit insiktsfullt och bra om mättade fetter.

Prioritet?

Men SLV tycks vara mer på hugget för att kakor tycks innehålla mer fett än vad som står på förpackningen(och här )... Nu är det sannerligen inte något nyttigt fett i de kakor man normalt köper i affären, och för all del så är resten av kakan inte heller särskilt eftertraktansvärd...

Tidigare från undertecknad

Jag har berört SLV:s mycket märkliga hållning till transfetter innan i bl a 'Frälsta LC:are' 'SLV och Transfetterna', 'Uppror i etablerade led!' och i 'SLV kartlägger transfetter?'


//Zac


Kommentarer

 1. Danskarna är tydligen inte så mycket bättre.

  Sukkersyge øger risiko for hjertedød markant

  "Derfor skal alle fra begyndelsen behandles med kolesterolsænkende medicin og magnyl, og ved den mindste mistanke om forhøjet blodtryk skal det reguleres med acehæmmere"

  Men även där pågår tydligen debatten:
  Læger slås om kolesterols påvirkning.

  SvaraRadera
 2. Man hoppas onekligen för danska diabetikers hälsa att det dröjer en tid innan idiotin drivs igenom. Jag tror att om 10-15år så kommer ingen att förstå mekanismen bakom kolesterolhysterin under 1900-talets sista kvart och en bit in på det "upplysta" 2000-talet... Mycket sorgligt eftersom det antagligen inte lär ge upphov till någon mer erfarenhet kring mekinsimen bakom dylika bakovänt-paradigmer, vilket givetvis möjliggör nya dårskaper... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte motståndet mot Rapsolja. Det finns ekologisk kallpressad Rapsolja. Dessutom så kan man köpa mindre flaskor om man är osäker på hållbarheten.

  Bregott och Smör rekommenderas av vad jag förstått? Bregott innehåller just Rapsolja 30% är vegetabilisk olja.

  SvaraRadera
 4. Rapsolja är inte vidare naturlig alls, det skiljer inte många grader vid framställningen av s k kallpressad och varmpressad olja. Det blir en enorm temperaturstegring vid de tryck det handlar om...

  SLV rekommenderar för övrigt enbart lättmargariner, s k hitte-på fetter. Absolut inte något som innehåller mättade fetter; alltså något som ifrågasätts mer för varje dag som går... Och ju hårdare det ifrågasätts, desto hårdare driver de sina linjer - oj, vilket hårt fall det kommer bli, såvida de inte i allt högre grad börjar GI-fiera sitt kostbudskap...


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Men varför rekommenderar doktor D Bregott då, som näst bäst... Har jag missuppfattat det? Då kan ju inte Rapsolja vara ett så fruktansvärt alternativ? Bregott innehåller ju just Rapsolja.

  SvaraRadera
 6. Grader i helvetet? :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Vilket helvete? Existerar det:) Jo här på jorden definitivt! I denna dödsskuggans dal.

  Om helvetet nu mot förmodan kan vara påhittat, så kanske detta om Rapsoljan är det också? Vi hittar på allt t.om. forskarna...;)

  Alltså kan Rapsoljan vara andra graden till himmelriket! Är det tydligen också enligt "frälsta" LC:are;) Inte dåligt ett steg kvar bara...

  Pris ske Gud för Rapsolja!? och smör givetvis:) Hallejuja!;)

  SvaraRadera
 8. Alltså jag har ändrat på en hel del själv nu. Tar hellre Bregott än smör på mackan, efter att ha provat bägge. Maten smakar fantastiskt gott, när jag steker i 1 tsk smör och en matsked Rapsolja. Känns faktiskt himmelskt gott:)Flora och margarin är ett minne blott. Så lite frälst är jag allt! Kan ej förnekas!

  SvaraRadera
 9. Back to nature! :o)

  Jag har förmånen att ha fått njuta riktiga "bonnmiddagar" några gånger hos släktingar som var bönder. Det var egenuppfött kött och grönsaker. Allt hemmagjort på rustikt husmanskostssätt. Himmelriket! Tror faktiskt det bara var kaffet efteråt som inte var från trakten!

