Fortsätt till huvudinnehåll

Alkoholen och nationaldagen...

Nationaldag = baksmälla?

Aftonbladet har en rolig sammanställning kring regionala skillnader i nationaldagsfirandet...
Jag får tillstå att jag faktiskt tillhör den sjättedel som valt att fira nationaldagen med baksmälla... I alla fall i år, men det skall gå lugnare till nästa år!

Vad händer?

Hrmmm, jag tror snarast frågan borde lyda - Va' ére som händer i kroppen egentligen, med alkohol...
Levern prioriterar att ta hand om alkolholen först, och det till rejält nedsatt fart i och med att det finns mycket litet energi att tillgå p g a LC... Och ojjjj - vad det märks kan jag säga! Man förstår varför kroppen signalerar efter energi när levern är uppe i full fart sent på natten:
FYLLEHUNGER!

Min erfarenhet med LC

Jag uppskattar att jag drack ungefär lika mycket (eller litet) som i "normala fall" hade motsvarat lite seghet och kass mage dagen efter... Så en riktig råfylla skulle antagligen betyda garanterat sängläge en hel vecka... Vågar inte ens tänka på hur det skulle vara...

Steg 1 - Salongsberusning

Jag tycker mig märka, med min begränsade erfarenhet, att det tog ungefär lika lång tid "som vanligt" att bli småberusad - lite salongsberusning så där. Fram till denna punkt i tiden så har antagligen levern bränt det mesta glykogenet, så från och med nu så har levern kraftigt nedsatt kapacitet.

Dyngrak

All alkohol konsumerad efter detta går rakt upp i skallen och man blir mer eller mindre dyngrak. Sedan håller berusningen i mycket lång tid, hela processen berusning -> tillnyktring -> baksmälla -> ångest blir oerhört utdragen mot vanliga fall.

Funderingar och rekommendationer

Möjligt att det bästa vore låg-alkoholhaltigt rött vin. Den låga alkoholhalten för att hinna reglera och delvis förhindra den värsta baksmällan, och valet av det röda vinet för GI-värde och det minimala kolhydratsinnehållet.
Min direkta erfarenhet med LC och alkohol är att helt enkelt hoppa över den, efterverkningarna blir s a s så mycket större än vad nöjet från den är.
Visst - en kupa konjak, eller ett glas rött någon gång för rekreationens skull, men inte i någon större mängd alls!

Dåliga erfarenheter i Finland

Hjärnskador till följd av alkohol har blivit den vanligaste dödsorsaken bland finländare över 34 år enligt Nordiska ministerrådet.
I genomsnitt dricker sig finländaren avsiktligt full 32 gånger om året, skriver journalisten Markku Heikkilä i ministerrådets webmagasin Analys Norden.
Han beskriver de kraftiga skattesänkningen på alkohol som "ett enormt socialpolitiskt experiment".
(Källa.)

Om nu inte finnarna klarade av att hantera extremt billig sprit - varför skulle vi svenskar göra det då?

Yrsa Stenius kommenterar

Den alltid utmärkte krönikören Yrsa Stenius har i ett par kolumner berört detta problem - för det är ett allvarligt problem i vårt östliga grannland som dessvärre delar mycket av vårt förhållande med alkoholen...
och
Ett problem som varit i Finland är att storkonsumenterna fortsätter att vallfärda till lågprisländerna och de måttliga konsumenterna har berusat sig på de låga inhemska priserna och ökat upp sin konsumtion...
Det är inte mycket positiv alkoholpolitik över det resultatet må jag säga. Vi borde ta en hel del lärdom, med tanke på alla likheter med finnarna som vi har.

EG-domstolens dom

I sin outgrundliga vishet har nu EG-domstolen bestämt att sverige inte får försvåra privatimport av alkohol över nätet. Nu är det alltså fritt fram för internetsprit, frågan är bara om det blir någon rusning - skatten skall ju ändå betalas och blir det inte någon extrem prisskillnad då den stora vinsten legat i de lägre skatterna utomlands. En lite häpnandsväckande detalj är att de faktiskt underkände hela den svenska alkoholpolitiken, där grunden till alkoholförsäljningen skall vara något annat än vinstintresse. Vi kommer nog snart paradoxalt få se en försämring i utbudet, speciellt i den kvalitativt höga delen av utbudet, då systembolaget lär få dra ner på sin verksamhet.

Efterverkningar, mina hypoteser

 • Försämrat utbud
 • Sänkt alkoholskatt
 • Högre alkoholförbrukning
 • Mer alkoholrelaterad brottslighet, läs våldsbrott
 • Beskattning av nätimporten

Trista tider stundar tror jag.
Folkhälsan är den stora förloraren och den stora vinnaren är Klas Rosengren, som målsägare i domstolsförhandlingarna.


//Zac

Kommentarer

 1. vikingmormor dricker också vin, torra röda och vita. De har 1-3 gram socker per liter. Alkohol räknas inte per 100 gram som andra livsmedel. Alkohol är som makronutrient att räkna som en fjärde sådan - det är intressant

  SvaraRadera
 2. Jag som är lite kunnig när det gäller vin har fått lite tips som jag tänkte vidarebefordra...

  Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:

  Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin som lämnar en gredelin fläck efter sig är ett rödvin.

  Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin konstatera om detta är rött eller icke.

  Om man serverar rött vin är det lämpligast att ge var och en av gästerna en trasa att hålla under hakan medan de dricker, så att de inte förstör sina kläder om de spiller på sig.

  Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.

  Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man icke någon port kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

  När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

  Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt i att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.

  Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

  Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
  a. Oöverträffat
  b. Innovativt
  c. Preliminärt
  d. Kvastskaft


  Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
  a. Västkustskt
  b. Konstitutionerad
  c. Substantiera
  d. Tillvägagångssätt


  Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit för mycket vin:
  a. Tack men jag vill inte ha sex.
  b. Nej, ingen mer sprit för min del.
  c. Ledsen, du är inte riktigt min typ.


  Hoppas alla har använding av mina små tips.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Tack för vintipsen Zac! :-D

  När man läser första delen av bloggposten får man ju som den "amatörexperimentiker" man är lust att ta sig en liten blecka... ;-)

  /fetsmart

  SvaraRadera
 4. Jag klipper helt sonika in ett av de mer hysteriska beskrivningarna jag läst om "LC-baksmällor"... :o)

  Jag saknar skribenten som sjutton! :o(
  ----
  Zac skrev:
  Hmmm, jo - grillfester är mums. Men jag hoppar över drickat helt och hållet numera... Min mage tycks bli lätt överkänslig för alkohol numera. ... Hoppas du är vid liv idag bara - du har läst om mina upplevelser ang baksmälla va?
  ----
  Jo du, Zac, skulle kanske ha lyssnat på din alkoholvarning lite mer...men kan inte rå för att jag måste testa allt själv, innan jag tror på det! "Kan fälv!", var mitt ständiga, hysteriska tillrop i barndomen, enligt mor. Ööööööh, tänk att man aldrig växer upp!

  Stoj och stim kring mina nya kostvanor blev det igår, en del mycket nyfikna (och skulle absolut kolla in Annikas blogg ), en del djupt misstroende, och andra bara skakade på huvet åt "alla mina infall". Synd att dom misstror mig så att dom inte ens bryr sig om att ta reda på om detta kanske faktiskt tillkommit efter mycket moget övervägande.
  Och att Whiskey-älskande ******* frivilligt avstod "men smaaaaka nu då!"-tillropen ("men baaada nu då!" ) gav somliga nog, och sålunda stoppade dom nog in mig i facket "övergående nyckfullhet".

  Men rödvin, det gick ner, i MÄNGDER! Uj, uj, uj... Betongkepsen idag är inte av denna värld! Redan uppe i 6 värktabletter nu, för att överhuvudtaget orka andas ens.
  Jag/vi fick avsluta festande redan kl 00, då jag fått så tidiga vanor nyligen (LCHF:ens förtjänst!) att jag helt enkelt inte kunde hålla ögonen öppna mer - nej, det var inte bara vinets fel. Kom så hem, vinglande smålullig och började må urpyton. Stoppade i mig en bit Brie, då jag trodde det berodde på fyllehunger. Somnade sen knallhårt.
  Vaknade kl 06, pinknödig, supervinglade upp och for med skallen rakt in i väggen! Klonk! JAG VAR MER FULL NU ÄN DÅ JAG LA MIG!!! Magen var i totalkaos (åt båda håll ) och jag gjorde sålunda i vild panik en "kombo" - häcken i toastolen och huvet i handfatet!!! Visst ére gôtt å få ut rödvin ur ansiktets alla håligheter!?
  Kändes bättre sen , vinglade tillbaka i säng, 2 Alvedon senare. Vaknade igen kl 08 - ännu fullare nu! Halkade på badrumsgolvet och höll på att bryta lårbenshalsen. Tillbaka till trygga sängen och se världen åka karusell bakom de stängda ögonlocken. Uuuuuuhhh... Först kl 11 började jag nyktra till så pass att jag riskfritt kunde ta mig upp mot medicinskåpet igen.
  Är fortfarande lite smålullig, mer Alvedon mot betongkepsen, illamående och så fruktansvärt uttorkad! Läpparna har fått formen av en slutmuskel! Absolut noll i matlust, får bara i mig kaffe med mängder med grädde. Uj, uj, uj...

  (Fortsättningsvis kanske jag kommer att lyssna till "expertisens" råd lite mer - men jag erkänner det aldrig!)
  ----
  Jag tror att de flesta skjuter upp sina amatörexperimentiker-ambitioner efter denna redogörelse...


  //Zac
  OBS. Om man mot all förmodan beslutar sig för att ändå genomföra några experiment så skall man vara medveten om att det medför en stor risk för förhållanden, vänner, sängkläder och inte minst risk för att totalt förlora värdigheten!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England