Fortsätt till huvudinnehåll

Fängslade amerikaner

Läser lite och finner mig själv att sitta och stirra på ett par meningar i en krönika i SvD:
Trots det är en grupp på mer än fem miljoner människor i USA helt ointressanta att lova något, eller ens bry sig om – de får nämligen inte rösta, eftersom de sitter i fängelse, eller redan har avtjänat straff.
..
En av hundra vuxna amerikaner lever nu i fängelse. En av nio vuxna svarta män. Flera delstater lägger ner mer pengar på fängelser än på sina skolsystem.
Är det bara utomsocknes som reagerar på dessa siffror? Det är ju en enorm andel av befolkningen som sitter i fängelse. Tja, nu vaknade jag till så här på måndagen i alla fall! ;o)

Sedan är det en befogad fråga om det är förenligt med humana värden att beröva dömda brottslingar sina demokratiska rättigheter?


//Zac

Kommentarer

 1. Har man avtjänat ett straff så borde man rimligtvis också få rösta. I annat fall så straffas man livet ut, om man berövas sina demokratiska rättigheter.

  Jag tänker på Annika Östberg som sitter på obestämd tid i fängelse i USA. Hon och hennes pojkvän rånade en man. Pojkvännen hängde sig i häktet. Nu finns bara hon att straffa...

  Att man lägger mer pengar på fängelser i flera delstater förvånar mig inte det minsta. Inte i ett land där man lutar sig mot Bibeln för att begå brott mot mänskliga rättigheter. Så går det när man förmänskligar Gud och inte kan skilja på vad Gud och människorna vill. Man kan önska att kristna i maktposition en dag börjar läsa hela Bibeln och inte bara vissa utvalda delar, för att förskansa sig makt.

  SvaraRadera
 2. Det är tolkningen av bibeln som är problemet, kanske inte så mycket att den faktiskt är en sagobok... ;o)

  Annika Östberg har jag faktiskt inget övers för, hon får ta de konsekvenser det får att begå brott i ett annat land. Jag tycker att det är svensk lag och rättspraxis som gäller de som begår brott här, och kräver samma sak av de som begår brott utomlands. Handling och konsekvens, amerikansk lag och praxis. Dessutom är synen på henne och hennes brott inte helt korrekt i svensk media. För att sälja lösnummer så måste man utmåla henne som ett offer...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Är det för att hon är en kvinna som du säger så där?

  Ska hon straffas hela livet när det var hennes pojkvän som sköt? Man kan jämföra med Malexandermordet i Sverige där Jackie Arklöv erkänt. Men då gäller det män...

  Är det mer synd om män som sitter "oskyldigt" fängslade? Ska man straffas lika hårt alla inblandade, oavsett om man hållit i mordvapnet eller inte? Framförallt ska lika gälla för kvinnor och män? Jag tycker ju det...

  Jag tycker inte att det är för att sälja lösnummer som man utmålar henne som ett offer. Det är tur att det finns människor som arbetar för mänskliga rättigheter. Däremot så skulle det kanske vara logiskt att man friar personer som henne, efter ett antal år. Då skulle inte fängelserna svämmas över i USA. Man kunde då lägga mer pengar på sina skolsystem...Sedan kunde man prioritera att utreda verkliga brott mot mänskliga rättigheter, dvs. att straffa människorna bakom Irakkriget. De skulle sitta bakom lås och bom.

  SvaraRadera
 4. Du missförstår mig, medvetet eller omedvetet. Begår jag ett brott i Thailand får jag räkna med att dömas enligt deras lagar och praxis. Precis som Östberg i USA. Därför ömmar jag inte direkt över henne, oavsett kön/läggning.

  Men visst kan jag se att det är en trasig människa, med ett olyckligt förflutet, men jag anser nog att hon får stå sitt kast och gott sitta kvar tills hon blir frisläppt. Jag ser faktiskt inte varför svenska skattebetalare skall bidra med skattepengar för att hon skall komma "hem". Det finns betydligt mer beundrandsvärda och viktigare saker att lägga pengar på.


  //Zac, hård, men inte skakad.

  SvaraRadera
 5. Ja då kan de ju ha människor hur länge som helst i fängelse då i USA. Då är det bättre än att satsa på skolsystemet. Så då ska vi alltså tolerera lagar i andra länder som är ohumana och strider mot mänskliga rättigheter. Bäst att hålla sig till lilla Sverige då. Man vet aldrig vad man kan bli inblandad oskyldigt i.

  Vi behöver inte bry oss om vilka som håller i mordvapnen. Alla ska straffas lika hårt? Jag hör till dem som tror på vård istället för straff. Tror att ett bra sätt vore att konfrontera brottslingar och brottsoffer, samt nära anhöriga till dessa personer med varandra. Vi får inte glömma de verkliga offren. Som det är idag så ställs brottsoffer och förövare mot varandra. Alla inblandade är offer.

