Fortsätt till huvudinnehåll

Regeringens moral?

Vad sjutton är det med regeringen och lite vanlig allmän heder och samvete?

Affärer, affärer, affärer!

Dels är det de f d statsråden Borelius och Chilò, samt Tobiassons licensskolk, Carl Bildts tvivelaktiga etiska affärsintressen och inte minst svartjobbande barnvakter hemma hos finansminister Anders Borg. De borgliga gjorde stor sak i att jaga fuskare och stämma de politiska utnämningarna redan i bäcken - jag trodde faktiskt på dem.

Utnämningar

Sedan gjorde de i stort sett direkt Per Unckel till landshövding i Stockholm och sedan belönade den mångåriga Carl Bildt-kollegan Johan Hafström fick utan någon som helst förhandling ett av det officiella sveriges mesta prestigejobb - jobbet som Sveriges ambassadör i Washington.
Det spär inte på trovärdigheten direkt må jag säga.

Man gick ut hårt och satta arbetsgrupper för att granska hur utnämningarna gjort tidigare, läs socialdemokratiska inom egna led. Det skulle vara öppenhet och t o m tillgång till aspiranterna för utfrågningar o s v. Allt mycket imponerande och fantastiskt vettigt.

Pamptrötthet...

En huvudanledningen till att (S) förlorade regeringsmakten var ju att människor började tröttna på pampfasonerna, på de ideliga belöningarna i de egna leden o s v. Men när regeringens vardagliga skitgöra skulle göras så upptäckte Alliansen troligen ganska snabbt hur behändigt det var att ha denna lilla morot i verktygslådan, och inte bara det - att tillsätta viktiga poster med allierade vänner, där de sannolikt sitter kvar över ett eventuellt maktskifte är ett oerhört starkt verktyg i framtiden. Jag tror knappast att det kommer bli någon skillnad framöver, trots Odells utlovade reformer - DN har av en händelse en ledare om just detta idag.

Den aktuella låtsasexamen

Och nu senast så visar det sig att arbetsmarknadsminister Otto Littorin har använt sig av en (eller flera) köpta examen i sitt CV. Undrar vad en normal arbetsgivare hade sagt om någon som inte ingår i regeringen hade upptäckts med dylikt fusk?

- Vad jag har förstått så har Littorin beskrivit utgångspunkten, hur han uppfattade examina. Med det känner jag mig nöjd. Jag tycker att han har svarat upp mot den eventuella kritik som skulle kunna finnas säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

(Källa.)


Ganska slappt eller? Men å andra sidan hade Reinfeldt stort förtroende för både Borelius och Chiló innan de fick gå. Är han godtrogen, principfast eller bara dum? Jag måste säga att dessa affärer har gjort att mitt förtroende för Reinfeldt har minskat ganska rejält. Tydligen är det inte så svårt att skaffa dylik "utbildning", Ny Teknik har ett djuplodande reportage, iofs några år gammalt, men det var å andra sidan 11 år sedan Littorin köpte sin examen. Nu idag, har han dock tydligen plockat bort den numera beryktade magistersexamen från sin meritlista. Hur skall han kunna bibehålla någon som helst trovärdighet efter detta? Näe, jag tror att för ge regeringen lite arbetsro så borde kanske man leta upp en ny departementsledare.

Nästa affär?

Vem kommer vara nästa person i regeringen som blir avslöjad? Jag glömde för all del kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell som också haft en del tveksamma affärer för sig - han har stora ägarintressen i företag som säljer tjänster till kommunerna, för vilka han är högste chef. Minns faktiskt inte hur det gick - sålde han sin andel i bolagen eller vad hände?

Lite gammal skåpmat

Här nedan är ett ihopkok av några gamla kommentarer som jag gjorde från dagen då den nya regeringen presenterades fram till 6 timmar innan den första ministern, Handelsminister Borerlius avgick. Tyvärr så är det . Sedan ett inpass med den s k Tsunamikonferensen mitt under brinnande ställningskrig mellan de utsatta ministrarna och pressen. Hetaste dagarna i svensk politik på år och dag!

