Fortsätt till huvudinnehåll

Träning och viktnedgång

Godishungern efter träningen kan sabba det bästa gympass. Zandra Rosén, 26, faller lätt för chokladen. Men knepen finns. Bananen och mackan på rätt tidpunkt räddar träningen.
Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,987359,00.html Och för att råda bot på den avgrundsdjupa hungern efter cykelpasset så rekommenderas Zandra Rosén av dietist att äta:
 • Före: Frukt och smörgås. Banan är utmärkt. Cirka en timme före träningen.
 • Efter: Frukt med smörgås och pålägg som skinka, groddar, keso och gurka. Direkt efter passet.
 • Räkneövning av detta

  Räknar jag ungefär rätt så handlar det om knappt 500kcal extra inför och efter träningen... En timmes spinning med uppvärmning, stretch och själva träningen kostar i energi också ungefär 500kcal. Så jag misstänker dessutom att mackan och frukten efter träningen dessutom lär följas av en rejäl kvällsmåltid senare - brödet och fruktsockret ser om inte annat till detta...

  Motion ger inte (mer) viktnedgång

  Det visade sig att de som bara bantade gick ner lika mycket i vikt som de som både bantade och tränade. Båda grupperna förlorade omkring 10 procent av vikten, 24 procent av kroppsfettet och 27 procent av bukfettet.
  Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1006848,00.html (Bättre länk, eng )

  Slutsats

  Förutom kraftigt förbättrad kondis, antagligen mer muskler vilket ökar bakgrundsförbränningen så visar mina enkla beräkningar på hur fruktansvärt lönlöst det är att försöka motionera bort fettet runt midjan! Det är kosten, kosten, kosten som spelar in när man ska ner i vikt. Kan man och vill motionera så ska man absolut inte låta bli det, men det är helt sekundärt när det gäller viktnedgång - annat är det sannolikt när det gäller hälsan, då är det bara bra med motion - om nu kroppen orkar med det. Läs gärna mer i Johanna Söderlunds utmärkta blogginlägg om just 'Motionsmyten'. //Zac

  Kommentarer

  1. Jag har försökt med träning på gym under ett par års tid.
   Resultatet blev en obetydlig konditionsförbättring och flera kilo i viktuppgång.
   För mig gjorde träningen precis det att jag blev hungrigare och åt mer än tidigare när jag inte tränade.
   För min del fungerar lågintensiv träning - om man nu skall träna över huvud taget.
   Min viktminskning från 107 kg till 85 kg på något mindre än 1 år har skett helt med hjälp av LC-kosten.

   SvaraRadera
  2. Alldeles säkert så blev du friskare också! ;o)

   Men jag tror att den absoluta majoriteten av tjockisar har exakt samma erfarenheter som både du och jag. Det är därför som det är så fruktansvärt frusterande att ha en smal dietist framför sig som säger att det "bara är att äta mindre och röra på sig lite mer". Det, om möjligt är rent och skärt skitsnack!

   De får gärna visa mig i litteraturen var den typen av diet+motion har för långtidseffekter... Garanterat så väger man mer efter 10år!


   //Zac, irriterad, men inte skakad.

   SvaraRadera
  3. Återigen, jättebra :) Ska hänvisa till dina uträkningar (på jobbet) om kalorier - in o ut, nästa gång då det laddas under eftermiddagen inför träningspasset på gymmet "after work" ;-)

   SvaraRadera
  4. Jo, betänk att 10kg ökad vikt i muskler drar nog kanske i runda tal också maximalt ~500kcal extra per dag.

   Två bananer, en smörgås och pålägg som skinka, groddar, keso och gurka. Och vips så är den energibalansen helt och hållet i balans igen! Och vilka drar inte i sig en massa energidryck och någon chokladbar efteråt? Eller en extra macka på kvällen...

   Det är en oerhörd balanserade på knivseggen om man tror att man skall kunna gå ner enbart genom motion.