  Lili och Sussie mest berömda för sina blonda hår förstår det här. De åker runt på svenska fängelser med hundar som de intagna får pyssla om. Det har gett goda resultat och är omtyckt bland de intagna. Nu vet man ju inte vilket de intagna uppskattar mest blondiner eller hundar. Men ändå...

  SvaraRadera
 6. Nja, snarast att man får ta seden dit man kommer... Här får man inte ens en sträng blick av en polis om man spottar på trottoaren, i Singapore har jag för mig att man får spöstraff... Alltså spottar jag INTE på gatan i Singapore, och gör jag det så får jag ta konsekvenserna. Att skrika om ohumant beteende är den värsta sortens kolinialpolitik, att kräva att bli särbehandlad eftersom vi står över er i utvecklingen... Men det är en helt annan sak att försöka hjälpa motparten att höja ribban för lite mer humana värden.

  Jag ställer INTE upp alls på amerikansk justitiepolitik, men därifrån är steget långt till att vilja ta hem "stackars" fångar som valt att leva over-there tills de råkade illa ut, då de börjar skrika om ohuman behandling och hemlängtan...


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jo jag tycker att du med det resonemanget ställer upp på amerikansk justitiepolitik. Men du är inte ensam. Många ondgör sig över USA. Men när det kommer till kritan, så försvarar man dem genom att godta vad de gör. Det blir lite som att ondgöra sig över invandrarfientliga men man vill inte ha dem på sin egen gata:) Det är vad jag kallar dold rasism. Den är värre än den synliga. För den går inte att "ta på". Den bara finns och genomsyrar allt.

  Många av de stackars svenska fångarna har från början farit illa i Sverige. Vårt sätt att ta hand om psykiskt sjuka har varit under all kritik och är det fortfarande. Så att tycka att USA ska ta över vårt misslyckande är en fruktansvärd dubbelmoral anser jag för egen del. Du skrev att vi svenska skattebetalare inte ska bidra med pengar för att hon ska få komma hem. Så andra länder ska ta Sveriges misslyckande? Snacka om att sopa undan problemen och gömma undan dem? Detta säger jag eftersom jag växt upp med en psykiskt sjuk pappa. Det är inget som jag inte har någon erfarenhet av. Ska andra länder ta vårt misslyckande?

  Vi står inte över dem i utvecklingen som du påstår....Vi sopar bara undan saker alla. De på sitt sätt, vi på vårt. Vi ska nog höja vår egen ribba Zac. De får höja sin. Det gäller både på individnivå och gruppnivå. Den enda du kan förändra är dig själv. Ett bra ordspråk i "andliga kretsar";):) låter klokt också! Även om Bibeln är en sagobok så lever vi efter den ofrivilligt eller frivilligt.

  SvaraRadera
 8. Jag kommer inte på sådär många länder där jag skulle vilja sitta av ett fängelsestraff... Vi har inte på något sätt en bra fångvård, absolut inte. Men i en internationell jämförelse tror jag vi står oss riktigt bra! Framför allt mot "utvecklade" länder som t ex USA.

  Vi har inte heller, i jämförelse, särskilt hårda straff, så givetvis skulle jag gnälla om jag begått straff utomlands, om att jag vill sitta av mitt straff i Sverige. I t ex Östbergs fall så tycker jag att hon gott kan avtjäna sitt straff där. Det går s a s inte att uppföra sig illa borta, och när det kommer på tal om straff, så vill man hem eftersom "där får jag minsann inte alls så hårt straff, och det är mycket bekvämare!"

  Man får allt stå sitt kast tycker jag. Men betyder det per automatik att jag ställer upp på de främmande reglerna, nej, men vill jag inte ta konsekvenserna så får jag snällt följa dem.

  Iofs är det på sätt och vis en icke-diskussion, för såvitt jag minns så hade Östberg bott i USA i 20-25år innan hon var med och dödade en polis och försökte ta död på fler poliser. Så vad mig anbelangar så är hon en amerikansk medborgare som sitter av ett straff som hon gjort i USA. Att det råkar finnas ett 40-årigt kryphål i form av ett gammalt medborgarskap är faanimig kränkande för mig som rättskaffens medborgare i Sverige.

  Hon är inte överhuvudtaget så oskyldig som hon framställs. Dels så hjälpte hon till med att ladda om vapnen under skottutväxlingen, dels försökte hon kasta sig efter vapnen efter det att polisen lyckats skjuta ihjäl hennes pojkvän. Så det är knappast någon duvunge det handlar om. Men visst är det en klok taktik att utmåla sig själv som ett offer för omständigheterna och maktfullkomliga män... Småäckligt tycker jag personligen.

  Däremot håller jag helt med dig om svensk fångvård och vårt egna tillkortakommande när det gäller kriminalvården.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Politiker från alla politiska partier har försökt hjälpa Annika Östberg. Reportrar har besökt henne i fängelset. Hon har tagit på sig skulden och har aldrig bett om nåd, av vad jag har förstått. Det enda hon ber om är att få avtjäna resten av sitt straff i Sverige nära sin familj och vänner. Hon är omtyckt på fängelset och hjälper andra kvinnor.