Givetvis är texten något (rejält!) bearbetad och omstrukturerad för läsbarhetens skull. Väl bekomna:

Lär av Persson

I de allra flesta andra fall av statsrådsutnämningarna så verkar det vara kompetent och kapabelt folk, dock en del med lite väl mycket skit i bagaget. Reinfeldt borde lära av Persson - bara plocka in samvetsrena mähän...

Bra med Beatrice Ask som justitieminister

En kanske speciellt glädjande detalj är att FP:s Johan Pehrsons beivrande av övervakningsstaten inte premierades, snarast tvärtom med Beatrice Ask som ju bråkat mycket med Bodström i EU-nämnden! Förhoppningsvis får vi en justitieminister som slår vakt om den personliga integriteten och om äganderätten som ju trots allt är en moderat grundpelare.

Ryggradslöshet

Vi har X antal ministrar med fusk i bagaget och tvivelaktig moral. Sannolikt så kommer i alla fall Borelius att snart försvinna, även Chilò, som jag faktiskt läst en hel del publikationer från hennes tid på Timbro, lär sannolikt hänga löst.
Mest irriterande för mig är den brist på ryggrad som i alla fall TV-licensfuskarna visar prov på. Att stå bredbent och deklarera att man minsann vägrar betala något för socialist-TV är en sak, att i efterhand göra pinsamma pudlar och prata om glömska och annat svammel är bara för mig ytterligare ett bevis på den yttersta graden av ryggradslöshet! Chilò har gång på gång yttrat sina über-liberala åsikter om public service, och att sedan sätta sig som högste höns för just sagda public service är både moraliskt tvivelaktigt som rent praktiskt...

Nya(?) moderaterna

Att jag blir fruktansvärt provocerad av att höra en höginkomsttagare stå och säga att familjen (Borelius) inte hade råd med vit arbetskraft då hushållets inkomster nästan tangerade 17.000.000SEK är väl något jag delar med de flesta samhällsmedborgare? Snacka om nidbild av "de giriga gamla moderaterna"...
Reinfeldt förresten, jag trodde att "de nya moderaterna" bara var en fernissad yta under valrörelsen; att det skulle komma fram lite gammal, god moderat/papegojretorik om sänkta skatter direkt efter valet. Men nu efter regeringsförklaringen och statsrådsutnämningarna så slår det mig med full kraft att han menar för sjutton allvar! Han har själv möblerat om hela det svenska politiska landskapet! Vips så står M till vänster om det som FP idag edriver som aktiv politik!

Trovärdig!

Imponerande och mest imponerande av allt är att jag faktiskt tror honom. Det är någon typ av socialkonservatism med ekon av klassiska liberal politik som han mejslat fram. Det kommer att bli oerhört intressant vad S kokar ihop i sin nödvändiga process med att stöpa om partiet till 2000-talet. Bruksindustrierna är ju borta, vi har ingen bred arbetarklass längre, bara tjänstemän och arbetslösa akademiker...

Trist valrörelse

Fruktansvärt intressant som sagt. Efter en bedrövlig valrörelse där partierna bara värnade om hjärndöda väljares röster så kommer nu ett helt nytt politiskt landskap att formas de närmsta fyra åren.

Ny start för alla partier?

Jag kan inte låta bli att tro att det kommer vara av godo för samtliga partier. Vissa behöver hitta sin själ igen bl a FP, MP - andra som M, C och KD kommer att köra vidare i sina hittills så framgångsrika förändringsprocesser. S och inte minst V kommer att vara tvungna att stöpa om sina partier rejält. V var ju på väg att bli någon typ av FI-light innan Schyman, gudskelov, klappade igenom och marginaliserade sig själv helt för första och sannolikt sista gången, Ohly förde ju sedan som bekant tillbaka V på den gamla vägen mot östblocket...

