Fortsätt till huvudinnehåll

Filmrecension: Lord of the rings

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
Totalt:
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
( betyg beroende på humör - läs vidare...)

'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring'

'The Lord of the Rings: The Two Towers'

'The Lord of the Rings: The Return of the King'

Filmens handling:

I den första delen av berättelsen får den unge hoben Frodo Bagger ärva en ring av sin släkting Bilbo. Men det är inte vilken ring som helst - det är Den enda ringen, och den ger fullständig makt åt bäraren. Det är därför Sauron, herren av Mordor, vill komma åt den för att med dess hjälp kunna styra över hela Midgård och göra invånarna till sina slavar. Tillsammans med en skara trogna vänner - Brödraskapet bestående av hober, människor, en trollkarl, en dvärg och en alv - måste Frodo föra Ringen genom Midgård till Domedagsberget där den en gång smiddes och förstöra den för alltid...

(Källa.)

Jag tycker nog att de är inte så lite överskattade - visst sjutton är det underhållande filmer med enormt fint foto, klippning och musik. Digitaleffekterna är överlag av hög klass, även om det från och till är väldigt, "väldigt digitalt" ... Om vi pratar Oscar - foto, kostym, special effekter, musik - absolut Oscarsämnen, men som bästa film/ regissör/samtliga skådespelarprestationer(*) - njaaa, det tycker jag nog knappast... Mycket tycker jag att man kan säga om dessa, redan klassiska, filmer - men absolut inte att de är något under av regi och skådespeleri(*) i alla fall!

Underhållning

Nu ska man i och för sig ta i beaktning vilken typ av film dessa är, och det är ju inte en genre som direkt manar till tungt skådespeleri s a s... så ett visst mått av förlåtande av de grovt tillyxade karaktärerna(*) och den svart-vita handlingen ambefalles! Men det är ju bara underhållningsfilmer, det finns mig veterligen inte någon annan drivkraft än att göra en slagkraftig, underhållande trilogi - vilket jag tycker de har lyckats bra med! Men det är ju inget som följer med mig ut ur biosalongen, bara en förenklad, lite pubertal historia. För visst är det i huvudsak tonåringar som tycker att LOTR-trilogin är guds svar på våra böner?

Svagare över tid?

Jag kollade igenom alla filmerna (ext) och jag reviderar min tidigare uppfattning om filmerna; jag gav de tidigare en 6:a. Man ser ganska tydligt, nu i efterhand, hur begränsad Peter Jackson är som regissör - speciellt när man får alla timmars filmtittande ”komprimerat” under en dag.
Något som retar skiten ur mig är hur alla ”monster” till fiender springer runt som Scooby Doo-monster, d v s med armarna sträckta framför sig, som för att fånga in någon… :o)
Stridsscenerna är väl lite väl otroliga, speciellt då man verkligen har försökt få mycket av resterande miljöer skitiga och ”autentiska”… Hrmm… när Aragorn vs fiende närmar sig viktförhållande 1:100 och han ändå parerar ursinniga hugg… Nja, tyvärr blir det lite för mycket för undertecknad. Varför inte blanda in lite vajerteknik också och på så sätt möjliggöra 20m hopp, både vertikalt och horisontellt, men vänta… det gör de sjutton också! :o(
Näe – den blir sannerligen inte bättre med åren… Fast jag brukar sällan behålla en initialt satt betyg, speciellt inte efter ett par genomtittar.

Böckerna

Vad gäller ”ärligheten” gentemot böckerna så struntar jag personligen i det. Rakt avfilmade böcker kan inte bli bra filmer! Det är en omöjlighet att föra över en bok rakt över till film, man måste ändra och i slutändan alltid förenkla. Men man inser ju vilket balansspel Jackson satte sig i när han gör film av närmast religiösa böcker… Det om något är värt en Oscar!
Jag läste dem när jag var i ”rätt ålder”, men tyckte de var tämligen långtråkiga. Jag har alltid läst oerhört mycket, men kanske speciellt litterärt så ställer jag krav på nyanserade porträtt och stringens. Sedan tycker jag det är ganska tydligt att Tolkien är en väldigt kantig, omogen författare, det handlar uppenbarligen om förklädda, utbroderade sagor! Jmfr med C.S. Lewis som spelar i en helt annan (betydligt högre) litterär division.