  Varför ska inte hon få en andra chans? Det här med att hon framhåller sig som ett offer för maktfullkomliga män förstår jag inte alls.

  SvaraRadera
 10. "I boken Sorgfågel, en biografi skriven av den svenska journalisten Lena Katarina Swanberg, som intervjuade henne i fängelset i USA, skildrar Annika Östberg sig själv som en person som tämligen viljelöst följt med de män hon haft förhållanden med, och som försett henne med narkotika."

  En mycket befogad fråga är hur mycket släkt och vänner hon har i sverige efter ha varit borta i 40-45 år? Inte helt trovärdigt om jag ska vara ärlig.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Ja hon beskriver sig själv på ett ärligt sätt tycker jag. Inte urskuldande. Hon skyller alltså inte ifrån sig och definitivt inte på männen...

  Jag vet inte hur mycket släkt och vänner hon har i Sverige. Kvantitet betyder dock inte mycket utan kvalitet när det gäller vänner.

  Sedan så tror jag att hennes mamma fortfarande är i livet. En bidragande orsak kanske till att hon vill tillbaka till Sverige. Jag tror inte att hon varit eller kanske ens nu är någon "duvunge" Tycker liksom dig att man får och ska ta konsekvenser av sitt handlande. Men det som gör att jag liksom många med mig berörs av just hennes "öde", är att hon verkar få betala även för hennes pojkvän. Han som såg till att han kom undan med att ta sitt liv.

  Eftersom jag tror på konsekvenser (karma) så anser jag att Annika Östberg bör få en chans att ställa saker tillrätta lite innan hon eller hennes närmaste dör. Hon har inte varit någon "duvunge" som sagt och hon har säkert sårat sin omgivning något fruktansvärt. Inte minst sin mamma, som under alla år har kämpat för sin dotter av vad jag har förstått. Det kanske är humant att låta dessa kvinnor få en andra chans att reda ut saker och ting. Det är inte bara Annika Östberg det gäller, utan andra är givetvis inblandade i allt lidande som hon förorsakat.

  SvaraRadera
 12. Nja, när hon beskriver sig själv som att hon "tämligen viljelöst följt med de män hon haft förhållanden med", så låter det knappast som något annat än en friskrivningsklausul eller? Låter i alla fall knappast som någon som står upp och tar ansvar?

  Jag är som sagt osäker på hur mycket vänner och släkt hon har kvar efter 40-45år i USA?


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Tänk om alla kunde beskriva sina egna brister med lite självdistans och självironi. Det är stort. Jag tror det växer fram ur svårigheter, som man tar sig igenom. För mig är det att summera, ta ansvar över sitt liv och det som man gjort. Det kräver mod och en inre styrka. Jag tror att det kräver att man tagit sig igenom ett helvete.

  Jag tycker att det saknar betydelse hur mycket släkt och vänner hon har här. Uppenbarligen så lever hennes mamma ännu. Jag unnar dem ett avslut tillsammans. Eler om hon behöver ett avslut med någon annan här i Sverige.

  Jag känner en kvinna som varit utsatt för incest. Hon har berättat om att hon varit ett viljelöst offer för män i hela sitt liv. Svårt att fatta. Men tydligen så kan det bli så att man inte förstår att man som kvinna, har rätt att säga nej till en man. Utan att man tror, att man måste ställa upp på sex. Så det där med att hon varit ett viljelöst offer som du säger, behöver inte betyda att hon inte tar ansvar. Det finns så många sätt att hjärntvätta en annan människa på. Ta pappan som gjort sin egen dotter med barn sju gånger och låste in henne i massor av år. Varför rymnde inte hon eller barnen? Saknades chanser? eller blev hon ett viljelöst offer...

  SvaraRadera
 14. Hahaa! Jo, där ser vi onekligen helt olika på saker och ting, där du ser "lite självdistans och självironi" så ser jag inte ett uns till självkritik och ansvarstagande, och i förlängningen ingen insikt i sin egen roll i dessa illdåd. Jag ser bara en människa som lärt sig av ett antal hearings om hur hon skall uttrycka sig för att maximera chansen att ta sig därifrån. Det har jag för all del inga problem med, vi tappar snabbt den samhällsliga fernissan och uppför oss som djur, vem skulle inte det i fängelse, och därtill ett amerikanskt?


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Ja vi ser olika på detta. Förvånande tycker jag eftersom jag fått den uppfattningen tidigare, att du föredrar vård och rehabilitering istället för straff. Då borde det väl gälla även Annika Östberg? Rehabilitering kunde vi ge henne i Sverige. Straffet har hon suttit av för länge sedan, både hennes eget och pojkvännens. Dessutom så kostar det otroliga summor att hålla en person fängslad. Vi i Sverige borde ta vårt ansvar och ta över nu. Dottern till en av de mördade är tydligen väldigt oförlåtande och hatisk. Det är inte sunt... Hon borde få hjälp i USA istället för Annika Ö med vård . Det skulle alla inblandade tjäna på. Ett delat ansvar för det som hänt.

