Fortsätt till huvudinnehåll

En psykologisk skräckhistoria

Läser storögt den oerhört tragiska historien om mordet Sturebymordet; det s k "mordet på Therese".
Det är som att läsa en hårresande, psykologisk skräckhistoria.
Mina tankar går lite åt Knutby-hållet, där en stark person använde sig av en annan, känslomässigt handikappad person med lite dimmig verklighetsförankring.
Kan det vara så enkelt?
Att det i stället för ett kristet, tjockt verklighetsfilter och en svag, sjukt troende kvinna handlar om en olycklig, svag pojk som törstande efter kärlek utesluter verkligheten och alla moraliska regler i den?

Lite snabb konkludering(min)

  • Mörderskan
  • Redskapet
  • Offret
  • Mörderskans olyckliga kärlek
Mörderskan blir ihop med Redskapet, ungefär samtidigt som Offret blir i hop med Mörderskans olyckliga kärlek.
Mörderskan och Redskapet har ett lite stormigt förhållande, som det ofta är när man är i 15-16 års-åldern. Vid ett tillfälle så kysser Redskapet och Offret varandra - de är "otrogna". När sedan Mörderskan får reda på detta så är Offrets öde beseglat.
Nu tar svartsjuka, hat, hämndbegär och andra mörka krafter över Mörderskans hela tankevärld. Snabbt visar det sig att Redskapet faktiskt är villig att göra vad som helst - vad som helst - för att göra allting bra igen.
Så påbörjas det en kraftfull och hatisk kampanj för att få Redskapet att underkasta sig Mörderskans vilja. Med SMS, ultimatum, böner, hot, våld och en ren psykopatisk vilja driver hon Redskapet mot katastrofen.
Mitt i natten, i en enslig skogsglänta några veckor senare slås Offret ner, styps av Redskapet och dör efter ganska lång dödskamp.

Tagit ställning

Givetvis har jag tagit ganska tydlig ställning då jag gett de inblandade personerna namn. Pojken som slutligen ströp Offret ser jag som en vilsen pojk, tyvärr i klorna på sin flickvän som utnyttjat honom som hämndredskap. Att mörderskan nu nekar till anstiftan till mord är nästan humoristiskt när man ser de överväldigande bevisen i SMS och annat.

Femisterna...

Till skillnad från det feministiskt brukliga synesätt som råder i media så är detta faktiskt inte en historia om den oskyldiga kvinnan som varit mannens redskap; allt enligt patriarisk världs(van-)föreställning.
Här är det istället fråga om en ung flicka som reagerat med outsinlig ondska för att stilla det rödglödgande hat hon kände för en rival som dels "tagit" hennes tidigare kärlek och nu varit "otrogen" med hennes pojkvän.
Pojkvännen har som typiskt förvirrad och känslomässigt överstormad tonåring tappat verklighetskompassen någonstans under flickvännens kampanj och har kanske inte vaknat upp förrän i den där skogsgläntan några veckor senare...
Hur skall feministiskt genomsyrad media svara mot detta? Vi får se under rättegången och efter domen.

Unikum?

Ett unikt fall säger experterna i tidningarna. Jo, olycklig tonårskärlek som slutar i bråd död är ju väldigt ovanlig... Men visst, skärskådar man detaljerna så inser man hur oerhört tragiskt och olyckligt pusselbitarna har fallit på plats under så lång tid. Så jo, jag tror också det är ett unikum.

Förfärligt, helt enkelt förfärligt.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,   SvD123456789, DN12, AB 123456789, Ex12345

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G