Fortsätt till huvudinnehåll

Test av Omega3-oljor!

I Ica-Kuriren //Zac

Kommentarer

 1. Synd bara på: "Kroppen behöver inte mättat fett, mer än som energi, och de flesta av oss får i oss för mycket"

  SvaraRadera
 2. Jag är helt dum i huvudet. Som vegetarian får man inte i sig denna viktiga olja i rätt mängd. Kör med Linfröolja. Men jag vet att jag är körd!

  SvaraRadera
 3. Tyvärr verkar det som om det i huvudsak måste vara animaliska omega3-oljor. Vi kan inte tillgodogöra oss vegetariska omega3 i sådan mängd att det ens är i närheten av vad som krävs. Mellan 3-5% av de kortkedjiga fettsyrorna blir långkedjade, men då lider vi brist på annat, så animaliskt är det som krävs. Men äter du inte ens fisk? Makrill innehåller mängder med nyttigt fett?

  Linolja smakar dessutom hemskt! ;o)

  Omega3, B12 och inte minst mer eller mindre hela vår matsmältning är goda tecken på hur vi biologiskt sett bör äta. Men för all del så är vi så pass anpassningsbara att vi klarar oss relativt bra på ren vegetarisk föda. Imponerande egentligen!


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jag fuskar Zac. Tar Omega 3. Man får inte vara fanatiker. Det enda som jag oroar mig över är just bristen på Omega 3. Eftersom jag inte är fri från sjukdomar så vågar jag inte annat än att fuska tyvärr. Nej jag äter inte fisk tycker inte om smaken.

  SvaraRadera
 5. Klokt, fettkvalitén lär komma mer och mer i fokus - därom är jag helt övertygad.

  Jag är inte heller glad i "fisksmak". Däremot tycker jag att det är gott med makrill i tomatsås. Jag hoppar över det mesta av tomatsåsen och puttar på lite majonäs. Har en dansk bekant som lägger till hackade färska tomater och dill. Gott som sjutton faktiskt.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte heller om fisk, så jag har korv i mitt akvarium...

  SvaraRadera
 7. Fisk-Bullens(-korv)?


  //Zac, som iofs tyckte skämtet var roligare i tanken än i skrift... :o(

  SvaraRadera
 8. Stoppar du den i akvariet...? Hmm Ja alla har vi våra "böjelser" Inget att skämmas över:) Hoppas du har små fiskar! Så korven är intakt menar jag. Men då gillar du ju fisk...

  SvaraRadera
 9. Det hade varit intressant ifall man kunde odla djurplankton som utfordrades med växtplankton, och då i ishavet. Det borde ge en vettig källa till omega-3 som även de flesta vegetarianer kunde acceptera?

  Linoljan borde av hälsoskäl bara säljas i färghandeln bland andra kemikalier, den kunde ju stå bredvid margarinerna där.

  Enda användningsområdet för linfrön i samband med kost borde vara som komplement i hönsfoder, hönor verkar kunna omvandla vegetabilsikt omega-3 till animaliskt. Men det är under förutsättning att de kan tillgodogöra sig oljan ur hela frön, annars härsknar oljan alltför snabbt, dessutom bildas cyanväte när fröna krossas om de då utsätts för syre. De innehåller upp till 1,5% linamarin, en blåsyreglykosid som gnom hydrolys omvandlas till blåsyra (cyanväte). För övrigt används linfrön som laxermedel.

  SvaraRadera
 10. Blåsyra oj, laxermedel ja det behöver man inte när man har Ulcerös kolit....:) Ska skippa Linfröolja. Tack!

  SvaraRadera
 11. Det de flesta kallar "Fisksmak" är smaken av härsket fett från skämd fisk. Det går i dag inte att i butik köpa fisk som är färskare än fem dagar, alltså i princip otjänlig som människoföda.

  Jag vet ett ställe där jag kan få tag på torsk från Island som filéas, packas och fryses direkt på båten, skillnaden är enorm!

  Tyvärr får jag inte tag på makrill hanterad på samma sätt, torsken är ju så mager att den i praktiken är ointressant som annat än som proteinkälla.

  För att göra en måltid av den måste man ju använda massor av smör, ekologiskt då naturligtvis.

  Hmm, jag måste fortsätta experimentera och se ifall man kan göra en beurre blanc på charlottenlök, hemkokt fiskfond, pressad ekologisk citron och ekologiskt smör? Altså ersätta vinägern som syra med citronsaften. Borde bli en underbar fisksås om jag lyckas! :-)

  The discovery of a new dish confers more happiness on humanity, than the discovery of a new star. -- Jean Anthelme Brillat-Savarin

  SvaraRadera
 12. Det lät jättegott! Själv käkade jag kryddsmör och kolgrillade kotletter idag! :o)

  Jag kolgrillar på vintern och gasolgrillar på sommaren... vem sade att man måste vara som alla andra?


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Jag skulle iofs undvika att utsätta mitt kött för kolväten från fossila bränslen, har sett en del undersäkningar om hur mycket otrevliga ämnen köttet tar upp från det, så det får bli kolgrillat för mig, och helst inte bricketter eftersom bindmedlet som användas för att få koldammet att sitta ihop inte alltid är så trevligt.

  Återigen visar det sig att det är bäst att andvända de gamla metoderna.

  Det är dessutom ett av de få områdena där USA tillfört något riktigt positivt inom det kulinariska området - barbeque!

  Liknar grillning, men har stora skillnader. Indirekt värme, fukt och rök under lång tid, underbar kombination som gör underverk speciellt med de senigare styckdetaljerna!

  Man kan dessutom åstadkomma allt det i ugnen, utom att det är lite knepigt att få till röken, men jag jobbar på det.

  Bäst hittills har varit lergrytan, men som sagt, röken är ett problem.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Vadå Liberal-fallos??

Jag fattar inte ståhejet?  Och som vimpel: 

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings