Fortsätt till huvudinnehåll

Fyrfaldigt leve!

Vid senaste födelsedagen så var det dags för det sedvanliga "ett fyrfaldigt leve för..." och det är väl mysigt och pinsamt samtidigt, men var sjutton kommer det ifrån?

Bara vi svenskar...

Vi är ganska ensamma om sedvänjan att köra med fyra hurrarop vid dylika firanden i världen. Brorsan berättade att det beror på att tre normalt sett var kutym, men att man här lade till ett hurra till för "folket". Nu föll det sig ett tillfälle att kolla upp just det där och det har jag givetvis gjort! :o)

Svensk Lösen

För länge sedan, innan internet och trådlösa nät så behövde annalkande skepp identifiera sig och det smidigaste sättet var att dra av kanonerna. Uttrycken "svensk lösen" kommer därifrån och var två kanonskott. Hemskt svårkopierat må jag säga! ;o) Under 1600-talet, 1635 och framåt, så sköt alltid fartyg som passerade Kronborgs fästning svensk lösen (två skott) och fällde toppseglet.

Civilt bruk

För kungliga och furstliga coh andra lite mer okrigiska, civila, ceremoniella sammanhang krånglade man till det ännu mer och körde med dubbel svensk lösen, alltså fyra kanonskott. Exempelvis när Karl XI blev myndig i december 1672 så gavs det dubbel svensk lösen. Fast även i fält under krig, som en signal att segern var nära förestående, så kunde man för att inte försvinna i larmet använda sig av dubbel lösen. Tydligen var det Uppsalastudenter som började med sedvänjan att köra ett fyrfaldigt leve utifrån de militära signalerna. Därav ett fyrfaldigt leve! Innan dess så körde även vi ett trefaldigt leve, ett s k "Lundesiskt leve", och det fjärde levet användes mer för kungliga personer.

Tre leve?!

Som jag upplevt ett par gånger så har skåningar stipulerat ett "trefaldigt leve"?? Vadan detta? Tydligen är det en markering emot den svenska kungen, eftersom man allmänt anser att det fjärde hurrandet är för att hylla den svenska kungen. Danskarna har också tre hurra, så det är nog egentligen mest den anledningen tror jag. Danskarna snålar inte utan kör nio(!) leve för kungen och fosterlandet! :o)

Alternativ historia

Lunds universitet hade fint besök från Polen 1863 och i rädsla för att gästerna skulle missförstå vårt trefaldiga leve som rysk lösen, som var just tre skott, så ersatte man de vanliga tre levena med fyra. Men då man efteråt återgick till tre så är det ganska osannolikt att det fyrfaldiga levet kommer ifrån denna händelse.

Information hämtad ifrån

Wikipedia: Lösen(signal) //Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G