25 feb. 2008

Pliktlagen och jämställdhet

Den här rutinen gäller från och med i år både för män och för kvinnor, vilket jag menar är ett steg på vägen till ett mer jämställt försvar. För män är det obligatoriskt att svara på lämplighetsundersökningen. För kvinnor är det frivilligt. Därmed har vi en bit kvar innan kvinnor och män blir helt lika inför pliktlagen.
(Källa. Även i AB )


Något jag propagerat för ett tag nu, sök lite så lär ni hitta.

Hade denna kommit in om det inte var för att Per Ström öppnat fönstret? Ingen kan givetvis svara på det, men jag tror att det äntligen kan börja pratas jämställdhet för alla nu! :o)


//Zac

5 kommentarer:

 1. Säkert har Per Ström och andra som förespråkar detta bidragit.

  Motioner har ju även skrivits ang. könsneutral pliktlag. Vänstern har skrivit en som är undertecknad av en man och....flera kvinnor;)

  Finns säkert många tjejer som välkomnar detta! Alla kvinnor vill inte satsa på barn och familj. Jag har själv två döttrar som inte verkar prioritera det i första hand. Är inte alls säker på att jag blir mormor:(

  Bra att det finns fler kvinnliga politiker nu, så att tjejerna som vill göra värnplikt slipper krångel och att de blir jämställda med killarna. Man kan ju faktiskt vända på steken. Det har varit fruktansvärt orättvist ur kvinnlig synpunkt också!

  Jag kan inte påstå att jag velat göra lumpen. Men det har inte min son heller....

  SvaraRadera
 2. Till Zac och alla andra:

  Försvaret behöver fler tjejer. Läs gärna mer på www.lumpen.nu/tjej

  SvaraRadera
 3. Nu är ju jag för all del vapenvägrare så... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Ja och då är det bra med fler kvinnor tillsammans med män i fredsbevarande styrkor. Eller vad menar Per Ström....Menar han bara att kvinnorna haft en fördel och att det ska vara rättvist? Eller menar han att kvinnorna också har lika stor rätt att delta i t.ex. fredsbevarande styrkor? Då kan man i och för sig kanske inte vara vapenvägrare. Men jag anser att försvar iband är nödvändigt. Det är en galen värld och jag önskar att det inte fanns några vapen. Tyvärr så har vi röstat fram partier som förespråkar vapenexport. Vi exporterar ju mängder av vapen. Så det är ju upp till väljarna om man prioriterar dessa frågor, att ta reda på vilka partier som är emot.

  Jag är nyfiken... vad vill Per Ström. Vill han bara påpeka att kvinnorna "kommit undan" Eller vill han ha jämställdhet med lika rätt?
  Det är en viss skillnad....I det första alternativet gör han männen till offer...precis som "extremfeminister" gör kvinnor till offer. Det andra lika rätt... är jämställdhet för mig. Kvinnor har aldrig velat komma undan anser jag. De har inte blivit tillfrågade om de vill göra värnplikten på samma villkor. Det har varit männens värld som har skapats av manliga politiker. Där kan man tala om könsroller. Kvinnan vid spisen föder barn. Männen krigar?

  SvaraRadera
 5. Eftersom jag är nyfiken så söker jag svar. Per Ström tycker att kvinnorna kommit undan värnplikten... Det säger han i SVD "Män kuvas av statlig feminism". Har Fi skapat lagar om värnplikt??? Det är dem han kritiserar mycket... Jag gillar inte heller Fi. Men de menar nog egentligen samma sak som Per Ström i mycket. Är det visor om våldtäkt som upprör? Våldtäkt handlar det inte t.ex. om när kvinnor vill "skära kuken av män" i sånger? Vad är mest upprörande våldtäkt i sig eller att de sjunger om det? Jag tycker att de når ut med sitt budskap på fel sätt.

  Män våldtas sällan? Eller hur är det med den saken. Finns det män som känner sig våldtagna? eller misshandlade. Naturligtvis finns det det. Hur bearbetar de detta? Är några av dem våldtäktsmän kanske...eller några motståndare till feminismen. Det finns säkert många olika sätt att reagera på.

  Kanske Per Ström ska tänka efter vilka som kuvat vem? Hur kan han skylla på kvinnorna, när det är männen som har skapat lagarna om vi tittar tillbaka i historien? Är det inte lagarna som gäller??? Vill han inte ha en ändring av JUST lagen... Varför hänvisar Per Ström till feminismen?

  "Män kuvas av statlig feminism" HALLÅ! Gör inte männen till offer vill man skrika! Är man kuvad så byt ut kärringen eller gubben. Kanske är det så enkelt. Kanske är det personliga relationer man behöver lösa. Men Per Ström lyckas inte skriva om historien. Det manliga patriarkatet inom kyrkan och politiken har existerat. Det är inte jämställt ännu. Religionen är ganska oförändrad. Inom politiken dominerar fortarande "gubbpatriarkatet" världen över. Även om det sker positiv förändring.

  Vad vill människan? Den mannen har verkligen väckt en nyfikenhet i mig. Tack för att den väckts! Hans resonemang är verkligen intressant. Givetvis kan jag inte få några svar här. Men intresset för vad han vill förmedla är intressant. Jag vill förstå vad han vill.

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...