  Råvaror som smakar som råvarorna skall göra, något som numera antagligen är utrotningshotat tror jag... En varningsklocka är onekligen att många bönder odlar till sig själva vid sidan om...

  Smör ger en enormt god stekyta, det blir lite kanderad smak på maten + att äkta fett är en superb smakförstärkare.

  Back to nature!


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Raps är i sin naturliga form direkt giftigt, den vi pressar olja av är en höggradigt förädlad form där man lyckats avlägsna det mesta av giftet, men inte allt.

  Rapsolja liksom alla vegetabiliska oljo ger ett kraftigt överskott av omega-6 och nästan inget tillskott av omega-3 som vi kan använda.

  Av alla vegetabiliska oljor är ändå rapsolja och olivolja de minst dåliga ur den aspekten, men fortfarande direkt dåliga.

  Det tar ett antal månader för varje fettmolekyl i kroppen att bytas ut, testa att hälla ut lite rapsolja på en tallrik och lägg lite smör på en annan, låt dem stå i rumstemperatur, eller ännu hellre i 37° om det går, i två månader. Fundera sedan på vilket fett man vill ha ett halvår i kroppen.

  Det fett man rensar ut ur igensatta blodkärl är till absolut största delen oxiderad vegetabilisk olja!

  SvaraRadera
 11. Ja mycket är giftigt i naturens skafferi!!! Vi stoppar nog i oss en hel del Hälsokostpreparat som inte heller är så vidare bra för oss, eller rent hälsovådliga. Dessutom så blandar vi dem med skolmedicin. Jag tror på alternativ medicin och gamla beprövade huskurer. Men dessa piller ska testas. Huskurerna utvärtes är redan testade praktiskt under generationer. Rapsolja sägs vara bra till mycket. Säkert finns lite gift kvar även sedan den förädlats!

  Som sagt just därför så använder jag mig av olika fett för att sprida riskerna. "Den ene säger si den andre säger så". "Den ene säger kör, den andre säger gå". Faktum är att det finns hur många åsikter som helst just nu...Kanske är det trots allt så, att sanningen ligger någonstans mittimellan. Det brukar oftast vara så.

  Dessutom så behöver man inte ringla olja och fett över allt man äter. Det tyder igensatta blodkärl kanske på och att det tar ett antal månader för varje fettmolekyl i kroppen att bytas ut. "För mycket skämmer allt" är ett bra gammalt ordspråk.

  Så varför inte fundera på HUR mycket fett man vill ha ett halvår i kroppen? Man behöver inte vara fettskrämd för det.

  SvaraRadera
 12. Den variant av raps (canola) som förädlats för att innehålla mindre gift är inte äldre än från 1970-talet, man kan alltså knappast säga att den använts under lång tid eller är väl beprövad.

  SvaraRadera
 13. Fett är en av kroppen huvudbeständsdelar, varje cellvägg är uppbyggd till stor del av animaliskt fett.

  SvaraRadera
 14. Ja vi lagrar fett för att ta upp vitaminer och bilda hormoner. Om vi lagrar fett så behöver vi vuxna kanske inte äta så förskräckligt mycket fett? En del behövs också för att skydda oss ifrån kyla. Nu är vi på väg mot allt varmare tider....Vi kan inte bara titta bakåt. Är allt nytt av ondo? Om man tror på Evolutionen så tror man på förändring framåt också?

  Det kanske är så att vi ska tillföra vegetabiliskt fett om det nu är så att varje cellvägg till stor del är uppbyggd av animaliskt fett, för en balans. Vem vet. Jag vet inte!!! En stilla fråga hur kan du med bestämdhet veta, om forskarna t.om. är oense? Det är inte utan att jag funderar över det. Jag vet inte, så jag hävdar inget. Kanske bättre att se vad denna debatt för med sig i samhället och vara öppen inför att vi alla behöver göra vissa omprioteringar och förändra oss? Om inte annat för miljöns skull.

