Fortsätt till huvudinnehåll

Vuxenkost till små barn

Studsar till när jag springer på ett blogginlägg från Kostdoktorn; det handlar om en liten artikel från the Observer om felaktig kost till små barn. Artikeln i fråga ligger parallellt med det jag ville säga i mitt eget 'Vegetarian = barnmisshandel'. Så varför inte klippa lite intressanta saker från artikeln? Jag översätter/sammanfattar detta till svenska så gott jag kan:
 • Daghem utgår ifrån rekommendationerna för vuxna när de ger mat till barnen.
 • Majoriteten av daghemmen har gått över gränsen mot det extrema och ger barnen mat som innehåller för lite energi, för litet fett och mättat fett och för mycket frukt och grönsaker. Detta gör att barnen utsätts för risken att utveckla bristsjukdomar.
 • Åtta av tio daghem gav barnen för små portioner och bara tre av tio matportioner som innehöll tillräckligt med kalorier.
 • Barn under fem år har andra behov och behöver en anan kost än de i skolan, barn under skolåldern kräver mycket mer energi och näring. Eftersom de har små magsäckar och inte har utvecklat klart tarmsystemet så kan de inte hantera stora mängder mat utan behöver täta, små mål under dagen.
 • De överkonsumerar grönsaker och frukt vilket kan ge dem för litet intag av andra födogrupper och hämmar då intaget av viktiga mineraler.
Jag tror inte för ett ögonblick att detta inte är i linje med hur svenska daghem hanterar maten till de små. Tyvärr är nog personalen i mångt och mycket underutbildad och trängd av fettskrämda föräldrar. Jag har med ökande oro skrivit om detta innan, i ex 'Barnfetma och motion' och inte minst i 'Mager mjölk bäst för barnet' (det är en ironisk titel...). Helt utanför SLV:s vetskap har en doktornsavhandling från GBG visat att fyraåringar som åt mest fett hade mindre risk att utveckla diabetes och övervikt... Och varför inte? Små barn behöver täta, energirika mål, utan en massa kemikalier. Jag avslutar med ett citat från SLV:s sida som gör att i alla fall jag tappar aptiten fullständigt:
Om övriga familjen använder lättmargarin går det bra att bre på ett tjockare lager eller tillsätta lite extra fett i maten, till exempel flytande margarin eller rapsolja.
//Zac

Kommentarer

 1. Jag tycker att alla ska enas om att små barn som växer behöver riktig mjölk och smör. Då behöver man inte tillsätta extra fett i maten. De kan äta fett, utan att bli "fettskrämda" eller få en vana att ösa fett eller olja över allt sedan som vuxna;)

  SvaraRadera
 2. Men gör verkligen folk det? (Nästan) alla jag känner kör med teflonpannor och minimerar fettet sjukligt. Det är fat-free överallt, och tittar man på de som handlar är det allt som oftast lååångt ifrån fat-free...

  Och ja, vi är sannolikt helt överens om hur barn skall äta! :o)


  //Zac, som fortfarande ryyyser vid tanken på att blanda ut flytande margarin i maten till små barn...

  SvaraRadera
 3. Ja vi är helt överens! Men gör verkligen alla som du säger? Jag såg att i en undersökning, så tycker 80 % som oss...(är väldigt osäker på siffran). Men det var iallafall en övertygande majoritet, som tycker att barnen ska ha röd mjölk och smör i skolan. De får nog ge sig snart Livsmedelsverket.

  SvaraRadera
 4. Visst var det glädjande siffror, men i sammanhanget skall man komma ihåg att omröstningen var i samband med en ifrågasättande artikel också... ;o)

  Det är, enligt min erfarenhet, en mycket högljudd skara överviktiga mammor som står i fronten för kraven på fettsnål, grönsaksrik mat.

  När man hör berättelser om hur barn slickar smöret(lättmargarinet!) från smörgåsarna och sedan lämnar resten, så blir man både skakad och djupt sorgsen...


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Ja jag håller ju med dem om att maten ska vara grönsaksrik, men utan överdrifter. Likaså fettrik utan överdrifter. Jag känner en frukterian, en kvinna. Själv så skulle jag aldrig välja enbart frukt. Eller nästan enbart fett...Det strider mot mitt Yin o Yang tänkande. Fiskoljan och räkorna som innehåller en del omega 3, får stå för min balans. Sedan att det strider med mina åsikter ang. att äta djur, för att de behandlas så illa får jag svälja. För det är behandlingen av dem som jag reagerar främst mot. Det respektlösa sättet att se på dem, som något som vi människor har all rätt att använda oss av. Men att någon drar upp storgäddan på kroken är ju inte fel;)Det vore dubbelmoral av mig att säga så. Men om man samtidigt gläds åt det, att djuret är en trofé, så är det för mig en helt annan sak. Naturfolk har alltid jagat. Men oftast har de ansett att djuret har en själ. Läste att Inuiterna reagerar mycket över Klimatförändringarna och hur vi behandlar djuren. Det trots att de jagar mycket. Tänker på skillnaden mellan dem och andra t.ex. sportfiskarna som rycker torsk....

