Fortsätt till huvudinnehåll

Är det så svårt att svälja?

Ouch! Nu blir det bara värre och värre... Ta det lite lugnt och dra inte iväg för mycket nu gott folk. Tror ni Rolf Hillegren pratar om våldtäkter generellt eller bara den typ han syftade på i sitt första (sanslöst klantiga) uttalande?

Blogge

Bloggelito uttrycker det mer eller mindre perfekt:
Hillegren avser med sitt utspel att kritisera just detta förhållningssätt till de juridiska begreppen – våldtäkt är idag precist definierat i lagrummet, förutom när det gäller just minderåriga, men populasen i stort tycks använda begreppet på ett betydligt vidare vis. Våld, eller ”hot om brottslig handling” i syfte att tvinga till sig samlag utgör således kriterierna för våldtäkt, och i avsaknad av detta våld eller hot om våld föreligger helt enkelt inte våldtäkt.
Däremot är det knappast en ordningsförseelse att på annat vis tvinga sig till samlag eller jämförbar handling medelst tvång eller otillbörliga påtryckningar – det är just tvång alternativt sexuellt utnyttjande, det vill säga en kränkning av en individs person och självbestämmanderätt, en kränkning som är allvarlig och bör rendera en kännbar påföljd. Mer kännbar än en ordningsförseelse, men mindre kännbar än en våldtäkt.
Ty våldtäkt, där våld eller hot ingår som en väsentlig komponent, är på det hela taget ett långt mycket allvarligare brott än tvång eller utnyttjande. Är man inte överens om detta språkbruk måste man då ställa sig frågan vad ”tvång” och ”utnyttjande” kan tänkas betyda, och vad begreppen egentligen har i lagboken att göra.

Skala

Givetvis finns det en omfattande skala från en nertryckt flickvän som ställer upp för att han blir irriterad annars till Haga-mannen. Och skall de brotten beivras på samma sätt? Givetvis inte. Sans och billiga politiska poänger går dessvärre ofta inte hand i hand.

Censur... :o(

Men detta är ett brännhett ämne där känslorna går överstyr, ett flertal kommentarer som undertecknad gjort denna har faktiskt censurerats på många bloggar där jag kommenterat de sista dagarna.
Tyvärr.
Det har jag faktiskt bara varit med om på en handfull oärliga bloggar tidigare...

Upphetsade med skygglappar på!

Men vad nästan värre är att många vettiga bloggare som jag följt länge helt tycks ha tappat konceptet och drar iväg något så grymt på detta uttalande. Om de nu är så enögda och oförmögna till att revidera sina uppfattningar i debacklet kring Hillegren så kanske det även gäller för andra frågor?
Usch, jag får helt enkelt öka källkontroller och ifrågasättanden ännu mer... :o\

Konstigt?

Nej, det är faktiskt inte alls svårt att se en poäng i det som Hillegren säger och det han kämpar för. Om nu allt mer eller mindre skall räknas in under tvång, och därmed anses som våldtäkt så är det ganska lustigt att då skall allt ge minst två års fängelse. För att dra paralleller så handlar ofta bestraffningen för misshandel om veckor, snarare än månader.

Kom igen!?

Är det verkligen ingen som förstår hur obalanserat och onyanserat begreppet och straffet för våldtäkt håller på att bli?

Mod!

Jag läste nu i morse en av de få modiga och sansade inläggen i denna debatt. Det är också intressant att man faktiskt visar på hur Hillegren tidigare har ådragit sig Leijonhufvuds vrede som nu betalas tillbaka med ränta...

Min åsikt

Givetvis så ställer jag givetvis inte upp på de åsikter som bloggare i ett hetsat, blodpumpat tillstånd tillskrivit Hillegren; det är alltid fel att göra något mot någons vilja, våldtäkt är och förblir ett grymt och avskyvärt brott.

 - är det så svårt att svälja??

 • Sexualbrott utan våld, eller hot om våld, bör inte lagföras som våldtäkt
 • Fällande domar bör inkludera stöd i teknisk bevisning
Vad har egentligen en del människor för uppfattning om rättssäkerhet och folklig förankring av våra lagföringar?
F ö så håller jag till 100% med Blogges citat ovan.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,  SvD12345, AB12345, EX12, Newsmill Bloggar123456789012345

Kommentarer

 1. Bra inlägg. Känns hoppfullt att det i vart fall finns några bloggare kvar med känsla för eftertanke, nyansering och proportioner.

  SvaraRadera
 2. Alltså jag kan faktiskt inte förstå den massbloggshysteri som uppkommit i denna fråga. Jag är oerhört rådvill nu, vettiga bloggare har kastat vettet helt över bord... :o\

  Hur skall jag förhålla mig till dem fortsättningsvis?? Tyvärr är mycket av förtroendet borta nu... Surt.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg. Känns hoppfullt att det i vart fall finns några bloggare kvar med känsla för eftertanke, nyansering och proportioner.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv