12 feb. 2008

Fyrfaldigt leve!

Vid senaste födelsedagen så var det dags för det sedvanliga "ett fyrfaldigt leve för..." och det är väl mysigt och pinsamt samtidigt, men var sjutton kommer det ifrån?

Bara vi svenskar...

Vi är ganska ensamma om sedvänjan att köra med fyra hurrarop vid dylika firanden i världen. Brorsan berättade att det beror på att tre normalt sett var kutym, men att man här lade till ett hurra till för "folket". Nu föll det sig ett tillfälle att kolla upp just det där och det har jag givetvis gjort! :o)

Svensk Lösen

För länge sedan, innan internet och trådlösa nät så behövde annalkande skepp identifiera sig och det smidigaste sättet var att dra av kanonerna. Uttrycken "svensk lösen" kommer därifrån och var två kanonskott. Hemskt svårkopierat må jag säga! ;o) Under 1600-talet, 1635 och framåt, så sköt alltid fartyg som passerade Kronborgs fästning svensk lösen (två skott) och fällde toppseglet.

Civilt bruk

För kungliga och furstliga coh andra lite mer okrigiska, civila, ceremoniella sammanhang krånglade man till det ännu mer och körde med dubbel svensk lösen, alltså fyra kanonskott. Exempelvis när Karl XI blev myndig i december 1672 så gavs det dubbel svensk lösen. Fast även i fält under krig, som en signal att segern var nära förestående, så kunde man för att inte försvinna i larmet använda sig av dubbel lösen. Tydligen var det Uppsalastudenter som började med sedvänjan att köra ett fyrfaldigt leve utifrån de militära signalerna. Därav ett fyrfaldigt leve! Innan dess så körde även vi ett trefaldigt leve, ett s k "Lundesiskt leve", och det fjärde levet användes mer för kungliga personer.

Tre leve?!

Som jag upplevt ett par gånger så har skåningar stipulerat ett "trefaldigt leve"?? Vadan detta? Tydligen är det en markering emot den svenska kungen, eftersom man allmänt anser att det fjärde hurrandet är för att hylla den svenska kungen. Danskarna har också tre hurra, så det är nog egentligen mest den anledningen tror jag. Danskarna snålar inte utan kör nio(!) leve för kungen och fosterlandet! :o)

Alternativ historia

Lunds universitet hade fint besök från Polen 1863 och i rädsla för att gästerna skulle missförstå vårt trefaldiga leve som rysk lösen, som var just tre skott, så ersatte man de vanliga tre levena med fyra. Men då man efteråt återgick till tre så är det ganska osannolikt att det fyrfaldiga levet kommer ifrån denna händelse.

Information hämtad ifrån

Wikipedia: Lösen(signal) //Zac

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...