  Jag reagerar mycket negativt på, att man inte ger sina barn tillräckligt med grönsaker.

  SvaraRadera
 6. Äter man vegetariskt för att man inte gillar hur djuren behandlas kan man ju äta vilt. För att inte tala om kor och grisar som fått leva ett fullvärdigt och naturligt liv och helst slaktats på gården utan stress.

  En granne (dryga 70 år) berättade om att hans mamma alltid fick deras djur helt tama, en gång när slaktaren kom och skulle slakta deras gris slet den sig för honom och sprang runt och lekte, hans mamma sa då till den vänligt "Det är ingen fara, vi skall bara slakta dig. Kom nu!" Då kom den hur snällt som helst, en snabb smäll i pannan med släggan och den var bacon och kotletter. Den hann inte fatta något av vad som var på gång. Han intygar att den smakade mycket bättre av att inte vara fullproppad med adrenalin.

  SvaraRadera
 7. Kom nu lilla vän så ska vi slakta dig. Alltså jag förstår inte hur man kan göra djur tama, kela med dem och sedan slakta dem...Utan stress...? smågrisar som kastreras utan bedövning... Att de lever ett bra liv på gårdar är rent skitsnack! Kan jämföras med omskärelse hos människan. Men djuren är det inte så noga med...:(

  Varför kan man inte helt enkelt få äta vegetariskt? Hur kan nman ha problem med det? Jag påstår inte att man inte får äta kött! Det jag säger är att alla vill inte det. Alla bör heller inte äta bara kött och fisk och nästan inga grönsaker. Hur skulle vår planet mäkta med det? Dessutom hur skulle våra barns syn på djur se ut i framtiden, då skulle djuren ses enbart som föda åt oss. Det är vedervärdigt! Ska vi lära våra barn att gulla med djur för att de sedan ska slå en slägga i skallen på dem? Det liknar ju inte alls Naturfolkens lära, som säger att alla djur har en själ. Vi kan ta deras liv, men ska då samtidigt tacka och be för dereas själar. Jämför bara inte detta köttfrosseri med naturfolken! För det är inte alls samma sak med en diet, som ska få oss smala. Vi kan välja annan föda också om vi vill. Naturfolken hade inte så mycket att välja på. De tog vad naturen gav.

  Nu så ska allt fler få driva minkfarmar. Alltfler snobbiga kärringar, ska klä sig i detta djur. Hur skulle det se ut om våra barn växer upp med den inställningen att alla ska äta kött. Eller att alla ska gå i päls? Lite löjligt också när världen smälter... Djuren är enbart mat till för oss människor. Inte en värld där jag vill se mina barnbarn växa upp i.

  SvaraRadera
 8. Problemet är ju inte att du personligen väljer att äta vegetariskt, problemet är att du och många andra inte accepterar att andra äter kött. Även om du verkar mindre fanatisk än de flesta andra är det ändå konstigt att du håller på att debattera på en blogg som handlar om en kost vars huvudämne är en kost som till absolut övervägande delen består av kött ifall du inte antingen tror att du skall lyckas omvända oss, eller möjligen i hemlighet hoppas att själv bli omvänd?

  Här avhandlas ju även en hel del andra ämnen som jag förstår intresserar dig, men jag förstår inte varför du ständigt ger dig in i debatt om kött här?

  SvaraRadera
 9. Ska jag vara ärlig så ser jag hellre en djurhållning som är inriktad på tillvaratagande av hela djuret, och i de fallen så ser jag inga problem med att bära päls, som läder.

  För övrigt så var det inte länge sedan det var tillåtet med omskärelse utan bedövning också...

  Vad gäller "lyxvegetarianer" så har de mycket sällan någon som helst insyn i hur naturens kretslopp fungerar, det är normalt sett den moderna varianten på att respektera allt levande och förstå dess plats i naturen/miljön. Kunskap innebär ofta också att man värdesätter saker mer.

  För övrigt så är faktiskt djur föda för oss, vi är i toppen av vår näringskedja. Att leva lite närmre livet och döden tror jag inte alls är av ondo, det är dags att vi moderna människor gör en reality-check, och förstår och intar vår plats i kretsloppet.


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Därför att det roar mig att ni inte klarar att bli emotsagda. Ni behöver uppenbarligen det. Eller för att ni verkar rädda för att någon kan hålla med mig...:)


  Det är inte jag som velat omvända er, utan ni som velat omvända mig hela tiden. JAG har tagit till mig en hel del och tycker att det är lite tråkigt, att ni inte lägger krutet enbart på att propagera för naturligare fett för barnen på dagis och i skolan. Att ni inte separerar LC:kosten i två delar. En metod för vuxna, samt att den även innehåller bra råd till både vegetarianer och köttätare. Det är lika fel att pracka på sina barn en ständig köttdiet. Vegetarianer är inte mer barnmisshandlare än vad ni är. Vill ni nå ut till vegetarianer som har barn. Eller vill ni bara förlöjliga oss?

