Fortsätt till huvudinnehåll

"Fettkriget"

Ahlborg som jag hejat på tidigare ('Heja Ahlborg!') har ånyo gjort en mycket bra krönika om "fettkriget":

I ena ringhörnan: läkaren Annika Dahlqvist som står fast vid att det inte kan finnas något sundare än riktiga råvaror för våra dagis och skolbarn. De bör alltså få helmjölk istället för lättmjölk och riktigt smör eller Bregott istället för vämjeligt lättmargarin.

I andra ringhörnan Livsmedelsverket, som i decennier hävdat att barn ska äta det där kemiska hopkoket som kallas margarin. På vilka grunder är ytterst oklart.

I kväll köper jag... ...Lätt&lagom eftersom någon tipsade om att det funkar skitbra som impregneringsmedel på skor.
Hahaa! Ja, herregud så sant! :o) //Zac

Kommentarer

 1. Jag håller med om att barnen ska ha riktig mjölk och smör eller bregott. Tänk om vi alla kunde samsas om att växande barn behöver det. För egen del så tycker jag det låter sunt. Mina egna barn valde själva sedan mellanmjölk när de blev lite större. De tyckte att den röda mjölken kändes för fet. Kanske kan barnen när de blir lite större avgöra själva?! De är barn men inte dumma i huvudet...Vi ska väl inte ta ifrån dem allt ansvar redan från början, till att avgöra saker och ting. Eftersom forskningen säger olika så spelar det väl ingen roll om de väljer vilken mjölk de vill dricka. Huvudsaken borde vara att de dricker den.


  Men i mina öron gick hon för långt då hon i TV sa att en bra frukost är ägg och bacon. Hade hon sagt några andra alternativ också, så hade det låtit rimligt. Kvinnan från Livsmedelsverket föreslog en rad olika tips på frukost. Hon sa t.om. vill jag minnas att ägg och bacon är bra. Men inte varje dag. Det tycker jag låter sunt, lika sunt som att växande barn behöver riktig mjölk och riktigt smör.

  Så jag tycker att båda sidor i "fettkriget" har rätt! Men fräls oss ifrån Annika Dahlqvist prat om kött! Ge barnen ett vegetariskt och ett kött eller fiskalternativ med salladsbuffé´i skolan och på dagis och låt de välja själva!!! I England har "den nakne kocken Jamie O lyckats bra. Han säger att barnen inte ska ha halvfabrikat utan mat lagad ifrån grunden. En dotter till mig har jobbat på ett sådant dagis i Sverige. De har en anställd kock som lagar allt med naturliga råvaror från grunden. Hon praktiserade i England och såg hur bedrövlig maten var. Där vankas det mycket ägg och bacon. Det vet väl alla...

  För vi borde sluta upp med att stöpa våra barn till kopior av oss själva vi vuxna. De duger så bra våra barn, som de fria och självständiga individer de egentligen är. Är det inte det som vi vill att de ska växa upp till? De är ändå bara till låns. Min yngsta dotter har stuckit till Australien för att resa runt och jobba. Inte sjutton har jag en aning om vad hon stoppar i magen längre. Eller vad hon gör eller inte gör. Barn är sunda. De kan nog lära oss ett och annat om vi bara börjar lyssna på dem.

  Jag träffade en kille som var uppvuxen i en Antroposof familj på en kurs. Han fick ett "godisspel" dvs. han hävde i sig godis och såg överlycklig ut. Det var första gången han åt "riktigt godis". Så våra barn kan slå bakut en dag. Det ska vi nog vara medvetna om när vi styr och ställer för mycket med dem.

  SvaraRadera
 2. Om någon vill experimentera med sin egen kropp och försöka leva på en vegetarisk kost anser jag vara upp till var och en, men barnen skall ha riktig mat!

  SvaraRadera
 3. Killen var i 30-års åldern. Så lång tid kan det ta innan vi frigör oss ifrån våra föräldrar. Läskigt??? Motsvarigheten skulle kunna gälla barn som blivit uppväxta på kött...jodå jag är en av dem! Inte har jag blivit sjuk för att jag inte ätit kött, utan kanske snarare för att jag inte fick i mig någon mat alls nästan. Att växa upp på godis som jag handlade i smyg, ger knappast några nyttiga vitaminer. Tänk om jag hade haft valmöjligheter själv som barn....Tänk om Antroposofkillen hade haft det...Då hade han förmodligen inte hävt i sig allt detta godis i protest mot sina föräldrar. För han sa att "detta är en protest".

  Nu hackar jag inte på Antroposofer utan jag vill påpeka att "sekter" kan se olika ut. Vi skrattar och pekar finger åt allt möjligt. Vi inkluderar även mig. Men pekar man på någon eller något så pekar tre fingrar tillbaka på en själv säger ett ordspråk. Själv har jag svårt att tolererera borgerlig politik. Taggen sitter egentligen i mig själv anser jag i mina upplysta stunder:) De infinner sig ibland tack och lov. Jag är inte så befriad från ego som jag vill tro. Självklart så vill även jag ha en bit av välfärdskakan. I annat fall vore jag helt intelligensbefriad:) Då skulle jag inte kämpa med näbbar och klor mot något. Utan lämna allt och rycka på axlarna och skratta. Så för barnens skull så hoppas jag att det kommer något bra ut av detta "fettkrig":) Jag tror på en högre intelligens. "Gud fräls oss ifrån ditt folk"

  SvaraRadera
 4. Den mat som du tycker är riktig Kennet Ekdahl. Menar du så? Kan du utveckla vad du menar?

