Fortsätt till huvudinnehåll

Brottsprovokationers vara eller icke-vara

Usch vad jag blir upprörd.
Jag är nämligen hugaligen emot brottsprovokationer...

Det har kallats den största skandalen i svensk rättshistoria.

Nu avslöjas sanningen om ännu en operation med hemliga infiltratörer.

En 20-åring dömdes för grovt vapenbrott när han köpte handgranater och automatvapen.

Men säljaren – det var en polisman.

..

Statsåklagare Nils-Eric Schultz och advokat Peter Althin har krävt en oberoende kommission för att granska polisens användning av infiltratörer och olaglig brottsprovokation. De pratar om hundratals fall där infiltratörer använts.

Hur många av dem är felaktigt dömda?

(Källa.)

Utan polisens medverkan - inget brott

Utan brottsprovokation så hade det heller inte varit något brott.
Jag tycker det är ett problem att polisen skall vara delaktig i brottsligheten för att få fällande domar. Bättre poliser än vår svenska polis klarar sig utan detta mycket tveksamma verktyg. Ska man förenkla resonemanget så kan man t ex titta på det gamla ordspråket "tillfället gör tjuven"; jag vill helt enkelt inte att polisen serverar tillfället, t ex för svenskan i Australien...

Säkrare?

Det är några rapporter som förra året gett chockvågor i England som tydligt påvisat att alla kameror där inte alls har betytt att det är lättare att identifiera och fånga brottslingar.
Världens mest filmade folk har alltså inte fått en ökad säkerhet överhuvudtaget trots att man gett upp så mycket av sin integritet.
Ett föredöme - för oss som kämpar för integritet och grundläggande mänskliga rättigheter. Jag tror att piratpartiet kan göra en skillnad även här.

Människor på plats!

Jag påstår nog att avsaknaden av patrullerande poliser är en av faktorerna att det känns mer osäkert på stan numera - och med patrullerande så menar jag inte sådana i radiobil. Det är, av naturliga orsaker, inte särledes populärt att fotpatrullera, men man måste nog se det som en nödvändighet...
Ge poliserna fotriktiga skor!

Mer om...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  AB, DN, SvD1

Kommentarer

 1. Man skulle kunna jämföra med sexköpslagen, där det bara är köparen som begår brottet, inte säljaren. Polismannen (eller vem det nu är som säljer) kan helt enkelt betraktas som brottsoffret i den situation som här omtalas, offer för vapenköp.

  Ingen hävdar väl att landets prostituerande ägnar sig åt brottsprovokation, så då kanske vi skall skriva om vapenlagarna så att de fungerar likadant? :)

  SvaraRadera
 2. Hahaa, kanske en god idé...Å andra sidan så fälldes faktiskt en av poliserna för vapeninnehavet - k-pisten... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Gudrun Schyman (Fi) vill gå steget längre och ge prostituerade rätten att kunna tjäna pengar på brottsprovokation genom civilrättsliga sanktioner. Eftersom de är förtryckta ska de få agera sina egna hyrsnutar a la Ipred och kräva skadestånd av "förövaren" (köparen) för att ha blivit frivilligt "utnyttjade" (dvs lockat och sålt sex). Sådan är feminismen.

  SvaraRadera
 4. Om jag har förstått det rätt är "tillfället gör tjuven" ganska felaktigt om man med "tillfället" menar att brottet skulle vara spontant.

  Nä, "tillfället" beror på risken att åka dit. För ingen begår brott för att de riskerar 10 års fängelse, utan för att vinsten är så stor om de inte åker dit. Om risken att åka dit är obefintlig har straffet ingen betydelse.

  SvaraRadera
 5. Ännu en form av brottsprovokation är när upphovsmän sprider skyddade verk genom fysiska exemplar och rundradiosändningar, och sedan sätter dit den som sprider dem vidare. Är inte det anstiftan eller medhjälp till intrång i upphovsrätt?

  SvaraRadera
 6. Jo, Anders. Vill man behålla något för sig själv så får man nog allt låta det vara instängt på kammaren...

  @Daydreaming, nja "tillfället" kan nog också översättas till "möjligheten"? Utan möjlighet - inget brott.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Ännu en form av brottsprovokation är när upphovsmän sprider skyddade verk genom fysiska exemplar och rundradiosändningar, och sedan sätter dit den som sprider dem vidare. Är inte det anstiftan eller medhjälp till intrång i upphovsrätt?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England