Fortsätt till huvudinnehåll

Per Ström om medias vinklingar

Feminism som leder vilse. Tidningar och etermedier framställer kvinnor mer drabbade än de är och män blir oftast lyckligt lottade i rapporteringen. Men verkligheten ser inte ut så. Författaren Pär Ström har granskat fyra nyheter, som medier vänt upp och ned på för att kvinnor ska bli offer.
(Källa.) Men visst är det så, jag har på mitt anspråkslösa sätt också skrivit mycket om detta här. Jag undrar varför det skall vara så svårt för feminister att förstå att det faktiskt går att diskutera jämställdhet utan att anklaga män? Feminismens första regel är väl sannolikt att "det är mäns fel". Patriarkets fel, denna osynliga sammansvärjning som vi alla män är delaktiga - och skyldiga till... Usch så tröttsamt! //Zac

Kommentarer

 1. Jag förstår inte riktigt vilka feminister du pratar om? De felsta jag umgås med- såväl kvinnor som män- anser sig vara feminister och har inget emot män. Feminismen är lika mycket en sak för män som för kvinnor, det handlar enbart om att ingen ska särbehandlas pga kön. Men det kanske du tycker, att du ska? Frida

  SvaraRadera
 2. Det nästan lika intressanta är hur snabbt feministers åsikter skiftar när det visar sig vad deras åsikter faktiskt innebär. Man kan ägna åratal åt att anklaga män för problemen i världen samhället familjen etc., och när någon ifrågasätter varför det bara skulle vara mäns ansvar så ursäktar de sig med att "men det gäller ju kvinnor också". Nästa gång det börjar pratas om åtgärder så är kvinnans ansvar återigen bortglömt.

  SvaraRadera
 3. Jo, håller helt med, anonym2. Anonym1 - kasta oket att bli förknippad med tokfeminister, kalla det du arbetar för jämställdhet och utelämna könet, så har vi mer all säkerhet samma åsikter. Jag kämpar mot diskriminering för alla, inte bara till fördel för ett kön som feminismen per definition är. Småaktigt rent av.

  Om du ens antyder att jag tycker någon skall särbehandlas p g a sitt kön (oavsett vilket) har du nog inte läst någonting alls av allt det jag skrivit. Läs om - gör rätt!

  Kul dock att du bemödade dig med att kommentera, tyvärr gör en överväldigande majoritet inte ens det... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 4. En intressant sak är att jag gick till en ganska välbesökt blogg, som kommenterat Per Ströms artikel, och som jag tidigare rekommenderat i ett par av mina inlägg. Men där blir min kommentar cencurerad!?

  "Det mest intressanta är att jag hittills inte sett någon som reagerar blodtryckshöjande på Ströms artiklar som överhuvudtaget presterar någon som helst argumentering mot det han faktiskt skriver... Det blir mest, som här, en sörja om hans person istället för hans åsikter. Lågt, XXX, tyvärr."

  Tja, och jag står för det. Det är ingen hittills som bemött det Ström egentligen säger - inte en gång! Det säger mer om sakfrågan är vad de kritiska säger(som ju inte säger något alls! ;o) )

  Trist, själv tar jag bara bort reklam och sådant som faktiskt bryter mot svensk lag. Det har för all del inte hänt alltför ofta, bara 4ggr så vitt jag minns, men även kritiska synpunkter mot mina åsikter bör stå kvar. Det är ärligast så.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Men vad vill Per Ström uppnå? Varför förnekar han patriarkatet? Eller har jag missuppfattat?
  Inte kan han väl ensam skriva om historien? Då har ju inte kvinnor saknat rösträtt till ganska nyligen? Kvinnor har alltså alltid kunnat bli präster? m.m. m.m. Han ger det iallafall väldigt liten betydelse. Religionen ser ut ungefär som alltid den förändras inte som allt annat i samhället. Den påverkar oss mer än vad vi tror anser jag. Ta Islam och deras profet t.ex. alla muslimer tar illa upp även de som inte är "fanatiska" muslimer. Männen har störst makt inom religionerna.

  Om han har rätt i att media vänder upp och ner på nyheter för att kvinnor ska bli offer så är det viktigt!

  Men samtidigt så ger han ut en bok med titeln "Mansförtryck o Kvinnovälde". Låter i mina öron som om han tycker att det är männen som är offer!

