Fortsätt till huvudinnehåll

Här tar vi i så vi skiter ner oss!

Nu har jag läst och skrattat så att tårarna runnit! Jag har läst en helt galen debattartikel på SVT-debatt, 'Könsuppdelad toaletter är apartheid'

Genom historien har samhällen använt sig av den här sortens separatism för att markera olikhet och hierarki mellan grupper. Det är bara 50 år sedan amerikanen Rosa Parks vägrade ge upp sin sittplats på bussen till en vit man. Fram till dess sågs det som helt naturligt i USA att svarta människor satt på de sämre platserna och vita på de bättre.

Han ondgör sig över att transpersoner skulle känna sig utanför när de kommer till toaletter där den ena har byxor på sig och den andra kjol... Varför inte helt enkelt ta den som matchar kläderna för dagen?

Hallon!

På mitt jobb var det olika toaletter för män och för kvinnor. Jag var p g a tidsbrist (jag höll på att pissa ner mig) tvungen att gå på damernas toalett en gång och döm om min förvåning när jag trädde in i Shangri-la! Det luktade ta mig tusan hallon, var skinande rent och snyggt och som pricken över i:et, så var det vackert inrett också. Vilken skillnad mot det bajsdoftande, utrunnen snus-i-toalettstolen, oanvända, men ändå skitiga handfats-manliga-toaletten... //Zac PS. Människorna på bilderna har inget samband med texten!

Kommentarer

 1. Det måste ha varit före alla snusande kvinnor. Det luktar nog inte Hallon på så värst många offentliga toaletter i dagens läge! Unga tjejer är riktiga hejare på att snusa idag. Jag retar mig på snusprillor som lämnas lite överallt.

  Utrunnen snus i toaletten är vardagsmat. I handfatet också ibland. Äckligt! Ibland hittar jag en liten prilla vid datan...:)

  Jag tycker att man ska skrota skyltarna. Hur många kvinnor har kjol idag. De flesta har nog mest långbyxor. Skyltarna borde vara lite mer "tvåkönade";) Eller? Hur skulle de se ut i så fall???...

  Transpersoner vill nog inte bli särbehandlade. De vill väl som alla andra bli accepterade för vilka de är. Det luktar lite fördom när man ondgör sig över att de skulle känna sig utanför, när de kommer till toaletter där den ena har byxor på sig och den andra kjol. Såvida inte Transpersoner själva har uttalat att de har problem med detta förstås.

  Ibland blir försvar av vissa grupper lite löjligt. Men det är lätt hänt att det blir så. Ibland har man själv lite fördomar mot något som man försvarar. Kommer på mig själv ibland med det. Då blir försvaret nästan absurt.

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog att den som är transsexuell med en mans kropp är den som löper störst risk för hälsan ifall hon går in på damtoaletten, lyfter på kjolen och står upp och pinkar. :-)

  Om en som ser ut som en man går in på herrtoaletten, går in i sitt bås, stänger om sig och sitter ner och pinkar tror jag inte att någon opponerar sig.

  Sedan är det ju betydligt mer ekonomiskt med utrymme med några få bås på herrtoaletten kompletterat med en lång pissränna, och då vill man kanske inte har kvinnor där, jag tror inte heller att så många kvinnor skulle vilja gå där.

  Skulle en transa komma in där, ställa sig vid pissrännan, lyfta på kjolen och pinka i pissrännan tror jag inte att så värst många killar hade brytt sig heller, bortsett från de allra värsta homofoberna.

  Jag har sett en del könsneutrala toaletter på mindre ställen, och de kan ofta vara skitigare än en normal herrtoalett, speciellt om stället drar ett yngre klientel.

  SvaraRadera
 3. Dessutom tror jag att många tjejer skulle bli besvikna ifall de inte kunde stänga in sig tillsammans på damtoaletten och skvallra utan att någon man hörde på, det förekommer däremot knappast bland män, på muggen pratar man sällan med varandra.

  SvaraRadera
 4. Undrar vad en transexuell känner inför de däringa feministjeansen, med blixtlåset nertill (outch!)?


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Har vi inte "Tryckfrihet" i det här landet?

  SvaraRadera
 6. En annan aspekt är klädesaffärer där det är mansavdelning resp kvinnoavdelning. Eller riktigt otäcka affärer har kanske bara för manskläder?? Då känner sig en transperson säkert diskriminerad...

