Fortsätt till huvudinnehåll

Filmåret 2009

Jag gör nu samma bokslut över toppar och dalarna under 2009. Nytt för i år är att jag redovisar samtliga svenska filmer som jag sett under året.

En detalj som är lite tråkig är att jag givetvis inte sett allt som gjorts under 2009, jag kan tänka mig att under början av nästa år så kommer jag att se en hel del filmer som är gjorda under andra delen av 2009. Men så är det ju alltid!

Låt oss titta till tillståndet hos de svenska filmerna under året först:

Svenska filmer

Svensk film är som vanligt, den blandar och ger. Bästa "svenska" filmen är en dansk produktion... Fast tätt bakom kommer en suverän dokumentär!

++++ Utmärkt, riktigt bra film, bör ses

Ebbe - the Movie

Wow! Vilken  dokumentär. Jag kan erkänna att jag satt med öppen mun och bara gapade. Visst kände jag till Ebbe Carolsson, och visst hade jag hygglig koll på hans inblandning i Palmeutredningen... Och visst kände jag till att han levt ett liv nära den socialdemokratiska toppen - men hur han levde!
Vilken kille!
Mersmak! Att vi svenskar producerar dokumentärer av världsklass gör inte mig ledsen!

Fräls oss ifrån ondo

Vilken otrevligt jobbig film! Dansk film är oerhört stark, och ryggar inte för några ämnen/storys. Galenskaper och otrevligheter tydligt markerade med Von Trier genom hela filmen. Skarpt och lämnar en rejält bitter eftersmak i munnen som kändes i dagar efteråt.
Kanske borde inte denna varit med här eftersom jag tror det enda svenska i den är en påse med pengar till produktionen?

Johan Falk - De fredlösa

Jag är personligen så oerhört genuint trött på (TV4:s) Wallander och Beck. Jag står faktiskt inte ut! Så vad kan man annat göra än att kapitulera när det dyker upp en någorlunda fräsch nyrendering av den trötta, desillusionerade svenska polisen?
Tempo och spänning skyler över att en del skådisar är riktigt dåliga och att persongalleriet är väl styltigt ibland. Dock är Joel Kinnaman ett namn att hålla utkik efter. Riktigt duktig och i en den scener så är han övermäktigt det standardiserade manuset, betydligt bättre än filmen - som ändå är rätt bra... En värdig avslutning på en serie som får klart godkänt i alla fall!

+++ Bra, film som lämnar god eftersmak

Johan Falk - National Target

Den kanske bästa av dessa tre treor, som gränsar till en fyra.
Tempo och spänning!
Riktigt spännande med elaka ryssar och infiltrerade bad boys från Sverige.
Jakob Eklund känns svagare och svagare för varje film. Kanske hade serien i sig t o m stått sig ännu bättre utan honom? Man hade kunnat bygga ut de andra karaktärerna på bekostnad av honom?

Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser

Bra tempo, välskrivet manus. Öppningsfilm för den sista serien, starkt hopp om intressanta infallsvinkar som iofs inte införlivades helt av de övriga i serien...
Men lite osvenskt och lite fräsch känsla över denna serie som är ganska långt ifrån andra ISO-certifierade svenska snutserier... ;o)
Hurra för svenska snuthjältar som inte heter Kurt eller Martin i förnamn - eller Anna för den delen... ;o)

Johan Falk - Vapenbröder

Spänning och ganska gott tempo. Jag har dock börjat känna ev viss avoghet mot herr Johan Falk.
Jens Hultén i rollen som Seth Rydell drar ett stort lass och känns ånyo som någon man skulle vilja se mer av, mer djup.
Tyvärr dras helhetsintrycket ner av en del riktigt usla skådespelare - släkt eller vänner månne?

Pettson och Findus - Glömligheter

Inte riktigt i klass med de tre tidigare filmerna; Pettson & Findus - Katten och Gubbens år
Pettson och Findus - Kattonauten
samt
Pettson & Findus - Tomtemaskinen.
Men ack så oerhört charmigt! Fram för fler mucklor för tusan!

++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio

Män som hatar kvinnor

Nej, jag är inte övertygad. Många goda skådespelare som låter som om de agerar i en tv-reklam... Redan efter några minuter så har Michael Nyqvist hunnit göra mig trött på hans knipa-ihop-ögonen-och-se-lite-funderande-ut...
Även om den inte är helt otrovärdig, i alla fall inte som efterföljaren som är betydligt mer kioskdeckarhollywoodblåstastory

Läs hela min recension.

Flickan som lekte med elden

Ganska mediokert. Jag är inte alls lika imponerad av serien som många andra. Dels så är storyn helt sjukt överdriven och ganska usel, dels så blir fallet så mycket värre när haussen är så stor. Storyn är en historia för sig själv måste jag säga - som den uslaste kioskdeckarhollywoodblåstastoryn på steroider... Men Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salander fungerar, och fungerar bra.

Läs hela min recension.

Johan Falk - Leo Gaut

Sämre än de övriga, men jag känner att här hade man kunnat göra ett betydligt mer djuplodande porträtt av den sammansatta karaktären Leo Gaut.
Dock är skurken utmärkt portätterad av Peter Andersson som tyvärr börjat spela supersvin på film på löpande band - och med samma automatik och (o)engagemang varje gång.
Tänk om...

Johan Falk - Operation näktergal

Den klart sämsta i serien.
De Göteborgsbaserade skurkarna är så skrattretande dåliga att man väntar sig Albert och Herbert skulle komma intumlande.
Den känns oinspirerad och allt som är dåligt i de andra klaffar dessvärre 100%-igt i denna.
Tråkig och lättglömd!

Original

Jag förutsätter att detta är något examensarbete av något slag?
Infallsrikt, roligt från och till och väldigt amatörmässigt.
Börjar frejdigt och med gott tempo och humör, men tappar enormt med fart i slutet. Lovande kanske är det bästa man kan säga om den?

Bästa filmerna 2009

Kanske är detta ett bättre filmår än 2008 - som ju bara hade 13st filmer i listan. Här i listan har jag lyckats peta in 15st från 2009!
Idel fyror ++++ Utmärkta, riktigt bra filmer, bör ses alltså:

Boat that Rocked

"Varför blir jag förvånad över hur pass nöjsamt det är att sjunka ner i fåtöljen och bara svepas med av gott humör, galenskaper - och inte minst fantastisk musik! Visst är det riktiga 60-talet döljt av en romantisk dimma, med färglada, galna kläder, goda intentioner och fantastisk musik. Men vi behöver nog den verklighetsflykten, att fly från en grå vardag, globala katastrofer och kraschande militärbilar i Afghanistan."

Läs hela min recension.

Bronson

Film, löst byggd på Englands våldsammaste fånge: Charlie Bronson. Galen? Javisst! Men det är stråk av genialitet samtidigt. Filmen är definitivt inte för alla med sitt kraftiga och utstuderade våld, sina galna infall och passager.
Verkligheten är faktiskt ännu mer intressant, trots en stark fyra för filmen!

Brüno

Jag har sällan skämts och skrattat så mycket - och kanske framför allt skämts...
Näe, jag fick kasta mig och pausa vid ett par, tre tillfällen bara för att hämta mig - och jo, jag är hemskt barnslig och tycker det är roligt med kiss o bajshumor...
Årets flämta-efter-luft-komedi...
Hur faan kan karln med?
Och att han överlever??

District 9

"Men man får ta det för vad det är - en illa förklädd b-splatterfilm med en rejäl special effectsbudget - och det märks - grymma animerade räkor! Roligt har man i alla fall och det räcker nog med det - filmen levererar exakt det som den vill.
Ärligare än så blir det ändå inte - en solid 4:a!"

Läs hela min recension.

Ebbe - the Movie

Se ovan under svenska filmer

Fräls oss ifrån ondo

Se ovan under svenska filmer

Johan Falk - De fredlösa

Se ovan under svenska filmer

Harry Brown

"Det finns de som är coola, och sedan finns det Michael Caine", som jag tidigare sagt.
Filmen suger in tittaren och man fastnar fullständigt. Riktigt bra film som faktiskt känns ganska trovärdig. Lite av engelsk films adelsmärke - alla roller är trovärdiga och tycks ha ett liv vid sidan av storyn.
Riktigt spännande för övrigt med osäker utgång.

Julie & Julia

Med de suveräna Maryl Streep och (kanske den "nya" Maryl Streep!) Amy Adams.
En så sjukt välgjord och rolig film, baserad på en verklig vänskap mellan en ung flicka på 00-talet och en 50-/60-tals intellektuell överklassdam. Sinnesrubbat bra - och man mår så bra av den. En solklar 4:a - om om Adams roll hade varit lite mer engagerande, och litet mindre på bekostnad av mer Streep så hade nog en svag femma hägrat i faggorna! :o)
Nämnde jag att alltid utmärkte Stanley Tucci har en av de andra rollerna?

Looking for Eric

Så mänskligt varm att en AC rekommenderas när man tittar på den. Yrkesmannen Ken Loach gör en "vänsterhandsproduktion" och resultatet blir fantastiskt bra.
Som den odödlige Eric Cantona säger "den som förutser alla faror kommer aldrig segla på havet" - nu skall det uttalas på franskgrötig engelska, men det är en tankvärd och intressant sak.
Mänskligt varm.

