Fortsätt till huvudinnehåll

Bra om SLV, fett och Sumo(!)

L-E Litsfeldt skriver bra om SLV och fetthysterin:
Livsmedelsverket måste fråntas rätten att utfärda kostråd till befolkningen. Generaldirektören bör avgå och lämna plats för någon som kan stå upp för befolkningens hälsa och inte för industrins ekonomi, skriver Lars-Erik Litsfeldt.
(Källa.)

Han exemplifierar en hel del ifrån sumobrottarnas leverna, jag klipper en bit ifrån mitt inlägg '' för att understryka ytterligare om Sumo:

Sumobrottare

Nej, de som är absolute experter på att gå upp i vikt är sumobrottare, och de äter minsann inte alls enligt fettprincipen!
Skaldeman har vänligen släppt små brottsstycken från sin kommande bok:
  • ...Jag har räknat en hel del på sumodieter. Mathållningen skiljer sig en smula, beroende på om man vill gå upp i vikt, eller om man vill öka sin styrka. Aspiranterna i den lägre klassen äter drygt 5000 kcal om dagen, med 12-13 energiprocent från protein, ungefär lika mycket från fett, och 75 energiprocent från kolhydrater. Det är optimalt för viktökning.
  • De högst rankade har inte samma behov av att gå upp i vikt. De äter något fler kalorier och betydligt mer protein. Fettintaget är nära nog fördubblat, men fortfarande ganska lågt. De vill ju inte gå ner i vikt! Den mästargrupp som jag tittade på åt i genomsnitt 5500 kcal, fördelat på 29 energiprocent protein, 16 energiprocent fett och 55 energiprocent kolhydrater.
  • Principen är enkel. När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn. Så småningom når man elitstadiet och där har man ett ökat behov av muskler. Då behövs klart mer protein...
  • ...5000 kilokalorier låter inte särskilt mycket, men 75 energiprocent kolhydrater gör susen. Det är faktiskt 10-15 procent mer än vad Livsmedelverket rekommenderar i sin kolhydratladdade variant....
  • ...Jag har studerat några av de klassiska chankorecepten. De innehåller inga magiska ingredienser utan påminner om en mager kött- och grönsaksgryta från till exempel Viktväktarna. Poängen är att äta tillräckligt många portioner, och tillräckligt mycket ris!
  • En sumobrottare äter dubbelt så mycket som en vanlig japan. För att klara det matintaget skummar han alltid av fettet flera gånger från sin chanko-gryta. Det är förutsättningen för att kunna äta tillräckligt mycket. Lät man fettet vara kvar skulle det vara svårt att få ner tillräckligt mycket ris och därmed skulle fettlagringen hämmas.
Intressant och givetvis oerhört spännande! Speciellt spännande är denna del: "När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn."
Men visst är det ofantliga mängder mat och energi som en sumobrottare sätter i sig per dygn. Men sammansättningen av kosten är ändå väldigt intressant.
---

Bort med SLV - ända till Socialdepartementet!

Några av mina irriterande inlägg:


Alla mina inlägg som berör SLV


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Det är inte lätt att vara Sumobrottare, 1400 års misslyckande på att försöka bli stor.

    Om jag inte minns helt fel så var herrarna i ca 100 kilos klassen fram till 1960talet. Och jämfört med en svensk brottare som Thomas Johansson (eller vadhan hette) så blir det inte så stora killar.

    Så, 1400 års misslyckande i att lära sig om att äta upp sig i vikt. Vilket amatörfetto som helst kan ta upp viktkampen med dessa herrar.

    Hårda bud

    SvaraRadera
  2. Problemet är väl att kombinera vikten med den ganska extrema träning som ligger bakom också... ;o)

    Brukade faktiskt kolla på sumo på Eurosport förut, mycket bra tv-sport. Dramatik, humor, spänning och något som alla andra sporter i hög grad saknar - kultur...


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Oj, du är kulturell. Jag somnar nog till den sumobrottning. Fyran+ (sport?) brukar köra nånslags fightingprogram (ultimate?). Och det är så fruktansvärt tråkigt.. jag begriper inte hur snubbarna som slåss klarar av att hålla sig vakna, så trist som det är.

    SvaraRadera
  4. Jo, jag står på samma sida som många fis-kulturella gör - jag tittar helt enkelt inte på tv längre. Nu under december gör jag ett undantag och kollar på tv-kalendern, men det är som sagt ett undantag. Observera att det INTE är något medveten finkulturt-snobberi, utan helt enkelt ointresse...


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Det är inte lätt att vara Sumobrottare, 1400 års misslyckande på att försöka bli stor.

    Om jag inte minns helt fel så var herrarna i ca 100 kilos klassen fram till 1960talet. Och jämfört med en svensk brottare som Thomas Johansson (eller vadhan hette) så blir det inte så stora killar.

    Så, 1400 års misslyckande i att lära sig om att äta upp sig i vikt. Vilket amatörfetto som helst kan ta upp viktkampen med dessa herrar.

    Hårda bud

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n