  Jag har inga problem med transpersoner alls, jag är saligen övertygad att ingen transperson vid sina sinnes fulla bruk skulle gnälla över en sådan fullständig struntsak som att han/hon skulle bli förvirrad vid åsynen av en mans- och en damtoalett samtidigt... :o|


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Hursomhelst så är det bättre med transpersoner än med transfetter...

  SvaraRadera
 8. Skulle det ändå finnas en dörr i mitten så kan man alltid kalla den för "Trans-port"... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Hi, hi:)

  Ja man kan och ska skoja om allt. Om transpersoner själva påpekar att det är diskriminering så bör man dock tänka efter, vad man egentligen säger. Eller om många andra reagerar negativt.

  När man tänker efter så hittar man själv det som är känsligt för en själv. Men det är en hårfin skillnad på skoj och vad som är fördomar. Där får vi vara lite modiga och försiktiga och granska oss själva var och en....

  SvaraRadera
 10. Bättre med trans än trams!
  "Jag har ett hål i ryggen...
  ...men det sitter så långt ner så det skiter jag i!"

  SvaraRadera
 11. Min - iofs mycket lilla erfarenhet - av transsexuella gör gällande att det i huvudsak handlar om män som vill vara av kvinnokön. Då handlar det mycket om symboliska handlingar som att sminka sig ganska mycket och omsorgsfullt, skvallra med de övriga tjejerna på toaletten o s v. Det är inte utan att jag nog skulle vilja säga att det många gånger tycks vara ett ganska överdrivet feministiskt beteende. Lite som att ta igen förlorad tid på något vis?
  I o m att min familj haft kennel i hela mitt liv så har jag kommit i kontakt med mängder av homosexuella par. Både som andra hunduppfödare, men även som valpköpare/hundintresserade. Och bland dessa har jag både sett mina fördomar styrkas, men många gånger krossas. Homosexuella är inte mycket mer annorlunda än vi, det enda jag kan direkt peka på är att många av dem i mycket hög grad dras till skapande yrken, det är mycket tydligt. Det finns givetvis motsatsen också, men majoriteten är mycket kulturella av sig. Då jag och hela min familj är lagda åt det kulturella hållet så har dessa bekantskaper enbart förgyllt vår tillvaro. Det som nästan är lite tråkigt är att homosexuella faktiskt inte direkt står ut på något särskilt sätt alls. Antar att det förhåller sig lite likadant med transpersoner – även om det som lever ut mer säkert är mer representerade än i gruppen homosexuella.

  Men jag tror fortfarande att ingen transperson vid sina sinnes fulla bruk skulle gnälla över en sådan fullständig struntsak som att han/hon skulle bli förvirrad vid åsynen av en mans- och en damtoalett samtidigt... Och absolut inte börja skrika över diskriminering!


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Det kanske om det är så att det finns en mening med något är så att det för en del inte är meningen att deras bidrag till mänskligheten skall vara att lämna avkomma utan i stället bidra med någon form av kreativt skapande, då hade det varit lämpligt för den personen att inte distraheras av att fokusera på att ta hand om en familj.

  Detta gäller även inom vetenskapen, de flesta stora upptäckter har ju gjorts innan upptäckaren bildat familj, sedan kan man inte fokusera lika ostört på sin forskning.

  För övrigt brukar man ju säga att det man inte kan skämta om inte heller är värt att ta på allvar. :-)

  SvaraRadera
 13. Det finns flera män som lär ut till kvinnliga modeller hur de ska gå snyggt i högklackat. De svävar fram...Själv har jag alltid sett ut som en person med ryggskott i högklackat.

  Jag tror att en del män som är homosexuella och transpersoner, tycker att vi kvinnor är väldigt "sunkiga". Att vi inte bejakar vår kvinnlighet på bästa möjliga sätt. Samt att vi är rädda för att visa vår kvinnlighet.

  Kanske beror det på att vi kvinnor (en del) vill bli tagna på allvar och inte bli betraktade enbart som sexobjekt. De däremot vill ju vara kvinnliga och tar ut svängarna rejält ibland.