  Detta prat om lite grönsaker för barn och kött, kött till alla även vegetarianer och veganer, leder nog tyvärr till att människor som borde lyssna och plocka ut russinen i kakan, istället blir förbaskade. Det är synd för våra barn skulle må bättre av en förändring i kosten. Så ert prat om att veganer och vegetarianer inte äter en fullvärdig kost och att endast vi behöver kosttillskott stämmer inte. Något som ni bekräftat också. Ni tar själva kosttillskott. En kost bestående av kött täcker lika lite behovet av alla vitaminer som en vegetarisk kost.

  Så det är okej med fler minkfarmare som ser till att förse nyrika ryssar och kineser med minkpälsar? Vet ni hur många djur som får sätta livet till för en päls? Gott med mink? Används hela djuret? Det höll på att bli ett förbud mot minkuppfödning. Nu bara två år senare talas det om fler uppfödare, när vi bytt regering.

  Problemet är inte endast att vegetarianer och veganer inte inser att andra vill äta kött. Problemet är att det verkar växa fram en motsvarighet dvs,. sådana som ni.

  Jag ska inte fortsätta skriva. Ni klarar inte att bli emotsagda. Helst inte du Kennet E. Märkligt tunnelseende. Nej jag hoppas inte bli omvänd. Jag hoppas att människor en dag ska respektera andras olikheter vare sig det gäller religion eller kost eller något annat. Det är det jag velat säga och har sagt hela tiden.

  Men jag stöttar delar av ert tänk och önskar er lycka till med att nå ut till andra. För våra barn blir inte mätta och får inte tillräcklig näring vare sig hemma eller i skolan när de är små.

  Ja våra djur är föda till oss. Det jag reagerar på är att ni drar in naturfolken. Läs om Inuiterna eller Indianerna. Deras tankar om djur är höga. Jag tror inte vår plats i kretsloppet är att se djuren som enbart föda.

  Märkligt att detta ämne inte skulle intressera mig när veganer och vegetarianer förlöjligas. Ni ska få prata med likasinnade. Bilda er en egen liten värld. En annan orsak att jag ger mig in i er köttdebatt är att det leder till annat prat om t.ex. politik också. Kostfrågan är i högsta grad en politisk fråga.

  SvaraRadera
 11. "Inte pracka på barnen köttätande"?

  Vill man experimentera med någon annan kost än den människan ätit i miljontals år är det väl inte barnen man skall experimentera på?

  SvaraRadera
 12. Nej vi har ingen rätt att experimentera på barnen. Vare sig med extremt mycket kött, utan frukt och grönsaker. Eller med enbart grönsaker och inget kött. Barnen är egna individer. De har rätt till att serveras en fullvärdig kost om möjlighet till det finns. Därför så tycker jag att alla vuxna ska lägga sina egna åsikter åt sidan och se till barnens bästa dvs. sluta projicera över våra egna åsikter alltför mycket på våra barn. De är bara till låns. En vacker dag gör de ändå som de vill, om de vågar....dvs. om de inte är helt hjärntvättade av oss vuxna.

  Jag har förklarat att jag som barn kände mig tvingad att äta kött och fisk och att jag kräktes. Har det passerat bara? Jag tycker det är fruktansvärt att andra barn förmodligen också utsätts för det. Samma sak gäller givetvis det omvända, att barn förvägras att äta kött och fisk av sina föräldrar. Mitt dagbarn verkade dock väldigt nöjd med sin vegetariska kost, liksom mina barn var nöjda med kött och fisk.
  Pratar ju inte ens om vanlig "normal" konsumtion av kött. Utan om att barn kanske itutas i att frukt är onyttigt. Eller tvärtom att kött är det.

  SvaraRadera
 13. Lisbeth,
  Kan du nämna en enda helt vegansk kultur någonsin i historien?

  Jag kan nämna flera rent carnivora.

  Bästa exemplet är de nordligaste inuit-folken, folk som dessutom var bland de friskaste i världen tills de började äta den vite mannens mat och fick den vite mannens sjukdomar.

  SvaraRadera
 14. Nej det kan jag inte...och det är ju just det jag säger och har sagt hela tiden. För planetens skull så behövs förmodligen balans.

  Du jämför dig tydligen med Inuiterna? De var inte eller är inte motståndare till grön mat av vad jag förstått. De åt sina bär och sitt kött för att naturen gav dem det.

  Det har skett kulturella förändringar även för dem.

  "Många inuiter ser ett stort problem i den pågående uppvärmningen av jordens atmosfär som påverkar djur och växtlivet i deras region. Därför har regeringen i territoriet med Paul Okalik i spetsen ett stort intresse av vidareutvecklingen av Kyotoprotokollet." Ur Wikipedia

  Många inuiter är inte alla... MEN jakten har minskat på grund av skyddsåtgärder för djuren.

