Fortsätt till huvudinnehåll

Magcancer med Aktins?

Tja, nu är det dags igen. Nu kommer snart nästa gäng med braskande rubriker om hur livsfarligt det är att äta Atkins/LC...
Tidigare har ruskigt urusla studier gjorts för att peka på farligheten med att äta en lågkolhydratsdiet, och som vederbörligen blivit krossade av LC-etablissemanget. Men nu är det alltså dags igen! Svenska medier har inte hunnit med att svartmåla sina rubriker riktigt än... Här är publikationen i alla fall, för de som har tillgång till dylika tidskrifter:

Duncan, S.H., Belenguer, A., Holtrop, G., Johnstone, A.M., Flint, H.J. and Lobley, G.E. (2007). Reduced dietary intake of carbohydrate by obese subjects results in decreased concentrations of butyrate and butyrate-producing bacteria in feces. Appl. Environ. Microbiol. 73, 1073-1078.

Magcancer

Forskarna i den än inte helt publicerade studien har alltså funnit att 19st friska tjocka män (BMI 30-42) som äter en lågkolhydratsvariant får upp till fyra gånger mindre av smörsyra(butyrate) i avföringen som i råttstudier visat sig vara cancerdämpande.
Jag förutsätter att varningsklockorna ringer öronbedövande redan nu?

Kosten

I studien fick försökspersonerna äta i tre stadier
Stadie 1
I tre dagar fick först försökspersonerna enbart förtära 400g kolhydrater per dygn, det gör ungefär 1.600kcal. Det är väl i runda tal 67E%. Detta för att bibehålla deras jämvikt.
Stadie 2
I en månads tid så höll man nivån på kolhydraterna på ungefär 160g per dygn. En nedskärning med ungefär 60%. Det ger ett intag på ~640kcal. Det bör väl motsvara i genomsnitt ungefär 25E% för en vuxen man. En ganska bra nivå för normalviktiga, friska människor om man frågar mig personligen.
Stadie 3
I den sista stadiet, som varade fyra veckor så skar man ner kolhydratsinnehållet med ytterligare 85%, det gav ungefär drygt 20g kolhydrater (24) per dygn, ett intag på 96kcal, eller knappt 5E%. Detta motsvarar introduktionsfasen i Atkins, eller GI-turbo, LC eller vad man vill kalla det.

Funderingar

Varför går man ut så hårt innan studien publiceras? Det betyder i praktiken att ingen annan forskare har fått tillgång till den för att kunna kritisera den. Det är ju bara uppgifter som upphovsmännen själva valt att släppa som faktiskt debatteras...
Och eftersom studien inte är publicerad så är det heller ingen som egentligen vet vad personerna åt för typ av mat - kan det exempelvis ha varit margariner och en massa charkprodukter - av vilka i alla fall den sistnämnda misstänks för att ge ökad risk för magcancer. Margariner pekas ut av LC-etablissemanget som kraftigt cancerfrämjande om inte annat, men där fattas det studier så det ska jag egentligen inte uttala mig om alls.

Smörsyra

Smörsyran i sig vet man är viktig för peptikproduktion, en slags protein som effektivt dödar angripande bakterier. Smörsyra bildas naturligt i tarmen, av godartade bakterier när fiberrik kost jäser. En ytterligare aspekt är att de flesta Aktinsanhängare ofta äter mängder med nyttiga, gelskapande fiber, ex från vitkål. Jag äter själv som LC:are fortfarande rejält med grönsaker, framför allt olika sorters kål. Sedan är väl knappast bristen på smörsyra i kosten något om bekymrar någon LC-kost? ;o) Iofs skall jag lägga in brasklappen att jag inte vet om det är så att smörsyror som äts spjälkas upp på något sätt, alltså inte kommer ner i tarmen intakt. Det som motsäger detta är just att det finns ett antal studier som tycks påvisa bra effekter av mjölkfetter, fetter som innehåller smörsyror.