  Hur ska det någonsin kunna bli jämställdhet då, är min stilla förundran...Jag är sååå trött på olika grupperingar!!! Kanske vi kan börja samsas män och kvinnor till att börja med. Men religionerna är ett stort hinder. Om man inte börjar förstå att de säger i princip samma sak...

  SvaraRadera
 6. Patriarkatet innefattar väl inte ALLA män?!

  De flesta män skulle nog helst ha velat varit utan det. Hur många män kan räkna sig till maktens män?

  SvaraRadera
 7. Alltså så finns det ingen kollektiv mansskuld.

  SvaraRadera
 8. Men om patriarkatet inte omfattar alla män hur relevant är begreppet att använda som en beskrivning av en samhällsomfattande struktur?

  Antingen måste man mena att alla män är del i patriarkatet och på så sätt är överordnade kvinnor eller så kan man lika gärna stryka kön som en maktstruktur och återgå till klass.

  Vill man tala om maktstrukturer kommer man inte ifrån patriarkatet med andra ord.

  Nu tror jag inte på maktstrukturer. Jag tror på könsrollsstrukturer. Vilket är en gigantisk skillnad och är vad Pär försöker belysa:
  Det finns ingen ensidig maktbild, det finns olika segment i samhället där olika grupper har olika makt. Det är omöjligt att avgöra om gruppen män eller gruppen kvinnor är mest förfördelat, och dessutom är det i längden oviktigt.

  Jämställdhet handlar inte om hämnd, utan om rättvisa.

  SvaraRadera
 9. Jag anser att den är en samhällsomfattande struktur eftersom den lever kvar i de flesta religionerna. Den är även politisk så länge som det är mest män som bestämmer. Politik och religion hänger starkt samman. Det har varit männens värld. Det sker förändringar. Men inte är det jämställt ännu.

  Jämställdhet handlar inte om hämd utan om rättvisa instämmer helt. Det är därför jag talar om patriarkatet.

  Jag talar alltså också om könsrollsstrukturer.

  SvaraRadera
 10. Men hur definierar du jämställdhet? 50-50 av makten? Eller definierar du den som jag gör - individen har valfrihet, utan att riskera att diskrimineras?

  Det finfina med denna, min definiering, är att det spelar ingen roll om man pratar om hudfärg, ras, kön eller musiksmak! :o)

  Och ur min definiering så kan jag inte se att kvinnor regelmässigt diskrimineras idag. Däremot görs det mot män, med lagmässigt stöd idag - det finns inget motsvarande hos kvinnor. Så ur den aspekten finns det möjligtvis en grund för en maskulin frihetsrörelse, men ingen feministisk.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Nej det behöver inte innebära 50 - 50 av makten. Huvudsaken är att det är ledare som kan handskas med makt och som inte missgynnar NÅGON gruppp i samhället.

  Kan du inte se att kvinnor diskrimineras fortfarande inom kyrkan? Eller inom andra religioner? Nyligen fick en kvinna hjälp av facket för att hon diskriminerades. En del inom kyrkan diskriminerar homosexuella och vill inte ha homosexuella präster.

  Inom politiken har vi KD som jag anser diskriminerar homosexuella. De verkar även vilja ha kvinnan tillbaka vid spisen. De propagerar för kärnfamiljen "mamma pappa barn". Hur ser den ut? Jo KVINNAN stannar oftast hemma heller jobbar deltid. Familjen nuförtiden ser ut på olika sätt. Politikerna sätter ju upp spelregler i ett samhälle.

  Varför vill du ha en maskulin frihetsrörelse? Är manlig värnplikt som håller på att upplösas orsak till en sådan? Eller luckor i lagen som gör så att män förlorar i vårdnadstvister? Män har överlag inte prioriterat att stanna hemma med barnen då de är små. Samhället har inte sett ut så. Utan männen har setts som familjeförsörjare. Lagen är gammalmodig och det är inte bara kvinnornas fel utan även männen som har prioriterat att göra karriär. Visst behövs väl lagar ses efter? Jag vill att rättvisa ska råda. Inte att män och kvinnor ska strida. Det är inte synd om vare sig männen eller kvinnorna vid vårdnadstvister. De största förlorarna är barnen som används som slagpåsar.

  Per Ström gör männen till offer istället. Han gör precis samma sak som de extremfeminister som han ogillar gör, tycker jag. Det löser väl inget?

  Jag vill att det ska leda till något positivt.