  SvaraRadera
 16. Jag förordar starkt vård och rehab för fängelsekunder, ett straff som bara renderar i förvaring och sedan ett snabbt återfall är bilden av ett fullständigt misslyckat straff. Det är oerhört viktigt att man så långt det går försöker att rehabilitera fångar under strafftiden. Det är återfallsfrekvensen som håller siffrorna uppe.

  Att spärra in människor längre har vi bra statistik på, och det tycks inte ge lägre brottslighet och dessutom har det en förmåga att rejält öka på återfallen efter avslutat straff. Knappast något positivt alls, eller? Men massmedias tryck, och allmänhetens raseri och fördummning gör att det bara hörs krav på ökad säkerhet, ökade strafflängder etc. Nu senast med Englas banemans fängslande så höjdes rösterna rejält om dödsstraff och hårdare tag. Tre domar och sedan livstid var ett annat krav som ekade mellan väggarna. Herregud!

  Men Annika Östbergs vilja att komma ut tvivlar jag inte ett ögonblick på, men det är möjligt att du förstår mig mer om du inser att jag inte ens ser henne som svensk medborgare. Jag ser henne som en svensk utvandrare som valde att leva och begå brott i ett annat land. Då ser jag inte någonstans var svea rikes ansvar finns någonstans. Man får stå sitt kast. Det finns mycket viktigare och angelägnare fall som bör prioriteras före. Det har ingenting med att hon är kvinna, eller att hon har en mamma som bor i sverige.


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Jag kan inte se på människor som statistik. Det skapar ett ohumant samhälle. Dessutom så för vi det ohuma samhället vidare, genom att prägla våra barn med vårt synsätt. Humanism är något vi bör prägla dem med istället.

  SvaraRadera
 18. Håller med, men den fula verkligheten gör att det bara finns begränsade resurser som man onekligen bör spendera där den gör som mest nytta. Att man inte kan göra som men teoretiskt vill - dvs ge alla vad de behöver kan knappast förhindra att man i praktiken ger mest där det gör mest?


  //Zac

  SvaraRadera
 19. "en av hundra vuxna amerikaner lever nu i fängelse. En av nio vuxna svarta män." -matematik visar att de flesta brott begatts av svarta-de ar bara 12-15%av befolkningen i US..
  Hur lange skall man skylla pa slaveri och det raa kapitalismen?

  Valdigt bekvamnt att KLAGA pa US
  mAN SER BJALKEN I ANDRAS OGON MEN INTE EN STRA I sina egna

  SvaraRadera
 20. Hahaa! Här pratar man om den "fula verkligheten" och så ett par minuter senare så dyker det upp ett småäckligt inlägg som bekräftar tesen om en ful verklighet... :o)

  Tja, i all sin enkelspårighet (det heter bl a statistik och inte matematik) så låter jag det inlägget stå kvar!


  //Zac

  SvaraRadera
 21. Om man vill vända värderingarna så tror jag att man måste spendera där pengarna enligt en del gör minst nytta. I hennes fall är det solklart att vi ska hjälpa henne. Ingen människa bör straffas dubbelt för att medbrottslingen var feg och tog sitt liv. Ska vi lära våra barn sådana värderingar? Smit undan allt ansvar bara. Det finns andra som kan ta straffet i ditt ställe...Bli en feg stackare lilla vän. Är det det värderingar det?

  Ja där dök verkligheten upp med sitt fula tryne! Sådant bör stå kvar instämmer! Verkar sitta en stor bjälke i det ögat.

  SvaraRadera
 22. Vad var problemet med US-inlägget? Att han påpekade en statistisk skevhet? Den är helt sann kan jag hälsa, till de obildade som aldrig bott i landet eller känner folk därifrån. Lika sann som statiskten i vårt eget där fördelmningen svenskar /osvenskar är motsvarande, men den absoluta majoriteten i fängelser är osvenskar - trots ett extremt blödigt rättssystem som lyckas hitta ursäkter och förmildranden så fort förövarna är av osvensk härkomst

  Zac, ditt snack om Östberg, Lili och Sussi och Singapore stämmer inte med din PK-formade svada. Antingen är man för konsekvenser av sitt handlande styrt av lag eller så är man som Lisbet - aningslös. Jag förstår att hon blir förvirrad av ditt prat för det blir jag med.

  Fängelser kan fylla funktionen att skydda befolkningen. En "tjuv" borde inte släppas inte ut förrän man är säker på att han är reformerad (alltså åratal, inte månader). Bästa sättet är liten kontakt med skadliga medintagna och mycket kontakt med vaktkonstaplar som har pondus och ett socialt engagemang - alltså inte som nu me 22åriga snärtor som pluggar kriminologi (Läran om "hur vi skulle vilja att det var").

