Fortsätt till huvudinnehåll

Du går fel!

You Walk Wrong

It took 4 million years of evolution to perfect the human foot. But we’re wrecking it with every step we take.

(Källa.) Artikeln skyller allsköns problem man normalt(sic!) får med åren, rygg, knän, höfter, på våra skor. Och det är för all del i linje med att ryggbesvär är något okänt i befolkningsgrupper som lever ursprungligt, så jag är nog böjd att hålla med! :o) //Zac

Kommentarer

 1. Mitt intryck är snarare att ökningen av förslitningsskador sammanfaller med att vi slutat äta naturlig mat och ersatt naturligt natriumglutamat med syntetiskt i buljongtärningar.

  Börja koka buljong så ger du kroppen de byggstenar den behöver för att underhålla och reparera leder, senor och brosk.

  Långkok av kött med mycket senor, ben och brosk är bra, om man tar tillvara kokvätskan och t.ex. använder den som buljong till sås eller soppor.

  SvaraRadera
 2. Jo, det ena utesluter inte det andra. Här vankas det coq au vine idag eller imorrn, men med kyckling. Chansen att få tag på en ungtupp från Bresse är nog minimal, så det får bli vanlig kyckling - fast förhoppningsvis utan "förädling" som vatten-marinad eller klordopp... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Mitt intryck av förslitningsskador är att det drabbar främst kvinnor. Kvinnor dubbelarbetar i högre grad än männen och har ofta huvudansvaret för hemmet.

  Sedan inom mansdominerade yrken där få kvinnor arbetar är maskiner och vertyg anpassade för män. Så det gäller att vara stark som en man...

  Men det är klart lite buljong kanske gör susen...;)

  SvaraRadera
 4. Kvinnor är även "duktigare" på att följa officiella kostråd och mer noga med att äta "nyttigt".

  Man hörde sällan talas om förslitningsskador i början av 1900-talet, trots att många då arbetade hårdare än i dag även långt upp i åren, nu är de vanliga redan för relativt unga människor.

  SvaraRadera
 5. Hrmmm... "Kvinnor dubbelarbetar i högre grad än männen och har ofta huvudansvaret för hemmet."

  Ytterligare en feministisk myt...

  "Lika mycket produktivt arbete men av olika slag
  Förhållandena i Sverige år 2000/01 resulterar i den fördelning som visas i diagram 7. Kvinnor i åldern 20-84 år förvärvsarbetar i genomsnitt tre timmar per dag 22, räknat över samtliga veckodagar, dvs. den genomsnittliga förvärvsarbetstiden uppgår till 21 timmar per vecka.
  Här avses bruttoarbetstid vilket innebär att resor till och från arbetet 23 m.m., ingår. Obetalt arbete eller hemarbete uppgår till knappt fyra timmar och en kvart per dag eller 29 timmar och 40 minuter per vecka. Arbetet totalt, dvs. summan av avlönat förvärvsarbete och obetalt hemarbete, uppgår till sju timmar och en kvart per dag (nära 51 timmar per vecka).
  Männens förvärvsarbete tar mer tid i anspråk än kvinnornas. Det uppgår till fyra timmar och 40 minuter per dag, vilket blir nära 30 timmar per vecka. Deras obetalda arbete uppgår till drygt tre timmar per dag (drygt 21 timmar per vecka) och det totala arbetet till drygt 51 timmar per vecka."

  (Källa(SCB))

  Observera att man också räknar in hemarbetet... Det är t o m så att kvinnor arbetar mindre än män, vilket givetvis måste kvoteras å det snaraste! ;o)

  Däremot så stämmer det med förslitningsskadorna, kvinnor är mer förekommande inom vården som erkänt är hård mot rygg och leder.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Hmm kvoteras...
  "Kvinnors förvärvsarbete skiftar kraftigt över livscykeln. Män arbetar nära nog lika mycket vare sig de har små barn eller inte."
  Slutsatsen måste bli att kvinnor drar det tyngsta lasset för hem och barn och att de även gör det, när de förvärvsarbetar. Feministisk myt? Nä, nä i högsta grad verklighet!

