Fortsätt till huvudinnehåll

Fyrfaldigt leve!

Vid senaste födelsedagen så var det dags för det sedvanliga "ett fyrfaldigt leve för..." och det är väl mysigt och pinsamt samtidigt, men var sjutton kommer det ifrån?

Bara vi svenskar...

Vi är ganska ensamma om sedvänjan att köra med fyra hurrarop vid dylika firanden i världen. Brorsan berättade att det beror på att tre normalt sett var kutym, men att man här lade till ett hurra till för "folket". Nu föll det sig ett tillfälle att kolla upp just det där och det har jag givetvis gjort! :o)

Svensk Lösen

För länge sedan, innan internet och trådlösa nät så behövde annalkande skepp identifiera sig och det smidigaste sättet var att dra av kanonerna. Uttrycken "svensk lösen" kommer därifrån och var två kanonskott. Hemskt svårkopierat må jag säga! ;o) Under 1600-talet, 1635 och framåt, så sköt alltid fartyg som passerade Kronborgs fästning svensk lösen (två skott) och fällde toppseglet.

Civilt bruk

För kungliga och furstliga coh andra lite mer okrigiska, civila, ceremoniella sammanhang krånglade man till det ännu mer och körde med dubbel svensk lösen, alltså fyra kanonskott. Exempelvis när Karl XI blev myndig i december 1672 så gavs det dubbel svensk lösen. Fast även i fält under krig, som en signal att segern var nära förestående, så kunde man för att inte försvinna i larmet använda sig av dubbel lösen. Tydligen var det Uppsalastudenter som började med sedvänjan att köra ett fyrfaldigt leve utifrån de militära signalerna. Därav ett fyrfaldigt leve! Innan dess så körde även vi ett trefaldigt leve, ett s k "Lundesiskt leve", och det fjärde levet användes mer för kungliga personer.

Tre leve?!

Som jag upplevt ett par gånger så har skåningar stipulerat ett "trefaldigt leve"?? Vadan detta? Tydligen är det en markering emot den svenska kungen, eftersom man allmänt anser att det fjärde hurrandet är för att hylla den svenska kungen. Danskarna har också tre hurra, så det är nog egentligen mest den anledningen tror jag. Danskarna snålar inte utan kör nio(!) leve för kungen och fosterlandet! :o)

Alternativ historia

Lunds universitet hade fint besök från Polen 1863 och i rädsla för att gästerna skulle missförstå vårt trefaldiga leve som rysk lösen, som var just tre skott, så ersatte man de vanliga tre levena med fyra. Men då man efteråt återgick till tre så är det ganska osannolikt att det fyrfaldiga levet kommer ifrån denna händelse.

Information hämtad ifrån

Wikipedia: Lösen(signal) //Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England