  SvaraRadera
 15. Jag tror inte du förstått vad jag menar, jag talar inte om att våra celler lagrar fett för framtida behov, våra cellväggar är huvudsakligen uppbyggda av fett, animaliskt fett är de byggstenar som bygger upp cellväggarna. Utan fett, eller med ett fett som inte passar våra cellväggar, blir vi som ett tegelhus där man tagit bort tegelstenarna eller bytt ut dem mot mjuk lera, huset kommer att kollapsa.

  SvaraRadera
 16. Växterna använder inte fett på samma sätt som vi i cellväggarna, de använder i stället cellulousa. Vi är inte växter, vi är djur.

  SvaraRadera
 17. Du tänker fel vad gäller evolutionen, den förutsätter inget framåtskridande per automatik. Evolutionen kan mycket väl gå bakåt också.

  Betänk stavarna i våra ögon t ex, bakvända, men någonstans så råkade bakvända stavar vara bättre än de övriga...


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Jo evolutionen kan gå bakåt. Men bör även gå framåt. Det bestämmer vi. Ny teknik, nya upptäckter samt en förståelse för allas och allt annat likas värde. Vi är skapare. Är det inte vi som skapar här på jorden?

  Är vi djur? inte köttätande växter? det har jag också sagt att vi är djur. Men om vi kan gå bakåt, så kan vi ha varit växter? Jamen då så står vi ju inte högre än djuren i näringskedjan då? Vi kanske bara inbillar oss det. I näringskedjan står allt lika högt enligt mitt sätt att tänka. Vi har ett stort ansvar att förvalta det väl.

  Varför tänker just jag fel...?

  SvaraRadera
 19. Ur den aspekten kan man kanske inte säga att du har fel, du har bara ett annat mål med vår vidare evolution än en överväldigande del av mänskligheten.

  Det är upp till dig ifall du och några andra vill utvecklas tillbaks och bli växter, fast jag är rätt säker på att vi får gå enormt långt tillbaka innan vi hittar gemensamma förfäder med växterna, betydligt längre än för att hitta gemensamma förfäder med maskar eller sniglar.

  SvaraRadera
 20. Nej jag väljer inte att bli en växt:) Jag vill nog gå framåt. Men en tillbakagång för miljöns skull är nödvändig, det tror jag. Några steg bakåt och sedan framåt igen. Jag menar alltså inte att jag och vissa vill bli växter. Utan att det kan vara en naturlig väg genom evolutionen. Därmed inte sagt att det är sant:) Eller att du har fel!Vi hittar på så mycket. Men för mig känns det sant. Lika sant som din sanning känns för dig förmodligen. Sedan så är det fler än jag som resonerar så här ang reinkarnation. Du pratar om den överväldigande majoriteten. Jag tycker att det finns en väldig massa olika resonemang. Den övriga majoriteten är den jag eller du..? .Varje enskild människa har sin sanning. Det är svårt att acceptera. Vi vill gärna alla att våran sanning ska gälla. Ta Maranata t.ex. deras barn får inte gå i vanlig skola. De avskärmas ifrån det övriga samhället. Samhället säger annat än Bibeln säger de. Deras barn ska skyddas. Vad mycket skit vi prackar på våra barn! En det ena än det andra. De ska bli små kopior av oss. Är det målet så sker ingen vidare utveckling. Jo så klart bakåt!

  SvaraRadera
 21. Jag håller med om att vi behöver gå bakåt, men inte i evolution utan i social utveckling. Evlolutionen skall vi inte blanda oss i, vi har för länge sedan sett att vi förstår den alldeles för dåligt.

  Men vi behöver gå tillbaks till ett mer småskaligt samhälle med lägre energi- och transportbehov. Med lokal uppfödning av köttdjur på djurens villkor för att få nyttigare mat.