  Männen vill säkert kvotera om oavlönat arbete med hem och barn plus yrkesarbete. Jo jo när det blir två tisdagar i en vecka kanske. Men det tycker jag att vi ska göra. Ni vill ju vara jämställda. Eller hur;) Konstigt att det finns så få hemmapappor.... Lönerna skiljer ju sig inte nämnvärt åt, av vad jag förstått...:) Men det är klart ska vi likna ursprungliga befolkningsgrupper så kan vi ju fortsätta att resonera på det viset. Nu tror jag ju på ett framåtskridande i Evolutionen ...Eller rösta på KD för all del, så har vi kvinnan tillbaka vid spisen helt snart igen.

  SvaraRadera
 7. Det var inte frågan om vem som tar mest hand om barn och hem, frågan var om kvinnors dubbelarbetande. Summan av avlönat förvärvsarbete och obetalt hemarbete per vecka är lägre för kvinnor än för män. Alltså är det enkelt - om något kön dubbelarbetar mer än de andra så är det män, ergo - ånyo en feministisk myt som det inte finns något fog för. Då kvinnor tar mer hand om hemmet minskar deras förvärvsarbetstid, alltså inget dubbelarbete. Enkelt.

  För övrigt skojade jag när jag krävde kvotering - jag är oerhört starkt emot kvoteringar och annan särbehandling. Don efter person är det enda som borde gälla.

  Hemmapappor är det mer sällsynt med helt enkelt eftersom männen oftare har högre lön, bl a därför att de i mycket högre grad jobbar heltid, och dessutom väljer yrken med högre löner. Att kvinnor väljer andra, mer lågavlönade yrken är dumt, men det är resultatet av ett fritt val. Det står kvinnor helt fritt att välja vilket yrke de vill, det handlar inte om kön någonstans, bara om individuell lämplighet. Och detta är precis pudelns kärna för mig. Det finns inga som helst hinder för en kvinna att välja precis vilket yrke som helst, alltså råder det inget könsförtryck överhuvudtaget. Sedan om fyskraven är för stora för att bli brandman handlar inte om kön utan om bristande muskelstyrka. Gudarna skall veta att jag inte heller kan bli brandman!

  Läs lite här och få lite distans till hur dumt det trots allt kan bli när man börjar göra selektioner, och skall börja särbehandla. Det är bara feminister som är helt besatta av könsfördelningen i allt, och det är också därför de gör sig så dumma. Och då har jag inte ens berört hur man selekterar data, fuskar och ljuger för att hålla liv i alla dessa feministiska myterna som tycks vara så svårlivade...


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Konstigt att du säger så. Om man fortsätter att läsa din källa så får jag åtminstonde en helt annan bild. Det står bland annat att mäns arbete är mer koncentrerat till vardagar och dagtid. Samt att hemarbetets omfattning underskattas.
  Jag är inte besatt av någon könsfördelning. Jag undrar helt enkelt varför inte män väljer att vara hemma mer med sina barn??? De känner sig ju ofta åtsidosatta t.ex. vid skilsmässor och vårdnadstvister. Eller är kvinnor giriga och vill bli försörjda?

  Jag blir förbannad över att vi kvinnor sägs välja yrken, som är låglöneyrken. De är kanske precis tvärtom? Varför värderas inte kvinnors yrken? Varför värderas det inte att jobba med människor lika högt som att arbeta med döda ting? Det kanske vi ska ta oss en funderare över? Om vi kvinnor nu dras till dessa yrken mer än män. Ska inte det bejakas att vi är olika? Varför gör sig männen så dumma? Varför inser de inte att kvinnoyrken är låglöneyrken just på grund av att de är kvinnoyrken?

  Nej jag tycker att man bör omvärdera synen på olika yrkesgrupper. Vad värderar vi högst. Inte är det ett arbete med människor ialla fall.

  SvaraRadera
 9. "Nej jag tycker att man bör omvärdera synen på olika yrkesgrupper."

  Hear hear! Det är något i grunden felaktigt i ett samhälle som värderar allt arbete med vård, skola och omsorg lägst! I alla, alla, undersökningar inför val så är dessa frågor i topp, men i den praktiska politiken - oavsett blocksegrare - så är den inte ens på agendan...


