Fortsätt till huvudinnehåll

Fett och kolesterol är hälsosamt!

Update: nypublicerad eftersom boken kom förra veckan! :o)

En kommande bok ifrån Uffe Ravnskov. Kan tänka mig att det blir en riktigt intressant läsning.

Klipper ifrån bokförlaget ifråga:


Visste du …

 • att kolesterol inte är ett dödligt gift, utan en molekyl som är helt oumbärlig för att våra celler ska kunna fungera normalt?
 • att högt kolesterol skyddar dig mot infektionssjukdomar?
 • att din lever producerar tre till fyra gånger mer kolesterol än vad du äter?
 • att denna produktion ökar när du äter för lite kolesterol och minskar när du äter mycket?

Runt dessa frågor och många fler informerar och diskuterar Uffe Ravnskov i boken "Fett och kolesterol är hälsosamt". Han slår hål på myterna om kolesterolet. Han pekar på att bevisen är ihåliga och hur riskfyllt det är att sänka sitt kolesterol.

Kostens betydelse för hjärtsjukdomar är en fråga som engagerar och provocerar. Hälsokontroller och kostråd är fokuserade på "kolesterolet" och det mättade fettet. Att äta smör, mjölk, ägg och kött anses farligt trots att talrika studier har visat att människor som haft hjärtattack inte har ätit mer av dessa födoämnen än andra.

Uffe Ravnskov informerar om att det finns andra aspekter på denna fråga än den som vanligen presenteras. Han är väl påläst och får oss framförallt att fundera djupare på kostens betydelse för hjärtsjukdomar och på kvaliteten hos den information som vi får.

(Källa.)Jag fortsätter med att länka till Uffe Ravskovs hemsida, med läsning som får duga under tiden som man väntar på att boken kommer ut, 2008. :o)//Zac


Kommentarer

 1. Det skall bli spännande att läsa Uffe Ravnskovs nya bok. Jag har läst hans Kolesterolmyten - som har många år på nacken - och även den senare boken på engelska.

  Jag har även läst Lipitor - thief of memory (Duane Graveline), The Great Cholesterol Con (Malcolm Kendrick) och en bok med identisk titel (Antony Colpo).

  Jag har även läst mängder av patientberättelser och det är något som jag varmt rekommenderar.

  Sådana kan Du finna på t.ex. www.spacedoc.net (Forum) och på www.medications.com (helt gratis).

  På första sidan på www.medications.com finns uppräknat de läkemedel som det kommit in flest berättelser om.

  Den listan börjar med p-pillret Yasmin.

  På andra plats finns en antibiotika som heter Levaqin. I Sverige heter den Tavanic och den aktiva substansen ingår även i vissa ögondroppar.

  Litet längre ned återfinns kolesterolsänkaren Lipitor.

  Klicka på den raden.
  Då uppenbarar sig över tusen berättelser och det är sorglig läsning. Tillkommer hela tiden nya.

  Biverkningarna är likartade för de flesta kolesterolsänkarna = statiner.

  Sök även på andra som t.ex. Zocor (Zocord i Sverige) och ämnet Simvastatin.

  Jag har inget med vården att göra, men har sett på nära håll vad dessa s.k. läkemedel kan ställa till med.

  Därför vill jag tipsa andra.

  Läs på - sök på olika ställen på Internet.

  Det finns väldigt litet oberoende information om läkemedel i Sverige och inga konsumentorganisationer som ägnar sig åt läkemedelsfrågor.

  Tro inte att Fass och bipacksedeln är hela sanningen.

  Många patienter som vill diskutera biverkningar avfärdas.

  Det är inte heller så vanligt att doktorn tar upp diskussionen om nytta/risk för det skall ju gå snabbt.

  SvaraRadera
 2. Jag tipsade nyss om www.medications.com för patientberättelser.

  Läkemedel har ibland samma namn i Sverige och USA - ibland helt olika därför kan man ibland behöva göra litet "forskning".

  En vanlig beta-blockerare i Sverige är Seloken/Seloken Zoc.

