Fortsätt till huvudinnehåll

Är det så svårt att svälja?

Ouch! Nu blir det bara värre och värre... Ta det lite lugnt och dra inte iväg för mycket nu gott folk. Tror ni Rolf Hillegren pratar om våldtäkter generellt eller bara den typ han syftade på i sitt första (sanslöst klantiga) uttalande?

Blogge

Bloggelito uttrycker det mer eller mindre perfekt:
Hillegren avser med sitt utspel att kritisera just detta förhållningssätt till de juridiska begreppen – våldtäkt är idag precist definierat i lagrummet, förutom när det gäller just minderåriga, men populasen i stort tycks använda begreppet på ett betydligt vidare vis. Våld, eller ”hot om brottslig handling” i syfte att tvinga till sig samlag utgör således kriterierna för våldtäkt, och i avsaknad av detta våld eller hot om våld föreligger helt enkelt inte våldtäkt.
Däremot är det knappast en ordningsförseelse att på annat vis tvinga sig till samlag eller jämförbar handling medelst tvång eller otillbörliga påtryckningar – det är just tvång alternativt sexuellt utnyttjande, det vill säga en kränkning av en individs person och självbestämmanderätt, en kränkning som är allvarlig och bör rendera en kännbar påföljd. Mer kännbar än en ordningsförseelse, men mindre kännbar än en våldtäkt.
Ty våldtäkt, där våld eller hot ingår som en väsentlig komponent, är på det hela taget ett långt mycket allvarligare brott än tvång eller utnyttjande. Är man inte överens om detta språkbruk måste man då ställa sig frågan vad ”tvång” och ”utnyttjande” kan tänkas betyda, och vad begreppen egentligen har i lagboken att göra.

Skala

Givetvis finns det en omfattande skala från en nertryckt flickvän som ställer upp för att han blir irriterad annars till Haga-mannen. Och skall de brotten beivras på samma sätt? Givetvis inte. Sans och billiga politiska poänger går dessvärre ofta inte hand i hand.

Censur... :o(

Men detta är ett brännhett ämne där känslorna går överstyr, ett flertal kommentarer som undertecknad gjort denna har faktiskt censurerats på många bloggar där jag kommenterat de sista dagarna.
Tyvärr.
Det har jag faktiskt bara varit med om på en handfull oärliga bloggar tidigare...

Upphetsade med skygglappar på!

Men vad nästan värre är att många vettiga bloggare som jag följt länge helt tycks ha tappat konceptet och drar iväg något så grymt på detta uttalande. Om de nu är så enögda och oförmögna till att revidera sina uppfattningar i debacklet kring Hillegren så kanske det även gäller för andra frågor?
Usch, jag får helt enkelt öka källkontroller och ifrågasättanden ännu mer... :o\

Konstigt?

Nej, det är faktiskt inte alls svårt att se en poäng i det som Hillegren säger och det han kämpar för. Om nu allt mer eller mindre skall räknas in under tvång, och därmed anses som våldtäkt så är det ganska lustigt att då skall allt ge minst två års fängelse. För att dra paralleller så handlar ofta bestraffningen för misshandel om veckor, snarare än månader.

Kom igen!?

Är det verkligen ingen som förstår hur obalanserat och onyanserat begreppet och straffet för våldtäkt håller på att bli?

Mod!

Jag läste nu i morse en av de få modiga och sansade inläggen i denna debatt. Det är också intressant att man faktiskt visar på hur Hillegren tidigare har ådragit sig Leijonhufvuds vrede som nu betalas tillbaka med ränta...

Min åsikt

Givetvis så ställer jag givetvis inte upp på de åsikter som bloggare i ett hetsat, blodpumpat tillstånd tillskrivit Hillegren; det är alltid fel att göra något mot någons vilja, våldtäkt är och förblir ett grymt och avskyvärt brott.

 - är det så svårt att svälja??

 • Sexualbrott utan våld, eller hot om våld, bör inte lagföras som våldtäkt
 • Fällande domar bör inkludera stöd i teknisk bevisning
Vad har egentligen en del människor för uppfattning om rättssäkerhet och folklig förankring av våra lagföringar?
F ö så håller jag till 100% med Blogges citat ovan.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,  SvD12345, AB12345, EX12, Newsmill Bloggar123456789012345

Kommentarer

 1. Bra inlägg. Känns hoppfullt att det i vart fall finns några bloggare kvar med känsla för eftertanke, nyansering och proportioner.

  SvaraRadera
 2. Alltså jag kan faktiskt inte förstå den massbloggshysteri som uppkommit i denna fråga. Jag är oerhört rådvill nu, vettiga bloggare har kastat vettet helt över bord... :o\

  Hur skall jag förhålla mig till dem fortsättningsvis?? Tyvärr är mycket av förtroendet borta nu... Surt.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg. Känns hoppfullt att det i vart fall finns några bloggare kvar med känsla för eftertanke, nyansering och proportioner.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p