Fortsätt till huvudinnehåll

Mager mjölk bäst för barnet

Köper du röd mjölk till barnen, i tron om att det är det bästa? Fel fel fel.
Livsmedelsverkets rekommendation är att ge barn lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Det gäller alla barn, oavsett kroppsvikt.
Syftet är inte att minska intaget av energi utan av mättat fett. ”Det är bra att barn vänjer sig vid lättmjölk redan som små”, skriver verket på sin hemsida.
(Källa.)


Gaaaaahhhhhh!

Farligt med mättat fett?

Jag kopierar helt sonika ett stycke ur Doc's blogg:
Mozzafarian 2004. AJCN Mättat fett bra och kolhydrater dåligt, för dina kranskärl? Läs mer om studien här.

WHI 2006. JAMA Studien som många anser vara sista spiken i kistan för teorin att fett eller mättat fett skulle ge hjärtsjukdom. Gigantisk studie där nästan 50,000 kvinnor följdes under 8 år. Knappt hälften randomiserades till lågfettskost och drog ner rejält på fettintaget, samt åt mer frukt och grönt. Resultatet blev ingen minskning av risken för hjärtsjukdom. Faktum var att för de redan hjärtsjuka fanns en tendens till ökad risk i lågfettsgruppen, som var statistiskt signifikant. Som grädde på moset sågs ingen minskad cancerrisk, och de som försökt minska fettintaget hade inte heller gått ner ens ett kilo under de 8 åren, jämfört med de som åt som vanligt. Detta trots att lågfettsgruppen även motionerat mer. Här är DN´s rapport, här en rapport från Harvard.

Berglund 2007. Läkartidningen. Stor artikel i läkartidningen december 2007 med titeln “Fettintag och kardiovaskulär hälsa - är vi helt felinformerade?”. Här framförs åsikten att gällande fettsnåla kostråd i ljuset av nuvarande kunskap helt enkelt inte har vetenskaplig grund, utan behöver revideras.

(Källa.)

En bit ur Ralf Sundbergs utmärkta debattartikel i SydSvenskan (läs hela!):
Professor Asp nämner några färska studier som visar på fördelar med mjölkfett, men råder oss att inte lita för mycket på dessa nymodigheter. Asps kollega Bengt Vessby, expert vid Livsmedelsverket, SLV, litar inte ens på sig själv. Han har visat att intag av mjölkfett minskar riskfaktorer för hjärtinfarkt inklusive bukfetma, men om detta står ingenting i SLV:s kostråd för allmänheten, diabetiker och skolbarn.

Inte heller nämns amerikanska studier, som visar att margarinätare löper större risk för hjärtinfarkt än de som väljer smör. Eller att studier av mer än 400 000 individer visat att mjölkdrickare har lägst risk att dö i hjärtkärlsjukdom.
Påståendet att mättat fett är farligt kommer ursprungligen från Ancel Keys, amerikansk hygienprofessor som 1953 i en studie från sex länder påvisade ett samband mellan antalet hjärtinfarkter och fettkonsumtionen. Emellertid avslöjades 1957 att Keys haft data från ytterligare sexton länder som han sållat bort för att styrka sina påståenden. Rent forskningsfusk.
Ingen reagerade, men när hans resultat inte kunde upprepas av andra forskare pekade han istället på det mättade fettet och valde ut sju nya länder. Den som läst hans studie Seven countries har dock svårt att komma till samma slutsats, men myten om det mättade fettets farlighet har dessvärre levt vidare.

Mera mättat fett

Uffe Ravskov:
"Att äta smör, mjölk, ägg och kött anses farligt trots att talrika studier har visat att människor som haft hjärtattack inte har ätit mer av dessa födoämnen än andra."
(Från mitt inlägg 'Fett och kolesterol är hälsosamt!' om Ravskovs nya bok

Och så är det ju, undersökningar med s k hårda ändpunkter i död och sjukdom, visar inget samband mellan intag av mättade fetter och dessa hårda ändpunkter, snarast tvärtom. Men det har totalt gått förbi SLV, som har prestige i potten. En prestige som grundlades på mycket dunkla grunder, som nu dock är ute i det öppna. En "outing" som trots det sprängstoff det levererar, ändå har gett mycket litet genomslag i media?! Hälsa som säljer så bra med lösnummer idag?!

Blinda hönor

T o m en blind höna kan ibland hitta ett korn, Charlotte Erlansson-Albertsson, tokan som myndigt påpekade att amning minsann ger feta barn skrev exempelvis:
Vi har under de senaste tjugo-trettio åren fått lära oss att fett gör oss feta. Därför måste vi minska på fettet. Lågfettprodukter har lanserats. Från helmjölk med 3% fett till lättmjölk med 1% fett och ner till minimjölk med 0,1% fett. Vi har också varit lydiga till att följa alla uppmaningar, köpt produkterna och begränsat vårt fettintag. Vi äter i dag i Sverige 37% fett jämfört med för tjugo år sedan då vi åt 45 kaloriprocent fett. Men fetman har inte minskat, tvärtom pekar siffrorna på utbredningen av fetman uppåt.
(Mitt blogginlägg om detta)

Tjocka barn och lättmjölk...

Jag har skrivit om detta tidigare, men visst är det bara mina personliga observationer som ligger till grund för mitt ställningstagande, även om det finns mer solid vetenskaplig grund - Ralf Sundbergs artikel igen:
Att man blir fet av fett är en annan seglivad myt. Nyligen visade en doktorsavhandling från Göteborg att de fyraåringar som åt minst fett löpte större risk för övervikt och diabetes, medan de som åt mest fett var smala och friska. Detta kan verka paradoxalt, men ligger faktiskt helt i linje med vad biokemi och fysiologi säger om vår ämnesomsättning.
De vetenskapliga studier som stödjer att mjölkfett är nyttigt är således mycket väl förankrade.

Pressmeddelande om nämnda studie.

Uppförsbacke för oss eller desperation för dem?

Nu har ju SLV och dess bannhundar, dietisterna, fått rejäla bakslag i o m SoS's utlåtande om anmälan mot Dr.Annika Dahlqvist. Möjligtvis att man är så desperat att man försöker att cementera de vanföreställningar som finns, innan de nya insikterna blir för starka? Eller så är det ett tecken på hur fruktansvärt tungt struntsnacket om mättade fetters farlighet egentligen ligger?

Framtiden ger svaren, oavsett så kommer ingenting gratis för oss...


//Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p