  Lisbet, att det kostar att låsa in folk beror på idiotiska levnadsstandardkrav och att KVV ska betala för en massa Särskilda Permissioner, tolkhjälp in absurdum etc. Vad säger att de ska ha samma bekvämlighet som en annan som VERKLIGEN ARBETAR 60-70h/vecka?

  Jag har ingen annan åsikt om Ö än att hon har ingen riktig ankytning till Sverige som Zac riktigt påpekar.

  SvaraRadera
 23. Aningslös:) Menar du av annan åsikt? Man tackar och bugar. Jag är van vid att kallas aningslös eller naiv eller flummig.
  Har mig veterligen inte skrivit att de ska ha samma bekvämlighet än de som arbetar 60-70 tim per vecka. De behöver REHABILITERING!!!

  Vet du vad jag reagerar på.. att USA lägger ner så mycket mer pengar på att hålla folk fängslade, än på sina skolsystem. Det har jag påpekat för läskunniga;)

  Jo Annika Östberg har en anknytning till Sverige. Hon vill hit till släkt och vänner. Har man inte en anknytning till Sverige om ens mamma lever här?

  22 åriga snärtor med "läran om hur vi skulle vilja att det var" behövs också. Visioner om hur det borde vara är viktigt. Verkligheten där vi befinner oss minst lika viktigt.

  SvaraRadera
 24. "'en av hundra vuxna amerikaner lever nu i fängelse. En av nio vuxna svarta män.' -matematik visar att de flesta brott begatts av svarta-de ar bara 12-15%av befolkningen i US..
  Hur lange skall man skylla pa slaveri och det raa kapitalismen?"


  Har man minsta lilla insikt i detta så handlar det om marginaliserade grupper, vita, hispanics eller svarta. Låt oss säga att vi undersöker socialgruppstillhörighet på de som sitter i fängelse. Oavsett hudfärg så lär de vara av lägre klass - och vilka är för övrigt överrepresenterade där? Så det klara "matematiska" exemplet är oerhört lätt förklarat när det slängs smårasistiska dumheter här. Varför är då ex svarta fortfarande marginaliserade i det amerikanska samhället, tja den är nog inga större svårigheter att förstå om man har det minsta hummet om amerikansk historia och samhälle...

  Det som sved mest var att jag står för PK-formad svada... Jag avskyr verkligen allt som är politiskt korrekt... *ryyyser*


  //Zac

  SvaraRadera
 25. "Rehabilitering" i den form vi känner den från behandlingshem och teapeutiska samtal har bara förutsättningar när den är aktivt önskad. För att den ska bli önskad behöver individen tillräcklig tid ostörd av negativa influenser för att komma till insikt.

  En månad för rattfylla eller 2 månader för olovlig körning leder inte till ett skit oavsett rehab-metod.
  Missbrukare åker sällan dit för drogrelaterade brott jämfört med egendomsbrot, trafikbrott. Alltså blir straffen lika fåniga som om en Svensson gjort samma brott.

  För de som är av hög IQ och som har valt sin situation finns ingen bot i praktiken. Där finns enbart hindrande från att göra skada att tillgå som åtgärd.

  Aningslöheten - trasig bakgrund är en floskel. Uppenbart har många tjuvar lärt sej att spela det kortet för att vinna sympati. Jag har haft ett stort antal vänner (fortfarande vänner) som passerat genom straffsystemet (upprepade grova vålds- och egendomsbrott) vars bakgrund inte är mer eller mindre tårdrypande än dom av oss som inte blev fängelsekunder.

  Lisbet, du sa att kostnader för inlåsning är höga - underförstått ett argument mot inlåsning. Jag beskrev erfarehetsmässigt från 10 år i KVV delvisa orsker till höga kostnader - menandes att de kan minskas rejält utan att gå till medeltida förhållanden.

  Huvudfrågan var ju rösträtten förstås...
  Rösträtt för kriminella är principiellt motbjudande, få av dom röstar så i praktiken har det inte så stor betydelse - men markeringen mot samhällsnedbrytande beteende borde finnas.

  SvaraRadera
 26. "Aningslöheten - trasig bakgrund är en floskel. Uppenbart har många tjuvar lärt sej att spela det kortet för att vinna sympati."

  Snarast har de lärt sig yrkets mer djupliggande kunskaper i fängelset. Enkel logik - mer fängelse, mer "välutbildad" kriminalitet.

  Jag har faktiskt ett mycket stort antal släktingar som jobbat inom kriminalvården, fråga mig absolut inte varför! ;o)
  Det är en oerhörd majoritet av de som sitter för grövre våldbrott som kommer från trasiga förhållanden, med missbruk och utanförskap.

  Har en god vän som jobbat som polis i några av de värre områdena i Stockholm under den tid han var patrullerande polis - och han bekräftar bilden till 100%. Det finns iofs ett enda undantag till bilden av en trasig människa, med trasig och trasslig bakgrund, samt dålig utbildningsnivå - det är Clark Olofsson (idag Daniel Demuync). Han var oerhört intelligent, social och lätt att ha att göra med - förutom det som tydligen gällde ett förmodat brott, vilket min vän skulle förhöra honom om. "Det är upp till er att bevisa, något mer vill jag inte säga om den saken", var det enda han sade om det, men samtalet i övrigt hade varit just av mycket hög art.

