Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölken är livsfarlig! (eller?)

Med tanke på hur AB idag pratar om fetma hos små barn så kopierar jag mitt inlägg 'Mager mjölk bäst för barnet' från februari förra året:
Köper du röd mjölk till barnen, i tron om att det är det bästa? Fel fel fel.
Livsmedelsverkets rekommendation är att ge barn lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Det gäller alla barn, oavsett kroppsvikt.
Syftet är inte att minska intaget av energi utan av mättat fett. ”Det är bra att barn vänjer sig vid lättmjölk redan som små”, skriver verket på sin hemsida.
(Källa.)

Gaaaaahhhhhh!

Farligt med mättat fett?

Jag kopierar helt sonika ett stycke ur Doc's blogg:
Mozzafarian 2004. AJCN Mättat fett bra och kolhydrater dåligt, för dina kranskärl? Läs mer om studien här.

WHI 2006. JAMA Studien som många anser vara sista spiken i kistan för teorin att fett eller mättat fett skulle ge hjärtsjukdom. Gigantisk studie där nästan 50,000 kvinnor följdes under 8 år. Knappt hälften randomiserades till lågfettskost och drog ner rejält på fettintaget, samt åt mer frukt och grönt. Resultatet blev ingen minskning av risken för hjärtsjukdom. Faktum var att för de redan hjärtsjuka fanns en tendens till ökad risk i lågfettsgruppen, som var statistiskt signifikant. Som grädde på moset sågs ingen minskad cancerrisk, och de som försökt minska fettintaget hade inte heller gått ner ens ett kilo under de 8 åren, jämfört med de som åt som vanligt. Detta trots att lågfettsgruppen även motionerat mer. Här är DN´s rapport, här en rapport från Harvard.

Berglund 2007. Läkartidningen. Stor artikel i läkartidningen december 2007 med titeln “Fettintag och kardiovaskulär hälsa - är vi helt felinformerade?”. Här framförs åsikten att gällande fettsnåla kostråd i ljuset av nuvarande kunskap helt enkelt inte har vetenskaplig grund, utan behöver revideras.

(Källa.)

En bit ur Ralf Sundbergs utmärkta debattartikel i SydSvenskan (läs hela!):
Professor Asp nämner några färska studier som visar på fördelar med mjölkfett, men råder oss att inte lita för mycket på dessa nymodigheter. Asps kollega Bengt Vessby, expert vid Livsmedelsverket, SLV, litar inte ens på sig själv. Han har visat att intag av mjölkfett minskar riskfaktorer för hjärtinfarkt inklusive bukfetma, men om detta står ingenting i SLV:s kostråd för allmänheten, diabetiker och skolbarn.

Inte heller nämns amerikanska studier, som visar att margarinätare löper större risk för hjärtinfarkt än de som väljer smör. Eller att studier av mer än 400 000 individer visat att mjölkdrickare har lägst risk att dö i hjärtkärlsjukdom.
Påståendet att mättat fett är farligt kommer ursprungligen från Ancel Keys, amerikansk hygienprofessor som 1953 i en studie från sex länder påvisade ett samband mellan antalet hjärtinfarkter och fettkonsumtionen. Emellertid avslöjades 1957 att Keys haft data från ytterligare sexton länder som han sållat bort för att styrka sina påståenden. Rent forskningsfusk.
Ingen reagerade, men när hans resultat inte kunde upprepas av andra forskare pekade han istället på det mättade fettet och valde ut sju nya länder. Den som läst hans studie Seven countries har dock svårt att komma till samma slutsats, men myten om det mättade fettets farlighet har dessvärre levt vidare.

Mera mättat fett

Uffe Ravskov:
"Att äta smör, mjölk, ägg och kött anses farligt trots att talrika studier har visat att människor som haft hjärtattack inte har ätit mer av dessa födoämnen än andra."
(Från mitt inlägg 'Fett och kolesterol är hälsosamt!' om Ravskovs nya bok

Och så är det ju, undersökningar med s k hårda ändpunkter i död och sjukdom, visar inget samband mellan intag av mättade fetter och dessa hårda ändpunkter, snarast tvärtom. Men det har totalt gått förbi SLV, som har prestige i potten. En prestige som grundlades på mycket dunkla grunder, som nu dock är ute i det öppna. En "outing" som trots det sprängstoff det levererar, ändå har gett mycket litet genomslag i media?! Hälsa som säljer så bra med lösnummer idag?!

Blinda hönor

T o m en blind höna kan ibland hitta ett korn, Charlotte Erlansson-Albertsson, tokan som myndigt påpekade att amning minsann ger feta barn skrev exempelvis:
Vi har under de senaste tjugo-trettio åren fått lära oss att fett gör oss feta. Därför måste vi minska på fettet. Lågfettprodukter har lanserats. Från helmjölk med 3% fett till lättmjölk med 1% fett och ner till minimjölk med 0,1% fett. Vi har också varit lydiga till att följa alla uppmaningar, köpt produkterna och begränsat vårt fettintag. Vi äter i dag i Sverige 37% fett jämfört med för tjugo år sedan då vi åt 45 kaloriprocent fett. Men fetman har inte minskat, tvärtom pekar siffrorna på utbredningen av fetman uppåt.
(Mitt blogginlägg om detta)

Tjocka barn och lättmjölk...

Jag har skrivit om detta tidigare, men visst är det bara mina personliga observationer som ligger till grund för mitt ställningstagande, även om det finns mer solid vetenskaplig grund - Ralf Sundbergs artikel igen:
Att man blir fet av fett är en annan seglivad myt. Nyligen visade en doktorsavhandling från Göteborg att de fyraåringar som åt minst fett löpte större risk för övervikt och diabetes, medan de som åt mest fett var smala och friska. Detta kan verka paradoxalt, men ligger faktiskt helt i linje med vad biokemi och fysiologi säger om vår ämnesomsättning.
De vetenskapliga studier som stödjer att mjölkfett är nyttigt är således mycket väl förankrade.

Pressmeddelande om nämnda studie.

Uppförsbacke för oss eller desperation för dem?

Nu har ju SLV och dess bannhundar, dietisterna, fått rejäla bakslag i o m SoS's utlåtande om anmälan mot Dr.Annika Dahlqvist. Möjligtvis att man är så desperat att man försöker att cementera de vanföreställningar som finns, innan de nya insikterna blir för starka? Eller så är det ett tecken på hur fruktansvärt tungt struntsnacket om mättade fetters farlighet egentligen ligger?

Framtiden ger svaren, oavsett så kommer ingenting gratis för oss...

Mer om...

LC Diet
SLV Humor
Politik Om bloggen

'Fett och kolesterol är hälsosamt!' - om Ravnskovs bok
'Tänder på ammande!' - varför är bröstmjölken full med (onyttigt?) kolesterol?
'Råttor, amning och promotion...' - mer om ovanstående
'Bröstmjölk är ursprunglig kost!' - tja, ganska självförklarade väl? *är jag pervers på ammande??*
'Döden, döden!'
'Nu drar man på de stora kanonerna!' - kostdoktorn krossar dumheter från etablerar håll...
'Blodfettschocken!' - gammalt?
'Lögner och kolesterol' - Becel överdriver kolesterolhalter vid gratistestning...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Kort sagt: En bloggning man gärna skrivit själv, bra!

    SvaraRadera
  2. Tack. Ibland träffar även en blind höna rätt - även om jag identifierar mig mer med en blind tupp... Men det har inte riktigt samma schwung s a s... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England