Fortsätt till huvudinnehåll

Filmrecension: Star Wars- revenge of the sith

+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak

'Star Wars - revenge of the sith'

Detta är filmen som länkar samman Stjärnornas krig och Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller och svarar på frågor som hur Luke Skywalker hamnade hos sina fosterföräldrar, varför Yoda flydde och kanske den största frågan av dem alla - hur Anakin Skywalker blir Darth Vader.


Jag har kollat på 'Star Wars - revenge of the sith' tre gånger och här är mina samlade intryck:

Jag börjar med det som var bra:

  • Filmen var pinsamt mycket bättre än de två förra, som iofs gränsar till kalkoner...
  • John Williams musik var som vanligt ett enormt tillskott till känslan i filmen!
  • Miljöerna var lysande och vackra, man tappade i stort sett andan hela tiden - superfräckt och snyggt!
  • Storyn var uppenbarligen mörkare, mer vuxen.
  • Yoda! En grön liten mupp som man bara inte får nog av!
  • Darth Vader! Lite rysningsvarning då hjälmen tas på!
  • Palpatine, bra (lätt överspelat) skådespeleri. Precis vad som behövs för att visa den gradvis ökade vansinnet och maktfullkomligheten.
  • Slakten av alla Jedis var riktigt tung att titta på.

Och...

Joo - det var nog det som var bra, resten håller i mitt tycke tyvärr mycket tvivelaktig kvalité..:
  • Skådespeleriet! Fy helvete! Jag har kollat på porrfilmer med mer övertygande skådespeleri! ("Hi, I'm Gary - the poolman"). Att t o m Ewan McGregor lyckas vara totalt platt och ointressant måste jag säga nästan är genialiskt. Lucas borde definitivt hållit fingrarna borta och gett filmen till någon som faktiskt kan regissera människor!
  • Storyn är ju så tunn att den inte borde räcka till en kortfilm ens. Totalt fragmenterad dessutom - det hoppades hej vilt från ställe till ställe.
  • CGI:n. Jaa, vad ska man säga. Det är kanske inte helt positivt att Lucas fick tillgång till sin omfattande digitala leklåda. Det vräks på med prylar som pressas in i varenda tom yta som finns i filmen. Jag har aldrig längtat så mycket efter en öde öken i hela mitt liv... De tycks ha animerat allt möjligt, t o m vanliga rum kändes ofta CGI-plast-betonade... Det finns gränser för vad som bör vara vanlig rekvisita och CGI!
  • Noooo-scenen med Darth. Jag skämdes över hur töntig den kändes. Darth stapplar runt som en Frankenstein och viftar med armarna... Usch. *gaah* 
  • Anakin skådespeleri var väl... Nja, låt oss säga att Keanu Reeves har fått konkurrens! Killen måste tillhöra det sämsta som ställt upp framför en kamera - någonsin!
  • Vad sjutton gjorde Chewbacca där? Snacka om att bara vara med för att man ska ha varit med... En ytterligare actionfigur i samlingen? 
  • Storyn innehåller hål som man skulle kunna köra flera stjärnkryssare igenom - i bredd!
  • Irriterande småfel, som när Obi-Wan kallar Palpatine för "Emperor" i Jedi-templet... eller att rutan som General Grievous tog sönder plötsligt är hel vid kraschlandningen...
  • Slapstickskämt... Vad sjutton gör de här? De som fanns kändes riktigt förväntade och malplacerade...
  • Grymma mängder med nödlösningar för att kunna knyta ihop säcken... Tänk att se filmerna för första gången i rätt ordning - då är det mycket som inte känns riktigt... HUA!
  • Att jag inte är 12 år längre, så jag kunde överse med allt ovanstående och låta magin flyga bort med mig... 

Vad får då denna, avslutande del, för betyg?

Jo, 12-åringen i mig ger denna film en 3:a, men den lite mer analyserande vuxna i mig vill ge den en svag 2:a. Men betyget sätts med ett tungt arv från de tidigare, klassiska filmerna, så det blir ett bra omdöme där egentligen arvet från IV, V och VI trycker över denna till en 3:a...
Men man måste ställa sig en fråga om varför så många riktigt duktiga filmrecensenter gett denna en 4:a, och t o m i ett fall en 5:a!?! Den är inte värd det, och vi lär se att när den dyker upp i filmkanalerna senare så har betyget sjunkit minst en pinne... Så var det exakt med de två tidigare filmerna... Väldigt höga "förhands-betyg" och sedan en alternativt två pinnar mindre - av samma recensent - i TV-bilagan!?!
Det luktar inte riktigt gott...

Tillbaka till klassikerna!

Tja, mycket väsen för... ganska litet... Jag blir mycket mer exalterad av att se om någon av klassikerna än av denna...
Hoppas bara att det inte blir flera filmer (VII, IIX och IX) som det ryktas om! Tänk att ytterligare solka klassikerna... sedan blir det väl en remake på dem... *ryyys*

Tänker sjunka ner i tv-soffan och njuta av Ep IV, V och VI för n:te gången istället!

Mer om...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Jo, detta är en remake av mitt originalinlägg 'Star Wars - revenge of the sith', enligt 'Semester och skåpmat'.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England