  En tankelek, vad gör mest för kriminaliteten - hårdare straff eller att man lyckas lyfta upp de lägre marginaliserade socialgrupperna så att de försvinner i mängden?


  //Zac

  SvaraRadera
 27. Anders
  Nej det är inte alls ett argument mot inlåsning. Jag diskuterar i huvudsak Annika Östbergs fall. Kostnaderna är höga och hon bör därför rimligtvis snart ha avtjänat straffet. Som sagt det verkar som om hon får betala för både sig och sin pojkvän. Förvånande att ingen av er reagerar nämnvärt på detta faktum. Man ska väl ändå inte straffas för två?

  Fler delstater lägger ner mer pengar på fängelser än på sitt skolsystem. Inga fler som ser att det hela saknar proportioner? Man lyssnar tydligen mer på hatiska släktingar till offren än till det sunda förnuftet som borde säga, hon har straffats nog nu. Detta fall saknar rim och reson. Därför så måste vi reagera på sådana här fall. Man kan inte låsa in folk "och kasta nyckeln" bara därför att släktingar påverkar med att säga skrikande. "du ska dö i fängelset". Nära anhöriga till brottsoffer glöms bort. De mår knappast bättre av att inte kunna förlåta. Satsa pengarna på att ta hand om dem istället. Nu menar jag när förövarna har suttit av straffet, vilket jag anser att Annika Ö borde ha gjort snart.

  Det är klart att brottslingar måste låsas in. Låsas in och rehabiliteras.

  SvaraRadera
 28. Det är olika hur mottaglig man är för när folk manipulerar och när de talar sanning. Jag hade kollegor som svalde allt som sas - men de hade heller inga egna erfarenheter av kriminella i deras egen miljö.

  Clark Olofsson är ingalunda "enda undantaget". Det är självklart för alla med medelperception inom KVV, men jag glömmer hur lite egna erfarenheter folk har som uttalar sej om praktisk kriminologi. Det är ett konstaterande och inte avsett som en förolämpning.

  Självklart är det enklaste att låsa in alla förövare. Jag ligger inte en krona i värderingen att någon "blir bättre" egentligen om den måste tas från allmänhetens skydd - att minska inlåsningnen.
  Dessutom blir ingen bättre av normlöshet. Psykopater berörs inte av mänskliga värdeingar iom deras oförmåga till empati. Att behandla dessa är ett kliniskt bevisat slöseri med tid. Återkommande undersökningar under 90-talet bekräftade att de intagna i sverige hade till 60-90% (beroende på urval) personlighetstörningar av det slaget. Men det var ej PK då helle så man fortsatte kasta pengar i sjön och ta åt sej äran varje gång en 53 årig f.d. amfetaminist inte orkade spruta i sej tjack utan gick över till sprit och därmed inte var i skick att begå tillgrepp som amfetaminet hade boostat hans slitna kropp till att utföra.
  Det s.k. utanförskapet är ytterligare svammelbegrepp som även jag själv skulle kunna passsa in i beroende på tid i livet. Självklart att individen har yttersta ansvaret för sin gärningar. Utanförskapet är nåt som alla upplever som inte passar in i alla normer som ställs upp. Jävla trams från PK-klustret att använda det som förevändning för kriminalitet. Samhället behöver inte dom kriminella, men de kriminella individerna behöver samhället - pressen ligger på dom att utvecklas eller gå under. Det ska INTE ske på vanliga människors bekostnad.

  SvaraRadera
 29. "Det är också sedan länge väl känt att det är vanligare att kriminellt aktiva kommer från socioekonomiskt mindre välbeställda miljöer. Det är däremot ingen självklarhet att det rör sig om några enkla orsakssammanhang. De allra flesta barn som växer upp i sådana miljöer blir trots allt inte kriminella."
  Källa: BRÅ

  Enkel och svårbestridbar statistik. Och nog något som tarvar till mer forskning. Vill gärna höra dina tankar kring varför en så överväldigande majoritet kommer från "socioekonomiskt mindre välbeställda miljöer". Visst finns det en hel del kriminella som har haft psykosocialt problematikt barndom, de finns i alla samhällsgrupper och är också överrepresenterade i den kriminella statistiken, men risken för dessa ökar mångfalt när man växer upp i utsatta familjer.

  Vad gäller Clark så uttryckte jag mig felaktigt, det handlar om att han är ett kraftigt undantag i min väns polisutövande del i livet. Givetvis finns det fler som honom i statistiken.


  //Zac

  SvaraRadera
 30. BRÅ-uttalandet är förhoppningsvis baserat på statistik.
  Den statistiken vore ej heller enkel, eftersom egenskaperna i gruppen (svag ekonomi) kan variera oerhört. Som de själva säger, "det är däremot ingen självklarhet att det rör sig om några enkla orsakssammanhang".