  SvaraRadera
 5. Lisbeth,
  Jag menar den kost som vi har god erfarenhet av att barn växer upp på med god hälsa. Eftersom vi vet bortom allt tvivel att hjärnan behöver animaliskt fett för att utvecklas till sin fulla potential bör det betraktas som ett grovt brott att inte ge dem sådant om man har möjlighet.

  SvaraRadera
 6. Men snälla Kennet om vi visste det så skulle vi ju inte tvista i den här frågan. Det är ju på grund av att ingen riktigt vet som Livsmedelsverket och Annika D strider nu. Hon driver ju dessutom sin tro till absurdum. Märker du inte att det mycket väl kan liknas vid religionerna som propagerar för att just DE har rätt. Livmedelsverket gör samma sak
  tycker jag. Men de föreslår en mer varierad kost än Annika D. Hon pratar ju BARA om fett. Fett är bra säger hon. Jag läste på ett ställe att det står i hennes öppna brev till förskolor och dagis att frukt och grönt är onyttigt. Rätta mig om jag har fel ang detta. Kan ha missförstått! Men isåfall så propagerar hon ju inte bara för sitt fett utan även MOT frukt och grönt. Därför så tycker jag det är så märkligt, att du pratar bara om vilket fett vi ska äta. Detta som man tvistar om verkar vara betydligt större än så. Det gäller ju allt vi stoppar i oss tydligen. INGEN och jag säger INGEN har rätt att tala om för någon annan hur den ska äta. Eller vad den personen ska tro på. Vi människor har olika tro och kan må dåligt över dessa extrema kostråd. De som enligt sin religiösa övertygelse inte äter kött t.ex. hur mår de nu? Du sa tidigare att veganerna ger sig inte förren alla är veganer. Vad handlar detta om då? Det motsatta? Detta handlar ju om politik, klimat, religiös övertygelse. Jag förstår forfarande inte vitsen av att säga att alla bör äta kött. Köttet räcker ju inte ens till. Jag ska följa debatten iallafall för att se om jag missuppfattat henne. Men jag hörde det jag hörde på TV och har reagerat både negativt och även lite positivt. Ikväll är hon tydligen på TV igen.

  SvaraRadera
 7. "I ena rinhörnan: Annika Dahlqvist" "I den andra Livsmedelsverket"

  I vilken hörna står barnen. De lite större barnen som kanske också vill ha ett ord med i denna "boxningsmatch". Har de hunnit skaffa sig värderingar som deras föräldrar helt förbiser....för att de blundar och vill göra sina barn till kopior av sig själva. Jag säger bara fy f-an!

  SvaraRadera
 8. Anledningen till att Annika, och jag, pratar så mycket om fett är att det är en grupp näringsämnen som är essentiella, som alltså måste tillföras utifrån, som vi under lång tid på mycket vetenskapligt bräcklig grund lurats att äta allt mindre av, så lite att de sjukdomar som hänger ihop med fettbrist i dag betraktas som närmast epidemiska.

  Till skillnad mot dig, har jag ägnat mycket tid åt att läsa vetenskapliga studier och utvärdera dem. Det har inte ens diverse professorer som anlitas av bl a Livsmedelsverket. Jag kan alltså säga att jag har en mycket god vetenskalig grund för mina uttalanden.

  Att köttet inte skulle räcka till alla är struntprat, om vi skulle föda upp allt vårt kött här på gräs som växer här skulle folket i länder där de svälter kunnat få tillbaks den mark där i dag rika godsägare odlar exportgrödor till oss så att de i stället kan föda upp mat till sig själva.

  SvaraRadera
 9. Då har alltså Afrikagruppen helt fel ang köttet och forskningen som de hänvisar till också...

  Du är säkert väldigt smart. Du säger i princip att jag är dum och du smart. "Till skillnad mot dig" Tack för att du dumförklarar mig. När det blir så drar jag mig alltid ur. Då saknas argument och det tar bara onödig energi.
  Jag har förmodligen fel sorts fett i hjärnan:) Annika D säger ju att vi blir dumma av margarin. Jag fick margarin som barn. Inte för att jag fick välja precis:) Hur dumt är inte det:)

  Det är nog bäst att dumma jag drar mig ur! Jag har nog för lite fett i hjärnan.

  Ni ska få diskutera med likasinnade ifred. Jag tycker iallafall att det är en intressant blogg! Det har varit jätteroligt!Lycka till med ert fettkrig. Låt det inte skymma andra viktiga saker bara som räntan t.ex.;) Eller världssvälten...

  SvaraRadera
 10. Lisbeth,
  Nej jag säger inte alls att du är dum, jag säger bara att du resonerar utifrån en mer begränsad kunskap, och i det är du i gott sällskap av bl a en del forskare.

  Skillnaden mellan dig och de forskarna är att de mer eller medvetet valt bort den forskning som talar emot deras förutfattade meningar, medan du läser deras forskningsrön.

  Till skillnad mot dem kan du alltså inte anklagas för forskningsfusk.

  Och ja, många av de som mot bättre vetande påstår att afrikanerna skall odla spannmål som de skall exportera till oss för att de sedan skall köpa överskottet från vår livsmedelsprodumtion, alltså skiten som inte går att sälja här.

  Afrika är ett väldigt bra exempel på område där större delen av marken bara kan användas till spannmålsodling om man använder bevattning med vatten som inte finns samt fossilbaserad konstgödning och farliga bekämpnigsmedel. För att den ekvationen skall gå ihop krävs även genmodifierade grödor. Detta förespråkar bl a Svenska SIDA!

  På samma mark lever sedan årmiljoner gräsbetande djur som klarar sig alldeles utmärkt på det gräs som växer där ifall man inte börjar plöja jorden och därmed försöra humuslagret, vilket dessutom frigör enorma mängder växthusgaser.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n