Fortsätt till huvudinnehåll

Filmrecension: 300

++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio

'300'

"300"iär inpirerad av serieromaneniav Frank Miller, tecknarenisom skapat "Sin City",ioch är ett episktiäventyr om passion, mod,ifrihet och uppoffringar förkroppsligadeiav de spartanska krigareisom utkämpade en avihistoriens största strider.

"300"iåterberättar historien om detivåldsamma antika slaget vidiThermopylae, då kung Leonidasitillsammans med 300 spartaneristred till sista blodsdroppenimot Xerxes och hansimassiva persiska armé. Derasimod och uppoffring införioöverstigliga odds, kom attiinspirera hela Grekland tilliatt enas mot denipersiska fienden, och bleviett första slag föridemokrati.

Filmen är skrivenioch regisserad av ZackiSnyder ("Dawn of theiDead") och ger livitill Millers serieroman genomien kombination av spelfilmioch virtuell bild, somifångar den särpräglade visioneniav denna antika saga.i
(Källa.)

Vad tyckte jag?

En bredbent testosteronopera med homoerotiska tendenser, men grymt snyggt filmad. Men jag sitter i alla fall och gäspar och önskar att det ska ta slut när kroppar genomborras med spjut för miljonte gången...
Oavsett vad man tycker så tillhör '300' kategorin 'filmer man måste ha sett'. För mig så är det precis samma reaktion som för 'Sin City' - snyggt, men nästan olidligt tråkigt när man vant sig vid fotot.
Sin City har för övrigt inte alls samma typ av extrem transportsträcka som 300, men för mig så var den så tråkig att jag höll på att somna - enda gången jag vaknade till var när Jessica Alba var i bild, men det handlar nog dessvärre mer om gubbsjuka hormoner än om engagerande skådespeleri/dramatisering... För övrigt är hon alltid ett varningstecken på att filmen ifråga är kass.

Coolt, coolt, coolt

Givetvis är det tycke och smak, men koola repliker och one-liners staplade på varandra blir i alla fall för mig oerhört trista och rent av lite parodiska till slut. Det är lite som Christina Aguilera som pressar på allt vad hon orkar från början till slutet på sina låtar. Eller som Yngwie Malmsteen som inte klarar av att gå under 5st toner per sekund i sina solon.
En del tycker det är himmelriket på jorden, andra tycker som jag att det blir lite trist, men nu är det trots allt skillnad på 7 minuters gitarronani och 117minuter krigande i slomo...

Slomo, ja...

Förresten, skulle de köra filmen i normal hastighet, ty allt - och då menar jag allt, körs i slowmotion - då skulle filmen ha en speltid på typ 45 minuter.

Nyskapande?

Med tanke på att det väl var Sam Peckinpah som mer eller mindre "uppfann" slowmotion i actionfilmer i slutet på 60-talet så borde det väl vara på tiden att det skulle kunna komma något som helst nytt i genren...
Det är väl symtomatiskt för vår moderna tid att man tar gamla uppfinningar och bara tar mer av allt - extra allt - så tror alla att det är något nytt.
Plockar vi bort influenserna från Kubrick, Hitchcock, Peckinpah så ser jag inte mycket nytt under solen i filmerna av idag. Och då menar jag ta mig tusan allt från ljussättning, bildlösningar, foto, berättarteknik etc. Det är väl bara rena effekter i form av dataanimationer som är "nytt" - och frågan är om det är något som för filmmediet så oerhört mycket framåt egentligen - det är alltid historien och hur den berättas som ligger till grund för bra filmer.

Sammanfattning

Historiemässigt så är det som brukligt idag - ett par historiskt korrekta punkter och resten fria fantasier. Irriterande om man har det minsta hum om den egentliga historien kring slaget.
Jag vågar för övrigt inte ens nämna försöket till att skriva dialog alls... Så skall jag sammanfatta '300' ur min synvinkel så är det:
Tråkig, tråkig, tråkig, men snygg, snygg, snygg - alltså - snygg yta och inget innehåll.
En hata eller älska film - jag tänker i alla fall inte titta på den igen. En högst personlig hypotes är att det trots allt åldersmässigt skulle skilja ganska mycket och vara mer tydliga skillnader mellan betygen.
Yngre => högre betyg; vi gamlingar tröttnar nog fortare på monotont krigande...

Betyg

Av mig blir det den svagaste 2:a som går att få till, skulle det inte vara häpnandsväckande snyggt filmad så hade den genast dampit ner på en etta, eller t o m ett minus - för så usel anser jag att den faktiskt är i övrigt. *sväljer en uppstötning*

Mer om...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Jo, detta är en remake av mitt originalinlägg 'Filmrecension 300', enligt 'Semester och skåpmat'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Kommentarer

  1. parodiska scener skrev du.
    heh, jag anser att hela filmen var en parodi i sig. Jag försökte hålla mig vakten men det var väldigt nära att jag skulle somna hela tiden.
    Jag håller helt klart med dig! Jag skulle nog också sätta en 2:a.. Bra gjort ;)

    Mvh//Niklas

    niklasvikt.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Tack, luftade åsikterna om filmen vid tillfälle på ett forum och det blev ett djävla liv... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England