  I USA kan den bl.a. heta Toprol/Toprol XL (aktiv substans= Metoprolol)

  Även den återfinns på www.medications.com-listan.

  SvaraRadera
 3. Intressanta inlägg! En ruskigt pinsam detalj i samband med dessa inlägg är att jag missat att länka till THINCS - The International Network of Cholesterol Skeptics. En organisation där "vår egen" Ravskov är talesman. Mycket av intresse går det att hitta där.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Nedanstående är en kommentar till en artikel i New York Times ”Will Cholesterol Pills Save Your Life?" (Tara Parker-Pope). Kommentaren var införd 2008-01-29.

  Jag tycker den har mycket att säga till oss nutidsmänniskor och har gjort en fri översättning.

  Jag är 71 år gammal. För sex år sedan genomgick jag en hälsokontroll – den första på många år. Resultatet var oroväckande – en lång lista av risker som högt kolesterolvärde och blodtryck, en fläck på ena njuren, som man trodde var en cysta men kunde vara en tumör, högt PDF – en riskfaktor för prostatacancer. Dessutom hade jag inte gjort en coloskopi på 30 år.

  Det kändes som en dödsdom. Slutet var nära. Jag skulle förbereda mig för att möta Gud. Jag krävde bara sex månader – men förväntade mig mindre.

  Men jag är fortfarande här – sex år senare. Sedan den där hälsokontrollen har åtskillig forskning motbevisat gamla idéer. Och nu har vi kolesterolkontroversen.
  Om vi väntar tillräckligt länge kommer allt att motbevisas.

  När det gäller mig själv kan det mycket väl hända att någon av ovannämnda risker kommer att ta kål på mig. Eller kanske är det så att jag blir överkörd av en bil idag.

  Inget inom sjukvården kan sägas med absolut säkerhet (bortsett från läkemedelsbolagens behov att fortsätta producera nya piller till en villig allmänhet).

  Läkekonst är mera konst än vetenskap.

  Jag fortsätter att promenera 4-5 miles (*) per dag, försöker hålla en bra diet och normalvikt, hålla stressen borta och uppskatta mina god hälsa.

  Om det inte resulterar i ett längre, friskare liv är jag tacksam över de 71 pillerfria år som jag har haft – speciellt den goda hälsan.

  (*) = måste räknas om, inte svenska mil

  SvaraRadera
 5. Jo, tyvärr så smyger sig känslan på att läkarna mer och mer famlar i blindo. Vilket är lustigt för vi tycks kunna mer och mer om kroppen?!

  Det känns som om man ställer fel fråga, man letar efter en lösning som inbegriper piller och struntar i att titta på det som byggt upp och underhåller kroppen...


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Nu vill jag tipsa om ytterligare böcker m.m.:


  Piller % Profiter (John Virapen)

  Mot alla odds (Ulf Brånell)

  Malignant Medical Myths (Joel F. Kauffman)

  För mera information om böckerna sök på Internet.

  Ytterligare ett tips när det gäller patientberättelser:

  www.peoplespharmacy.com, sök på "statins". Där finns många olika dokument bl.a. patientberättelser.

  Sök på Google på "Stopped our statins". Mycket intressant information. Under "articles to print" finns bl.a. en intressant artikel från The Weston Price Founndation.

  Jag läser just nu en innehållsrik pocket: "Best choices from the peoples pharmacy" av Joe Graedon
  och Theresa Graedon.

  Den innehåller bl.a. en hel del om statinernas biverkningar och många utdrag ur brev som de fått från olika patienter.

  Men jag tycker att de vacklar i själva kolesterolfrågan.

  SvaraRadera
 7. Tack för lästipsen!


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Den 13 juli tipsade jag om bl.a. en del böcker som jag tycker är läsvärda.

  Tyvärr skrev jag fel titel på Ulf Brånells läsvärda bok om cancervården.

  Bokens titel är: "Oddsen till trots - om att överleva cancervården".

  En annan bok som tar upp cancerbehandling men även andra ämnen är Joel F. Kauffmans bok "Malignant Medical Myths".

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv