14 aug. 2009

Filmrecension: The boat that rocked

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses

'The boat that rocked'

Filmen tar sitt (nästan överromantiserade) avstamp i piratradions förlovade 60-tal. Unge Carl regleras från skolan och hans mamma skickar honom till sin gudfar för att få fason på honom. Det är bara ett problem med planen; gudfadern Quentin är chef på piratradiobåten Radio Rock där en mängd bisarra och excentriska DJ:s sköter radioprogrammen dygnet runt. På fastlandet sitter en regering som upprörs över de oanständigheter och den omoral som radiopratarna och musiken för fram.

De måste stoppas, till varje pris!

Oj!

Varför blir jag förvånad över hur pass nöjsamt det är att sjunka ner i fåtöljen och bara svepas med av gott humör, galenskaper - och inte minst fantastisk musik! Visst är det riktiga 60-talet döljt av en romantisk dimma, med färglada, galna kläder, goda intentioner och fantastisk musik. Men vi behöver nog den verklighetsflykten, att fly från en grå vardag, globala katastrofer och kraschande militärbilar i Afghanistan.

Ett stråk av sanning...

Denna film är full av verklighetsflykt, men det finns stråk av verklighetsbeskrivningar i den. Piratbåtar var ett faktum redan 1964 (Radio Caroline), men de hade ungefär samma innehåll som BBC:s ordinarie sändningar, med en större skillnad - de använde sig av skivor emedan BBC baserade sitt musikutbud på livemusik i studion. Piratmusikutbudet ändrades snabbt när den amerikanska miljonären och entreprenören Don Pierson startade ytterligare ett antal kanaler från båtar. Då blev det ett bredare utbud och succén var ett faktum
Några av de galna DJ:erna i filmen är inspirerade av verkliga DJ:s från denna era, men det mesta är trots allt fiktivt.

Piratpartiet??

Jo, det slår mig snabbt en bit in i filmen hur väl den illustrerar skillnader i syn mellan makten och folket. Här i filmen illustreras det genom att piratradiobåten spelar den musik människor vill ha, emedan den elaka överheten vill censurera och kväva detta till förmån för mer "uppbygglig"och moralisk musik i maktens smak. De t o m gör det olagligt att ens lyssna på piratradion, men människor gör det ändå.
Påminner det inte om något?? ;o)

Integritet och rätten att välja själv

Visst är det människans fria vilja som står i centrum här. När människors behov av att konsumera inte ses med blida ögon av överheten så finner man ändå ett sätt. Censur och övervakning är aldrig rätt väg att gå. Exemplen ur historien är hur många som helst, vi kan bara ta ett både tidsmässigt och geografiskt närstående exempel; när ledande (s-)politiker slängde fram och propagerade för att förbjuda paraboler i rädsla över att tappa monopolställningen som kulturförmedlare...
Idag är det lätt att skratta åt dumheterna, men betänk hur nära det trots allt var att det hände? Den som inte får rysningar måste det vara fel på.

Sensmoral

Jag tror inte filmens upphovsman, Richard Curtis ('Love actually' + en massa bra tjejfilmer) egentligen har haft så mycket baktanke med de frihetliga och liberala dragen även om jag svårligen kan tänka mig att man helt har bortsett från dem. Men nog tusan känns det övergripande budskapet är att staten skall ge tusan i all lägga sig i hur vi konsumerar kultur! ;o)
Att försöka förtrycka befolkningens vilja med lagar och förtryck fungerar inte.
Alla blir faktiskt lyckligare ju mer kulturen sprids...

Betyg då?

Detta är verklighetsflykt när den är som bäst. Rolig, varm och välskriven - t o m lite spännande. Men framför allt så är den galen, komplett, färgsprudlande galen.
En stark fyra(!) får den faktiskt. Ser man rent på underhållningen så är det en femma, sin längd till trots (2h9min). Mängder med skådisar man känner igen sedan gammalt, blandat med nya ansikten. Bill Nighy, Kenneth Branagh, Philip Seymour Hoffman och Rhys Ifans m fl
Men alla gör det bra och med glatt humör. Det känns att det varit en harmonisk och trevlig inspelning på något sätt.

En tydlig "prozac-film", rekommenderas för alla!
Men du, höj volymen! :o)

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...