  Suck, inte oväntat ska BRÅ prompt ha det till att ett orsakssammanhang verkligen finns! Kan man inte hitta ett, uttrycker man sej som religiösa ledare när logiken blir grumlig "guds vägar äro outgrundliga " etc.

  "Orsakssammanhang" innebär att man VET mekanismen. "Korrelation" innebär att man påvisar en grad av samverkande samvariation. Vid en "samvariation" har man bara iakttagit just en samvariation.

  Detta handlar om en samvariation. Det är inte ens troligt att det finns ett strikt ekonomiskt orsakssamband i inkomstlägen långt över svältnivån - INGEN i Sverige behöver svälta.

  Ju lägre taxerad inkomst desto brokigare skara människor. Är man missanpassad blir det svårare att få en anställning och lika svårt att avancera om man får någon.

  Att lyckas akademiskt kräver en sammansatt faktor av social anpassning, intelligens och ekonomi. De flesta klarar sej på studiebidrag och lånet, den sociala anpassningen är ytterst användbar för att bli attraktiv att umgås med av de som man kan behöva draghjälp av. Intelligensen krävs ett visst absolutmått av för att nånsin ha en chans att lära sej tillräckligt för att klara tentorna alternativt snacka sej till speciella godkäntlösningar.

  Oavsett "gnyet" vid löneförhandlingstider är trots allt en överväldigande majoritet av de välbeställda även välutbildade. Man kan skönja utslagningseffekter, med andra ord att de med mest eftertraktade egenskaper har tagit sej längst på samhällsstegen ekonomiskt.

  Den gruppen som inte tar sej högre på samhällstegen kan bestå av flera av varandra (och ekonomin) oberoende bakgrunder (sinnesjuka, fysiskt och psykiskt handikappade, långtidssjuka mm).

  I ekonomiskt lägre yrkesgrupper finns inget utvecklingstryck på intelligens, därför har generationer med mindre kognitiva förmågor kunnat frodas. I de högre klasserna har trycket legat länge på intellektuell utveckling. Som sagt kan man i akademiska världen till viss del kompensera detta med en social förmåga.

  De få grupper inom den "socioekonomiskt lägsta gruppen" som kan komma ifråga för kriminalitet som livsstil är till absoluta antalet individer mycket färre än den stora socioekonomiska gruppen som man såg samvariationer - det stärker alltså statistiska säkerhete för dom grupper med socialt okompatibelt beteende (psykiska störningar av varierande grad t.ex.)och relativt låg intelligens.

  SvaraRadera
 31. Psykosociala miljön definierar jag som familjer där barnen far illa p.g.a. känslomässigt och intellekuellt otillräckliga föräldrar.
  Där kan inte samhället göra mycket, eftersom jag inte tror att mindre graden av otillräcklighet - barnen är stressade och och upplever avsaknad av bekräftelse kan förkomma jämnt fördelat i alla klasser.
  Den extrema vanskötseln är nog (ingen egen erfarenhet) ganska ganska ovanlig, men jag misstänker att ett beslut från "soc" om ingripande är "enklare" att ta mot en fattig familj än en rik.

  SvaraRadera
 32. Intressanta inlägg, vill bara klargöra att "ingen självklarhet att det rör sig om några enkla orsakssammanhang", ser jag i detta sammanhang som att man dock ser tydliga mönster. En kriminell kommer oftast ifrån en viss typ av bakgrund, emedan någon från en viss typ av bakgrund inte alls oftast blir kriminell... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 33. Intressanta inlägg, vill bara klargöra att "ingen självklarhet att det rör sig om några enkla orsakssammanhang", ser jag i detta sammanhang som att man dock ser tydliga mönster. En kriminell kommer oftast ifrån en viss typ av bakgrund, emedan någon från en viss typ av bakgrund inte alls oftast blir kriminell... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 34. Det är olika hur mottaglig man är för när folk manipulerar och när de talar sanning. Jag hade kollegor som svalde allt som sas - men de hade heller inga egna erfarenheter av kriminella i deras egen miljö.

  Clark Olofsson är ingalunda "enda undantaget". Det är självklart för alla med medelperception inom KVV, men jag glömmer hur lite egna erfarenheter folk har som uttalar sej om praktisk kriminologi. Det är ett konstaterande och inte avsett som en förolämpning.