Omställningsproblem

Frågan är då om inte de mängder med kolhydrater som först inmundigades kanske på något sätt förändrade en del av den naturliga bakteriefloran? Då är det mycket möjligt att det satte spår i just övergångarna i kosten.
Jag har själv uppmärksammat att just övergångarna från en kost till en annan generellt sett tycks vara ganska svåra för kroppen, eller för bakteriefloran i tarmarna. Av bitter erfarenhet efter magsjuka så tar det oftast rejält med tid innan allt är i balans igen. Jag har även prövat att äta ganska hög andel med kolhydrater över en längre tid, och det ger kraftiga omställningsbesvär som dock försvinner efter några dagar, upp till en vecka. Sedan när jag gått tillbaka till LC-kosten så har magen krånglat igen - jag antar att det omigen handlar om en uppbalancering av bakteriefloran. Så tycks antagligen vara fallet även i denna studie.

Låååångdraget

Det är i vanlig ordning ganska långtgående slutsatser man drar av detta mycket begränsade försök.

Prof Harry Flint, who led the research, said: "In the long run, it is possible that such diets could contribute to colorectal cancer.

"It is a preventable disease, and there is evidence that poor diet can increase your risk."

He said it was likely the results would be the same in women.

(Källa.)

Att efter en strikt(?) uppladdning av kolhydrater, följt av en strikt(?) reducering av nämnda kolhydrater, se en minskning av smörsyra i avföringen, som i råttförsök har gett reducering av cancerrisk, dra slutsatsen att risken för magcancer ökar hos människor. Sedan att medias rubriksättare blåser upp detta till oanade proportioner är ju tyvärr mer eller mindre standard idag...
Vi får se vilka framstående forskare som, mot bättre vetande, kommer att uttala sig med allvarligt ansiktsuttryck för denna, den senaste faran mot människors väl och ve... :o)

Slutord

Jag tror knappast att detta kommer vara det sista vi läser om denna typ av studie, det lär finnas orsak till att återkomma till detta. Men jag har i alla fall plitat ner lite initiala tankar och funderingar om denna snart, briserade LC-bomb! :o)


//Zac

Kommentarer

 1. Jättebra Zac! Om det är en LC-bomb, vet jag inte, det handlade ju bara om 19 pers.

  Det intressanta vore om man gjorde en studie över de tusental som har testat Atkins sedan 70-talet. Det handlar om 20 år!!!

  Hur de upplevde faserna start, upptrappning och till slut livsstilen och vilka för- och nackdelar det medförde, både fysiskt och mentalt.

  Vi kommer nog aldrig att få något svar, det kostar för mycket o ingen är intresserad, det kan ju vara positivt!!

  Vi (LCHF:are) får fortsätta att sprida detta budskap på alla sätt och DU gör ett jättebra jobb :o)

  SvaraRadera
 2. Tack, jag vet inte om jag gör något "bra jobb". Jag har hela tiden försökt vara klar med att jag söker något som kan liknas vid en allmän sanning, inte enbart pusha för LC i alla väder. Jag har faktiskt fått en hel del kritik för att det anses att jag varit väl kritisk mot LC ibland, men jag blir nog ändå räknad som en av de LC-frälsta fundamentalisterna av de som står utanför... ;o)

  Det där med LC-bomb var nog snarare hur det kommer att slå ner i media, tänk hur rubrikerna kommer se ut i t ex Aftonbladet... Stort, svart och på första sidan!

  Jag är faktiskt förvånad och lite besviken över att de inte har huggit på det betet än - men det kommer, sanna mina ord.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Du gör ett bra jobb Zac.

  Precis som du så vill jag också hitta en allmän sanning, annars blir det ju ingen utmaning :-).

  SvaraRadera
 4. Det är samma här Johanna, jag känner solidaritet med LC-etablissemanget, men det är i huvudsak sanningen jag vill ha fram, inte promota för LC i alla lägen. Är det något som inte stämmer så skall det dras fram i ljuset, inte döljas för att det inte stämmer överens med LC-doktrinen.


  //Zac, som röstade på dig i 'Bästa LC-bloggen'! *generad*

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n