  Jag tror inte det handlar längre om vilka som åt si eller så förut. Nu handlar det förmodligen mest om vad som är bäst för vår planet och vår miljö. Vi både du och jag blir nog tvungna att inse det. Jag har inget problem med at det äts kött. Men jag tror ändå att köttätandet kommer att minska betydligt i framtiden, för miljöns skull. Sedan så tror jag att flertalet människor inte ser på djuren enbart som "köttdjur". Inuiterna gör definitivt inte det. Läs lite om deras syn på djuren och deras andar. Det är en väsentlig skillnad på att se djur som "köttdjur" eller andeväsen.

  SvaraRadera
 15. I de nordligare delarna av inuiternas utbredningsområde hittar man knappast några bär, och de har inte heller något behov av dem. Men skulle de få tag på dem använder de dem naturligtvis, men det har väl traditionellt knappast varit något regelbundet inslag i kosten.

  Att de åt en 100% animalisk kost med möjligen något enstaka undantag råder inte någon som helst tvekan om.

  SvaraRadera
 16. "Och de har heller inget behov av dem.."? Om det nu som du säger fanns mindre bär, i de nordligaste delarna så var de ju tvungna att klara sig med mindre givetvis. Men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda, att de inte hade ett behov? Menar du att fattiga som saknar viss sorts mat inte heller har ett behov...?

  "många Inuiter ser ett stort problem i den pågående uppvärmningen av jordens atmosfär som påverkar djur och växtlivet i deras region" Ur Wikipedia VÄXTLIVET...

  Det är klart att bären var viktiga!

  Idag var jag hos Optikern. Jag har fått bättre syn konstaterades det. Fick ett tips av en vän att äta blåbär. Finns på hälsokost. Men jag äter frysta osockrade blåbär, så gott som varje dag. Jag frågade optikern, om det kunde ha något med min förbättrade syn att göra. Optikern sa att en annan optiker där, rekommenderar just blåbär och Linfröolja. Just bär anser många vara väldigt nyttigt.

  Att du säger att bär inte var viktigt för dem är inte relevant. De finns fakta på det.

  En fråga... Varför vill du så förtvivlat gärna att alla ska äta precis som dig??? Vad är det som driver. Jag är uppriktigt nyfiken! Räcker det inte att människor tar till sig vissa saker av det du säger?

  SvaraRadera
 17. Jag förstår inte vad du får det ifrån att jag vill att alla skall äta som jag?

  Men naturligtvis unnar jag alla att må lika bra som jag gör nu!

  Det är bara det att när någon försöker tala om för mig hur jag skall äta, med väldigt lite på fötterna, säger jag naturligtvis emot, speciellt när jag har mycket väl underbyggd kunskap som säger att den som försöker övertala mig har fel på punkt efter punkt.

  Som nu när du desperat försöker övertyga mig att inuiterna åt bär som bevisligen inte kan växa där det råder permafrost. Kan du upplysa mig om en enda sorts bär som växer i mark som är frusen hela året, som inte varit tinad på några tusen år?

  Självklart är blåbär bra för ögonen, det är välkänt, och tro det eller ej, men jag är ganska väl påläst om medicinalväxter.

  Men de inte håller inget som är viktigt för vår hälsa ifall vi kan äta en sådan kost som inuiterna gjorde när de levde opåverkade av oss.

  De flesta ögonsjukdomar som blåbär hjälper mot är inflammatoriska sjukdomar som orsakas av för höga blodsockernivåer och en kraftig obalans mellan omega3/6. Vilket är bäst, undvika den kost som orsakar sjukdomen eller försöka bota den med piller eller medicinalväxter?

  Eftersom jag inte kan undvika obalansen helt mellan omega3/6 och inte heller ännu klarat att sluta röka eller undvika att andas in diverse luftföroreningar tar jag kosttillskott för att motverka skadeverkningarna av den obalansen, men samtidigt försöker jag undvika inflammatoriska livsmedel så gott jag kan.

  Men naturligtvis hade jag helst ätit en så bra kost att jag inte behövt några tillskott, men då hade jag fått flytta upp till Jämtlands fjälltrakter och köpt en gammal fäbod där jag skulle ha fjällkor för mjölk och kött, ett par grisar och en flock hönor.

  SvaraRadera
 18. Klart att Lisbeth skall debattera där nästan alla har en annan åsikt, hur skall det annars bli debatt. Eller är det meningen att en bra blogg som denna bara skall befolkas av ja-sägare? LCHF är väl ingen sekt som stöter bort alla oliktänkare! Eller är det just vad LCHF är?
  Om en vuxen person väljer bort animalier är det den personens eget fria val, men barn måste få chansen att välja först när dom vet vad dom gör. I mitt tycket ligger problemet här. Barn är inte bara föräldrarnas barn, det är hela samhällets barn, och vi delar ansvaret för dom.