Mary and Max

Fascinerande animerad film om vänskap och utveckling.
Lite småtungt, men infallsrikt och ganska fräscht historieberättande med skaparglädje och en hint av humanisk underfundighet.
Egentligen skall man kanske avsky Max, men i all sin freakhet så faller man lite grann för den lite psykotiska avskyvärda människan.
Observera att den är gjord i lite konstnärlig svart-vitt med färgaccentueringar...

Star Trek

Årets comeback? Från att ha varit riktigt överspelad med de senaste, riktigt usla biofilmerna så hade jag inga direkta höga förväntningar kring denna film, trots duktiga JJ Abrams vid rodret. Men döm om min förvåning när filmen både kändes fräsch, välspelad - och givetvis med suveräna effekter.
Den känns mer ärlig och uppdaterad än någonsin än vad de nya Star Wars någonsin gjorde; de kändes mer som renodlad merchendiseing än någonsin tidigare.

Upp

Pixar fortsätter att övertyga.
Deras hyllning till stumfilmen och gott, klassiskt filmberättande är ren balsam för själen. Det är ett slitet uttryck att något är en film för hela familjen, men här stämmer det bättre än någonsin förr! En triumf för åldrande, barnasinne och en hyllning till hela filmkulturen.
Sekvensen som sammanfattar Carl Fredricksens liv ihop med sin ungdomskärlek Ellie är bland det mest rörande jag sett. Den som inte berörs av detta har ett hjärta av sten!

Whatever Works

Woody Allen gör lättare filmer igen! Träbockiga Larry David gör hans alter egon bättre än någonsin! Det är så skarp dialog - eller monolog - från huvudrollsinnehavaren att det hade räckt till ett par, tre filmer.
Evan Rachel Wood är ett riktigt fynd i den kvinnliga huvudrollen. Känsligt och fascinerande portätt.
Kul!

Zombieland

Absolut ett av den senaste tidens roligaste filmer - om man gillar zombiesplatter... Nu gör inte jag direkt det, men brutal, överraskande humor gillar jag, så... Jag får lov att kapitulera, jag skrattar högt av ren lycka ett flertal gånger av den drastiska humorn som slår en rakt mellan ögonen!
Ett par inhopp som faktiskt är bland det roligaste jag sett.
Nyskapande(!) samtidigt som den hyllar klassikerna och bara sååååå sevärd!

Sämsta filmerna 2009?

Här har vi tydligt bättre resultat i år jämfört med förra året; 4st ettor jämfört med 13st(!) förra året...
Alternativt så har jag helt enkelt blivit bättre på att "missa"/hoppa över de uslaste - tyvärr ändå med vissa undantag:

Bröllopsduellen

Alltså det är så uselt att jag var tvungen att nypa mig i armen ett par gånger - inte för att se om jag drömde utan helt enkelt för att hålla mig vaken...
Två erfarna och stora stjärnor som Kate Hudson och Anne Hathaway - och det blir en sådan genomdum och humorlös hyllning - till vadå? Faktum är att när slutet på filmen närmar sig så hoppas man att båda två skall dö i någon plågsam olycka, men nej... Pekoralt och sentimentalt, överdrivet, långtråkigt och förutsägbart - och är detta något som helst bild av hur amerikanska kvinnor ser på äktenskap...
HUA!

Echelon Conspiracy

En oerhört överdriven men nästan oavbrutet spännande film.
Från första början till de sista, sentimentala bildrutorna så är det högklassig och brutalt överdriven action hela vägen.
Rolig!
Men spännande och sevärd är den i alla fall.
---
Nja, ovanstående var ifrån min snabbrecension av Eagle Eye. En film om precis samma sak, men som är diemetralt motsatt denna. Så ta ovanstående omdöme och tänk tvärtom, för precis så usel är Echelon Conspiracy!

Push

I min recension av den mycket likartade filmen 'Jumper' så skrev jag "hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse".
Denna film är inte bättre alls, snarare ännu sämre. Var det några B-manusförfattare som råkade överhöra storyn till Jumper och ville hetsa ut en liknande film?
Det enda som jag kan komma på som möjligtvis är bättre i denna är att Hayden Christiansen faktiskt inte är med... ;o)

Surrogates

"Gud så brutalt uselt. Förutsägbart så man storknar, obefintlig regi, kassa skådisar och ett övertydligt och riktigt tunt manus. Näe, låt Willis bygga på sin solbränna långt ifrån närmsta kamera och låt hans karriär gå nerför minnenas esplanad i fortsättningen - inte mer sådan här skit, snälla rara!?"

Läs hela min recension.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om film, filmrecension

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n