  Med ett helt annat fokus, att arbeta så lite som möjligt för vårt uppehälle så att vi kan ägna mer tid åt det varje individ tycker är viktigt.

  SvaraRadera
 22. Evolutionen ju bl.a. vi. Det är klart att vi ska försöka se var vi befinner oss just i nuläget. Var vi behöver backa och hur vi kan gå framåt.

  Jag håller med om att vi behöver gå tillbaka till ett mer småskaligt samhälle. Men det handlar inte bara om "köttdjur" då. Det handlar om all föda.

  Sedan det här med att arbeta så lite som möjligt... Jag tror att vi måste omvärdera synen på arbete. Vad är ett arbete? Måste det nödvändigtvis innebära ett "betalt arbete". Detta tänk har givetvis växt fram ur min egen situation. Ditt tänk ur din situation, var du för närvarande befinner dig i livet förmodar jag.
  Jag har skrivit en motion ang synen på arbete som jag tryckt direkt i handen på en av våra ledande politiker. Inser att jag är en liten myra bara. Men en envis sådan!

  Blev sååå glad när jag hörde en politiker i alliansen kort nämna, att ideéllt arbete i framtiden ska betraktas som ett arbete. Det var bara en kort kommentar, minns inte ens vem som nämnde det. Men glädjen slocknade snabbt. Varför ska allt arbete räknas i pengar och konsumtion? Som tur är verkar den diskussionen nu ta fart i samhället, även om det är trögt!

  Jag är tämligen övertygad om att många sjukskrivna och arbetslösa skulle delta i ideéllt arbete i samhället. Det utan ett öre i ersättning om det ändrades i tankesättet lite. Många friska som sliter häcken av sig retar sig givetvis på oss som är hemma. Jag gjorde likadant då jag jobbade och slet både kvällar, nätter och helger.

  De ser oss handla och försöka fungera i det vardagliga livet och tror då att man även kan yrkesarbeta. Rycker vi lite ogräs betraktas vi som fuskare. Det är förståeligt, om även lite korkat tycker jag numera:) De flesta av oss vill säkert lätta på bördan åt er som för närvarande klarar att arbeta och vi gör det redan. Många genom att delta i samhället, utifrån vår egen förmåga.

  Så jag tycker att vi ska erkännas för det vi uträttar och att regeringen ska gå vidare med detta tänk. Men snälla inte i pengatänk, utan i ett humant perspektiv som gynnar alla. Uppmuntra alla sjukskrivna och arbetslösa att delta ideéllt i den mån de orkar ett par timmar i veckan kanske? Skriv ut det på recept t.om. istället för piller och åter piller. Det finns många ensamma människor som vill ha besök, både unga och gamla. Dessutom så kan man hjälpa till med läxläsning för flyktingbarn i skolan. Kanske skulle vi slippa allt prat om arbeta mer då om vi delade på jobben sjuka som friska. Inga arbetsgivare vill anställa människor med långvariga sjukdomar. Jag säger långvariga eftersom jag tror att man kan bli frisk från allt. Men inte i detta stressiga galna samhälle tyvärr.

  SvaraRadera
 23. När alliansen pratar om ideellt arbete menar de bara att det inte skall betalas med skattepengar, så att de kan sänka skatten för dem som tjänar mest.

  Det finns inga som helst altruistiska motiv för dem när de uppmuntrar ideellt arbete.

  SvaraRadera
 24. Nej jag har inget hopp om alliansen. Ideéllt arbete ska ju vara just ideéllt. Om man ev. börjar ge betalt så blir det inte alls samma sak. Jag menar att det skulle kunna vara en inkörsport till ett annat betalt arbete. Eller helt enkelt uppskattas ändå. Tänk om alla sjukskrivna eller arbetslösa som vill och orkar avvarade en timme i veckan åt någon medmänniska. Som väntjänstare så vet jag vilket behov som finns. Som det är nu så täcks det inte.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n