Fortsätt till huvudinnehåll

Haj!


Alltså, vithajen är en grym predator! Evolutionen vässade alla funktioner tills de inte kunde vässas mer... Och detta redan för ett antal miljoner år sedan. Vithajen omgärdas också av en massa strunt och annat. Jag har skrivit snabbt om dessa innan, kolla filmen...
Jag kom att tänka på en del ur den postningen när jag läste en artikel i dagens AB:
66-åring dödad av haj utanför Kaliforniens kust. "Det här är med största sannolikhet en stor vithaj".
(Källa.)

Jag tvivlar inte ett enda ögonblick på att det var en vithaj, tid och angreppssätt är ganska typiska, men det är ett ord som jag retar mig på i citatet ovan - "stor". På engelska kallas vithajen för "great white shark", och plötsligt förstår man varför ordet stor hamnat i artikeln, en korkad direktöversättning... För som jag skrev i mitt inlägg som jag nämnde ovan:
Jag har läst en hel del om hajar, och hajangrepp och när det gäller vithaj vs människa, så är det nästan utan undantag små, oerfarna hajar som angriper människor. De större ser/känner/luktar till sig att det inte är en säl och angriper då inte heller.
De fall då människor överlevt brukar historien låta som "jag slog den på ögonen tills den släppte mig!" En liten detalj bara - hade hajen velat äta dig, så hade du inte suttit här nu...
Sedan tror jag att det är vårt ego som gör att det måste vara de riktigt stora, farliga djuren som rår på oss... Inte ett vithajsbarn...


//Zac

Kommentarer

 1. Huanemej... vilken bild man möts av, när man kikar in här på morgonkvisten...:( Jag får kalla kårar, trots att det är varmt och skönt ute.

  Var glad ni som har små barn. "Små barn små bekymmer, stora barn stora bekymmer". Ligger något i det ordspråket! Nu behöver man ju inte välja att se livet som ett bekymmer men ändå...Det gäller att kunna släppa taget om de människor man älskar mest...

  Hungriga hajbarn som hugger efter allt utan urskiljning, är nog värre än stora hajar.

  Min dotter reser runt i Australien på obestämd tid. Vi är båda lite "nojiga" då det gäller hajar. Hon började sin vistelse med ett besök på Sydney Aqvarium. Usch fullt med "monster". Men visst är de vackra också! Hon har dock förklarat att hon ska "peta ut ögonen" på den haj som vågar sig på att anfalla henne. Vet inte direkt om det gör mig lugnare....

  SvaraRadera
 2. Några av de största vithajarna som observerats har siktats i Medelhavet... Det är knappast något som man skryter med i turistbroschyrerna i länderna runt om... ;o)

  Hajangrepp är trots allt extremt ovanliga, det lär vara betydligt fler som dör av fallande kokosnötter (och dit räknar jag Keith Richards) än av hajangrepp, så risken är väl egentligen inte överhängande. Det man ska vara rädd för på de aktuella turistorterna är nog egentligen de hajar som går på två ben... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. jo jag hajar vad du menar... Hon har skickat bilder på en hel del snygga "hajar" som går på två ben, som hon träffat:) Det är kanske fallande kokosnötter som jag ska oroa mig över istället... Eller "nötter" på två ben:) Eller sådana med kulor skrotum på latin "pungkulor". Alltså inte kängurus...

  SvaraRadera
 4. Det här är en ny dokumentär som jag iallafall måste se. Jag tror att balans är det viktigaste för vår överlevnad här på denna planet. Inte att bara bråka om vad som eventuellt är nyttigast. Det kommer det alltid att tvistas om. Människor älskar att ha rätt, jag behöver bara se till mig själv.

  Den heter "Shark water" av Rob Stewart. Han är en undervattensfilmare som umgås nära hajar. Han "gosar" och klappar dem.

  Filmen tar upp hur viktiga de är ur ett ekologiskt perspektiv. Alla arter är viktiga! Vi vet inte alla arters hela betydelse. Filmen visar likt "Uppdrag granskning" hajens betydelse.

  Hajen är enligt filmen utrotad till 90%!!! Asiater gillar hajfenssoppa så pass mycket. Endast droghandeln ger lika stor förtjänst.