  SvaraRadera
 19. Håller med dig till 100% sid25! Att debattera är gödslet till kunskapsplantorna. Det kan vara skitigt, men mycket givande.
  Jag förstår att många LC-bloggar är ute efter att föra ut ett budskap, jag ser numera mer till sökandet efter sanning, en vetenskaplig sådan. Men visst kan även jag bli tvärsäker och mässande, men hey - man är ju bara människa! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Ja jag har haft mina funderingar om det är ytterligare en "sekt". Tycker inte om när något förs fram precis som om det ska passa alla. Det är nog inte en sekt, inte ännu. Men om oliktänkande inte upplever sig kunna delta i en debatt, så kan det bli det. Nu är jag en envis jäkel så det sporrar mig bara;) Hade inte du sid25 dykt upp, så hade jag nog bara avfärdat detta som åtminstonde en i risksonen blivande "matsekt".

  Sid25 skrev något mycket klokt tycker jag. Det tål att upprepas!

  "Om en vuxen person väljer bort animalier är det den personens fria val. Men barnen måste få chansen att välja först när de vet vad de gör"

  "Barn är inte bara föräldrarnas barn. Det är hela samhällets barn och vi delar ansvaret för dem"

  Ja och det är därför jag skriver i trådarna som rör kosten. Jag tycker att det är synd att inte arbeta gemensamt för bättre mat på dagis och i skolorna.

  Jag tror att det är bra att som Zac söka mer efter en vetenskaplig sanning. Nu så är det bara förvirrande med alla olika "sanningar" Fast jag tror ju inte på en sanning som kan bota alla sjukdomar. Den sanningen lär nog vänta på sig....

  Jag vill inte omvända dig Kennet. Du är en vuxen människa som äter vad du vill. Jag tycker att du är givande att diskutera med. I andra ämnen än kost;) I det ämnet möts vi ju inte direkt:) Vi är väl inga ja sägare varken du eller jag. Men sådana människor uppskattar jag, när irritationen väl lagt sig. Det är av motståndare man lär sig mest sägs det ju. Du håller ju med mig om räntan iallafall;) Jag själv är iallafall aldrig mässande eller tvärsäker...:);) hm stämmer det?

  SvaraRadera
 21. Lisbeth,
  Det jag stör mig mest på är två saker, dels att du envisas med att mot bättre vetande påstå saker som att inuiterna åt bär trots att du inte har den blekaste aning.

  Men värst är när du vill experimentera med barn med en kost som du inte ens kan nämna en enda kultur i historien som levt på.
  Det är i de lägena jag har en tendens att brusa upp.

  Det är en sak om ett barn självmant väljer sådan kost, det brukar gå över med tiden. Barn har ofta perioder då de ifall de får välja äter väldigt ensidigt och det bör man låta dem hållas med om det inte pågår för lång tid, då kan det vara ett tecken på en ätstörning. Likaså ifall det börjar märkas tecken på försämrad hälsa eller tillväxt, då är det främst föräldrarnas ansvar att rätta till det, eller söka hjälp ifall de inte klarar av det själv. Likaså ifall barnet börjar lägga på sig såpass mycket på bredden att det gör att de inte längre vill röra på sig, då är det bara en sak som gäller, och det är en kost som det finns vetenskapliga bevis för att den långvarit hjälper dem normalisera sin vikt. Och det är den kosten vi förespråkar här och på andra bloggar.
  Samma kost gäller ifall de börjar få problem som koncentrations- eller inlärningssvårigheter eller uppenbarliga tecken på bristande impulskontroll utöver den som är normal bland barn i deras ålder.

  Allt annat är grov barnmisshandel.

  SvaraRadera
 22. Det står i Wikipedia och det har jag sagt flera gånger. Om de har fel så får du försöka ändra på det. Jag har bara läst innantill. Att de också livnär sig på fiske och bär. Sedan att det inte är lika mycket bär i förhållande till kött och fisk förstår jag väl också.

  Jag vill ju inte experimentera med barn. Läser du alls vad jag skriver? Det verkar som om du inte förstår riktigt. Jag säger ju precis motsatsen. Att ingen har rätt till det. Har ju berättat att mina barn åt kött och fisk och att de väljer att äta det även nu. Det jag sagt är att de bör få en fullvärdig kost i skolan med fisk, kött, salladdbuffé. Samt ett vegetariskt alternativ så att de kan välja själva. Om det är att experimentera så vet inte jag...

  Sedan så har jag sagt att ungarna behöver röd mjölk och smör medans de växer. Nej nu är det inte roligt längre att skriva här. Du läser ju allt jag skriver precis tvärtemot. Du snackar som en sektmedlem.

  Ledsen Zac! Din blogg är superbra. Lycka till med att hitta fler vetenskapliga bevis som stödjer det som du tror på! Jag har tyckt att det varit väldigt roligt att skriva här. Men det är nog trots allt en blogg för likasinnade.