Vad har jag då ”emot” filmerna?

Dels den oerhört massiva kampanjen att visa hur filmerna växt fram – ganska saftigt falsk bild misstänker jag. Betänk vilket oerhört effektivt PR-vapen det är – man kan odla de myter man själv vill, snarare än att myter om filmen växer fram vid sidan om! Exempelvis att de nästan vämjeliga mängder pengar skulle ha lämnats över till Peter Jackson utan någon som helst öronmärkning - jag tror inte att någon, genom eoner av hollywoodska celluloidremsor har lämnat en endaste dollar utan att få full valuta tillbaka, genom benhård kontroll av filmatiseringen! Så tillåt mig att kasta huvudet bakåt och hånskratta!

Underhållande!

Jag tycker fortfarande att det är underhållande att titta på filmerna, men de är väldigt begränsade, precis som allt annat blir det upprepningar och förenklingar, speciellt i det långa formatet. Filmerna bygger på en operett-liknande story, med ett väldigt onyanserat persongalleri. Äventyrsfilmer ska vara enkla, hjälten ska vara ädel och skurkarna nedriga!

Okonsekvent?

Det som retar mig i LOTR är det hjärndöda publikfrieriet, varför inte vara stringent hela vägen? Men det är kanske bara jag som retar mig på det svart-vita; de onda är fula och extremt onda och de goda, ja de är vämjerligt goda - och vackra i motljus. Det fungerar i ett äventyr med Errol Flynn från 40-talet, men sedan dess känns det för mig bara unket.
”Den som inte är med oss, är emot oss”
När abnorma mängder energi och tid lagts ner på att få allt annat verklighetstroget – varför inte hålla stilen hela vägen då?
Har jag vuxit ifrån ”hjärndöda” filmer? Nope – jag avgudar enkla filmer som bara vill underhålla – och gör det! Men LOTR har en ambition att framställa sig som allt annat än enkla filmer och det gör att jag vill betygssätta de som något annat än en enkel film. Då faller Jackson som regissör, och filmerna som dramer ganska platt.

Betyg

 • LOTR som ”dumunderhållning” får en 6:a för att dumunderhållning håller inte riktigt för att dras ut i timmar.
 • LOTR som en dramatisk filmatisering får en 2:a för att personporträtten är pinsamt flata och historien oerhört onyanserad.

Mina åsikter får säkert många att bli förolämpade, det är inte min mening, utan jag vill bara redogöra för min åsikt. Jag har inga problem med att många tycker dessa är de bästa filmer som gjorts – och det hade jag säkert också gjort för 15-20 år sedan. Men efter ha sett så oerhört mycket film, så ser man sååååå lätt igenom alla enkla standardlösningar och törstar efter något nytt. Så alla 19-åringar – vänta i 10 år med att sätta betyg på LOTR så ska ni få se…

Mer om...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Jo, detta är en remake av mitt originalinlägg 'Lord of the Rings', enligt 'Semester och skåpmat'.
(*) Gollum är den enda som har något som helst "djup" eller konflikt i sig. Tänk vad kul om Andy Serkis skulle ha vunnit oscar för bästa biroll?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Kommentarer

 1. Jag har en något avvikande uppfattning på en punkt, Ian McKellen i rollen som Gandalf gjorde en bitvis mycket bra prestation med en enorm inlevelse. Men det är väl också den enda prestationen som bitit sig fast hos mig. I övrigt har jag faktiskt bara sett första filmen och tyckte inte den gav mersmak.

  SvaraRadera
 2. Nja, jag kan nog rekommendera de övriga filmerna också - även om jag tycker de är ännu mer standardbetonade - se bara upp för Scooby-Doo-monstren... ;o)


  //Zac
  PS. Visst är Ian McKellen riktigt bra - men å andra sidan så är Gandalf knappast en karaktärsroll. Se honom i t ex 'Cold Comfort Farm' - bland det bästa han gjort, vid sidan av Richard III givetvis! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Gud så kasst det är med storleken på Hobbitarna. De växer och minskar under varenda scen. Usch.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv