Fortsätt till huvudinnehåll

Tito's våldtäktsdom

Nu, åsidosatt själva skuldfrågan som ju tingsrätten kommit fram till, så är det en del saker jag faktiskt undrar över här. Nu har jag bara läst tidningarnas artiklar om fallet och inte domslutet i sig, så ha överseende med det.

Frisläppt innan dom?

Är det inte brukligt att man släpper sådana som antingen kommer frikännas, alternativt att påföljden blir så ringa att häktningstiden redan ätit upp den s a s? Om det föreligger en risk som i Beltrans fall att man sticker till andra sidan jorden torde man heller inte släppa ut dem, eller? Mysko.

Mysko detaljer

Det tycks som om rätten helt lämnat åsido Dahlström-Lannes misstänkt kriminella beteende i hennes självpåtagna arbete att se till att Beltran hamnade inom lås och bom. Att utge sig vara från åklagarmyndigheten är inget ringa brott(böter och upp till sex månader i fängelse), samt att man lät henne vara en del i förundersökningen, vilket onekligen också lämnar rejäla frågetecken efter sig. Att någon som anmält någon för brott får sitta med under förhör med brottsoffret måste vara unikt? Om det nu är vanligare än vad jag inbillar mig så måste jag erkänna att jag blir riktigt allvarligt orolig för rättsläget i sverige. Min personliga favorit, Boström, tycks ha gjort sig skyldig till mened då han förnekade att han känner Dahlström-Lannes, men då båda sitter i styrelsen i ECPAT, Sverige vilket gör det enkelt att beslå detta med en ren och skär lögn.

Läs mer

Om denna fascinerande kvinna, Dahlström-Lannes: Eskilstunakuriren: 'När det bästa blir det godas fiende'

Wikipedia: Monica Dahlström-Lannes

Hemsida: Monica Dahlström-Lannes

Billy Butt beskriver Monica

“Filmjölk bevis för incestbrott”

Monica Dahlström-Lannes ägnar sig åt en systematiskt enögd opinionsbildning i dessa frågor. Så sent som den 2 oktober i år framförde hon på DN Debatt en lång rad påståenden som uppenbarligen syftar till att förstärka de många myter som hotar rättssäkerheten på detta område. Hon påstår, utan redovisad grund, att “bara en liten del av de verkliga brotten polisanmäls” samt att “vissa av sexualbrotten mot barn osynliggörs” genom missvisande statistik.

Replik: Dahlström-Lannes tror att incest är en folksjukdom

När det bästa blir det godas fiende

­En person som uppmärksammats i de här sammanhangen är den före detta kriminalinspektören Monica Dahlström-Lannes, som flyttades från Polishögskolan på grund av att hon inte ansågs bedriva en seriös undervisning. Med henne var det ju så att oavsett ärende så hittade hon alltid styrkta incestanklagelser.

Förhör med Robert Wells

Robert Wells berättade också om Monica Dahlström-Lannes. Enligt Wells presenterade hon sig som åklagare och expert på sexualbrott. – Hon sa till mig att hon hade sett Tito på Sundbyholms slott. Och hon säger till mig att hon tycker att Tito är sjuk och att hon ska sätta dit honom, sa Robert Wells. Så nu känns det mycket märkligt att läsa på nätet att hon inte alls är åklagare, sa Wells och det går ett sus genom rättegångssalen.

SvD Sydsvenskan

(Länkar hämtade ifrån källa.)

Länkar

DN:

Döms för våldtäkt

Tito Beltran överklagar

Åklagaren: "Jag är nöjd"

SvD:

Bodström: Skönt att hon blev trodd

”Hon reagerar med lättnad”. Det säger barnflickans ombud Thomas Bodström.

”Vittnen har påverkats”. Tito Beltrans fru Jenny Beltran säger att de vill överklaga.

Tingsrätten: Kvinnan är trovärdig

Döms till fängelse i två år. Tito Beltran fälls för våldtäkt.

Åklagaren: ”Jag är nöjd”. Men försvaret flaggar för överklagan.

AB:

Världsartisten skyldig Monica Dahlström- Lannes om domen

Åklagaren: Jag är nöjd

Mina funderingar

Den bild jag haft sedan länge av Tito är att han är en ganska ohederlig typ, som man inte vill ha i närheten av sina döttrar. Men juridiskt sett så är det alltid svårt, och skall vara svårt att döma någon mot sitt nekande. I detta fallet tycks det trots åldern på händelseförloppet och avsaknaden av fysiska bevis kompenseras av solida vittnesmål av målsägande och hennes vittnen. Jag är personligen mycket tveksam till vittnens minnesbilder generellt, minnet är så oerhört lättmanipulerat. Medvetet eller omedvetet. I detta fall så är det mycket litet som kan ifrågasättas i vittnens uppgifter. Småsaker javisst, men inte huvudfrågan om det var, eller upplevdes som en våldtäkt. Det finns dock rejäla luckor för försvaret att slå sig in på i hovrätten. Att Beltran krånglat in sig i lögner och anklagelser har knappast varit honom till gagn.

Spekulationer

Om Beltran är oskyldig kan jag mycket väl tänka mig att han verkligen gav henne massage, hon tillät (vågade inte säga något) honom ta av henne trosorna. Han tog detta som ett tecken att det var fritt fram och hoppade på henne bakifrån. Hon, oskuldsfull och oerfaren och möjligen lite socialt handikappad av en hårt kristen uppväxt, vågar inte säga något utan låter honom "bli klar". Han tillhör ju vuxenvärlden, anses som ansvarsfull och respekterad, klart att det är normalt. Påminner lite om förhållandet mellan en psykolog och en patient eller dylikt... Sedan när hon väl går därifrån så brister det och omgivningen reagerar och cirkusen är igång. Moraliskt är han onekligen ett svin, men juridiskt? Inte lätt att avgöra alls.

Den oskyldigt Billy Butt

Det påminner lite grann om Billy Butt, men kanske mest för att det är kändisar i båda fallen. I Butts fall är det klart för de flesta att det faktiskt handlar om justitiemord, med i Beltrans så är det betydligt mer oklart. Vi får se vad hovrätten kommer fram till, Beltran har ju fördelen att han får överklaga, det kan inte Butt. //Zac

Kommentarer

 1. Tack för en saklig och bra blogginlägg. Mer och bättre information än tidningarna.
  Det finns alltför många sådana här fall i Sverige. Där män döms på den andres ord.
  Andra exempel är:
  Läkaren och Docenten (mitten 80 tal) som döms för styckmord på ordet av läkarens fru som vill få ensam vårdnad om barnet (Läkaren och Docenten blev senare frikända och rentvådda, men läkarlegitimation och vårdnad om sin son gick upp i rök).
  Fallet där kronvittnet var psykiskt sjukt, kronvittnet var även mördaren, och den åtalade blir dömd för medhjälp till mord och får ej tidsbestämt straff. Kronvittnet är redan frisläppt!

  SvaraRadera
 2. Jo, läkaren och obducenten är en historia för sig! Läkarens(?) barn skulle sett detta vid två års ålder och sedan viskat det till mamman som berättade att de ätit upp Da Costas ögon under tiden de hade sex med varandra... Och därmed var väl bevisen slut. Och ändå så dömdes de!
  Visst verkade de vara ganska kufiska typer varav i alla fall en var känd som hårdför kund på Malmskillnadsgatan, men steget till rituellt styckmord är ganska långt. Jag är ganska säker på att feministiska strömningar som förhindrar att rättvisan får sin gång i detta fall.

  Läs mer

  Hur sjutton skall samhället kunna kompensera dem?


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Mycket bra skrivet. Befriande att se att någon faktiskt verkar ta hela den här skämträttegången på allvar.

  Personligen känner jag en ständig oro av att leva i ett land där rättssäkerheten inte fungerar och såna här saker händer med jämna mellanrum.
  Är det kulturellt? Det måste vara det eftersom svenskar har en sån benägenhet till häxjakt och domar baserade på "den allmänna folkmoralen" (trots att svenskar inte är särskilt moraliska utan snarare falska och dubbelmoraliska) mer än korrekt juridik.

  Jag skulle göra vad som helst för att få Tito fri. Normalt känner jag inte medlidande med särskilt många men i det här fallet kan jag inte låta bli. Det är så otroligt fel, detsom hänt.

  SvaraRadera
 4. Såg på SVT i morse. Nämndemännen var tydligen övervägande äldre män. "En mycket märklig syn att se de uppradade" sa en kvinna. Jag har inte hennes namn i minne.

  Nu så fälldes han ju. Det påverkade inte domen. Så ingen kan påstå att de dömde till kvinnans nackdel.

  Men nog undrar jag iallafall. Borde det inte ingå fler kvinnor, olika etniska grupper, olika åldersgrupper m.m. Att många olika grupper är representerade. Viktigt tycker jag, om man ska kunna uppleva att människor döms något sånär rättvist. En rad med gubbar ur samma generation? Kanske med väldigt lika värderingar också eftersom vi präglas av erfarenheter från samhället. Kan de verkligen ge rättvisa domar? Detta fall kommenterar jag inte speciellt nu, utan jag menar allmänt.

  SvaraRadera
 5. Nämndemän utses av kommun-/landstingsfullmäktige och skall vara opolitiskt ditsatta. De är s a s proffs i fyra år. Juryna har en viss fördel, men å andra sidan, vill man verkligen att det skall sitta människor som hämtar sin verklighetsuppfattning från Aftonbladet och Expressen och döma i sitt eget fall? *HUA* ;o)

  Men visst önskat jag att nämndemännen skall vara mer i linje med samhället i övrigt - förutom det där med AB och Expressen då...


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Nu tar det väl hus i helvete men...

  Jag upplever när jag talar med äldre att de är väldigt rädda för olikheter bl.a människor med invandrarbakgrund. Mer rädda än den lite yngre generationen eller riktigt unga människor. Jag träffar ganska mycket människor som är betydligt äldre än jag. Så jag baserar det jag säger mycket på egna erfarenheter.