Orutinerad ny statsminister

Vi svenskar älskar att gotta oss i dubbelmoral hos andra. Under tiden som den ena affären efter den andra har rullats ut för sossarna så har oppositionen skadeglatt påpekat att vänstern har blivit maktfullkomliga och låtit makten gå dem över huvudet.
Det är på alla sätt en helt riktig iakttagelse - men det måste dock vara ett svårslaget rekord att ha minst tre stycken ministrar kraftigt ifrågasatta redan under första veckan!
Givetvis handlar det om orutin från Reinfeldts sida och en naiv syn på näringslivsföreträdare som moraliskt oantastliga. Dessutom säger rykten att Borelius utnämnande var ett ensidigt krav från Carl Bildt, för att han ens skulle fundera på att axla utrikesministerposten(1). Det stämmer bra med känslan att Reinfeldt knappast hade gammaltestamentligt moderata Borelius som första val i rollen som handelsminister.

Tsunamikonferensen...

Förresten måste jag kommentera Reinfelds hastigt påkallade presskonferens...
Angående Tsunamibanden så är tillfället med en panikinkallad presskonferens lite... genomskinlig kanske? Jag hoppades att det var något matnyttigt som skulle presenteras då det gick ut att Reinfeldt skulle hålla en presskonferans om nya uppgifter kring tsunamikatastrofen. Tyvärr så gjordes en rejäl tavla - förhoppningen att använda, på ett ganska osmakligt sätt, en nationell katastrof för att överskugga alla de andra moderata affärerna gav absolut inget ökat förtroende för Reinfeldt.
Vad sysslade hans pressekreterare med - var hela PR-sektionen på semester samtidigt?
Hur sjutton kan man ens för ett ögonblick tro att en så pass tunn nyhet skulle dra uppmärksamheten från Boreluis m fl?
Presskonferensen i sig var oerhört avslagen, och om det mot all förmodan ändå skulle vara en ren tillfällighet så var tillfället ändå osedvanligt dåligt timat. Snacka kardinalfel - Reinfeldt fick i huvudsak svara på frågor om fuskande ministrar. Pressad som sjutton stod han och tuggade tuggummi som den värsta landslagstränaren i fotboll...
Jag är helt övertygad om att Reinfeldt försökte göra ett spinn, men att det misslyckades kapitalt. Det är ingen hemlighet, utan även liberala och moderata skribenter har uttryckt att de faktiskt skäms över det oerhört amatörmässiga sätt som tsunamibanden hanterats... Förresten hade jag också dragit fram banden direkt, på exakt det sätt som skedde. Men i en annan situation utan svartbetalande, tv-licensvägrande ministrar så hade det med all säkerhet gjorts en utredning först om vad som egentligen var på banden...
Men jag har inga dubier om att banden är äkta - det vill jag påpeka, däremot är det väl lite etiskt tveksamt att greppa tillfället, speciellt när det faktiskt är att utnyttja ett nationellt trauma. Men det är inte mitt samvete som sagt...
"Här är band, med för oss okänt innehåll, vilka eventuellt kan innehålla intressanta saker, vilket vi i så fall vet först om tre veckor..."
Inte direkt århundradets scoop om man säger så... Och när frågorna blev för jobbiga, som de om Chilòs eventuella framtid så vände han bara på klacken och gick... Inte snyggt alls... Ungefär lika dålig timing som att Cecilia Chilòs avgång kom på förmiddagen innan den första borgliga budgeten presenteras senare på eftermiddagen...
Jag har alltid tidigare ansett att M har haft de outstanding bästa PR-konsulterna bland alla partier, men jag får nog tänka om. Det amatörmässiga sätt som har karaktäriserat den två första veckorna har varit unika inom svensk politik. Och tvärtom är det något som alltid har varit utmärkande för Fredrik Reinfeldt så är det genomgående professionell hantering parat med klarögd realism - mysko.

Är vi verkligen så klumpiga i sverige? Elller naiva? Usch, det var hemskt att se...
Vem hade kunnat föreställa sig denna utveckling bara för några dagar sedan?
Förresten - tänk om "tsunamibanden" skulle visa sig helt oviktiga - då har Reinfeldt en ännu större förtroendekris på halsen... Vilken soppa! Och märk väl - då har jag inte med en enda mening hittills spytt galla på Lejinborgs pinsamma undanflykter och osanningar under spionaffären och hans och Björklunds lämplighet som ministrar! Björklund som t o m erkänt att han nyttjat information, olagligt inhämtad från socialdemokraternas intranät, vid flera tillfällen... Inte vidare bra betyg i ordning och uppförande väl?