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Kanske för att politiker befinner sig så långt ifrån verkligheten och inte värderar dessa jobb så högt. Vare sig de är män eller kvinnor?

  Men alliansen vill ju att de som har råd ska hålla sig med pigor (hushållsnära tjänster) Det är ett bra ex. på hur man ser på vardagsysslor som städning. Att man inte ser det som ett riktigt arbete. Utan något som hindrar en ifrån att arbeta mer. Om man såg på det som ett arbete, så skulle man "hålla sin egen skit ifrån sig" och inse att det hör till livets arbete för oss alla. Det är ett typiskt kvinnoyrke.

  SvaraRadera
 11. Förslitningsskadorna är större inom kvinnodominerande yrken. Detta inlägg handlar just om förslitningsskador...

  Är det inte lite taskigt att anställa en piga om man t.ex. är politiker. Oftast en kvinna, väldigt ofta av utländskt ursprung, som kanske har familj hemma. Efter jobbet väntar samma sysslor. Där kan vi prata om monotont dubbelarbete, som heter duga. Risken för förslitningsskador ökar vid monotona jobb och samma regering som vill nyttja dessa människor, vill samtidigt försvåra vid sjukskrivning. Vilken lön för mödan att jobba för sådana humana arbetsgivare. Men de vill ju bara uppvärdera yrket gubevars!

  SvaraRadera
 12. Samtidigt så är det ju en paradox att vänstern som i alla tider sagt att allt arbete är värdefullt nu oavkortat försöker nedvärdera sådana som jobbar med hushållsnära tjänster genom att kalla dem pigor? ;o)

  Jag känner för övrigt ett par och de lägger inget som helst i det faktum att de städar åt andra. Båda två har haft fabriksjobb innan och anser det vara mycket mer förnedrande. Så även det är allt annat än en svart-vit fråga...


  //Zac

  SvaraRadera
 13. De kanske ser att det inte är ett sätt att uppvärdera yrket på. Det är de välbeställda som har råd att anställa en "piga". Inte är det den ensamstående mamman...Hon som bäst skulle behöva avlastning...

  Jag tror inte att det är själva städandet som man vill nervärdera. Utan det faktum att VÄLBESTÄLLDA tycker sig ha rätt att arbeta med intressantare mer välbetalda sysslor själva. Det i sig är att nervärdera yrket tycker jag. Vänstern är emot att man skapar ytterligare klasskillnader. Jag håller med dem. Att det efter avslöjanden om svart arbetskraft helt plötsligt görs om till vit arbetskraft, är rent löjligt. Man har faktiskt utnyttjat människor svart. Det ska inte glömmas bort i sammanhanget. Hur många blev inte avslöjade efter valet? De gav inte vidare mycket lön till sina "pigor". Patetiskt som sagt att när det avslöjas, så verkar det helt plötsligt som om man vill ge ordentligt med lön. Varför gjorde man inte det då dessa människor jobbade svart då. Varför fick de uselt betalt??? Eller fick de bra betalt? Har jag missat nått?

  Nej det är inte svart eller vitt. Men jag tycker inte att detta uppvärderar typiska kvinnoyrken. Sedan att ge försäkringskassan direktiv om hårdare tag vid sjukskrivning, drabbar dessa kvinnor hårt. Jag kan inte se något humant i detta. Det är ren egoism.

  SvaraRadera
 14. Ändra piga till snickare och ensamstående mamma till barnfamilj med belånat hus... Med ditt eget resonemang skulle även snickare ses som nedvärderat. Jag försäkrar att för mig skulle en snickare vara en ENORM avlastare! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Det finns många med belånade hus som har tagit på sig mer än de klarar av. Jag tycker nog mer synd om den ensamstående mamman eller pappan också för den delen. De som gnetar för att köpa det som familjen behöver, utan att för den skull ha satt sig i skuldfällan. Man får rätta munnen efter matsäcken;) Det går ju att sälja huset och skaffa en billigare bostad. Det tycker ju alliansen så rösta på dem vetja!;)

