Fortsätt till huvudinnehåll

Längddiskriminering!

"Our estimates suggest that if the average man of about 178 centimeters [5 feet 10 inches] gains an additional five centimeters [2 inches] in height, he would be able to earn an extra $950 per year - which is approximately equal to the wage gain from one extra year of labor market experience," said study co-author Andrew Leigh, an economist at the Australian National University.

(Källa.)

Vi måste genast börja särbehandla de korta - eller f'låt - diskriminera de långa menar jag!
Eller, nej, så var det kanske inte meningen att bli... *damn*

Jag kopierar helt sonika en bit ur mitt tidigare inlägg idag:

Feminism i ett annat ljus

Dick Erixon berättar om hur demokraternas latinamerikanska domare Sonia Sotomayor fått på tafsen för en typ av omvänd rasism:
Enligt uppgift kommer bransmän att vittna inför senaten om hur rasistiskt hon dömde i ett fall där ett antal brandmän i New Haven gjorde prov för att bli uttagna som befäl. Eftersom bara vita brandmän klarade provet, underkände Sotomayor urvalsprocessen. Ett prov som svarta och latinos inte klarar, är olagligt. När fallet kom upp i Högsta domstolen, upphävde man Sotomayors dom. Eftersom provet för befäl var lika för alla, och utformats för att utröna att de sökande klarar befälsuppgiften, är det giltigt oavsett vem som klarar eller inte klarar det.

HD säger med andra ord nej till omvänd rasism. Det är kompetens, inte ras, som ska avgöra. Här har Sotomayor helt uppenbart en annan uppfattning.

Vettigt - javisst! Men inte här hemma där det råder feministisk feberyra - för hur skall man annars förklara dumheterna med att minska trösklarna för poliser bara för att få in mer kvinnor?
Diskriminering får inte vara ett verktyg i en demokrati...
Förresten är kvinnor hyndor - eller?

Piratpartiet?

Jag undrar just hur Piratpartiet ställer sig i jämställdhetsdebatten?
Demokrati, tolerans och jämlikhet - Piratpartiet i riksdagsvalet 2010
Det är väl ganska enkelt;
 • Kränkning av integritet handlar inte om kön
 • Att ha rätt till sitt privatliv, är inte exklusivt för penisförsedda
 • Att ändra på upphovs- och patenträtten handlar inte alls om snoppar och snippor
 • Demokrati är inte heller någon vågdelare mellan könen

Icke-diskriminerande

Jag tror dock - och hoppas - att PP aldrig någonsin ställer sig bakom diskriminerande förslag - men samtidigt så är jag pragmatisk. Först yttrandefrihet - sedan praktisk politik! ;O)
 • 40% av styrelsen
 • 40% av EU-kandidaterna
Siffrorna ovantalar nog sitt egna språk - helt utan kvoteringar och andra diskrimineringar. Kompetens sitter som bekant inte i könet, något som speglas bra i dessa siffror...

En duktig och kompetent individ är att föredra, oavsett sexuell läggning, kön, hudfärg, religion och musiksmak (även om jag själv gärna diskriminerar de som lyssnar på country och dansmusik) etc

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Piratpartiet

Kommentarer

 1. Jag hoppas också att PP aldrig ställer sig bakom diskriminerande förslag.
  När gruppen "arga unga män" har insett att de (PP) måste kompromissa vad sker då? Skapas ett manligt politiskt alternativ till FI?
  Eller är PP större än socialdemokraterna som nu måste kompromissa i en vänsterallians? Isåfall har partiet växt mycket...

  En duktig och kompetent individ kan man hitta inom alla grupper du beskriver. Men man måste ha VILJAN att söka bland dessa grupper. Denna vilja saknas ofta idag. Så det handlar bl.a. om "snoppar och snippor" trots allt.

  SvaraRadera
 2. Tänk om jämställdhetsdebatten blir så enkel som beskrivs här 2010. Bevare mig ifrån människor isåfall! Penis hit och penis dit. Ska inte dessa frågor lösas någongång.

  SvaraRadera
 3. "Omvänd rasism" finns inte. Rasism är rasism, oavsett vem som är rasistisk mot vem.

  SvaraRadera
 4. "en typ av omvänd rasism" finns. Det definierar jag som när man försöker kompensera en typ av rasism genom positiv särbehandling. Man är så blind för att det faktiskt innebär diskriminering åt andra hållet...


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Irritationen över denna "särbehandling" gör så att människor reagerar känslomässigt mot den. Det går så långt så att man är blind för sin reaktion ...
  Rasism är rasism oavsett vem som är rasistisk mot vem...

  SvaraRadera
 6. Problemet med antagningsprov (nu känner jag inte till polisbefälsexemplet) är att de kan vara utformade på ett sätt som gör att bara en viss grupp klarar dem.

  Så måste en brandman klara att lyfta 90 kilo på raka armar för att klara sina arbetsuppgifter eller behövs det kravet bara för vissa specifika arbetsuppgifter, alltså man kan bli brandman och utföra 99,99% av jobbet på att bara klara att lyfta 50 kg? Då kanske kravet är fel och diskriminerande

  Ovan är ju naturligtvis bara ett exempel på ett kanske (o)befogat krav. Men det är lätt att glömma att fråga om kraven är rimliga. Så i fallet med brandmännen bör man kanske fråga sig om vita brandbefäl faktiskt är bättre eller om kraven har brister. Inte för att de faktiskt kanske är fel utan för att resultetet påvisar någon brist i något led.

  Kanske det är så att de andra raserna inte är lämpliga som brandbefäl men att erkänna det tar emot och jag hoppas att det inte är så. För jag vill tro att vi alla i ett rättvist samhälle faktiskt speglar dess invånare och inte bara de som haft möjligheter traditionellt.

  SvaraRadera
 7. Jag hittar inte någon länk just nu men det finns statistik som visar att de amerikanska presidentvalen de senaste hundra åren till runt eller över 90 % har vunnits av den längsta kandidaten.

  De svenska siffrorna blir kanske inte lika höga men fenomenet går igen och när båda är långa så vinner den yngre kandidaten, se följande "matcher":

  Tage Erlander - Samtliga motståndare under 20 år.
  Torbjörn Fälldin - Olof Palme.
  Ingvar Carlsson - Ulf Adelsson.
  Carl Bildt - Ingvar Carlsson.
  Göran Persson - Bo Lundgren.
  Fredrik Reinfeldt - Göran Persson.

  Fredrik mot Mona nästa år blir ju en ny variant i och med att hon är den första kvinnliga statsministerkandidaten, men den enda svenska kvinnliga partiledare som hittills lyft sitt parti substanssiellt rent opinionsmässigt är/var Gudrun Schyman när hon basade över Vänsterpartiet och hon är lång långt över det kvinnliga genomsnittet vilket Mona inte är...

  SvaraRadera
 8. Vad skall vi göra med detta jätte(!)lika problem?? Påtvingade lågskor för långa personer (lagstiftning!) och subventionerade högklackar till alla andra?

  Bra, och intressant kommentar för övrigt, Anonym. Att även de fysiska egenskaperna spelar in när vi väljer ledare, de slipper ju gudskelov att fysiskt slåss om det, är ganska självklart. En stor, stark, fysisk person känns med trygg och pålitlig av helt naturliga, evolutionära skäl.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Hej

  Jag tänkte att jag kanske skulle kommentera ditt påstående:

  " * 40% av styrelsen
  * 40% av EU-kandidaterna

  Siffrorna ovantalar nog sitt egna språk - helt utan kvoteringar och andra diskrimineringar."

  Ja, siffrorna talar faktiskt sitt tydliga språk. Men det verkar som om du inte riktigt hör vad de säger.

  Normalt brukar man i den allmänpolitiska genusdebatten säga att ett intervall baserat på kön inom 40-60% innebär en jämställd fördelning. Tror du verkligen att det är en slump att piratpartiet har uppnått det intervallet i både styrelsen och sin EU-lista?

  När det gäller EU-listan ingick jag i partiledningen när vi satte riktlinjer för listans utformning. En av dessa riktlinjer var att det skulle finnas minst 40% av det underrepresenterade könet på listan. Jag antar att du skulle kalla det för kvotering (vilket det rent definitionsmässigt inte är).

  När det gäller styrelsens sammansättning vet jag inte vilka direktiv de fick i sitt urvalsarbetet, men ett av skälen att förra årsmötet utökade styrelsens storlek var att komma tillrätta med snedfördelningen mellan könen som fanns i den gamla styrelsen utan att behöva peta någon som redan satt i styrelsen för att uppnå det målet.

  Att fyra utav de sex nya personer som valberedningen föreslog till styrelsen (och som mötet sedan valde) var kvinnor och att styrelsen därmed gick från att bestå av enbart män till att precis landa inom 40-60-intervallet lär knappast vara en slump. Jag tror faktiskt till och med att du skulle kalla det för kvotering.

  SvaraRadera
 10. Lustigt nog så tror jag faktisk inte att det är en slump. När jag tittar igenom mina RSS för politiska bloggar med integritetsfokus så är faktiskt kvinnor i majoritet. Jag har inte en aning om varför, men jätteintressant med en liten inblick i det inre arbetet! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Tänk om jämställdhetsdebatten blir så enkel som beskrivs här 2010. Bevare mig ifrån människor isåfall! Penis hit och penis dit. Ska inte dessa frågor lösas någongång.

  SvaraRadera
 12. Jag hoppas också att PP aldrig ställer sig bakom diskriminerande förslag.
  När gruppen "arga unga män" har insett att de (PP) måste kompromissa vad sker då? Skapas ett manligt politiskt alternativ till FI?
  Eller är PP större än socialdemokraterna som nu måste kompromissa i en vänsterallians? Isåfall har partiet växt mycket...

  En duktig och kompetent individ kan man hitta inom alla grupper du beskriver. Men man måste ha VILJAN att söka bland dessa grupper. Denna vilja saknas ofta idag. Så det handlar bl.a. om "snoppar och snippor" trots allt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n