Fortsätt till huvudinnehåll

Bortklemade studenter!

Jo, vi lever i ett curlingsamhälle i mångt och mycket... Sakine Madon på Expressen skriver bra om bortskämda studenter:
För många av dem är det däremot, som alla som passerat myndighetsåldern, dags att försöka stå på egna ben. Det är bara att torka Lacoste-tårarna och resa på sig.

Fattiga studenter?

Och detta angående Aftonbladets serie om de unga fattiga:

Var femte student i Sverige lever i fattigdom.

I dyra Stockholm är situationen extra allvarlig.

- Jag är rädd för att det i framtiden bara är de med rika föräldrar som kommer ha råd att plugga, säger Lotta Ljungquist, vice ordförande i SFS.

Löjeväckande?

Jo, jag minns t ex att frugan och jag levde på sammanlagt 12.000:- per månad när jag studerade för inte allt för länge sedan - och det var med två barn hemma... Hur klarade vi oss??

Mer Sadine

Det är alltså, enligt retoriken, oerhört synd om dem som har kommit in på högre utbildning (grattis ni som har det!), som lever i ett land där utbildningen är avgiftsfri och som dessutom får 7 820 kronor per månad i studiemedel. Förlåt, men i vilken värld lever man om man tror att det är utsatthet?

Bortklemade skitungar tycks det mer handla om - kamma er och skaffa ett jobb istället!

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Sakine Madon och du sprider en myt om att studenter är bortskämda och lata, men så ser det inte ut om man befinner sig i studentvärlden. De flesta står på egna ben, tar ansvar och jobbar extra. Extrajobb kan dock vara svårt att hinna med, speciellt om man går en krävande utbildning med mycket schemalagd tid, men för många är det nödvändigt av ekonomiska skäl. (Även om det hade varit bättre att höja studiemedlen så att folk blev klara tidigare och pluggade mer koncentrerat)

  Visst finns det bortskämda studenter med väldigt mycket support hemifrån som enda klagar, men dessa är i minoritet och anledningen till att de faktiskt är så många är kanske för att folk från mer otrygga förhållanden inte söker sig till högre utbildning. Vilket är väldigt tråkigt.

  Att ni kunde leva på 12000 i månaden är imponerande, men jag gissar att det inte var helt lätt alla gånger. Istället för att lyfta upp detta till något eftersträvansvärt eller som ett argument för att trycka ned andra som upplever att de har det tufft ekonomiskt så tycker jag det är bättre att kämpa för bättre villkor för studenter så att fler slipper behöva ha det så.

  SvaraRadera
 2. Niklas, visst är jag medveten om att det är tufft att studera, men vi har det ändå förbålt bra här i Sverige. Att gallskrika efter ännu mer när vi redan får så oerhört mycket är i mina ögon bara tecken på bortklemning.

  Min syn och mina erfarenheter är att man generellt sett snarast är hemskt bortskämda inom skolan. Det handlar om prioriteringar och att rikta energin ifrån gnäll och istället ta tag i sin situation - helgjobb är inga större problem att hitta.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Zac, man skall alltså först vara tvungen att plugga 30-40 timmar i veckan och sedan jobba på helgen? Givetvis variarar antalet timmar man studerar...

  SvaraRadera
 4. Kommentaren ovan är inte skriven av samma Niklas som skrev första inlägget, utan av en helt annan. Så det inte blir några missförstånd =)

  SvaraRadera
 5. Som med allt samhällsbygge bör man fundera på hur det borde fungera och sedan titta åt det hållet. Är det bra att andelen studenter som måste ha ett jobb brevid ökar eller är det dåligt?

  Rent generellt antar jag att studierna för de flesta blir bättre om man får fokusera på studierna och inte behöver bekymra sig om hur man ska förtjäna sitt uppehälle.

  Sedan kan man ju spärra möjligheten till att jobba brevid och justera studielån allt efter hur många studenter som hamnar hos kronofogden, genomsnittsstorleken på tv:n och dator etc etc.

  SvaraRadera
 6. Finns det några som helst studier/undersökningar som visar att ett studieliv så långt ifrån arbetslivet som möjligt är av godo? För samhället och för individen?

  Jag tror faktiskt inte det. Att ta ansvar för sig själv och för sitt liv kan knappast vara negativt. Det som fungerar i länder med bättre studieresultat torde väl fungera här?


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Mysko, jag slog fel i hastigheten, ändrade det direkt efter publikation - och nu är det tillbaka??

  Tja, nu är det ändrat (igen) i alla fall - tack anonym.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Jag håller helt med Niclas som skriver högst upp på kommentarlistan
  Dessutom vill jag påpeka att såvida du inte gick i en skola som ligger nära ditt hem så skulle du dessutom slåss på en bostadsmarknad med pengar under bordet för tak över huvudet Denna verklighet lever vi i....
  Anledningen att mina barn hamnat på högskolan är för att inga jobb finns att få så "extrajobb" torde väl inte vara så lätt att uppbringa
  7820 kr i månaden är som en del här konstaterat inkl lån
  Hur långt tror du att dessa pengar räcker om man har ett kontrakt på en summa o en svart hyresavi att betala
  Nu kommer präktiga du att invända men varför går ni med på sådant?
  För vi vill slippa leva i utanförskap naturligtvis!!!