  SvaraRadera
 16. Inga svar på mina frågor? Du borde bli politiker:)

  SvaraRadera
 17. Selekterar man och undersöker så hittar du givetvis diverse fel, t ex så ser man tydliga lönediskrimineringar mot korta män, har sett likadana undersökningar som visar att flintskalliga får sämre löneutveckling än andra, samma sak med överviktiga o s v. Är detta fråga om någon strukturell diskriminering, nej, sannolikt inte. Man skall vi inte koppla in JämO här? Skall vi inte sätta igång att särbehandla och kvotera in dessa missgynnade och uppenbarligt diskriminerade grupperna på direkten? Varför inte passa på att installera en professur (i Uppsala med de andra tokigheterna!) när vi ändå håller på för att ytterligare gräva i dessa grava missförhållanden? :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Vad jag vet så har inte en del politiker i regeringen anlitat vare sig överviktiga eller flintskalliga svart. Mycket kom fram direkt efter valet men inget om det...

  Men jag vill minnas att flera stycken hade anlitat svart städhjälp och "svarta" barnflickor. Som tur är så har väl minst halva befolkningen anlitat någon svart, vid något tillfälle. Så att göra detta vitt i ett nafs var ju smart. Det är bara att spela på andras dåliga samvete. Fast jag undrar nog fortfarande om man kan jämföra välbeställda människor, däribland politiker, med genomsnittet som fuskat vid något tillfälle. Uppenbarligen så kan man det. För folk har inte reagerat nämnvärt överlag på detta. Intresset för hushållsnära tjänster visade sig vara ganska ljummet dessutom. Man har talat om en flopp. Nu kanske fler nyttjar det. Men jag undrar om det inte varit lite av civil olydnad för välbeställda, som detta varit frågan om. Det och TV-licencen:) När man ertappas med "fingrarna i kakburken" så är det inte lika roligt längre. Det handlar faktiskt om att man har utnyttjat andra människor som billig arbetskraft. Nu går det inte längre efter upptäckt. Då vill man plötsligt göra det vitt. Så jäkla krasst kan det vara ibland. Allt är inte svart eller vitt som du säger. Men svart kan bli vitt tydligen och det utan att människor reagerar nämnvärt. Faktum kvarstår dessa människor hade råd att betala vitt.

  Sedan så är det synd om flintskalliga och överviktiga inte får en bra löneutveckling... Alltså ska man arbeta för att de ska få det. All diskriminering ska motarbetas. Tycker du att det är riktigt att t.ex. en överviktig t.om. nekas anställning på grund av sin vikt? Jag pratar inte om att kvotera in alla grupper. Men tydligen så är vi människor väldigt olika mycket värda i dagens samhälle.

  SvaraRadera
 19. Jag känner en dam på lite över 80 år som skulle behöva hjälp med att städa, laga mat och handla. Hon har inte råd med detta, inte ens med den mycket begränsade hjälp kommunen erbjuder. Hon har själv arbetat större delen av sitt liv som hemhjälp på olika sätt, hon började sin yrkeskarriär mycket ung som piga i en en skogshuggarkoja och arbetade sig upp till köket på kungliga slottet i Stockholm. Var även en tid hembiträde hemma hos Tore Wretman, de sista åren arbetade hon inom den hemtjänst som hon nu inte har råd att anlita.

  Det är tur att hon har en sjukpensionerad granne som jag som kan hjälpa till lite...

  SvaraRadera
 20. Ja det är tur att damen har dig. Men det visar ju tydligt att det är inte de som mest behöver hjälp, som har råd att anlita någon.

  Var har vi hört detta. "Det ska löna sig att arbeta"?

  Många sjukpensionerade hjälper till med ett handtag här och där. Kanske är det just då människor lägger märke till dem och förfasas över ev. "arbetsförmåga". Visst är det tur att damen har dig. Men borde hon inte ha samhällets och politikernas stöd istället efter ett långt slitigt liv? Att du som är sjukpensionär hjälper henne kan vändas till din nackdel, av en oförstående omgivning.

  Som sagt det ska löna sig att arbeta. Det ska löna sig att ha arbetat?...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n