  Självklart är det enklaste att låsa in alla förövare. Jag ligger inte en krona i värderingen att någon "blir bättre" egentligen om den måste tas från allmänhetens skydd - att minska inlåsningnen.
  Dessutom blir ingen bättre av normlöshet. Psykopater berörs inte av mänskliga värdeingar iom deras oförmåga till empati. Att behandla dessa är ett kliniskt bevisat slöseri med tid. Återkommande undersökningar under 90-talet bekräftade att de intagna i sverige hade till 60-90% (beroende på urval) personlighetstörningar av det slaget. Men det var ej PK då helle så man fortsatte kasta pengar i sjön och ta åt sej äran varje gång en 53 årig f.d. amfetaminist inte orkade spruta i sej tjack utan gick över till sprit och därmed inte var i skick att begå tillgrepp som amfetaminet hade boostat hans slitna kropp till att utföra.
  Det s.k. utanförskapet är ytterligare svammelbegrepp som även jag själv skulle kunna passsa in i beroende på tid i livet. Självklart att individen har yttersta ansvaret för sin gärningar. Utanförskapet är nåt som alla upplever som inte passar in i alla normer som ställs upp. Jävla trams från PK-klustret att använda det som förevändning för kriminalitet. Samhället behöver inte dom kriminella, men de kriminella individerna behöver samhället - pressen ligger på dom att utvecklas eller gå under. Det ska INTE ske på vanliga människors bekostnad.

  SvaraRadera
 35. "Rehabilitering" i den form vi känner den från behandlingshem och teapeutiska samtal har bara förutsättningar när den är aktivt önskad. För att den ska bli önskad behöver individen tillräcklig tid ostörd av negativa influenser för att komma till insikt.

  En månad för rattfylla eller 2 månader för olovlig körning leder inte till ett skit oavsett rehab-metod.
  Missbrukare åker sällan dit för drogrelaterade brott jämfört med egendomsbrot, trafikbrott. Alltså blir straffen lika fåniga som om en Svensson gjort samma brott.

  För de som är av hög IQ och som har valt sin situation finns ingen bot i praktiken. Där finns enbart hindrande från att göra skada att tillgå som åtgärd.

  Aningslöheten - trasig bakgrund är en floskel. Uppenbart har många tjuvar lärt sej att spela det kortet för att vinna sympati. Jag har haft ett stort antal vänner (fortfarande vänner) som passerat genom straffsystemet (upprepade grova vålds- och egendomsbrott) vars bakgrund inte är mer eller mindre tårdrypande än dom av oss som inte blev fängelsekunder.

  Lisbet, du sa att kostnader för inlåsning är höga - underförstått ett argument mot inlåsning. Jag beskrev erfarehetsmässigt från 10 år i KVV delvisa orsker till höga kostnader - menandes att de kan minskas rejält utan att gå till medeltida förhållanden.

  Huvudfrågan var ju rösträtten förstås...
  Rösträtt för kriminella är principiellt motbjudande, få av dom röstar så i praktiken har det inte så stor betydelse - men markeringen mot samhällsnedbrytande beteende borde finnas.

  SvaraRadera
 36. "Aningslöheten - trasig bakgrund är en floskel. Uppenbart har många tjuvar lärt sej att spela det kortet för att vinna sympati."

  Snarast har de lärt sig yrkets mer djupliggande kunskaper i fängelset. Enkel logik - mer fängelse, mer "välutbildad" kriminalitet.

  Jag har faktiskt ett mycket stort antal släktingar som jobbat inom kriminalvården, fråga mig absolut inte varför! ;o)
  Det är en oerhörd majoritet av de som sitter för grövre våldbrott som kommer från trasiga förhållanden, med missbruk och utanförskap.

  Har en god vän som jobbat som polis i några av de värre områdena i Stockholm under den tid han var patrullerande polis - och han bekräftar bilden till 100%. Det finns iofs ett enda undantag till bilden av en trasig människa, med trasig och trasslig bakgrund, samt dålig utbildningsnivå - det är Clark Olofsson (idag Daniel Demuync). Han var oerhört intelligent, social och lätt att ha att göra med - förutom det som tydligen gällde ett förmodat brott, vilket min vän skulle förhöra honom om. "Det är upp till er att bevisa, något mer vill jag inte säga om den saken", var det enda han sade om det, men samtalet i övrigt hade varit just av mycket hög art.

  En tankelek, vad gör mest för kriminaliteten - hårdare straff eller att man lyckas lyfta upp de lägre marginaliserade socialgrupperna så att de försvinner i mängden?


  //Zac

  SvaraRadera
 37. Jag förfäktar individens fria val.

  Vad är din röda tråd? Ska samhället "curla" för asociala individer på bekostnad av skötsamma? Vi har begränsade resurser därav ställs skötsamma mot asociala, rätt och slätt.

  Rent samhällsekonomiskt - om individen inte spontant vill utbilda sej, kommer inte samhällsinsatser få så stor utväxling som om samma satsning görs på de som redan vill förbättra sej. De som väljer kriminalitet väljer att göra det misstaget, med allt vad det innebär. För samhället i stort, ligger vinsten i att inte suboptimera = slösa resurser på defekta produkter. Vi ska plocka bort de ruttna äpplena genom billigast möjliga "inhibering" - med samhällets säkerhet i stort i första rummet - sen vid frigivningen, ställa höga krav i minst 10-20år (med risk för dubbla ursprungliga strafftiden utan permissioner vilket vid snedsteg repeteras tills individen skärper sej eller dör i fängelse - jag bryr mej inte i vilket), som utegångstider, förbjudet umgänge med kända brottslingar etc, knarkmissbruk, annan brottslighet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n