Fortsätt till huvudinnehåll

Klumpigt om våldtäkt

Det är jättemycket liv om det jag skrev om igår, 'Rättschocken!'. Men det handlar inte om att HD helt enkelt har sagt att man skall följa lagen när man dömer, utan ett klumpigt och ganska sanslöst uttalande av Kammaråklagare Rolf Hillegren vid City åklagarkammare i Stockholm.

Urlakad sexualrätt

Han menar att lagen i dag har urlakat vad begreppet våldtäkt betyder.

– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

Klumpj*vel!

Men alltså - det är ett olämpligt uttalande som är lätt att förvanska och feltolka när det tycks komma från en flinande åsna...
Speciellt när man inser att det är en kammaråklagare som ligger bakom så är det ett rent av förvånande dumt uttalande. Men så som jag tolkar det så är det trots allt inte helt oväsentligt och dumt.

Devalvera mera?

Dels är det inte helt utan komplikationer att man kraftigt devalverat betydelsen av våldtäkt. Finnarna har t ex fortfarande en betydligt bättre samstämmighet mellan vad folklig uppfattning och juridik; de har helt enkelt kvar sexuellt utnyttjande. Det är inte konstigt att uttrycket 'våldtäkt' blir urvattnat när det numera innefattar sexuellt utnyttjande. 

Våldtäkter?

Vem i ett fast förhållande har inte "ställt upp" trots en viss motvilja?
Den ena parten är upptänd och den andra är mer svalt inställd, men ställer upp i alla fall för annars tjuras det, eller gnälls, d v s att det kan tolkas som någon typ av "tvång"...
Är det verkligen värt två års fängelse?
Nej, det är mer en fråga om respekt mellan individerna, men en viss enögd rörelse vill tyvärr göra juridik av det - och har dessvärre lyckats...

Praxis vs lagen?

F ö så är det klart som f-n att praxis säger att man måste följa lagen, något som man uppenbart glömt bort i sexualbrottsdomar.
DET är egentligen den stora skandalen i denna mediahistoria. Tyvärr ser jag ändå hur många kunniga och läsvärda bloggkollegor låter känslorna rusa iväg och de gör det ena ogenomtänkta blogginlägget efter det andra i denna historia. Hoppet står till att de faktiskt inser vad som händer och var problemet egentligen ligger förr eller senare...

"För få fällda"

Det är knappast antalet anmälningar som är problemet, vi fäller ungefär lika många (per capita) som andra länder och det är knappast så att vi har större problem med sexualbrottslighet här än annorstädes.
Skillnaden ligger i att vi för statistik annorlunda än andra länder.
Roligare och mer upprörande än så är det tråkigt nog inte.

Mer om...



//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , SvD1 Bloggar12345678901234567890123

Kommentarer

  1. Tack för din utmärkta sammanfattning av läget.

    Jag har själv gått och funderat på hur jag skulle formulera mina tankar i ett inlägg på min egen blogg, nu behöver jag ju bara hänvisa till dig med en egen liten knorr om du tillåter det.

    SvaraRadera
  2. Du får givetvis kopiera/länka mig hur mycket du vill - vare sig du håller med eller om du intar en motsatt ståndpunkt. Dock ser jag gärna att man alltid länkar till källan bara.

    Tack förresten! ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Tack för din utmärkta sammanfattning av läget.

    Jag har själv gått och funderat på hur jag skulle formulera mina tankar i ett inlägg på min egen blogg, nu behöver jag ju bara hänvisa till dig med en egen liten knorr om du tillåter det.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England