Fortsätt till huvudinnehåll

Oscarsgalan 2008, forts

Vilka Vann nu då? Och vad ännu viktigare är - hur rätt(fel!) hade jag? Vinnarna står i fetstil under varje kategori, mina tips står kvar och kommentarer under i kursiv stil. Håll till godo:

Bästa Film

No country for old men (Möjligen Juno som också är mycket bra.) Jag gissade med hjärtat, det är tydligen ~50år sedan som en komedi fick priset, så chansen var inte överhängande direkt... Bröderna Coen har alltid varit lite av favoriter hos mig, så nog sjutton njuter jag i fulla drag av No country for old men också. Välförtjänt.

Bästa regi

No country for old men (Inget snack!) Vad skall man säga, Coens är grymma regissörer, med känsla för det absurda.

Bästa kvinnliga huvudroll

Laura Linney - The Savages (Välförtjänst, hon är alltid duktig, men annars varför inte Ellen Page i Juno; charm är bara förnamnet...) Ganska oväntat faktiskt, inte att det skulle vara oförtjänt alls. Men synd på alla övriga, sååå jämt. Synd om Linney, som alltid är så duktig, men som tydligen inte får vinna Oscar - detta var hennes 3:e nominering...

Bästa manliga huvudroll

Daniel Day-Lewis - There will be blood (Nattens säkraste, det glöder om honom! Det är ett under att inte duken fattar eld faktiskt...) Day-Lewis har en förmåga att vara större än sig roll numera, det gäller väl iofs inte i denna. Han började sin karriär med att spela med mycket små medel i fantastiska filmer. Sedan kom det en period när det blev stort - och lite onyanserat - även om Day-Lewis alltid är bra så höll kanske inte filmerna hela vägen ut. Men möjligt att han idag har ett sådant fundament att stå på så att han få mer intressanta roller framledes?

Bästa kvinnliga biroll

Cate Blanchett - I'm not there (Bäst, men jag gillar annars Tilda Swinton i Michael Clayton.) Välförtjänt som sagt. Hon skådespelar mest i pauserna tycker jag, inte så mycket när hon "agerar".

Bästa manliga biroll

Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson's war (Men herregud vad Javier Bardem är obehaglig i No country for old men, möjlig vinnare.) Som spansk macho-man så blir jag bara så imponerad när Javier Bardem tar med sig sin mamma till Oscarsgalan - HIGH FIVE!

Bästa manus på förlaga

The Diving Bell and the Butterfly/Le scaphandre et le papillon (Kanske årets bästa film, plågsam och oerhört fascinerande)

Bästa manus

Michael Clayton (Juno, grymt smart manus! Enorma mängder med syftningar och smarta inlägg, fantastisk!) Imponerande och roligt att Juno vinner! Att sedan författarinnan bara för några få år sedan försörjde sig som strippa gör det inte mindre imponerande. Och det är ett grymt smart manus - säkert roligaste manuset på år och dag. Det passar perfekt till filmens snygga inramning av indiemusik och charmen hos huvudrollen.

Bästa animerade

Ratatouille (Kanske ännu säkrare, annars har Persepolis ett oerhört samhällerligt anslag.) Tja, Pixar har varit animeringens kungar många år nu. Det är en känsla i deras filmer som är svår att hitta hos andra filmmakare. Lite som tecknad Disney/Studio Ghibli jämfört med andra studios.

Bästa icke engelskspråkiga

Pinsamt nog har jag inte sett en enda av dem! :o( Minns faktiskt inte senaste gången det har hänt... Jag skyndar vidare eftersom jag skämt lite...

Bästa dokumentär

Sicko (Näe, denna är väl minst uppseendeväckande om den vinner?) Va??? Nu har jag ännu inte sett Taxi to the dark side, men jag förstod att man var nervös för kritik eftersom man nästan föste talarna av scenen snabbt. Amerikanska ifrågasättande dokumentärer lever och har hälsan just nu. Mest tack vara Moore givetvis.

Bästa foto

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Puuh, vilken titel!) Hmmm... Denna svider lite, There will be blood är ju också en grymt snygg film, borde nog nämnt den innan tror jag...

Slutord

Det tycks ha varit en låång, småtrist gala - precis som vanligt med andra ord. Ungefär som en fotbollsmatch? Ser man sammandraget så är tempot helt ok, men på riktigt... zzzz... Däremot vet jag inte senast det var så pass mycket bra film som var nominerade samtidigt? Grymt mycket bra filmer faktiskt. Man kan mer eller mindre plocka vilken som helst och den är minst värde 3+. Ett styrkebesked från amerikansk film, men nog är det utländska inflytandet större än någonsin? En välbehövlig injektion för ett tidigare så trött amerikansk filmindustri.

Andra om galan

AB DN SvD

Zac om film

//Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.