Men intressant!

Tsunamibanden var inte borta!

Regeringskansliets mejltrafik från tsunamikatastrofen är komplett.
Banden att läsa och ledamöterna i katastrofkommissionen har tagit del av innehållet.
Samtidigt har det framkommit att flera höga chefer hela tiden känt till bandens existens.
(
Källa.)

Riktigt urselt spinn eller inte, så kommer det bli hugaligen intressant vad som framkommer ur den mailkorrespondens som många på Rosenbad haft för sig under tsunaminkatastrofens juldagar 2004. Fanns det några korn av sanning i vad Danielsson påstått o s v.
Tyvärr lär en hel del halvläkta sår rivas upp igen, men jag tror att det är viktigt att få vetskap samtidigt...

Bildt lurar i vassen

Sedan har vi Bildt och hans bindningar till ett, i alla fall ur ett etiskt plan, lite ifrågasatt oljebolag och inte minst till en rysk gasjätte med starka bindningar till Putins ganska genomkorrupta regim. Jag får lov att säga att även Bildts ganska usla hantering av dessa affärer också förvånar mig. Hans lite avmättade bortvinkande av frågetecknen var inte alls typiska för den skarpa analyserande Bildt jag är van att se. Oavsett så var, och är det inte någon skitsak. Men till den senaste presskonferansen så var ordningen återställd - Bildt var betydligt mer försiktig och gjorde ett betydligt bättre intryck. Tror inte detta underlättar samarbetet mellan honom och Reinfeldt alls...

Och mer Tsunami... zzz

Nu är det dags för ytterligare ett kapitel i den tragiska följetongen kring tsunamihanteringen av dåvarande statsrådsberedningen...
T o m DN:s ledarsida är tveksam inför nyttan med en sådan:
Kommissionens skildring av vad som hände och vem som gjorde vad kan visserligen komma att kompletteras sedan de bandkopior tolkats som på ett lika märkligt som lägligt sätt återfanns i Rosenbad av den nytillträdda regeringen Reinfeldt. Men kommissionens slutsatser om bristen på katastrofberedskap i regeringskansliet och om statsministerns huvudansvar kan rimligen inte förändras. Det är därför svårt att förstå att kommissionen och dess ordförande hovrättspresident Johan Hirschfeldt vill låna sig till något som mest av allt liknar en vendetta mot Lars Danielsson, den avgångne statsministerns närmaste man.
DN: Ansvaret för tsunamin är redan utkrävt

Jag håller m
ed - Lars Danielsson har med all sannolikhet ljugit om händelsena annandag jul 2004, men karln ligger ner och är helt naken. Det räcker - han är avklädd och ligger ner så det räcker nu, det handlar i fortsättningen bara om sofistikerad vuxenmobbing!


//Zac
(1) I efterhand så dök det upp en artikel i Expressen, jag skrev då:

Enligt flera källor var Carl Bildt den som drivit på för att få in Maria Borelius i regeringen.

- Jag tror inte det var hennes kontaktnät han ville åt. Han har ett mycket större kontaktnät själv. Men Bildt är van att tillbringa sitt liv i flygplan, och det kommer han säkert att fortsätta med. Då behövdes det en glansfull, kompetent och internationell person på UD. Där passade Maria Borelius in perfekt. Hon skulle inte slabba med såsen, säger en person med god insyn i kretsen kring Carl Bildt.
Men i dag har Carl Bildt tagit sin hand från henne. Han vill överhuvudtaget inte kommentera något som har med Maria Borelius att göra.
Källa: http://www.expressen.se/index.jsp?a=725208

Artikeln verifierar det mesta av det jag sett på annat håll... Man undrar lite om rollen som handelsminister är så oviktig för Reinfeldt att han kan tilldela den till någon som är så inflytelserik, men utan politisk erfarenhet som Borelius.

En god sak är att nya ministrar kommer genomgå en rejäl mangling innan de godkänns. Det blåser snålt på ett par otillsatta ministerposter!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n