Fortsätt till huvudinnehåll

Spökskrivare och dödliga vitaminer

Spökskrivare och dödliga vitaminer

Idag så möts man dels av en febersjuk son, men också av rubriker som egentligen inte borde överraska en, men som ändå i sin svarvita enkelhet ger ett hemskt förtroendetapp.
Ett stort antal vetenskapliga rapporter om läkemedel är skrivna av anställda på läkemedelsföretag eller betalda spökskrivare. Men deras namn hålls hemliga. Istället köps ledande akademiska forskare in som författare ibland utan att ha haft något med studierna att göra. En ledande vetenskaplig tidskrift kräver nu ett stopp för "manipulationerna".
(Källa, mer)

Ett pervers system, som är känt av alla inblandade... Men det står miljoner dollar på spel mot bara lite folkhälsa, så...
(Artikeln ifråga från JAMA )

Dödliga vitaminer!

När man bläddrar vidare i DN så stöter man på direkta negativa effekter av vitamintillskott:
Vitaminpiller med antioxidanter dödar sannolikt fler än de hjälper. Vitaminerna A, E och betakaroten ökar risken att dö i hjärtkärlsjukdom och cancer. Det visar den hittills största analysen av antioxidanter.
..
Vitamin A visade sig ge en ökad dödlighet med sexton procent, vitamin E med fyra procent och betakaroten med sju procent.
..
Antioxidanter är ett samlingsnamn för olika ämnen som motverkar de så kallade fria radikalernas skadliga effekt på kroppens celler. De har bland annat lanserats som ett skydd mot cancer.

(Källa.)

Men det är inte alls så enkelt att fler antioxidanter är bättre för oss, det är faktiskt (nästan) tvärtom:

När en människa har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler. Vårt immunförsvar använder dessa "gifter" för att angripa bakterier som på något sätt kommit in i kroppen. Visserligen dödar dessa självproducerade radikaler bakterier, men de kan även skada oss. Därför bör det råda en balans mellan radikalerna och antioxidanter.

(Källa.)


//Zac

Kommentarer

 1. Man kan ju fråga sig ifall de i studien använde vitaminer av naturligt ursprung eller något syntetisk variant som bara är nästan likadan som den naturliga?

  Som den d-vitamin man tillsätter i fettreducerad mjölk.

  SvaraRadera
 2. Frågan är väl om det var mängden eller ursprunget som gav de oönskade effekterna? I ett par av undersökningarna var det rejäla doser av vitaminer som gavs...

  Jag har berört det innan hur pass lite mineraler, vitaminer och spårämnen som det finns i frukt och grönt numera - kan man inte ens tillsätta det efteråt utan risk så är det rejält illa! Iofs i så fall kanske det är starten till ett mer hållbart, nyttigt bruk av vår miljö?


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Så länge man följer RDI finns det ingen som helst risk med vitamintabletter.

  Storm i ett vattenglas, väldigt mycket är farligt i för stora mängder.

  Att "äta frukt och grönt" är inte så lätt i dag om man inte vill gå på ICA och konsum och köpa deras smaklösa äpplen t.ex. (alla säljer samma sorter, ingen smakar något)

  Vitamintillskott och annat är bra om ens kost inte innehåller det man behöver. Att ge försökspersoner 300% RDI varje dag en länge period är inte att rekommendera.

  SvaraRadera
 4. Fast skall man tro vad näringsepidemiologen Alicja Wolk vid Karolinska institutet säger så får vi i oss allt vi behöver i kosten vilket onekligen gör att alla tillskott vi sätter i oss är överdosering, vilket denna studie pekar på. Sedan är jag för all del väldigt osäker på om vår kost innehåller ens i närheten av de mängder av vitaminer, mineraler och spårämnen som SLV påstår... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Att säga att vi får i oss allt vi behöver genom kosten visar på en stor okunnighet om verkligheten. Alla tomater innehåller inte 20 mg per 100 g som SVLs tabeller säger. Det är inte ens i närheten av ett genomsnitt.

  Transporterar man däremot de Spanska tomaterna till Finland tappar de 25% av c-vitaminerna. Uppenbarligen förbrukar transporten c-vitaminer.

  SvaraRadera
 6. Den där vitaminrapporten var bara desinformation! Precis som det har lobbats inom EU att få stopp på dessa produkter. Trams! Sen är det skillnad på tabletter och tabletter. Bedömer att Apoteket inte har dom bästa!

  Finns betydligt fler studier som säger motsatsen och dom är i sedvanlig ordning bortplockade här! Wolk kan inte det här utan använder den sedvanliga klyschan. Med dom läkemedelsförskrivningar som sker nu så är förmodligen vitamintappet än större. Se bara på PPI-medlens användning och vilka vitaminförluster som görs då!! I samma takt som försäljningen av PPI ökat så har också apotekets försäljning av kobalamin och folsyra ökat!

  Exakt samma skeende har det varit beträffande fettet och där lyckades dom. Vi var fettskrämda i decennier......

  Så fort det kom en negativ rapport om tobak förr så kom det sen en överslätande rapport från tobaksindustrin och så där höll det på i många år! T om en Svensk professor avslöjades vid en rättegång i Geneve som "överslätare" med lön från tobaksindustrin!!

  MVH

  Zonen

  SvaraRadera
 7. Säger inte att du vare sig har fel eller rätt Zonen, men en fråga som är den första man alltid måste fråga sig är - vem tjänar på detta?

  I detta fall så tycks det bara vara folkhälsan som vinner, och EU har i mycket få fall lyckats promota folkhälsan före industrins intressen - så förlåt mig för att jag är lite skeptisk till dina lite svepande omdömen om just detta. :o)

  Rent personligen tror jag att det är mycket, mycket svårt att övertala kroppen om att vitaminer kommer i industriell ny-form, helt allena, utan allt annat som alltid ackompanjerar dem i mer naturliga omgivningar. Jag tror helt enkelt inte på vitamintillskott alls. Däremot dricker jag ofta c-vitamin på morgonen, men det är helt enkelt för att jag tycker om det - och jag vill inte dricka ett glas juice då det är fullmatat med rent socker.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!