  Jag fick ätstörningar som barn och kräktes upp strömming och kött som tvingades i mig. Tvingades även i tjock grädde för att jag var för smal. Så kom inte och påstå att en ensidig köttdiet är lösningen för alla barn. Det kan vara barnmisshandel! Jag hoppas och har förstått att andra är lite mer balanserade än dig Kennet e. Tack och lov!

  SvaraRadera
 23. Grönländsk bärplockning lär, enligt Peter Freuchen, gå till så att man snarar ripor, äter deras maginnehåll, som vissa årstider består av bär. Själva ripan är ointressant, antagligen för mager så den slänger man.
  Men jag tror inte inuiterna lider vitaminbrist, leverär det c-vitaminrikaste som finns och även det råa sälskinnet är vitaminrikt.

  SvaraRadera
 24. Aha det är det ni gör, äter maginnehållet på grisen och hoppas på att den är full med bär. Sedan slänger ni den och säger att den är för mager! Så det blir så likt Inutiterna som möjligt.

  Griseknoen i Emil han åt bär. Så hans mage var full med bär. Men han blev full som f-an, så passa er. Fyllan kan smitta liksom alla andra bakterier som gör så att en gris enligt en del, inte är lämplig människoföda.:)

  SvaraRadera
 25. Griskött innehåller som allt kött ifrån karnivorer/omnivorer, trikiner. Det är inte lustigare än så...


  //Zac

  SvaraRadera
 26. Lustigt är det inte. Det är sorgligt!:( Hanteringen av kött är inte den bästa. Vare sig i slakterierna eller ute i vissa affärer heller.

  Föruttnelsebakterier som stafylokocker, listeria och salmonella förorsakar risk för magsjukdomar och kan sprida sig till lederna. Därför så väljer en del människor med värk bort kött, främst griskött. Kan kanske vara inflammationsdrivande med ruttet kött i tarmarna som fastnar i divertiklar (fickor i tarmen)? Samma sak med allt annat som också givetvis ruttnar och blir kvar för länge i tarmen. Kanske är det därför som läkarna forordar fibrer vid Ulcerös kolit t.ex. För att vi har större risk för tjocktarmscancer än andra.

  Uppdrag granskning har ju avslöjat hur det går till därute i verkligheten. Det finns t.om. förevigat på film. Inget som jag hittar på alltså.

  Jag tror inte heller att Inuiterna led av vitaminbrist. Nu så har de ju anpassat sig till dagens verklighet med miljöförstöringar och att det är skyddsjakt på djur. De kan inte leva som förut, även om de vill. Då kan inte vi heller leva som de gjorde. Vi får nog utgå från verkligheten var vi befinner oss just nu. Det är för mig Evolution. Jag tycker också att vi ska gå tillbaka till småskalighet. Men vi befinner oss inte i den verkligheten. Inte på långa vägar. Små barn i Sverige måste få de vitaminer de behöver utan att vi blickar tillbaka på hur Inuiterna gjorde. De var fantastiska och är fantastiska med sin respekt för djuren och deras andar. Inte skulle de lära barnen att man dödar ett djur, utan att först ha bett för djuret i respekt för allt liv som skapats. Vill vi likna dem så kanske det ska ske på alla områden? Var finns respekten för djuren? Där tycker jag att vi ska börja! Så kanske vi kan liknas vid Inuiterna en liten, liten smula.

  SvaraRadera
 27. Ruttnande kött? Det där är en så korkad vegetarisk myt att jag häpnar, när den kommer från dig. Matpassagen genom kroppen går på en frisk person på ungefär ett dygn - vad hinner "ruttna" på den tiden?? Usch, nu börjar jag dagen med att bli irriterad...

  "Fickor på tarmen" - är det de 25-30g rekommenderade fiber per dag som skall "rensa" "fickorna", dessa ärtstora utbuktningar? Varför skulle det bara fastna kött där? Vad har en vegetarisk kost för några magiska egenskaper som gör att de inte "ruttnar" i utbuktningarna?

  Vecklar man ut tarmarna så täcker de ungefär en yta som en tennisplan - försök "rensa" de med en liten tuss av fiber... Herrgud sådant kvalificerat skitsnack du kommer med så här tidigt på morgonen! ;o)

  Pratar vi bakterier, så kan vi prata jordbakterier... De är inte roliga att få i sig kan jag säga... Bristande hygien är ett problem, oavsett om man väljer att äta kött eller inte.

  Dina funderingar kring inuiter har jag dock liten uppfattning om, det får mogna lite mer först innan jag bildar mig en uppfattning.


  //Zac

  SvaraRadera
 28. Jag skrev "Samma sak med allt annat som också givetvis ruttnar och blir kvar för länge i tarmen". Då menar jag all föda även grönsaker såklart.

