Fortsätt till huvudinnehåll

Usprunglig mjölk

Henrik Ennart skriver idag en intressant och tankvärd liten krönika. På sätt och vis så tar han steget längre ut än vad LC:s egna spjutspetsar, Frank Nilsson och Dr Annika Dahlqvist gör. Han pekar på ursprungstanken med LC:
Standardmjölk har nämligen mycket lite gemensamt med det animaliska fett som människan, med brevskrivarnas ord, "under årmiljoner anpassat sig till". Förr i tiden kunde man känna skillnad på mjölken från enskilda kor. I dagens homogeniserade mjölk har fettsyrorna separerats för att sedan sättas ihop enligt ett i förväg bestämt recept som ger förlängd hållbarhetstid och gör att all mjölk smakar lika. .. Den mjölk som människan druckit i drygt 10000 år kom från djur som fick beta på frodiga ängar. Det gav mjölk och smör med mer fleromättat fett och inte alls så mättat som modernt fröfoder alstrar. Korna hade dessutom mindre juver än dagens hårt framavlade släktingar och producerade mindre mjölk men i stort sett lika mycket vitaminer.
Visst har vi skapat rent perversa mjölkmaskiner om man tittar på hur kossorna ursprungligen såg ut, men det gäller all vår matproduktion, se t ex Johannas utmärkta inlägg om den ursprungliga frukten. Inte så mycket "naturligt" kvar där heller... Ennart avslutar med lite svidande kritik: "Att byta en högprocessad industriprodukt mot en annan som är lika högprocessad, känns däremot som en svajig grund för ett folkligt matuppror." I detta har han för all del rätt, men det lär vara just liknande små steg som tar oss upp på rätt väg, så att alla steg åt rätt håll är bra steg. //Zac

Kommentarer

  1. För ett folkligt matuppror... krävs det nog att extrema veganer och människor som förespråkar att alla ska äta kött samsas. Vi har ALL rätt i världen att stoppa vad vi själva vill i munnen och i våra egna magar. Liksom vi har all rätt att tro på vad vi vill. Det viktigaste borde vara att överlag, kräva så naturlig föda som möjligt. Det skulle vara ett folkligt matuppror.

    Usch jag blir så trött på detta tjafs om vi är vegetarianer eller köttätare. Vi är det vi föredrar. "Hur svårt kan det va?" Håller med hon Linda Bentzing eller vad hon nu heter...Hon är smart. Det har alltid funnits båda delarna. Kanske därför att upprätthålla en balans på jorden. I annat fall så hade nog miljöproblemen varit ännu värre om alla flängde runt efter exakt samma föda. Snacka om mobbing av kor....eller frukt:)

    Upp till kamp mot tillsatser och kemikalier. Vässa spjutspetsen LC anhängare. Men spetsa inte alla andra, som inte tycker lika. Likaså alla rabiata veganer! Hur svårt kaaan det vaaa???

    SvaraRadera
  2. Att moderna kor ger mer mjölk är en myt, de ger mer vätska men mindre mjölk är fjällkor på magert skogsbete. Fjällkon vinner lät ifall man mäter torrsubstans och alltså inte räknar med vattnet.

    Man får alltså mer smör eller ost av mjölken från en skogsbetande fjällko än från en modern mjölkko som äter fågelmat, har diarré hela livet och måste ha behå för att inte bli sjuka.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England