  SvaraRadera
 9. Söker dina barn samma fasta icke-existerande jobb som extra- och helgjobb?

  Vi i Sverige supportar genom staten betydligt mer, men har färre utbildade än våra grannländer...

  Vad gäller bostäder, så är min starke erfarenhet att det är oerhört svårt att hitta nära skolan - och inga problem alls att hitta billigt boende om man är villig att färdas lite längre. Bortklemade således...


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Mina barn sökte alla jobb oavsett om dom var fasta eller extra redan innan men tyvärr några sporadiska inhopp löser ingen ekonomisk knipa Då kunde dom bo hemma
  Nu är dom tvugna att ta vad som bjuds
  Varför kan din världsbild inte föreställa sig dom andra som inte sitter på cafeer o krogar som shoppar upp allt dom äger o tar SMS-lån
  Som betalar svart för små icke centrala boenden eftersom inget annat bjuds
  Jag anar att din sarkasm beror på att du faktiskt pratar med en företrädare för dom äcliga fattiga sammhällsbärarna som gör vårt samhälle möjligt mot en spottstyver o som inte kan klara sitt uppehälle utan sponsring från samhället trots hårt arbete på obekväm arbetstid

  SvaraRadera
 11. Hahaa, näe, mammis jag tillhörde - och tillhör nog till viss del de "äckliga fattiga sammhällsbärarna".

  Jag ser dessvärre ingen direkt fördel att skämma bort (klema) studenterna i Sverige - framför allt inte i internationella jämförelser.


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Nej jag tycker kanske att det är för lite uppmärksamhet åt de som faktiskt är FATTIGA I SVERIGE IDAG
  När det ska ömkas så ställer man fram en massa nakna barn i främmande länder o ordnar en gala När det gäller Sverige så kan man inte gå naken pga lagstiftning o barn som tigger blir omhändertagna o får aldrig mer träffa sina föräldrar
  Fattiga studenter kommer inte i tidningen o företräds av sina mer lyckade kollegor som har allt dom behöver o kan marknadsföra sig genom att mingla ute i samhällslivet
  Liknande villkor gäller både pensionärer,småbarnsföräldrar o alla andra

  Företrädarna åker snålstjuts på att någon har hört att det finns sådana som är fattiga
  Men eftersom alla de möter är som dom själva så måste det ju vara just dom som åsyftas

  Dom som verkligen är fattiga kryper undan i sitt getto o skäms för sin situation

  SvaraRadera
 13. Fattigdomen och utanförskapet är ett reellt problem - som dessvärre inget av blocken lyckats rå på...

  Det finns också en ganska stor grupp som lever på andra, åker snålskjuts. Givetvis är det av stor vikt att även dessa får dra sitt strå till stacken.


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Ja du får godkänt för du har vettiga åsikter faktiskt o så är du som jag Pirat(ni gjorde mig lite förbannade när jag kom ut en morron o trodde jag fått P-bot men det var bara lite valinformation)
  Jag läste o röstade efter min övertygelse

  SvaraRadera
 15. Madon träffar mitt i prick. Till syvende och sist handlar det om att göra en tajt budget. Man kan faktiskt utan problem klara sig på 1500 kr för mat per mån. TV är inget man måste ha och därmed slipper man TV-avgiften. Boende går faktiskt att hitta billigare särskilt om man delar lägenhet med ett par andra eller bor i korridorsrum. Det viktigaste är att man gör en strikt budget. Det är inte som vänstern tror att manna faller från himmeln.

  /Dr Dexter

  SvaraRadera
 16. Håller med dig Dexter. Däremot så vet jag att vi svenskar lägger oproportionerligt mycket av vår budget på boendet. Så varför inte göra som Norge och ta bort skatten för att hyra ut ett rum? De fick en enorm ökning av boende genom ett trollslag!

  Så där kan Alliansen göra en insats både för studenter och för samhällsekonomin i övrigt! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Ja du får godkänt för du har vettiga åsikter faktiskt o så är du som jag Pirat(ni gjorde mig lite förbannade när jag kom ut en morron o trodde jag fått P-bot men det var bara lite valinformation)
  Jag läste o röstade efter min övertygelse

  SvaraRadera
 18. Söker dina barn samma fasta icke-existerande jobb som extra- och helgjobb?

  Vi i Sverige supportar genom staten betydligt mer, men har färre utbildade än våra grannländer...

  Vad gäller bostäder, så är min starke erfarenhet att det är oerhört svårt att hitta nära skolan - och inga problem alls att hitta billigt boende om man är villig att färdas lite längre. Bortklemade således...


  //Zac

  SvaraRadera
 19. Kommentaren ovan är inte skriven av samma Niklas som skrev första inlägget, utan av en helt annan. Så det inte blir några missförstånd =)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England