  Är det inte hemskt? Vi kommer knappast att bli ihågkomna av efterlevande generationer med respekt. Om det ens kommer att finnas några efterlevande generationer...

  Varför vill människor äta ensidigt är min fråga... Vill vi inte bevara den biologiska mångfalden åt våra barn, barnbarnsbarn osv? Denna planet bidrar med så mycket ätbart. Mycket är giftigt men vi har forskare...

  På något sätt så känns det oroväckande! 90% av detta urtidsdjur är snart utplånat från planeten. Känns lite som om utplånar vi dem, så har vi satt sista spiken i kistan åt oss själva. De har levt så länge och klarat sig, om man jämför med oss...

  Jag vet inte vad som är nyttigast för oss att äta egentligen. Hur ska jag rimligtvis kunna veta det när forskarna är oense. Ni andra på denna blogg vet det inte heller är då min gissning! Detta får bli en liten sista sommarhälsning. Nu är det varmt och skönt. Jag ska passa på att njuta utan att tänka för mycket på att planeten protesterar.

  Ha det gott i solen! och grilla biffar. Men var glada över att vissa grillar grönsaker också;) Det blir allt färre personer världen över som gör det. Kött visar ju på välstånd. Huva noll balans! Vi får alla försöka välja rätt grillkol också:)

  SvaraRadera
 5. Välj gasol (som jag) så är du lite miljövänligare... ;o)

  Jag vill lite självförhärligande påstå att jag sätter människan i ett biologiskt perspektiv mer än de flesta. Det är talande att de "moderna" religionerna ser människan som skapelsens krona. Jag ser faktiskt bara ytterligare ett djur, fantastiskt på sitt sätt, men ändock ett djur. Homo Sapiens snarare än Homo Economus, eller Homo Vegetaris... ;o)

  Dessvärre som du säger så är vi inte vidare tänkande alls...


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Gasolgrill är knappast varken miljövänligt eller hälsosamt, fossil gas kan ju knappast vara bättre än närproducerad träkol.

  Jag läste någonstans att de hade jämfört träkol med gasol, och det bildades betydligt mer cancerogena ämnen från gasolen, röken från långsam och ofullständig förbränning av lövträ innehåller dessutom massor av antioxidanter som motverkar cancerrisken.

  Jag har funderat en del på träkol, borde man inte tillverka den i slutna behållare och ta vara på gengasen och tjäran? Trätjära är ju användbart till mycket och gengasen kan man köra skogsmaskinen med som man avverkar råvaran med.

  SvaraRadera
 7. Vete sjutton, utsläppen vid grillning är betydligt lägre för gasol än kol. Däremot är den givetvis inte förnybar alls, i jämförelse.
  Jag eldar på i typ 5 minuter totalt längre än vad jag grillar (efterbränning). Som bekant brukar i jämförelse kolglöden normalt vara bra lagom tills man hugger in på måltiden... Mycket utsläpp till ingen nytta alls. ;o)

  I övrigt så är det inga små partiklar, inget svavel eller tungmetaller, inget sådant alls.

  SvaraRadera
 8. Sök lite på vad riktig barbeque är, det är USAs troligen enda stora och betydelsefulla bidrag till det kulinariska världsarvet, men det är stort!

  Huvudtanken är att tillaga de billigaste delarna av djuret vid låg temperatur under lång tid tillsammans med rök. Det skall dessutom vara indirekt värme vilket innebär att man kan ha en droppanna under köttet så att man tar tillvara grunden för en underbar sås i stället för att elda upp den och ge dålig smak.

  SvaraRadera
 9. Jo, det skall experimenteras här också under sommaren är det tänkt! :o)

  Dels denna känns intressant och rolig, men som mer renodlad BBQ så torde denna fungera bra - den ser dessutom riktigt bra ut!


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Lokomotivgrillen har jag läst om på något forum på nätet, den är tydligen acceptabel med en del ombyggnad, men plåten är lite i tunnaste laget har jag för mig.

  Jag har köpt en elektrisk grilltändare och en billig rumstermostat, tänkte bygga en kallrök i sommar. Framför allt för att göra riktigt bacon.

  SvaraRadera
 11. En intressant sida: http://www.barbeque.se/smokers.html

  SvaraRadera
 12. Du har väl tittat på världens bästa matlagningsserie förresten? Good Eats

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n