  Hur blir det med en övervägande majoritet svenskfödda äldre nämndemän då? Hur mycket kan det ha påverkat i Titos fall? Jag känner ett enormt medlidande med flickan. Men jag kan inte låta bli att fundera över detta ändå. Jag vill ju givetvis att den enskilda individen får rätt. Jag har för mig att invandrare oftare döms hårdare och får längre straff.

  SvaraRadera
 7. Visst kan det ha spelat in, för invandrare döms hårdare än svenskar.

  De äldre har hur mycket man än försöker att motverka det, mindre kontakt med det samhälle de skall döma utifrån. Men det är knappast något nytt fenomen, så har det nog alltid varit.

  Artikeln ovan tar inte upp om det i huvudsak är i tingsrätten eller hovrätten. Jag inbillar mig, och hoppas att det är mindre skillnad i hovrätten, som brukligt dömer mer enligt lagboken.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Det är det som jag vill komma åt... "så har det nog alltid varit" Men det är nog snart på väg bort. De äldre nämndemännen ersätts förhoppningsvis av mer olika personligheter. Då faller patriarkatet undan för undan. Samma "symtom" finns ju inom kyrkan. Män som inte tolererar kvinnliga präster riktigt ännu t.ex. Svenska kyrkan sägs vara den arbetsplats där mest mobbing förekommer. Nyligen fick en kvinna hjälp av facket för att hon kände sig mobbad på grund av att hon är kvinna. Källa SVT.

  Religionen styr oss mycket politiskt. Det ser man världen över att det är så. Sedan så kan man säga, den styr inte mig. Men det stämmer inte tycker jag. Styr den politikerna, så styr den oss alla. Vi röstar fram dem. I alliansen ingår ju t.ex. KD...;)hm

  Så det är en bit kvar till jämställdhet mellan män och kvinnor ännu. Det är mest äldre män vid makten. Har inget emot äldre män. Men de behöver inte "sitta på" nästan all makt. Världen är gubbstyrd:)Nu tar jag i lite:)

  Jag anser att vi fortfarande delvis har ett mans samhälle som påverkar balansen negativt. För jag tror att det krävs en balans mellan olika grupper i ett fungerande samhälle. Speciellt inom rättsväsendet och kyrkan. Det är ju politik. Det har hänt mycket positivt och vi blir mer och mer jämställda. Men det är en bra bit kvar ännu. Det är ändå positivt tycker jag.

  Eller?

  SvaraRadera
 9. Du kan lika gärna prata åldersstyre, då knappast någon av dem är under 55, eller klasstyre då knappast någon av dem är låginkomsttagare.

  Religionen är en sak för sig. Kristendomen är tudelad i en gammal del där vi har en oerhört hård och dömande gud, sedan en del två där Jesus kärleksbudskap kommer... Kristendomen är överhuvudtaget segregerande och en icke-human religion, framför allt blir det tydligt när man jämför med religioner som vuxit fram ur en humanistisk mylla.

  Kommer nog vad det lider med ett inlägg om kristendomen. Med en disclaimer givetvis! :o)

  Som bekant vill jag inte ens kännas vid att det förekommer något patriark, men en föryngring är alltid välkommen! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 10. ja fast det är det jag pratar om åldersstyre (gubbvälde). Klassstyre också eftersom mäktiga män hamnat på de flesta maktpositioner världen runt. Finns kvinnor också. Men de är betydligt färre.

  Nej jag vet att du inte vill kännas vid patriarkatet;) Men det vill jag.. för att jag tror att det behövs göras, för att vi ska nå jämlikhet och rättvisa inom olika grupper i samhället. Inte bara mellan man och kvinna. Själva ordet patriarkatet tolkar vi nog lite olika du och jag.

  Kvotering är ett hett ämne;) Rätt person på rätt plats. Javisst det säger jag också!!! Ofta läser man det på olika forum. Ja det är klart som korvspad! Men kan någon förklara för mig, hur får vi rätt "man" på rätt plats. Söker vi ens i alla grupper bl.a. bland invandrare med utländskt klingande namn, bland kvinnor, bland män, bland yngre, bland äldre, bland sjuka. Just det bland sjuka också! Hur många med höga utbildningar klarar inte dagens stressiga tempo? De behövs kanske diskuteras vad innebär "ett riktigt arbete"? Vem vill anställa? Kan det se ut på olika sätt? Kan handikappade vara med och "slåss" om höga poster?

  Det ser ju onekligen inte ut så när äldre oftast "svenska" äldre män dominerar på de högsta posterna. Svenska inom parentes eftersom ingen egentligen är svensk, om man kikar lite bakåt:)

  Själv föredrar jag buddhismen. Men den är inte perfekt. Därför så plockar jag lite varstans ifrån och "snickrar ihop" min egen tro. Jag gillar inte att fastna i någon religion eller icke religion. Då skapas vi och dom...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n