  Detta kan vara en orsak till att läkare förordar fibrer vid bl.a. UK skrev jag. Alltså MELLAN skoven. Vi har inte skov hela tiden. Utan är mer symtomfria mellan skoven. Då kan det behövas väldigt mycket fibrer. Detta har jag erfarenhet av efter 24 år med denna sjukdom. Du säger att matpassagen hos en frisk person går på ett dygn. Ja hos en frisk person ja. Vid UK t.ex. kan det vända till motsatsen mellan skoven. Vi springer inte alla på toa nonstop:);)

  Ni missförstår mig hela tiden. Jag vill också att vi ska gå tillbaka mer till naturfolkens sätt att leva. Men då får vi inte glömma det viktigaste. Det är respekten för djuren. Något som vi idag helt har tappat anser jag. Därför så blir denna jämförelse med Inuiterna för mig urlöjlig.

  SvaraRadera
 29. Du vet efter lång sjukdom vad som är bäst för dig, för mig är det fortfarande en gåta varför man skall tillsätta en massa olösningsbara fiber till en tarm som är känslig? Det låter oerhört ologiskt tycker jag.

  Det där med toalett besök... jag går en gång om dagen/varannan dag numera. Innan när jag t ex åt vegetariskt så sprang man på toa 3-4ggr per dag - och lämnade rejäla lass efter sig varje gång... :o)

  Så även ur ett ren mängdlogik så borde en känslig tarm må bra av mindre mängd?


  //Zac

  SvaraRadera
 30. Nä jag tror att skiten ska ut. Ursäkta mig:)

  Jag mår mycket bättre av en nästan helt vegetarisk kost. Det går längre tid mellan skoven numera.

  När jag inte har skov ser jag ut som om jag är gravid i nionde månaden om jag inte äter mycket fibrer.

  Så vi människor är uppenbarligen olika...

  SvaraRadera
 31. Ang divertiklar...
  Min mamma hade inflammation i tarmen divertikulit. Hon hade frutansvärt ont! Hon åt mest kött och nästan aldrig några grönsaker. Det kan ju ha berott på margarinet också. För den trenden gick hon på. Dock inte den om frukt och grönsaker:(

  Det här med genetiskt betingade sjukdomar är intressant. Tänk om man kan utreda vilken kost som behövs för olika sjukdomar i framtiden, genom forskningen. Då förstås av seriösa forskare som inte blandar in egna vinstintressen...!

  Tänk så mycket lidande som kan förhindras om vi vet vilken kost som vi bör äta i förebyggande syfte, när vi ligger i riskzonen för en viss sjukdom. Sedan så kan vi ju ligga i riskzonen för flera sjukdomar. Därför så kan vi inte äta exakt lika tror jag. Även om vi har samma sjukdom. Jag vet ju att andra med UK äter kött. Men de å sin sida har kanske inte fibromyalgi. Flera hänsyn kan behövas tas.

  Jag tror att er kost kan vara bra vid vissa sjukdomar. Men att det är individuellt även då. Mycket beroende på vilka andra sjukdomar som riskerar att bryta ut.

  I Indien pratar man om olika kost vid olika blodgrupper.

  SvaraRadera
 32. Lustigt är det inte. Det är sorgligt!:( Hanteringen av kött är inte den bästa. Vare sig i slakterierna eller ute i vissa affärer heller.

  Föruttnelsebakterier som stafylokocker, listeria och salmonella förorsakar risk för magsjukdomar och kan sprida sig till lederna. Därför så väljer en del människor med värk bort kött, främst griskött. Kan kanske vara inflammationsdrivande med ruttet kött i tarmarna som fastnar i divertiklar (fickor i tarmen)? Samma sak med allt annat som också givetvis ruttnar och blir kvar för länge i tarmen. Kanske är det därför som läkarna forordar fibrer vid Ulcerös kolit t.ex. För att vi har större risk för tjocktarmscancer än andra.

  Uppdrag granskning har ju avslöjat hur det går till därute i verkligheten. Det finns t.om. förevigat på film. Inget som jag hittar på alltså.

  Jag tror inte heller att Inuiterna led av vitaminbrist. Nu så har de ju anpassat sig till dagens verklighet med miljöförstöringar och att det är skyddsjakt på djur. De kan inte leva som förut, även om de vill. Då kan inte vi heller leva som de gjorde. Vi får nog utgå från verkligheten var vi befinner oss just nu. Det är för mig Evolution. Jag tycker också att vi ska gå tillbaka till småskalighet. Men vi befinner oss inte i den verkligheten. Inte på långa vägar. Små barn i Sverige måste få de vitaminer de behöver utan att vi blickar tillbaka på hur Inuiterna gjorde. De var fantastiska och är fantastiska med sin respekt för djuren och deras andar. Inte skulle de lära barnen att man dödar ett djur, utan att först ha bett för djuret i respekt för allt liv som skapats. Vill vi likna dem så kanske det ska ske på alla områden? Var finns respekten för djuren? Där tycker jag att vi ska börja! Så kanske vi kan liknas vid Inuiterna en liten, liten smula.

