Fortsätt till huvudinnehåll

Bortglömda filmer

Vad har ni för små pärlor som ligger som inte fått, eller snarare har den uppmärksamhet som de förtjänar? Det jag menar är filmer som möjligtvis, om man överhuvudtaget hittar dem, ligger på nedesta hyllan i videobutiken. Filmer som mer filmointresserade vänner säger: ”aldrig hört talas om” om. För att kvalificera bör det ändå vara hyggligt ”mainstream”, jag menar bulgariska kortfilmer om döden i svart/vitt kvalificerar sig inte!

Pirater!

Jag kommer, för min del, osökt att tänka på Polanskis 'Pirates' som jag tycker är en riktig juvel! Och inte minst ’Röde Piraten’ som också är en riktig härlig, mustig äventyrsfilm! Många som tycker ’Pirates of the Caribbean’ är bra lyfter nog på ett/flera ögonbryn när de ser var mycket av inspirationen kom ifrån!

Musketörer!

När jag ändå är inne på bra äventyrsfilmer så måste jag rekommendera Richard Lesters 'De tre musketörerna' och 'De fyra musketörerna'. Trots att de spelades in samtidigt så skiljer de sig i tonen rejält, men båda är mycket sevärda! Jämför med MTV-versionen från 1993… *host* *host*

Martinéfilmer!

Ähhh, när jag ändå vältrar mig i äventyrens och romantikens värld så måste jag bara nämna Michael Curtiz storfilmer med Errol Flynn - 'Kapten Blod', 'Robin Hoods äventyr' och 'Slaghöken' - inte mossiga ett dugg, utan bara bländande underhållning! För att nämna något annat så är 'Cappuchino' är en riktigt bra film, lite feelgood stuk på den. Innehåller lite av samma värme som finns rikligt av i Lasse Hallströms filmer. Hehee… lite mycket martiné-/ävertyrsfilmer kanske... Men skit i det - på med spandax-brallorna och svinga svärden!

Lite Robin...

Lyssna speciellt på musiken - sinnessjukt bra! Jag har nämnt Erich Wolfgang Korngold innan i 'Bästa filmmusikkompositör?' //Zac

Kommentarer

 1. Gillar man dokumentärer kan jag rekommendera Bondens tid på jorden och Hästmannen.

  Med tanke på att sådana filmer är svåra att få tag på och riskerar att glömmas bort fel anser jag att fildelningen där gör en enorm klturell insats genom att göra dem tillgängliga för alla!

  SvaraRadera
 2. Då är vi två som rekommenderar dem! Superba dokumentärer - jag har faktiskt personlig kännedom om Peter Gärdehag, bildboken är faktiskt nästan ännu bättre!

  En definition på psykopat kunde vara "någon som inte har tårar i ögonen efter ha tittat på 'Bondens tid på jorden'.

  Jag tror faktiskt att den anslår en alldeles speciell sträng hos oss LC:are...

  Och ja, fildelningen gör mer för kulturen i detta land än alla kulturmiljoner som strömmar från staten...


  //Zac, lite rödvinsberusad just nu...

  SvaraRadera
 3. När du nämnde Polanski så kom jag att tänka på "Kniven i vattnet" från -62 som jag såg på Filmstudion när jag var 14 och blev djupt imponerad av men jag har tyvärr inte sett den igen.

  En något modernare är "Streets of Fire" av Walter Hill som är en tidlös Rock'n'roll-saga med underbar musik.

  "Wild at Heart" av David Lynch med Nicolas Cage, Laura Dern och Willem Dafoe m.fl. är en våldsam rulle med delar av storyn snodd från "Trollkarlen från Oz" och skön musik av spridd karaktär.

  Jag blir sällan skrämd av filmer men när jag såg "Blair Witch Project" så satt jag hela filmen och bara andades tungt. Skrämmande realistisk!

  SvaraRadera
 4. Egentligen skall man inte se filmer från förr som man har minnen av, men jag gör ett undantag och rekommenderar dig att se 'Kniven..' igen! :o) Polanski är en grym regissör, med massor av bra film på sitt samvete. Jag skrev en del om hans senare verk i 'Roman Polanski', men jag utelämnade där hans "gamla" mästerliga filmer; 'Kniven i vattnet', 'Repultion', 'Rosemarys baby'(*ryys*), hans första färgfilm - 'Vampyrernas natt' och till sist 'Chinatown'.

  'Streets of Fire' är allt en bortglömd film! :o) Skitsnyggt foto, grymma kläder och, som du säger, riktigt bra musik. 'Wild at heart' är helt ok, inte bortglömd, men bra. Däremot 'Blair Witch Project' tycker jag vare sig är bra eller bortglömd! ;o) Om du gillar stilen så kan jag rekommendera 'Cloverfield' - spännande!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. gud .. där finns en hel hög med bortglömda filmer. själv har jag än så länge bloggat om 11 stycken.. men där finns ju hur många som helst.
  (de jag tagit upp än är:
  1. Min vän Mac 2. Bigfoot och Henderson 3. Monsterklubben 4. Barbarians 5. High Heels 6. Things to do in Denver when you're dead 7. Turaeg 8. Girls just wanna have fun 9. judgement night 10. earthgirls are easy 11. Garbage pail kids)

  SvaraRadera
 6. Jo, där fanns en del pärlor, Pooptroop! :o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv