Fortsätt till huvudinnehåll

Men bananerna då?

I inlägget 'Skippa frukten' så hade jag en diskussion kring hur miljö-o-vänliga bananodlingar är, men döm om min förvåning idag när jag läser en notis i AB - 'Chiquita stäms för 173 mord':

Washington.

Anhöriga till 173 personer som mördats i Colombia har stämt Chiquita på mångmiljonbelopp i USA. Morden ska ha begåtts av högermilisen AUC, som bananjätten erkänt att man betalat närmare tolv miljoner kronor för skydd.

AUC (Förenade självförsvarsstyrkorna) är stämplat som en terrororganisation av bland andra USA. Chiquita gick därför i våras med på att betala motsvarande 175 miljoner kronor i böter.
Enligt Terry Collingsworth, som leder rättsprocessen mot företaget, kan stämningen bli den största terrorrättegången hittills i historien.
- De senaste tio åren har mer än 10 000 människor mördats av AUC, många av dem i områden med bananodlingar där Chiquita finansierat AUC:s verksamhet. Att ställa Chiquita inför rätta för hundratals, kanske tusentals mord, kan leda till företagets konkurs. Jag antar att det här är det enda scenariot där jag är för dödsstraff - ett verkligt ont företags död.
Colombias paramilitära grupper fungerade som privatarméer på 1980-talet, i syfte att skydda landägare från vänstergerillan som krävde dem på "krigsskatt". AUC har sedan dess anklagats för narkotikahandel och massakrer på civilbefolkningen.

TT-AFP

(Källa ovan.)


Vilka killar och tjejer va? Visst har jag en viss förståelse kring behovet av "beskydd" i dessa så instabila och farliga områden, men många - de flesta? - av dessa lokala milisgrupper som åker runt är inte mycket mer än banditer som sakta transformerat till brottssyndikat, eller snabbt benämns terrorister så fort de hotar USA:s intressen.

Freedom fighters - my ass!

Vilka då?

Sådana som Contras, eller kanske Unita eller ännu hellre Mujahideen i Afghanistan kanske?

Näe, gränsen mellan frihetskämpe och terrorist tycks vara extremt smal...

Bon appetit!

Hoppas bananen smakade bra, abnormt gödslade, besprutade - eller snarare indränkta, i de starkaste kemikalier som överhuvudtaget får användas, transporterad från andra sidan jorden, skördad av neurologiskt skadade människor, hotade till livet av lokal gerilla...
Jag skulle kanske personligen valt lokalt odlade äpplen i fortsättningen...//Zac

Kommentarer

 1. Herregud - tur att jag inte äter frukt! Inget nytt med det, pga av LCHF eller så, har aldrig tyckt om! Nå´n banan har faktiskt slunkigt ner genom åren, men dom är lätta att räkna. Efter detta inlägg - never again! Tack!

  SvaraRadera
 2. Eftersom termen konfliktdiamanter idag är ett vedertaget begrepp, så kanske det är dags för konfliktbananer?

  Usch, det känns opassande att skämta om det, men erkänn att det låter som ett dåligt skämt att ett bananodlingsföretag betalar miljonbelopp till lokala milisgrupper!

  O'boy vad jag skall besserwissa mig mot banan-ätarna på jobbet på måndag! ;o)

  SvaraRadera
 3. Har redan gjort det hemma hos syrran idag som är stor fruktätare (det är ju så nyttigt!) Hon hade 3 baraner i en skål o då fick hon höra lite :) När jag tidigare berättade att jag inte ätit ett äpple på flera år, då höll hon på att tuppa av :)

  Ser oxå fram emot jobbet, där det äts hejvilt av dessa gula kemikalier ;)

  SvaraRadera
 4. Vi är ju dessutom storkonsumenter av bananer sverige, 20kg per man och år! :-O


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg.
Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs.Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner.I dag är det möjligen ännu fler.Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002.Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.

Skrämmande okunskap hos Wikileaks

Det svenska meddelarskyddet har fått sajten Wikileaks att dirigera sin trafik via servrar i Sverige. Men meddelarskyddet gäller bara sajter med utgivningsbevis – och det har inte Wikileaks.
(Källa.)

Klumpigt, att man måste ha utgivningsbevis för meddelandeskydd visste t o m jag!
Har de verkligen missat det?
Kan det verkligen stämma att de missförstått svensk lagstiftning så grundligt?
Då måste jag säga att jag blir lite mer tveksam till hur pass mycket förtroende de kan ges även i andra sammanhang.
Vad är det för "experter" de har?
De får allt höja sig ett par snäpp, för de är ett oerhört viktigt demokratiskt verktyg. Jag tycker det är mycket bra att Piratpartiet ställer upp på skyddet av läckor.
Mer om...PolitikBodströmsamhälletPiratpartietFRA-lagenKulturUpphovsrätten

//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring, , ,

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen:  Benjamin är glad.
Benjamin köper nya byxor.
Benjamin är nöjd.
Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna;
På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd:"Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht".
Benjamin blir chockad.
Benjamin blir ilsk.
Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt".
Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp.
Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook.
Benjamin hoppas på att den sprids.
Benjamin märker att den sprids.
Benjamin hamnar i Expressen.
Benjamin verkar gladare igen.
Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?