Fortsätt till huvudinnehåll

Bortglömda filmer

Vad har ni för små pärlor som ligger som inte fått, eller snarare har den uppmärksamhet som de förtjänar? Det jag menar är filmer som möjligtvis, om man överhuvudtaget hittar dem, ligger på nedesta hyllan i videobutiken. Filmer som mer filmointresserade vänner säger: ”aldrig hört talas om” om. För att kvalificera bör det ändå vara hyggligt ”mainstream”, jag menar bulgariska kortfilmer om döden i svart/vitt kvalificerar sig inte!

Pirater!

Jag kommer, för min del, osökt att tänka på Polanskis 'Pirates' som jag tycker är en riktig juvel! Och inte minst ’Röde Piraten’ som också är en riktig härlig, mustig äventyrsfilm! Många som tycker ’Pirates of the Caribbean’ är bra lyfter nog på ett/flera ögonbryn när de ser var mycket av inspirationen kom ifrån!

Musketörer!

När jag ändå är inne på bra äventyrsfilmer så måste jag rekommendera Richard Lesters 'De tre musketörerna' och 'De fyra musketörerna'. Trots att de spelades in samtidigt så skiljer de sig i tonen rejält, men båda är mycket sevärda! Jämför med MTV-versionen från 1993… *host* *host*

Martinéfilmer!

Ähhh, när jag ändå vältrar mig i äventyrens och romantikens värld så måste jag bara nämna Michael Curtiz storfilmer med Errol Flynn - 'Kapten Blod', 'Robin Hoods äventyr' och 'Slaghöken' - inte mossiga ett dugg, utan bara bländande underhållning! För att nämna något annat så är 'Cappuchino' är en riktigt bra film, lite feelgood stuk på den. Innehåller lite av samma värme som finns rikligt av i Lasse Hallströms filmer. Hehee… lite mycket martiné-/ävertyrsfilmer kanske... Men skit i det - på med spandax-brallorna och svinga svärden!

Lite Robin...

Lyssna speciellt på musiken - sinnessjukt bra! Jag har nämnt Erich Wolfgang Korngold innan i 'Bästa filmmusikkompositör?' //Zac

Kommentarer

 1. Gillar man dokumentärer kan jag rekommendera Bondens tid på jorden och Hästmannen.

  Med tanke på att sådana filmer är svåra att få tag på och riskerar att glömmas bort fel anser jag att fildelningen där gör en enorm klturell insats genom att göra dem tillgängliga för alla!

  SvaraRadera
 2. Då är vi två som rekommenderar dem! Superba dokumentärer - jag har faktiskt personlig kännedom om Peter Gärdehag, bildboken är faktiskt nästan ännu bättre!

  En definition på psykopat kunde vara "någon som inte har tårar i ögonen efter ha tittat på 'Bondens tid på jorden'.

  Jag tror faktiskt att den anslår en alldeles speciell sträng hos oss LC:are...

  Och ja, fildelningen gör mer för kulturen i detta land än alla kulturmiljoner som strömmar från staten...


  //Zac, lite rödvinsberusad just nu...

  SvaraRadera
 3. När du nämnde Polanski så kom jag att tänka på "Kniven i vattnet" från -62 som jag såg på Filmstudion när jag var 14 och blev djupt imponerad av men jag har tyvärr inte sett den igen.

  En något modernare är "Streets of Fire" av Walter Hill som är en tidlös Rock'n'roll-saga med underbar musik.

  "Wild at Heart" av David Lynch med Nicolas Cage, Laura Dern och Willem Dafoe m.fl. är en våldsam rulle med delar av storyn snodd från "Trollkarlen från Oz" och skön musik av spridd karaktär.

  Jag blir sällan skrämd av filmer men när jag såg "Blair Witch Project" så satt jag hela filmen och bara andades tungt. Skrämmande realistisk!

  SvaraRadera
 4. Egentligen skall man inte se filmer från förr som man har minnen av, men jag gör ett undantag och rekommenderar dig att se 'Kniven..' igen! :o) Polanski är en grym regissör, med massor av bra film på sitt samvete. Jag skrev en del om hans senare verk i 'Roman Polanski', men jag utelämnade där hans "gamla" mästerliga filmer; 'Kniven i vattnet', 'Repultion', 'Rosemarys baby'(*ryys*), hans första färgfilm - 'Vampyrernas natt' och till sist 'Chinatown'.

  'Streets of Fire' är allt en bortglömd film! :o) Skitsnyggt foto, grymma kläder och, som du säger, riktigt bra musik. 'Wild at heart' är helt ok, inte bortglömd, men bra. Däremot 'Blair Witch Project' tycker jag vare sig är bra eller bortglömd! ;o) Om du gillar stilen så kan jag rekommendera 'Cloverfield' - spännande!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. gud .. där finns en hel hög med bortglömda filmer. själv har jag än så länge bloggat om 11 stycken.. men där finns ju hur många som helst.
  (de jag tagit upp än är:
  1. Min vän Mac 2. Bigfoot och Henderson 3. Monsterklubben 4. Barbarians 5. High Heels 6. Things to do in Denver when you're dead 7. Turaeg 8. Girls just wanna have fun 9. judgement night 10. earthgirls are easy 11. Garbage pail kids)

  SvaraRadera
 6. Jo, där fanns en del pärlor, Pooptroop! :o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!