  SvaraRadera
 12. Kyrkan ja... Befolkad av människor som tror att en person gick på vattnet för tvåtusen år sedan. Inte helt otroligt att de förtrycker minoritetsgrupper inte... De lever kvar i medeltiden och behöver nog lära sig att (den fiktive) Jesus kärleksbudskap blev hårt beskuret när den fördes ut till massorna...


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Ja kyrkan och politiken....ta Bush t.ex. Som gjort uttalanden som att "det är Guds vilja att vi går in i Irak"..Den kristna extremhögern har många väljare i USA.

  Ta Islam....

  Sedan så skapar dessa politiker lagar. Vilka sorts lagar skapar män som följer Bibeln och Koranen? som jag anser förtrycker kvinnan och andra grupper...Bibeln har dessutom skrivits av människan dvs. män. Inte alla män utan ett fåtal maktlysta män. Hur kan någon lasta alla män för patriarkatet...

  VI och de lever delvis kvar i medeltiden anser jag. Inte bara de. För vi berörs av dessa lagar. Vi berörs ju av Koranen här i väst också eftersom den inskränker vår tryckfrihet. Allt som jag ser det är politik och religion vare sig vi vill erkänna det heller inte.

  Det behövs fler kvinnliga ledare världen över. Men de riskerar att bli mördade för sitt kön som Benazir B.

  SvaraRadera
 14. Sedan så finns det givetvis IBLAND kvinnor bakom männen med makt som älskar att trampa på andra kvinnor....Vet inte vad som är värst...

  En del kvinnor resonerar som maktens män! Förmodligen ett försök att stärka egot för att de har ett svagt jag.

  SvaraRadera
 15. Du pratar VÄÄÄÄLDIGT mycket kön och sådant. Idag är det faktiskt feministerna som i huvudsak upprätthåller könsuppdelningen. Jag hör aldrig kön nämnas alls förutom av feminister - och oss antifeminister som då tvingas till det! ;o)

  Ser jag en maktgalen person så ser jag en maktgalen människa, inte ett maktgalen man/kvinna/hund/myrdrottning...

  Jag filar på en riktigt rejält anti-religiöst inlägg faktiskt. Kommer kanske till helgen. Fast det är lite feminism i det... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 16. :)

  Jag tycker som sagt att det är religionen och politikerna som upprätthåller könsuppdelningen.
  Enstaka skräniga extremfeminister skulle knappast klara av att upprätthålla den...De protesterar mot den och har inte mycket makt. Tyvärr så drar de alla män över en kam. Eller så är det så att männen uppfattar det så och tar åt sig helt i onödan.

  SvaraRadera
 17. Skräniga tokfeminister kan gudskelov inte ens hålla ihop ett parti! ;o)

  Nej, som sagt. Jag är inte indoktrinerad att se manliga maktmönster överallt och ser därför inte dessa. De oerhörde orättvisor denna osynlig konspiration utsätter kvinnor för visar sig vara bluff så fort man tittar närmre på den. Tyvärr så finns det ingen substans i den s k kvinnokampen alls! Men det är, som du väl förstår, inte alls samma sak som att säga att total jämställdhet råder.

  Något som jag vurmar för starkt är just jämställdhet, och då speciellt de svaga grupperna. Då pratar vi klass och etnisk tillhörighet främst. Där har vi mycket lätt tydd, och mycket svårmanipulerad statistik, till skillnad från tokfemiministers akademiska lögner. De är, tyvärr för många, bara tokor vars psykiska hälsa man bara kan sätta frågetecken inför. Ett så gruvligt hat mot manskönet som vissa besitter måste diagnostiseras och behandlas. Förutom att jag förläst mig på seriermördare och där sett tecken på kvinnohar så har jag då aldrig stött på tillnärmevis så kraftigt könshat som från tokfeminister. Skrämmande rent av. Att man sedan hyllar uppenbart störda individer (Solanas m fl) är bara i linje med mina åsikter.


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Ja jag tror att de måste diagnostiseras och behandlas....inte att de ska föraktas.
  Inte blir det mer jämställdhet med Per Ströms eller någon annans förakt. Alla människor har samma värde även de.

  "Det viktigaste är inte vad det kallas, utan vad man vill uppnå" Det tar jag med mig från detta forum som ett mantra:) Man tar alltid till sig lärdomar från andra. Tycker det var bland det klokaste jag hört.

  Tack för mig. Vi kommer nog inte vidare. Intressant forum med mycket intressanta diskussioner som sagt. Lycka till i fortsättningen! ;)

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n