Fortsätt till huvudinnehåll

Engelskans svenska (!) låneord

Vid ett tillfälle så letade jag efter svenska låneord på nätet, och jag hittade en del som förvånade mig mycket:
smorgasbord
1893, from Swed. smörgasbord "open sandwich table," lit. "butter-goose table," from smörgas, which is said to mean "bread and butter," but is compounded from smör "butter" (related to smear) and gas, lit. "goose" (and from the root of Eng. goose), which is said to have a secondary meaning of "a clump(of butter)." The final element is bord "table" (cf. board (n.1)). Fig. sense of "medley, miscellany" is recorded from 1948.

Efter lite eftersökningar så kommer här lite fler engelska svenska låneord: "knackebrod", "dollar", "dynamit", "moped", "warp"(!), "gravlax"(?), "broadband"(??), "window"(!!!), "husband", "knife", "keel", "take", "get", "gear", "'scrape", "skill", "egg", "sister", "fellow", "happy", "ill", "muck". För att inte tala om alla ortsnamn etc i England.
De flesta av orden och ortsnamnen är givetvis lämningar av vikingarnas härjningar på de brittiska öarna - förutom alla rödhåriga barn då... ;o)

Jag passar på att helt ogenerat stjäla wikipedias länkar om vikingar:

Order dollar kommer tydligen ursprungligen ifrån ordet daler, som är svenskt, men som i sin tur är ett låneord från Tjekien så frågan är om amerikanarna lånade det från centraleuropa eller från de nordliga utmarkerna? För övrigt har Herman Linqvist en utmärkt krönika över de svenska myntslagen - fascinerande och intressant!

//Zac

Kommentarer

 1. Glöm inte "ombudsman", det används i de flesta språk, även engelska.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ombudsman

  SvaraRadera
 2. Damn! Du har helt rätt! Ombudsman - det måste ju ha varit ett tecken på att omvärlden tar efter vår öppenhet och demokratiska omsorg för sina medborgare... ;o)

  Kom faktiskt på en till - 'flounder' - flundra! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. "Hell" från ödesgudinnan Hel... bättre sent än aldrig ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n