Fortsätt till huvudinnehåll

Bästa filmen 00-talet

Nej, jag tycker inte att 'Brokeback Mountain' var 00-talets bästa film...
Den var för all del välspelad och välgjord, men utöver en spekulativ homosexuell kärlekshistoria så tycker jag inte den var något att hänga i granen. En solid trea (+++) fick den för övrigt av mig.

Mina femmor +++++ 2009

Amelie från Montmartre

Kanske den enskilt bästa filmen under 00-talet. En fantastisk skröna som hade räckt till både tre och fyra filmer.
Den underbara Audrey Tautou i huvudrollen gör rollen med sådan bravur att jag tror att man måste både vara blind, döv och ha stenhjärta för att inte smälta fullständigt.

Chocolat

Kanske egentligen den svagaste av filmerna i denna lista men ändock en ganska klar femma! Varför? Dels så älskar jag Hallströms känsla för människorna, de rent humanistiska och magiska strömningarna i filmerna.
Annars så är han oerhört duktig rent hantverkarmässigt också.

Hero

Oj! Detta är en brutalt vacker smällkaramell. Det är nog den rent visuellt vackraste film jag sett.
Fotot, klippning, musik - allt håller yppersta världsklass!
Den får filmer som 'Crouching Tiger, hidde dragon' att se halvfärdig ut. Men tempot är långsamt, det går inte att titta på denna stressad.

Lost in Translation

Sofia Coppola visar med all tydlighet att hon ärvt en hel del känsla för historieberättande av farsgubben!
En liten bagatell till film som verkligen låter tempot arbeta i sin egen takt. Inget för alla onekligen.
Scarlett Johansson gör sin stora genomslagsroll på ett perfekt sätt. Hon känns äldre, men ändå naiv och lite storögt godtrogen.
Bill Murray är tröttare och har mer utstrålning än vanligt. En stark insats ifrån skådespelarna, men ljuset och neonen i Tokyo borde kanske varit med i rollistan! ;o)

Love Actually

Jo, antagligen min favorit bland filmerna. Att 'Love Actually' får full pott av mig är iofs mer ett betyg med hjärtat än men hjärnan - men f--n vad den är superbt ljuv! ;o)
Hjärnan ger faktiskt den "bara" fyra plus, emedan hjärtat ger den fem plus, ergo - en femma... ;o)
Den är onekligen "prozacfilmernas prozacfilm", som min kära lilla lillasyster skulle säga! ;o)

Pans labyrint

Vilken film! Låt inte faktumet att regissören ligger bakom 'Hellboy' fördunkla det faktum att det är en fantastisk film, på så många plan!
Guillermo del Toro, regissören lär komma att tala om sig framledes! En av mina favoritfilmer - men låt inte lura er - det är absolut ingen film för barnen alls!

Sjöfartsnytt

Detta är kanske ändå den film jag återvänt till mest av dem på listan. Hallström ligger bakom fast med historien är målad med ovanligt svarta stråk.
Judi Dench är helt sjukt bra i rollen. Jag mer eller mindre specialstuderade henne i alla scener senast jag såg den och hon är makalös! Varenda min, rörelse, gest är i linje vad som behövs.

Spirited Away

Hayao Miyazaki som ligger bakom denna film som både manusförfattare och regissör är lite av ett geni. Titta på vilka han har bakom sig:
Han får 4,1 i medelbetyg på de filmer jag sett av honom (11st). En blandning (det bästa) av Walt Disney och Astrid Lindgren, ofta om en inte helt idylliserad vuxenvärd ur ett barns perspektiv. Fantastiska filmer!

The Pianist

'Pianot' är en viktig film! Den visar ett oerhört gripande livsöde i en tid som man vare sig då eller nu riktigt förstår sig på. Den outsägliga ondska som vissa "übermench" utsatte grannar och vänner och i vissa fall t o m släkt för är obegriplig och kan kanske bara kategoriseras som ondska och inget annat... Historieevisionisternas främsta slagkraft är att vi andra inte riktigt kan greppa de oerhörda kränkningar som pågick, det är helt enkelt omänskligt att tro så pass illa om våra medmänniskor...
Kanske 00-talets viktigaste film, i alla fall på denna lista.

Mer om...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men blåsning på bio
+ Underkänd, näe - undvikes som pesten!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England