Fortsätt till huvudinnehåll

Fyrfaldigt leve!

Vid senaste födelsedagen så var det dags för det sedvanliga "ett fyrfaldigt leve för..." och det är väl mysigt och pinsamt samtidigt, men var sjutton kommer det ifrån?

Bara vi svenskar...

Vi är ganska ensamma om sedvänjan att köra med fyra hurrarop vid dylika firanden i världen. Brorsan berättade att det beror på att tre normalt sett var kutym, men att man här lade till ett hurra till för "folket". Nu föll det sig ett tillfälle att kolla upp just det där och det har jag givetvis gjort! :o)

Svensk Lösen

För länge sedan, innan internet och trådlösa nät så behövde annalkande skepp identifiera sig och det smidigaste sättet var att dra av kanonerna. Uttrycken "svensk lösen" kommer därifrån och var två kanonskott. Hemskt svårkopierat må jag säga! ;o) Under 1600-talet, 1635 och framåt, så sköt alltid fartyg som passerade Kronborgs fästning svensk lösen (två skott) och fällde toppseglet.

Civilt bruk

För kungliga och furstliga coh andra lite mer okrigiska, civila, ceremoniella sammanhang krånglade man till det ännu mer och körde med dubbel svensk lösen, alltså fyra kanonskott. Exempelvis när Karl XI blev myndig i december 1672 så gavs det dubbel svensk lösen. Fast även i fält under krig, som en signal att segern var nära förestående, så kunde man för att inte försvinna i larmet använda sig av dubbel lösen. Tydligen var det Uppsalastudenter som började med sedvänjan att köra ett fyrfaldigt leve utifrån de militära signalerna. Därav ett fyrfaldigt leve! Innan dess så körde även vi ett trefaldigt leve, ett s k "Lundesiskt leve", och det fjärde levet användes mer för kungliga personer.

Tre leve?!

Som jag upplevt ett par gånger så har skåningar stipulerat ett "trefaldigt leve"?? Vadan detta? Tydligen är det en markering emot den svenska kungen, eftersom man allmänt anser att det fjärde hurrandet är för att hylla den svenska kungen. Danskarna har också tre hurra, så det är nog egentligen mest den anledningen tror jag. Danskarna snålar inte utan kör nio(!) leve för kungen och fosterlandet! :o)

Alternativ historia

Lunds universitet hade fint besök från Polen 1863 och i rädsla för att gästerna skulle missförstå vårt trefaldiga leve som rysk lösen, som var just tre skott, så ersatte man de vanliga tre levena med fyra. Men då man efteråt återgick till tre så är det ganska osannolikt att det fyrfaldiga levet kommer ifrån denna händelse.

Information hämtad ifrån

Wikipedia: Lösen(signal) //Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!