  SvaraRadera
 33. Nej det kan jag inte...och det är ju just det jag säger och har sagt hela tiden. För planetens skull så behövs förmodligen balans.

  Du jämför dig tydligen med Inuiterna? De var inte eller är inte motståndare till grön mat av vad jag förstått. De åt sina bär och sitt kött för att naturen gav dem det.

  Det har skett kulturella förändringar även för dem.

  "Många inuiter ser ett stort problem i den pågående uppvärmningen av jordens atmosfär som påverkar djur och växtlivet i deras region. Därför har regeringen i territoriet med Paul Okalik i spetsen ett stort intresse av vidareutvecklingen av Kyotoprotokollet." Ur Wikipedia

  Många inuiter är inte alla... MEN jakten har minskat på grund av skyddsåtgärder för djuren.

  Jag tror inte det handlar längre om vilka som åt si eller så förut. Nu handlar det förmodligen mest om vad som är bäst för vår planet och vår miljö. Vi både du och jag blir nog tvungna att inse det. Jag har inget problem med at det äts kött. Men jag tror ändå att köttätandet kommer att minska betydligt i framtiden, för miljöns skull. Sedan så tror jag att flertalet människor inte ser på djuren enbart som "köttdjur". Inuiterna gör definitivt inte det. Läs lite om deras syn på djuren och deras andar. Det är en väsentlig skillnad på att se djur som "köttdjur" eller andeväsen.

  SvaraRadera
 34. Därför att det roar mig att ni inte klarar att bli emotsagda. Ni behöver uppenbarligen det. Eller för att ni verkar rädda för att någon kan hålla med mig...:)


  Det är inte jag som velat omvända er, utan ni som velat omvända mig hela tiden. JAG har tagit till mig en hel del och tycker att det är lite tråkigt, att ni inte lägger krutet enbart på att propagera för naturligare fett för barnen på dagis och i skolan. Att ni inte separerar LC:kosten i två delar. En metod för vuxna, samt att den även innehåller bra råd till både vegetarianer och köttätare. Det är lika fel att pracka på sina barn en ständig köttdiet. Vegetarianer är inte mer barnmisshandlare än vad ni är. Vill ni nå ut till vegetarianer som har barn. Eller vill ni bara förlöjliga oss?

  Detta prat om lite grönsaker för barn och kött, kött till alla även vegetarianer och veganer, leder nog tyvärr till att människor som borde lyssna och plocka ut russinen i kakan, istället blir förbaskade. Det är synd för våra barn skulle må bättre av en förändring i kosten. Så ert prat om att veganer och vegetarianer inte äter en fullvärdig kost och att endast vi behöver kosttillskott stämmer inte. Något som ni bekräftat också. Ni tar själva kosttillskott. En kost bestående av kött täcker lika lite behovet av alla vitaminer som en vegetarisk kost.

  Så det är okej med fler minkfarmare som ser till att förse nyrika ryssar och kineser med minkpälsar? Vet ni hur många djur som får sätta livet till för en päls? Gott med mink? Används hela djuret? Det höll på att bli ett förbud mot minkuppfödning. Nu bara två år senare talas det om fler uppfödare, när vi bytt regering.

  Problemet är inte endast att vegetarianer och veganer inte inser att andra vill äta kött. Problemet är att det verkar växa fram en motsvarighet dvs,. sådana som ni.

  Jag ska inte fortsätta skriva. Ni klarar inte att bli emotsagda. Helst inte du Kennet E. Märkligt tunnelseende. Nej jag hoppas inte bli omvänd. Jag hoppas att människor en dag ska respektera andras olikheter vare sig det gäller religion eller kost eller något annat. Det är det jag velat säga och har sagt hela tiden.

  Men jag stöttar delar av ert tänk och önskar er lycka till med att nå ut till andra. För våra barn blir inte mätta och får inte tillräcklig näring vare sig hemma eller i skolan när de är små.

  Ja våra djur är föda till oss. Det jag reagerar på är att ni drar in naturfolken. Läs om Inuiterna eller Indianerna. Deras tankar om djur är höga. Jag tror inte vår plats i kretsloppet är att se djuren som enbart föda.

  Märkligt att detta ämne inte skulle intressera mig när veganer och vegetarianer förlöjligas. Ni ska få prata med likasinnade. Bilda er en egen liten värld. En annan orsak att jag ger mig in i er köttdebatt är att det leder till annat prat om t.ex. politik också. Kostfrågan är i högsta grad en politisk fråga.

  SvaraRadera
 35. Ja vi är helt överens! Men gör verkligen alla som du säger? Jag såg att i en undersökning, så tycker 80 % som oss...(är väldigt osäker på siffran). Men det var iallafall en övertygande majoritet, som tycker att barnen ska ha röd mjölk och smör i skolan. De får nog ge sig snart Livsmedelsverket.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England