21 juni 2007

Jordgubbar någon?

Skippa besprutade jordgubbar till midsommar

- En svensk konventionellt odlad jordgubbsplanta besprutas åtta gånger innan gubbarna plockas. Fler odlare måste ta steget bort från kemiska bekämpningsmedel, säger Mikael Karlsson.

2007-06-21
- För att odlarna ska ändra sig måste vi konsumenter visa vad vi vill ha och fråga efter ekologiska jordgubbar till midsommarfesten, påpekar Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Den andra rapporten i Naturskyddsföreningens serie "Matens värstingar" handlar om något som i hög grad symboliserar den svenska sommaren - jordgubben. Jordgubbar hör till de produkter som odlas med mycket bekämpningsmedel. Enligt en provenkät som SCB gjorde bland jordgubbsodlare i Sverige behandlas en jordgubbs-planta med i genomsnitt 7,8 doser bekämpningsmedel under säsongen. Den vanligaste behandlingen är gift mot svampangrepp, sedan kommer ogräsmedel och medel mot småkryp som jordgubbskvalster. Importerade jordgubbar har i vissa fall visat sig innehålla det i Sverige förbjudna giftet karbendazim.

- När man köper frukt och grönt finns det all anledning att leta extra efter ekologiskt odlade jordgubbar eftersom det inte är tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel på eko-gubbar, säger Mikael Karlsson. Det är dags att fler odlare tänker nytt och går över till odlingsteknik som är skonsam mot natur och människor.

Även konventionell odling av jordgubbar kan bidra till att minska bekämpningsmedelsanvändningen genom ny teknik med korta kulturer, biologisk bekämpning, tunnlar och fiberduk.

- Vi uppmanar alla odlare att pröva de nya teknikerna så att användningen av kemiska bekämpningmedel minskar, säger Ylva Grudd, jordbrukshandläggare, Naturskyddsföreningen.

Importerade jordgubbar kan vara besprutade med bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige. I sju av tjugo prover som Livsmedelsverket tog 2005 på importerade jordgubbar fanns rester av bekämpningsmedel, ibland t o m över gränsvärdena.
[Min formatering]
(Länk till pressrelease.)

Osvenska jordgubbar!

För två veckor sedan skakades kungadömet Sverige då uppgifterna om att svenska jordgubbar kanske inte alltid är svenska raserade den svenska idyllen!
Jordgubbar är heliga ting!

Svenska är inte obesprutade!

I runda tal så besprutas svenska gubbar i genomsnitt 8 gånger per säsong. Och nog behövs det säkert - ju högre vatten/socker-grad det är på en frukt desto mer ömtålig och utsatt för angrepp blir den.

Tappar tron på bär o frukt...

Hmmm... kan någon som läst mina inlägg om bananer med gott samvete äta dem? Och nu jordgubbar, vad skall komma härnäst? Varför inte päron och vindruvor? De tillhör de frukter som innehåller mest rester efter besprutning - ibland flera gånger så högt som gränsvärdena... I runda tal hälften av all frukt innehåller alltså rester av besprutningen enligt offentliga rapporter - gott, gottili-gottgottgott!
Tja, vad sägs om en slogan som:
"Ät mer frukt och slipp skadedjursangrepp och röta!"

//Zac

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...