8 aug. 2009

En psykologisk skräckhistoria

Läser storögt den oerhört tragiska historien om mordet Sturebymordet; det s k "mordet på Therese".
Det är som att läsa en hårresande, psykologisk skräckhistoria.
Mina tankar går lite åt Knutby-hållet, där en stark person använde sig av en annan, känslomässigt handikappad person med lite dimmig verklighetsförankring.
Kan det vara så enkelt?
Att det i stället för ett kristet, tjockt verklighetsfilter och en svag, sjukt troende kvinna handlar om en olycklig, svag pojk som törstande efter kärlek utesluter verkligheten och alla moraliska regler i den?

Lite snabb konkludering(min)

  • Mörderskan
  • Redskapet
  • Offret
  • Mörderskans olyckliga kärlek
Mörderskan blir ihop med Redskapet, ungefär samtidigt som Offret blir i hop med Mörderskans olyckliga kärlek.
Mörderskan och Redskapet har ett lite stormigt förhållande, som det ofta är när man är i 15-16 års-åldern. Vid ett tillfälle så kysser Redskapet och Offret varandra - de är "otrogna". När sedan Mörderskan får reda på detta så är Offrets öde beseglat.
Nu tar svartsjuka, hat, hämndbegär och andra mörka krafter över Mörderskans hela tankevärld. Snabbt visar det sig att Redskapet faktiskt är villig att göra vad som helst - vad som helst - för att göra allting bra igen.
Så påbörjas det en kraftfull och hatisk kampanj för att få Redskapet att underkasta sig Mörderskans vilja. Med SMS, ultimatum, böner, hot, våld och en ren psykopatisk vilja driver hon Redskapet mot katastrofen.
Mitt i natten, i en enslig skogsglänta några veckor senare slås Offret ner, styps av Redskapet och dör efter ganska lång dödskamp.

Tagit ställning

Givetvis har jag tagit ganska tydlig ställning då jag gett de inblandade personerna namn. Pojken som slutligen ströp Offret ser jag som en vilsen pojk, tyvärr i klorna på sin flickvän som utnyttjat honom som hämndredskap. Att mörderskan nu nekar till anstiftan till mord är nästan humoristiskt när man ser de överväldigande bevisen i SMS och annat.

Femisterna...

Till skillnad från det feministiskt brukliga synesätt som råder i media så är detta faktiskt inte en historia om den oskyldiga kvinnan som varit mannens redskap; allt enligt patriarisk världs(van-)föreställning.
Här är det istället fråga om en ung flicka som reagerat med outsinlig ondska för att stilla det rödglödgande hat hon kände för en rival som dels "tagit" hennes tidigare kärlek och nu varit "otrogen" med hennes pojkvän.
Pojkvännen har som typiskt förvirrad och känslomässigt överstormad tonåring tappat verklighetskompassen någonstans under flickvännens kampanj och har kanske inte vaknat upp förrän i den där skogsgläntan några veckor senare...
Hur skall feministiskt genomsyrad media svara mot detta? Vi får se under rättegången och efter domen.

Unikum?

Ett unikt fall säger experterna i tidningarna. Jo, olycklig tonårskärlek som slutar i bråd död är ju väldigt ovanlig... Men visst, skärskådar man detaljerna så inser man hur oerhört tragiskt och olyckligt pusselbitarna har fallit på plats under så lång tid. Så jo, jag tror också det är ett unikum.

Förfärligt, helt enkelt förfärligt.

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,   SvD123456789, DN12, AB 123456789, Ex12345

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...