Fortsätt till huvudinnehåll

De största politiska skandalerna 2000-talet


Niklas Svensson från politikerbloggen.se och TV4Nyheternas Ulf Kristofferson har satt ihop en lista på 2000-talets värsta politiska skandaler:
  1. Lars Danielsson, Tsunamin, var han på Rosenbad eller inte? 2004
  2. Egyptierna, CIA:s gripande, 2001
  3. Laila Freivalds, 2000 + 2006, lägenhetsaffärer och tsunamin
  4. Ministerkarusellen. Odenberg/Borelius/Stegö Chilò 2006
  5. Journalisten Erik Fichtelius som satt i knäet på Göran Persson
  6. Anna Sjödin SSU Crazy Horse 2005/06
  7. Jan O Karlsson, dubbla löner och kräftskiva på skattebetalarnas bekostnad, 2002
  8. Giriga direktörer. Percy Barneviks pension 2002, Skandia-skandalen, 2003 och Wanja Lundby-Wedins miljardbonusar, 2009
  9. Schenström/Pihlblad, årets bild, 2007
  10. Dataintrång, journalist inblandad, 2006

Nja..?

En bra lista även om jag tycker att det kanske borde vara en annan ordning, med mina kommentarer:
  1. Dataintrång, journalist inblandad, 2006
    Kanske det mest överraskande var att inte Björklund, som ändå var den som använt mest av de otillåtna materialet, fick mer stryk i media. Ett odemokratiskt och direkt kriminellt grepp som inte alls fick det genomslag (rullande huvuden) jag trodde det skulle få. Dock snyggt jobb av spindoktorerna! (10)
  2. Egyptierna, CIA:s gripande, 2001
    Ett fruktansvärt humant och mänskligt övergrepp, där man dessutom lagt sig platt inför USA's krav. Detta var affären som kanske hade stoppat Anna Lindhs väg mot toppen - om inte en psyksjuk yngling hade hunnit före med en Morakniv... (2)
  3. Laila Freivalds, 2000 + 2006, lägenhetsaffärer och tsunamin
    Lite småtypiskt för sossepampar som anser att det finns en moral för vanligt folk och en annan för dem själva. Hanterade affären något så uruselt - och fick gå för det. (3)
  4. Giriga direktörer. Percy Barneviks pension 2002, Skandia-skandalen, 2003 och Wanja Lundby-Wedins miljardbonusar, 2009
    Vet inte riktigt om detta kvalificerar sig som "politiska affärer" - med undantag för vallokomotivet Wanja Lundby-Wedin. Pinsamt för arbetarrörelsen när dess högsta befälhavare är precis lika girig och ideologiskt snurrig som resterande näringsliv...(8)
  5. Ministerkarusellen. Odenberg/Borelius/Stegö Chilò 2006
    Klumpig start för Reinfeldt som hanterade detta som en fem-åring... Rätt hanterat så hade knappast småsakerna lett till avgångar.
    (4)
  6. Journalisten Erik Fichtelius som satt i knäet på Göran Persson
    En bra idé, som iofs utmynnade i en grymt intressant serie dokumentärer. Men kunde verkligen inte den erfarne journalisten Fichtelius se något problem i detta - sjukt dålig arbetsmoral? (5)
  7. Lars Danielsson, Tsunamin, var han på Rosenbad eller inte? 2004
    Årtiondets sämsta bortförklaringar serverade han, Danielsson. Personligen tror jag att han låg och skavde på någon vänsterflamma under tiden och sedan inte kunde erkänna det. Jag tror att i efterhand så önskar nog han att korten lagts på bordet direkt. Outstanding det värsta drevet var det i alla fall! En ytterst kompetent tjänsteman som offrades när man skulle komma åt Persson..
    . (1)
  8. Anna Sjödin SSU Crazy Horse 2005/06
    Fylledille, oerhört dålig timing. Till hennes försvar tror jag dock inte ett ögonblick på de rasistiska skällsorden som sannolikt var det som tippade över bägaren. Dörrvakter har för övrigt normalt inget direkt förtroende hos mig heller... (6)
  9. Jan O Karlsson, dubbla löner och kräftskiva på skattebetalarnas bekostnad, 2002
    Lite storm i ett vattenglas-varning här. EU:s revisionsrätt sade klart och tydligt att han inte kunde avsäga sig lönen. Däremot att han använt kontokortet vidlyftigt är mer problematiskt. Att Karlsson uppträtt tyket och till detta avskyr journalister gjorde honom till ett ännu åtråvärdare villebråd av journalistskocken. (7)
  10. Schenström/Pihlblad, årets bild, 2007
    En nyhet som verkligen skapades/uppfanns av TV4 själva. Men journalisten fick fortsätta som politisk journalist... En riktigt dåligt hanterad affär där man trodde att det skulle blåsa över av sig själv och gled på sanningen. Sedan höll Reinfeldt fast vid Schenström för länge, viktig för honom och partiet som hon var. (9)

Wow! Pratar vi fotboll, eller?

Har kollat lite på andra bloggar och kommentarer, och slås över hur man räknar hem skandalerna för de politiska blocken; 8-2 till alliansen etc. Men dels så har bara Alliansen suttit vid makten 3 av de 9 åren, dels så handlar det knappast om att räkna på fingrarna vem som är värst - eller?
Undrar om det var det någon som inte fick ha sin spade ifred i sandlådan när han/hon var liten?

Mer om...



//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England