  SvaraRadera
 14. Jag håller med, men jag tror, nej, jag är helt övertygad om att kvinnor faktiskt i första hand är sexobjekt! Och innan blodtrycket sticker den er som läser detta - läs gärna vidare lite... ;o)

  Vi lever under de lagar som evolutionen ger oss, meningen med livet är att föra livet vidare. Från det att en människohona når upp i könsmogen ålder så är hon ett par äggstockar och en livmoder på ben. Det enda som räknas - evolutionärt - är hur pass lyckosam hon är i att locka till sig brunstiga män och föröka sig. Och som bekant är vi män alltid brunstiga... ;o)

  Det är kanske svårt för en del att ta in, framför allt kvinnor, men är vår roll som drönare så mycket mer smickrande?

  Sex genomströmmar allt vi gör och allt vi är, att tro något annat är som att lita på munkar med en sleta till vänsterarm och en oerhört kraftig högerarm…

  Ta vilken fredagskväll, eller företagsfest som helst. När resterande del av hjärnan är utslagen av alkohol fungerar bara reptilhjärnan och den signalerar s-e-x och m-a-t. Det är grunderna som är kvar.

  Jag är den första att erkänna att vi har ett ganska tjockt lager av civilisationens fernissa – betänk munken exempelvis – men om man bara erkänner grunden i oss så blir resten så mycket enklare. Vi har andra lager utöver det civiliserade, vi har ett moraliskt och etiskt samhällslager också som formaliserar de regler som måste till för att vårt samhälle skall fungera smidigt och rättvist.

  Säger jag att våra drifter skall ha företräde framför lagar och förordningar? Nej, givetvis inte. Men att tro att vi står över djuren i oss för att vi har kläder på oss och ett fint manér är kanske inte naivt, men däremot okunnigt i överkant. Nu pratar jag allmänt och inte direkt riktat emot dig, Lisbeth, men det tror jag du förstår.

  Vi är blott djur som inte står över de andra djuren alls. Allt handlar om överlevnad. Att sudda bort något som står i eldskrift i vårt innersta sedan urminnes tider är omöjligt, men om vi bara erkänner det så är mycket vunnet.

  Känner att detta blir väldigt snuttifierat och kort, det får kanske bli en längre post om våra drifter senare.


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Nej blodtrycket stack inte iväg. Det behövs mer än så för det. Men jag blir lite förbryllad....!

  Det låter som om kvinnor inte har någon könsdrift. "Locka till sig brunstiga män"? Jag gillar inte beskrivningen riktigt... Låter som om kvinnan är väldigt beräknande. Inte en människa av kött och blod, med drifter precis som männen.

  Du ger ingen vidare smickrande beskrivning av männen heller...
  Att män överlag skulle ha en starkare drift än kvinnor tror jag inte stämmer. Det är samhället/religionen/ kulturen åter igen tror jag, som påverkar oss. Kvinnan ska behaga mannen. Det sitter i ryggmärgen. Kvinnor med stark könsdrift kallas nymfomaner. Det säger allt! Då skojas det och skrattas bland männen....jo, jo


  Jag tror inte att vi står över djuren. Honkatter t.ex. är inte präglade av någon religion, kultur osv. Men du... de är ganska pilska! Värre än hankatter många gånger!!

  SvaraRadera
 16. Det måste ha varit före alla snusande kvinnor. Det luktar nog inte Hallon på så värst många offentliga toaletter i dagens läge! Unga tjejer är riktiga hejare på att snusa idag. Jag retar mig på snusprillor som lämnas lite överallt.

  Utrunnen snus i toaletten är vardagsmat. I handfatet också ibland. Äckligt! Ibland hittar jag en liten prilla vid datan...:)

  Jag tycker att man ska skrota skyltarna. Hur många kvinnor har kjol idag. De flesta har nog mest långbyxor. Skyltarna borde vara lite mer "tvåkönade";) Eller? Hur skulle de se ut i så fall???...

  Transpersoner vill nog inte bli särbehandlade. De vill väl som alla andra bli accepterade för vilka de är. Det luktar lite fördom när man ondgör sig över att de skulle känna sig utanför, när de kommer till toaletter där den ena har byxor på sig och den andra kjol. Såvida inte Transpersoner själva har uttalat att de har problem med detta förstås.

  Ibland blir försvar av vissa grupper lite löjligt. Men det är lätt hänt att det blir så. Ibland har man själv lite fördomar mot något som man försvarar. Kommer på mig själv ibland med det. Då blir försvaret nästan absurt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p