   //Zac

   SvaraRadera
  5. Hej!
   Jag är ny på din blog -fick länken av Johannas blogg- och läser den nu med en stor "hunger"!
   Önskar kommentera "träning och viktnedgång": Dietisten som du beskrev i ditt blogginlägg tränar mest troligt av glädje och behöver inte gå ned i vikt. Hon försöker med stor sannolikhet bara få bättre kondition.
   För dem som önskar gå ned i vikt med hjälp av bättre kost och träning behöver få andra kost- och träningsrekommendationer.

   Tack för att du skapar debatt!

   SvaraRadera
  6. Tack för att du läser och kommenterar, d v s ger mig feedback på det jag skriver! :o)

   Det är viktigt att skilja på att motionera för att höja sitt välmående, och att motionera för att gå ner i vikt.

   Ett kilo kroppsfett innehåller ungefär 9000kcal, det motsvarar mellan tummen och pekfingret ungefär två veckors entimmes promenader. Men innebär detta att man går ner ett kilo då? Nej, dels så bygger man muskler (iofs lite grann), man ökar sin blodmängd mm - och inte minst så garanterar jag att - om man kontrollerar den - man plötsligt konsumerar betydligt större mängder energi i kosten också.

   Så jag skulle tro att ingen går ner ett enda gram på dessa två veckor. Såvida man inte ser till att lägga lika mycket energi på sin kost som på sin träning.

   Därav mitt "motto" - Motion ger gram och kosten ger kilon!

   Det blir givetvis lite annorlunda om man kör lågintensiv träning, kroppen försöker inte då kompensera för det relativt stora energitappet, utan den ser den moderat ökade energiförbrukningen som en helt normal variation. Men samtidigt så kommer resultaten betydligt långsammare också...

   Att tokträna en gång om dagen och tro att det kompenserar allt stillasittande etc är en väldigt, väldigt dålig viktminskningsstrategi – den inställningen är tråkigt nog inte ovanligt alls. Har man lite större problem med vikten så krävs en medveten och disciplinerad strategi under längre tid för att få varaktiga resultat.


   //Zac

   SvaraRadera
  7. Måste bara tipsa om en artikel av Gary Taubes, mannen som allt snart kommer explodera kring... "Does Exercise Really Make Us Thinner?"

   Borde vara obligatorisk läsning för alla som blint tror på våra kostråd - evidensgrad C...


   //Zac

   SvaraRadera
  8. Då passagen har totalt värdelös spamkontroll, och jag inte längre får igenom mitt senaste inlägg i en tråd hos fetsmart, så lägger jag den helt sonika här:

   "Exaktemente Zepp! Vi är extremt energieffektiva varelser. Kommer det plötsligt utgifter så drar kroppen igen på något annat, och signalerar direkt att det är dags att fylla på. Något annat är faktiskt helt ologiskt och knappast evolutionärt överlevandebefrämjade.

   Och jag hävdar återigen att så länge vi bara pratar viktnedgång och inte hälsa eller fettförbränning så är motion fullständigt värdelöst.

   Och som tips på vilka fysiska aktiviteter, så är nog ökad vardagsmotion den absolut enklaste och hållbaraste varianten. Gå till jobbet, ta trapporna, se till att röra dig under arbetsdagen, d v s sitt inte fastlimmad i kontorsstolen etc. Att tokträna för att kompensera bortfallet av vardagsmotion är också bara dumt. Det sliter på kroppen och väcker hungern mm. Och det är också därför motion som viktminskningsmetod/-komplement har så skrämmande vetenskapligt dåligt resultat.

   Enkelt egentligen."


   //Zac

   SvaraRadera
  9. bara banta så går du ner i vikt och skit i styrke/kondisträning ! allt som händer är att din energiomsättning sjunker och du till slut måste ligga på 1000kcal för att gå ner i vikt och när du sen börjar äta vanligt igen stiger du i vikt... gimme a break... kom också ihåg att du antagligen går ner i muskler också utan styrke träning... För att hålla din energiomsättning uppe så kör lite Hiit och styrketräning och ät mycket protein så att du behåller muskler, muskler bränner ju... tränar du så kan du också äta lite mer, för mig så funkar 2000kcal även om jag har tränat mycket. Kör mycket lågintensiv träning och dina muskler förtvinar troligen och på det sättet går du ner mer fettfri massa... att säga att motion är värdelöst måste vara det mest korkade jag någonsin hört !

   SvaraRadera
  10. Det verkar ju som att du tycker "gå ner i vikt till varje pris" men man ska ju gå ner i FETT helt annan sak... btw 1kg kroppsfett =7500kalorier. När man bygger muskler är det klart man går upp lite i vikt men man minskar troligen lite i fett och det är ju det som är meningen (bara som nybörjare kan du bränna fett och ligga på energiunderskott samtidigt).
   Men visst jag håller med dig, vill man gå ner i VIKT ska man inte styrketräna för styrketränar man behåller man musklerna och vill man gå ner i VIKT så gör det inget om musklerna förtvinar... men vill man gå ner i FETT så ska man träna samtidigt som man håller koll på sin kost. energiunderskott sänker ämnesomsättning vilket gör att man måste äta mindre och mindre... lägg på lite styrke träning och voila så håller du din ämnesomsättning uppe får lite efterbränning och behöver inte sänka mängden mat man äter varje vecka...

   SvaraRadera
  11. tillslut kan man inte äta ett 200g marabou utan att få en energibalans. tänk sen när man börjar äta normalt igen... viktuppgång rejält

   SvaraRadera
  12. "..att säga att motion är värdelöst måste vara det mest korkade jag någonsin hört
   Håller helt med!

   "Det verkar ju som att du tycker 'gå ner i vikt till varje pris'"
   Nej, möjligt att det verkar så, men det tycker jag inte. Men notera att jag bara pratar om viktnedgång här - och ingenting annat.

   "tillslut kan man inte äta ett 200g marabou utan att få en energibalans. tänk sen när man börjar äta normalt igen... viktuppgång rejält"
   Jo, och samma sak gäller för såväl f d atleter som för proffsbantare. Ingen kan vända tillbaka till det liv man förde innan.


   //Zac

   SvaraRadera
  13. Tycker att din blogg är jättebra! Jag äter inte LCHF, men är väldigt intresserad av kosten, och tror att man mår bra av den. Har läst på kolhydrater.ifokus om så många som mår jättemycket bättre, både psykiskt och fysikt med denna kosten.
   Kramar till dig!
   /Helena

   SvaraRadera
  14. Tack så hemskt mycket Helena!


   //Zac

   SvaraRadera
  15. Man går kanske inte ner i vikt. (Beror på vad manväger från början?!) Men fettet förbränns under/efter träningen och man får muskler ist. Och muskler väger mer än fett! Mätte dom midjemåttet i undersökningen? Det minskar ju med säkerhet! Och sist men inte minst, man mår ju faktiskt så mycket bättre med träning ;)

   SvaraRadera
  16. Rent vetenskapligt, eller rättare sagt ur vetenskapliga försök så verkar det dels vara oerhört svårt att gå ner i vikt överhuvudtaget, och bara med motion så är det nog närt omöjligt. Av hälsoskäl så är motion både bra och nödvändigt, i viktminskningssynpunkt så är det marginellt.

   Betänk att midjemåttet inte bara är "soffliggarfett" - flera av deltagarna i Whitbread (hittar inte undersökningen just nu) led av bukfetma efter långa ertapper! Och detta trots enorm kontroll på energiintaget.


   //Zac

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
  Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
  Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
  Och du, snälla, håll dig till ämnet.
  Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

  Populära inlägg i den här bloggen

  Plötsligt händer det!

  .. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

  Enkelt matematik med SD:s egna siffror

  Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

  Och verkligheten då?

  Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n